قال رسول الله (صلّی الله علیه و آله): انَّها لَسَیِّدَةُ نِساءِ الْعالَمینَ فَقیلَ أَهِىَ سَیِّدَةُ نِساءِ عالَمِها؟ فَقالَ: ذاکَ لَمَرْیَمُ بِنْتُ عِمْرانَ فَامَّا ابْنَتى فاطِمَةَ فَهِىَ سَیِّدَةُ نِساءِ الْعالَمینَ مِنَ الْأوَّلینَ وَ الْآخِرینَ.
پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله) فرمودند: فاطمه سرور زنان جهانیان است. بزخی از اصحاب گفتند: «آیا او سرور زنان زمانه خویش است؟» فرمودند: «مریم چنین است، اما دخترم فاطمه سرور همه زنان جهان از آغاز تا انجام آن است1.»
تاریخ اسلام زنانى را نشان مىدهد که در عرصه ایمان و عمل صالح و پیمودن مدارج رشد و کمال، گوى سبقت از دیگر زنان و بلکه مردان ربودهاند و نامشان در زمره اسوهها و نقش آفرینان تاریخ اسلام به ثبت رسیده است و در شکلگیرى، گسترش یا تداوم آیین مقدس اسلام در محضر بنیانگذار آن، حضرت ختمى مرتبت (صلّی الله علیه و آله) و یا جانشینان وى نقش داشتند و هر یک از جهتى الگوی مومنان بودهاند2. حضرت فاطمه (سلام الله علیها) نخستین ثمره وحى و مادر آینده امامان معصوم (علیهم السلام) است که، در منزلت و شرف خانوادگى کسى به پای ایشان نمىرسد. ایشان دانش خود را از سرچشمه وحى فرا مىگرفتند، و از محضر پدر بزرگوارشان به عنوان بهترین معلّم بهرهها بردند، مقام معنوى فاطمه (سلام الله علیها) در قالب الفاظ و مفاهیم نمىگنجد و همه کس را توان آن نیست که در شأن و عظمت او سخن گویند و مقام معنوى او را تنها خدا و رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و همسرش امیرمؤمنان (علیه السلام) مىشناسند3.
این مقام معنوی در پرتو تعالیم الهی و در مکتب رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) حاصل شده است، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در تمام دوران حیات زهرا (سلام الله علیها) از توجه عمیق و ابراز مهر و محبت ویژه به وى دریغ نورزید. علوم و اسرارى که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) براى ایشان باز مىگفت، حضرت على (علیه السلام) مىنوشت و حضرت فاطمه آنها را در مُصْحَف خود گرد مىآورد. به گفته امیرمؤمنان (علیه السلام) علم گذشتگان و آیندگان در صحیفه فاطمیّه آمده است. این مصحف هم اکنون نزد امام زمان (عجّل الله تعالی فرجه شریف) است4. در یک جمله مىتوان گفت، حضرت فاطمه (سلام الله علیها) مظهر انسان کاملى است که در قرآن و روایات چهرهاش به تصویر کشیده شده است. وجودش مَثَل اعلاى نفس بشرى و مظهر صفات و اسماى الهى است5.»
شهادت اسوه پاکدامنی و تقوا را به پیشگاه حضرت ولیعصر (عجّل الله تعالی فرجه شریف) تسلیت میگوییم.
سید احمد سجادی
پینوشتها:
1) بحارالانوار، جلد 43، ص 24
2) سیره اخلاقى تربیتى فاطمه زهرا(س)، على رفیعى، جلد1، صص 23-24
3) همان منبع، ص 30
4) اصول کافی، جلد1، ص240
5) تفسیر بیضاوی، جلد 4، ص 296