چرا مي خوابيم؟ و چقدر خواب براي بدن لازم است؟

خواب وسيله اي است که به انسان اين امکان را مي دهد که بتواند انرژي از دست رفته را به بدن بازگرداند در نتيجه شخص مي تواند پس از خواب کارهاي روزمره اش را به خوبي انجام دهد. دانشمندان هنوز نتوانسته اند تخمين بزنند که واقعا چقدر خواب لازم است. امروزه مردم حدود 7 الي 8 ساعت در شبانه روز مي خوابند، که حدودا 3 ساعت کمتر از مردماني که صدها سال پيش مي زيسته اند، مي خوابند. به علاوه تنوع زيادي
يکشنبه، 10 خرداد 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چرا مي خوابيم؟ و چقدر خواب براي بدن لازم است؟
چرا مي خوابيم؟ و چقدر خواب براي بدن لازم است؟
چرا مي خوابيم؟ و چقدر خواب براي بدن لازم است؟

نويسنده:مديا مينايي

خواب وسيله اي است که به انسان اين امکان را مي دهد که بتواند انرژي از دست رفته را به بدن بازگرداند در نتيجه شخص مي تواند پس از خواب کارهاي روزمره اش را به خوبي انجام دهد. دانشمندان هنوز نتوانسته اند تخمين بزنند که واقعا چقدر خواب لازم است.
امروزه مردم حدود 7 الي 8 ساعت در شبانه روز مي خوابند، که حدودا 3 ساعت کمتر از مردماني که صدها سال پيش مي زيسته اند، مي خوابند. به علاوه تنوع زيادي در ميزان نياز مردم به خواب ديده مي شود. اگرچه توصيه شده است که به طور معمول 7 الي 9 ساعت خواب شبانه لازم است، ولي بيش از 60 درصد زنان معمولا اين ميزان خواب را ندارند و تحقيقات نشان داده است که اگر کم خوابي ادامه داشته باشد سلامتي فرد به خطر مي افتد، زيرا کم خوابي هم روي روان و هم جسم فرد تاثير مي گذارد. بعضي از مردم کمتر از سه ساعت مي خوابند و اين بيشتر در مورد سالمنداني است که به طور معمول به خواب کمتري احتياج دارند. با ورود به دوره ي سالمندي تغييراتي در وضعيت خواب ايجاد مي شود، به خصوص نياز به خواب شبانه در اين افراد کم مي شود.
در آزمايش که توسط هارواد در جولاي 2007 گزارش شده است، راه هاي جبران کم خوابي نيز بيان شده است. در اين آزمايش گروهي از زنان و مردان که بين 21 تا 38 سال سن داشتند را به سه دسته تقسيم کردند. به يک گروه 8 ساعت اجازه مي دادند که بخوابند، گروه دوم فقط 4 ساعت در شب مي خوابيدند و گروه سوم به مدت 3 شبانه روز اصلا نخوابيدند. هيچ کدام از گروه ها اجازه نداشتند در طول روز بخوابند، در طول روز که بيدار بودند؛ هر دو ساعت يک بار از آنان تستي به عمل مي آمد که عکس العمل، حافظه و توانايي تشخيص افراد را مي سنجيد.
بعد از دو هفته امتياز گروهي که شب ها 8 ساعت مي خوابيدند تغييري نکرده بود و جواب تست هاي عکس العمل، حافظه و توانايي تشخص آنان يکنواخت افزايش پيدا کرده بود. برعکس گروهي که 4 يا 6 ساعت خوابيده بودند به تدريج به امتياز گروهي که اصلا نخوابيده بودند نزديک شد و به طور قابل ملاحظه اي کاهش پيدا کرد. مقاله هاروارد راه هاي مقابله با اثرات کم خوابي را بدين صورت بيان مي کند:
1-اگر حدود 10 ساعت کم خوابي داشتيد، مي توانيد آن را در طول آخر هفته و هفته ي بعدي جبران کنيد.
2-اگر چند ده روز متوالي کم خوابي داشته باشيد؛ امکان دارد جبران کم خوابي چندين هفته به طول بينجامد و بهتر است برنامه مسافرت طراحي کنيد. در طول اين مدت هر شب بخوابيد تا هر روز صبح به طور طبيعي از خواب بيدار شويد و به محض اينکه متوجه شديد چقدر خواب نياز داريد آن ميزان را براي خود در نظر بگيريد و سعي کنيد همان ميزان خواب را براي خود در نظر بگيريد و سعي کنيد همان ميزان خواب را در هر شب داشته باشيد.
در نتايج تحقيقاتي توسط هاروارد گزارش شده است حقايق شگفت آوري بيان شده است:
1-کم خوابي به بيماري و يا استرس زياد منجر مي شود که در نهايت باعث قاطي کردن (اغتشاش) روان خواهد شد. بي خوابي در حقيقت کسي را نکشته است، تحقيقات درمورد آدم هايي که از کم خوابي رنج مي برده اند نشان مي دهد که با وجودي که توانايي عمل آنان کاهش پيدا کرده، ولي اگر به آنان اجازه داده شود (يا بتوانند) کم خوابي را جبران کنند؛ تنها اثر مستقيم کم خوابي، بي خوابي است.
2-ممکن نيست بعد از يک شب بي خوابي عملکرد خوبي داشته باشيد، از دست دادن يک خواب شبانه مي تواند منجر به کم شدن انگيزه ي شخص گردد و همچنين روي بعضي مهارت ها از جمله رانندگي و. . . تاثير خواهد گذاشت.
3-مهم اين است که افراد هر شب 8 ساعت خواب را داشته باشند، بعضي از افراد 4-5 ساعت خواب لازم دارند، برخي 8-9 ساعت. بالعکس خواب بيش از نياز بدن نيز باعث مي شود که بدن زمان بيشتري را در رختخواب بگذراند و اين خود باعث کسل شدن فرد خواهد شد.
4-بي خوابي يک بيماري است و قرص هاي خواب درمان آن هستند، قرص هاي خواب باعث مي شوند فرد بتواند چندين شب به طور طبيعي بخوابد؛ ولي اگر فرد مدت زمان بيشتري از اين قرص ها استفاده کند، چون بدن به آنها عادت مي کند موجب بي خوابي خواهند شد و اختلال خواب افراد را افزايش مي دهد.
اثرات جانبي قرص هاي خواب آور وقتي که به مدت طولاني مصرف شوند عبارتند از: افسردگي، فراموشي، اختلالات تنفسي، عدم تعادل، گيج شدن.
دانشمندان رعايت نکات زير را براي خواب بهتر براي افراد توصيه مي کنند:
خوردن شام سبک، پرهيز از خوردن چاي و قهوه پس از شام و خوردن يک ليوان شير گرم قبل از خواب.
منبع: ماهنامه دنياي سلامت شماره 33




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط