مترجم : بهروزی
منبع:راسخون
منبع:راسخون
قارچها تقریباً مسئول دو سوم از بیماریهای گیاهی عفونی هستند. بیماریهای گیاهی زیادی وجود دارند که توسط قارچها ایجاد میشوند مثل کپک، لکه، زنگ و غیره. از طریق این مقاله در مورد آنها بیشتر بدانید.
قارچها متعلق به گروه بزرگ و متنوعی از ریز جانداران میباشند. آنها سلولهای واقعیاندکه شامل هستهای با غشای مرزی و عاری از کلروفیل هستند. آنها دیوارههای سلولی محکمی دارند. این قارچها بدن گیاهی و روینده دارند که برخی بخشهای آن تا هوا گسترش یافتهاند و بخشهای دیگر به زیر لایهی موجودات زندهای که روی آن رشد میکنند، نفوذ میکنند.
قارچها از طریق روشهای جنسی و غیر جنسی تکثیر میشوند و از طریق هاگهایی که به فراوانی تولید میشوند، انتشار مییابند. این هاگها از طریق باد، آب، خاک، پرندگان و حشرات، به گیاهان منتقل میشوند. وقتی یکی از گیاهان شما توسط قارچی آلوده میشود بسیار مهم است که گیاهان دیگر خود را از عفونت قارچی حفاظت بکنید.
بیماریهای گیاهی که از قارچها ناشی میشوند، محصولات را کاهش میدهند، نشانهها و لکههایی ایجاد میکنند، بر گلها و میوهها تأثیر میگذارند و در نهایت موجب مرگ گیاه میشوند. اکثریت بیماریهای گیاهی، در حدود 8000 بیماری، توسط قارچها ایجاد میشوند. بیایید نگاهی به مهمترین آنها در زیر بیندازیم.
بیماریهای قارچی گیاهان :
وصلهی قهوهای : این یک بیماری چمن است که توسط انواع مختلفی از قارچهای ریزوکتونیا ایجاد میشود. وصلههای قهوهای و زرد رنگ با اشکال نامنظم روی چمن ظاهر میشوند. این بیماری ریشه و تاج چمن را آلوده نمیکند به همین دلیل به نام بیماری برگی نیز مشهور است.شانکر : برخی عفونتهای قارچی وجود دارند که ریشهها و پوست گیاهان را آلوده میکنند. چنین قارچی، قارچ شانکر است. این قارچ بر روی درختان چوبی یافت میشود و به خاطر ایجاد آسیب موضعی روی پوست درختان، بدنام و رسوا است.
کپک پرزدار : این بیماری از پرونوسپوراسیا ناشی میشود که تعدادی از گیاهان را آلوده میکند. این بیماری وقتی میتواند تشخیص داده شود که لکههای تغییر رنگ یافته بر روی برگها ظاهر شوند؛ یک رشد کپک مانند نیز بر روی گیاهان رخ میدهد. این بیماری بر رشد و استحکام گیاه تأثیر میگذارد.
خال سیاه : لکه سیاه رز، قارچی است که موجب بیماری خال سیاه بر روی گیاه رز میشود. خالهای متمایل به سیاه که بر روی برگها ظاهر میشوند به تدریج به سمت بالا انتشار مییابند و گیاه را ضعیف میکنند. این بیماری عمدتاً در آب و هوای مرطوب دیده میشود.
مرگ گیاهچه : این یک بیماری است که از قارچهای مختلفی ناشی میشود – پیتیوم و فیتوفتورا برخی از آنها هستند. این بیماری، دانه را آلوده میکند و آن را زایل میسازد. در نتیجه بر رشد و نیروی کل گیاه تأثیر میگذارد.
آنتراکنوز : این هم یک بیماری است که از قارچ کلتوتریکوم و یا گلئوسپوریوم ناشی میشود و در مناطق گرم و مرطوب رخ میدهد. در این بیماری، خالهای کوچک شدهای با رنگهای مختلف بر روی میوهها، گلها، ساقهها و برگها مشاهده میشوند. این خالها به تدریج گسترش مییابند و موجب مرگ گیاه میشوند.
خال دلاری : این یک بیماری چمن است که نتیجهی قارچ هوموئوکارپا اسکلروتینیا است. خالهای کوچک و زرد رنگ میتوانند روی چمن مشاهده شوند. این بیماری عموماً بین اوایل بهار و اواخر پاییز رخ میدهد.
زگیل تاجی : این بیماری از قارچهای گونهی فیزودرما ناشی میشود که به ساقهی گیاهان یونجه حمله میکنند. این بیماری، برآمدگیهای سفیدی در پایهی ساقهی گیاه ایجاد میکند.
زوال : تجزیهی برگها و چوب که ناشی از قارچی به نام زوال و پوسیدگی است. این قارچ به بافت گیاه زنده حمله میکند و گیاهان را از بین میبرد. بیماری زوال از انواع زیادی از قارچها ناشی میشود؛ پیتیوم، آفانومیسس و فیتوفتورا برخی از آنها هستند.
پوسیدگی خشک : این بیماری از لاکریمانس سرپولا ناشی میشود که به قارچ پوسیدگی خشک حقیقی نیز مشهور است. این بیماری در گیاهان، موجب خشک شدن و از بین رفتن چوب، پیاز گل، سیب زمینی و یا میوهها میشود و عموماً در تمام دنیا یافت میشود.
بیماری ریزوکتونیا : سولانی ریزوکتونیا یک قارچ است که گیاهان سیب زمینی، ساقههای زیر زمینی و برجستگیها را آلوده میکند. این بیماری عموماً به شکل زخم و یا اسکلروتیا در برجستگیها رخ میدهد. این عفونت میتواند گیاه را از بین ببرد چون به گیاه اجازه نمیدهد که بیشتر رشد کند.
بیماری نارون قرمز هلندی : این یک بیماری قارچی است که نارونهای قرمز را آلوده میکند. این بیماری از طریق پیوند ریشه و یا توسط سوسک برگ نارون قرمز که از شاخههای کوچک تغذیه میکند، از گیاهی به گیاه دیگر انتشار مییابد. این بیماری از قارچهای آسکومیکوتا ناشی میشود (جزو قارچهای کیسهای است). برگهای شاخههای بالایی این درخت در تابستان، خشک و زرد رنگ میشوند. سرانجام کل درخت آلوده میشود و ریشهها از بین میروند و درخت از گرسنگی مواد غذایی میمیرد.
پژمردگی زودرس : سولانی آلترناریا یک بیماری زای قارچی است که موجب بیماری پژمردگی زودرس در سیب زمینیها و گوجه فرنگیها میشود. این بیماری، میوهی گیاه را از بین میبرد و بر زندگی آن نیز تأثیر میگذارد. برگها و میوهها، زرد و یا قهوهای رنگ میشوند و سپس از گیاه میریزند.
کپک خاکستری : این عفونت از باتریتیس ناشی میشود و رشد سفید رنگی را بر روی گیاهان شکل میدهد که به تدریج خاکستری رنگ میشود. میوهها و برگهای گیاه آلوده، وقتی ساقهها میشکنند، میریزند.
پوسیدگی سیاه : این، بیماری گیاهان کشت و زراعی است که به خاطر آب و هوای مرطوب و شرجی رخ میدهد. این بیماری با تیره شدن و از بین رفتن برگهای میوهها و صیفی جات و سبزیجات، مشخص میشود. این بیماری عموماً در تاک انگور، کلم، ارکیده و بسیاری دیگر یافت میشود. پوسیدگی سیاه انگور یک بیماری است که از بیدولی گوئیناردیا ناشی میشود که به طور ویژه تاک انگور را آلوده میکند.
پوسیدگی سفید : قارچ پلورتوس استریتوس موجب میشود لیگنین و سلولز موجود در چوب تجزیه شود و بر رنگ و حیات درخت تأثیر میگذارد.
پوسیدگی سختینه : این بیماری از قارچ رولفزی سختینه ناشی میشود که یک قارچ ساکن خاک است. این بیماری، دانه را آلوده میکند و به وصلههای آبی و سیاه رنگ درمیآید.
پوسیدگی قهوهای : این یک بیماری چوب است که از قارچ وایلانتی فیبروپوریا ناشی میشود که در آن عفونت، چوب را نابود میکند و موجب میشود به قطعات مکعبی کوچکی شکافته شود. در نتیجه به نام پوسیدگی قهوهای مکعبی نیز شناخته میشود. این بیماری، تغییر رنگ قهوهای را نیز نشان میدهد.
کپک پودری : ویژگی این عفونت قارچی این است که اغلب مخصوص میزبانی است که به آن حمله میکند. این بیماری معمولاً در گل رز، یاس بنفش، بلوط انگلیسی، آهاری و غیره دیده میشود.
زنگ : این بیماری، ساقهها، برگها، دانهها و میوههای گیاه را آلوده میکند. این بیماری وقتی میتواند تشخیص داده شود که خالهای قهوهای، زرد، قرمز و یا نارنجی رنگ دیده شوند. ممکن است این بیماری، نیروی گیاه را کاهش دهد. این بیماری از قارچ بیماری زا ناشی میشود.
سیاهک : یوستیلاگو مایدیس، قارچی است که گیاهان ذرت و نیشکر را آلوده میکند. تاولهایی روی بخشهای آلوده گیاه رشد میکند و رنگشان نیز تغییر میکند. دانهها بزرگ و متورم میشوند، باد میکنند و به آرامی کل گیاه و میوه را از بین میبرند.
پوسیدگی تر : این نوع بیماری عموماً در مناطق بارانی و یا مرطوب دیده میشود و عمدتاً چوب را آلوده میکند. این بیماری از کونیفورا پوتیانا و یا پوریا وایلانتی ناشی میشود. پوسیدگی تر عمدتاً منجر به تباهی و از بین رفتن گیاه میشود.
خالهای زرد : این خالها از قارچ پیرنوفورا تریتیسی – رپنتیس ناشی میشوند. خالهای زرد رنگ بر روی برگها و ساقهی گیاه رشد میکنند و اگر هیچ اقدامی صورت نگیرد، کل گیاه را آلوده و یا خشک میکنند.