1) 9آبان ماه سال1304 هجري شمسي: با تصويب مجلس شوراي ملي سلسله قاجاريه منقرض شد. دراين روزمجلس شوراي ملي طرحي را بصورت ماده واحده تصويب كرد كه بخشي از آن چنين نوشته شده بود: مجلس شوراي ملي به نام سعادت ملت ايران انقراض سلسله قاجاريه را اعلام نموده و حكومت موقتي را در حدود قانون اساسي و قوانين موضوعه مملكتي به رضاخان واگذارمينمايد. قابل توجه است كه شماري ازنمايندگان مجلس شوراي ملي همچون آيت الله مدرس و
1) 9آبان ماه سال1304 هجري شمسي: با تصويب مجلس شوراي ملي سلسله قاجاريه منقرض شد. دراين روزمجلس شوراي ملي طرحي را بصورت ماده واحده تصويب كرد كه بخشي از آن چنين نوشته شده بود: مجلس شوراي ملي به نام سعادت ملت ايران انقراض سلسله قاجاريه را اعلام نموده و حكومت موقتي را در حدود قانون اساسي و قوانين موضوعه مملكتي به رضاخان واگذارمينمايد. قابل توجه است كه شماري ازنمايندگان مجلس شوراي ملي همچون آيت الله مدرس و دكترمصدق با حكومت رضاخان مخالف بودند و اعتقاد داشتند سلطنت رضاشاه به صلاح ملت ايران نيست.
2) 9آبان ماه سال1359هجري شمسي: مهندس محمد جواد تندگويان وزيرنفت دولت وقت جمهوري اسلامي ايران بدست نيروهاي رژيم بعثي عراق ربوده شد. او فارغ التحصيل رشته مهندسي نفت بود و مبارزه با رژيم پهلوي را اززمان تحصيل دردانشگاه آغازكرده بود و مدتها درزندانهاي رژيم در اسارت بسربرده بود. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ابتدا مديريت مناطق نفتي جنوب و سپس وزارت نفت دولت شهيد رجائي را عهدهدارشد. مهندس تندگويان در9آبان ماه سال1359هجري شمسي درنزديكي شهرآبادان به اسارت نيروهاي متجاوز عراقي درآمد و عاقبت درسياه چالهاي زندانهاي بعثيون شهيد شد.
3) صدور قطعنامه 540 شوراي امنيت در پي حملات عراق به كشتيهاي تجاري در خليج فارس(1362 ش): به دنبال حمله نيروي هوايي ارتش بعث عراق به كشتيهاي تجاري در خليج فارس از سال 1360، و نيز مختل كردن امنيت اين منطقه در ادامه آن، قطعنامه شماره 540 شوراي امنيت سازمان ملل در آخر اكتبر 1983 م برابر با نهم آبان 1362 ش صادر شد و حق كشتي راني و بازرگاني آزاد در آبهاي بين المللي رامورد تاكيد قرار داد و از همه كشورها خواست كه آن را رعايت كنند. در اين قطعنامه از دو طرف متخاصم خواسته شد كه درگيريهاي خود را در خليج فارس پايان داده و به تماميت ارضي كشورهاي ساحلي احترام بگذارند. در اين قطعنامه همچنين از دو طرف خواسته بود كه از هر اقدامي كه صلح و امنيت بينالمللي و همچنين حيات دريايي در منطقه خليج فارس را در معرض مخاطره قرار ميدهد خودداري ورزند.اين قطعنامه در حالي صادر شد كه عراق حملات خود را به پايانه و كشتيهاي نفتي ايران شدت بخشيده و بيتوجه به منع سازمان ملل، به ناامني منطقه ميافزود. در قطعنامه 540 عناصر مثبتي وجود دارد از جمله: لزوم بررسي واقع بينانه جنگ، عدم اشاره به قطعنامههاي قبلي شورا، عدم اشاره به آتشبس يا خروج نيروها، اشاره به گزارش هيئت بازرسي، حمله به مناطق مسكوني و تلاش دبيركل براي رسيدن به راه حلي كامل، عادلانه و شرافتمندانه و قابل قبول براي هر دو طرف. اين، اولين قطعنامهاي بود كه به اتفاق آرا به تصويب نرسيد و داراي سه راي ممتنع بود. هرچند اين گمان ميرود كه صدور اين قطعنامه، ناشي از گزارش هيئت اعزامي دبيركل به منطقه باشد، ولي در واقع بيشتر از هر چيز، متأثر از عمليات والفجر 4 بود كه اواخر مهرماه آن سال به اجرا درآمد و طي آن هفتصد كيلومتر مربع از منطقه عملياتي به دست نيروهاي اسلام افتاد.
4) واگذاري امتياز كشتيراني در كارون به انگليسيها در زمان ناصرالدين شاه قاجار(1267ش): يكي از امتيازاتي كه در زمان ناصرالدين شاه قاجار به انگليسيها واگذار شد، آزادي كشتيراني در رودخانه كارون در استان خوزستان بود. چرا كه سياستمداران اين كشور از سالها قبل به اهميت رود كارون از جهات تجاري و اقتصادي و سياسي پي برده بودند و امتيازي در اين مورد ميخواستند. اين مجوّز كه انگليسيها، نيم قرن براي به دست آوردن آن تلاش كردند، علاوه بر توسعه نفوذ سياسي و نظارت بر نواحي جنوبي ايران، از نظر منافع تجاري، استفاده از اين راه طبيعي براي حمل و نقل اجناس انگليسي و هندي به شهرهاي مركزي از راه عادي بوشهر - شيراز - اصفهان بود. علت مخالفت ابتدايي دولت ايران با اعطاي اين امتياز، هراس از روسها بود، ليكن پس از اعطاي امتياز شيلات شمالبه روس، امتياز كشتيراني در روخانه كارون به انگليس واگذار شد.
5) 30شوال سال606هجري قمري:« فخرالدّين محمّد طبرستاني رازي» حكيم و عالم بزرگ ايراني درشهرهرات درگذشت. طبرستاني رازي به همه علوم عقلي و نقلي آشنا بود و درتاريخ، كلام، فقه، اصول، تفسير، حكمت، ادب و رياضيات تبحر بسيارداشت. محضردرس اين عالم برجسته به سبب وسعت دانش و اطلاعاتش همواره محل اجتماع علما و طالبان علم بود. طبرستاني رازي مشهور به امام فخررازي دراواخرعمربه زادگاهش شهرري بازگشت و بعد ازمدتي به خراسان رفت و درهرات مسكن گزيد. امام فخررازي دركنارتدريس به تأليف كتابهاي ارزشمند همت كرد كه ازآنميان «تفسيركبيرمشهوربه مَفاتيحُ الغيب» را ميتوان نام برد. همچنين« اَلاَربَعين في اُصُولِ الدّين و اَسرارُالتَنزيل و اَنوارُ التَّأويل» ازديگرآثارامام فخررازي بشمارميروند.
6) 30اكتبرسال1612 ميلادي: انگلستان به سرزمين برمه يا ميانمار حمله كرد. برمه دراواخر قرن13ميلادي به تصرف مغولان درآمد و پس از آن دستخوش اغتشاشات و تجزيههاي مكررگرديد. پس از استقرار كمپاني هند شرقي پايههاي استعمارانگليس براين كشورمستحكم شد و ادامه اين موجب بروزجنگلي گسترده ميان مردم ميانمار به اشغال انگليس درآمد و دولت انگلستان برمه يا ميانمار را به هندوستان كه مستعمره انگليس بود ملحق ساخت. گفتني است برمه يا ميانمار در سال1937 ميلادي ازهندوستان جدا شد و به خودمختاري داخلي دست يافت.
7) 30اكتبرسال1820 ميلادي: فئودور ميخائيلوويچ داستايِفْسكي نويسنده روسي متولد شد. او در جواني به مدرسه مهندسي نظام رفت اما بتدريج به مطالعه ادبيات كشورهاي جهان توجه بيشتري كرد و درپايان دوره نظام با جديّت فراوان به تحقيق و مطالعه درزمينه ادبيات مشغول شد. داستايفسكي درسال1849ميلادي به جرم فعاليتهاي سياسي دستگيرو زنداني شد؛ و درپي آزادي از تجربيات خود بهره گرفت و آثارارزشمندي در ادبيات روسيه پديد آورد. از آثار داستايفسكي ميتوان«آزردگان، جنايت و مكافات و برادران كارامازوف» را نام برد.
8) درگذشت "هانري دونان" مؤسس صليب سرخ جهاني (1910م): ژان هانري دونان مؤسس جمعيت صليب سرخ جهاني در هشتم مه 1828م در شهر ژنو سوئيس متولد گرديد. وقوع جنگهاي متعدد در اروپا باعث شد تا وي در سال 1862م با انتشار كتابچهاي مردم را تشويق نمايد كه جمعيتهايى را داوطلبانه تشكيل دهند تا هنگام جنگ و ديگر مصائب بتوان بيماران، زخميها و مصدومين را كمك كنند. بر اساس اين پيشنهاد، در نيمه ماه مه 1863م اولين كنفرانس بينالمللي ژنو براي ايجاد يك سازمان جهاني امدادي و خيريه برپا گرديد در اين كنفرانس نمايندگان 16 كشور اروپايي شركت داشتند. اين كنفرانس باعث شد تا در 22 اوت 1864م قرارداد ژنو به اهتمام و تلاش هانري دونان امضا گردد. اقدامات صلح دوستانه و نوعپرستانه وي در سال 1901م جايزه صلح نوبل را براي وي به ارمغان آورد. هانري دونان سرانجام در 30 اكتبر 1910م در 82 سالگي درگذشت.
9) جدايي مجارستان از اتريش (1918م): مجارستان، بخشي از امپراتوري روم بود و در قرن چهارم ميلادي به تصرف ژرمنها درآمد. سپس اقوام گوناگوني بر آن تسلط يافتند. در اواخر قرن چهاردهم، عثمانيها در اين منطقه نفوذ كردند و اين سرزمين را تا اوائل قرن هجدهمْ، در اختيار داشتند. اما در سال 1739م تسلط اتريش بر مجارستان مستحكم گرديد و به عنوان بخشي از اين امپراتوري از اختيارات داخلي برخوردار بود. در عين حال مخالفتهاي مردم مجارستان با حاكميت اتريش، هيچ گاه پايان نيافت. تا اينكه وقوع جنگ جهاني اول، ضربه نهايى را به اين اتحاد وارد ساخت و مسئله درخواست استقلال از اتريش به اوج خود رسيد. در 30 اكتبر 1918 نخست وزير منصوب اتريش در مجارستان، استقلال اين كشور را اعلام نمود. با آغاز جنگ جهاني دوم، مجارستان به همكاري با آلمان نازي پرداخت و به همين دليل مورد تهاجم ارتش سرخ شوروي قرار گرفت. با پايان جنگ، حكومت جمهوري اعلام شد و از سال 1948 با قدرت يابي حزب كمونيست، جزئي از مجموعه بلوك شرق گرديد. با وزش اصلاحات در اقمار شوروي، مجارستان اولين كشوري بود كه از پيمان ورشو خارج شد، نظام چند حزبي را پذيرفت و به عضويت پيمان ناتو درآمد. جمهوري مجارستان داراي يك مجلس قانونگزاري است و در 30 آوريل 2004 به عضويت اتحاديه اروپا درآمد.