مروری اجمالی بر مقررات وقف در سایر کشورها
وضعیت وقف و مؤسسات خیریه در کشورهای مختلف بر اساس بررسیهای انجام شده و مطالعاتی که صورت گرفته و استعلام هایی که از طریق سفارتخانه ها بعمل آمده است وضعیت وقف و مؤسسات خیریه همچنین شیوه حمایت دولت از این نهاد در کشورهای مختلف به شرح ذیل میباشد.
کویت
1- شهرداری و وزارت اوقاف در کویت زمین مجانی در اختیار افراد خیر و نیکوکار میگذارد ولی این افراد به دلخواه خود نمیتوانند هر کجا که مایلند ساختمان وقفی خود را بنا نمایند بلکه باید طرح خود را برای (مثلا احداث مدرسه یا بیمارستان و...) را به وزارت اوقاف ارائه نمایند سپس در لیست نوبت میروند.و چنانچه جائی از شهر نیاز به احداث بیمارستان یا مدرسه یا هر چیز عام المنفعه وقفی وجود داشته باشد وزارت اوقاف آن را به فرد نیکوکار اعلام میکند و بانی در آن منطقه با هزینه شخصی خود اقدام به بنا میکند اما انتخاب اسم برای آن ساختمان بعهده خود بانی میباشد.
2- در کویت از هیچ چیزی مالیات یا عوارض شهری گرفته نمیشود و این وضع مؤسسات و مراکز خیریه نیز منطبق است و از پرداخت مالیات و عوارض معاف میباشند.
3- در کویت خارجیانی که اقدام به احداث مراکز عام المنفعه میکنند بعنوان تقدیر از خدمات آنها تابعیت کویتی داده میشود.
4- اتباع کویت بویژه شیعیان این کشور قبلا در ایران اقدام به احداث هتل و بیمارستان و... میکردها ند و هزینه های این پروژهها را از طریق ارسال حوالجات تأمین میکرده اند اما از هنگام حادثه 11 سپتامبر و مبارزه آمریکا با به اصطلاح تروریسم و کنترل شدید صندوق های خیریه در منطقه خلیج فارس احداث پروژه های خیریه به مقدار زیادی در کشورهای دیگر از جمله ایران کاهش یافته است.
برابر نامه شماره سفارت ایران در کویت 335732 مورخ 22 / 1 / 84
اردن هاشمی
1- قانون مالیات بر درآمد تعدیل شده شماره (57) سال 1985:الف - درآمد مؤسسههای دینی، خیریه، فرهنگی، آموزشی، ورزشی و یا بهداشتی که عنوان عمومی و غیر سودآور داشته باشد، از شمول قانون مالیات بر درآمد به طور صددرصد معاف است.
ب - کلیه اشخاص مجازند که آبونمان و کمکهای قابل پرداخت در کشور را که قید شخصی نداشته و با مقاصد دینی، خیریه و یا انسانی انجام میگیرد از شمول مالیات بر درآمد معاف کنند.
2- قانون مالیات فروش شماره (9) سال 1994 و تعدیلات آن:
مساجد، کلیساها، مراکز ایتام و سالمندان، کلوپهای ورزشی و فرهنگی از مالیات فروش معاف هستند.
3- قانون اوقاف و امور و مقدسات اسلامی شماره (32) سال 2001:
کلیه اوقاف خیریه اسلامی و معاملات مربوط به آن از مالیات و حق ثبت و تمبر معاف است مگر:
الف - مالیات و حق ثبت و تمبر مربوط به ساختمانهایی است که بر زمینهای وقفی توسط دیگران به هنگام اجاره و در مدت آن دریافت میشود.
ب - ساختمانهایی که نیکوکاران آن را وقف کارهای خیریه کنند و خود برای مدت محدود از آن استفاده کنند تابع مقررات مالیاتی میشوند.
4- قانون حق ثبت زمینها شماره (26) سال 1958:
اوقاف اسلامی عام که توسط اداره عمومی اوقاف اداره میشوند، از شمول حق الثبت معاملههای ثبت زمین معاف هستند هیئت دولت نیز میتواند جمعیتها و اوقاف خیریه را از حق الثبت زمین معاف نماید.
همچنین قانونهای مالکان و مستأجران اعیان وقفی و نیز قانون اوقاف و امور مقدسات اسلامی حاوی بندهایی دیگر جهت حمایت از اشخاصی است که علاقه به مشارکت در امور وقف و امور خیریه دارند در این زمینه هم میتوان جهت دریافت آن متنها به سایت قوانین اردن WWW.job.gov.jo مراجعه نمود.
برابر نامه شماره سفارت ایران در اردن هاشمی
تاجیکستان
مؤسسات خیریه و عام المنفعه یا بناها و اراضی وقفی بر اساس مصوبه مجلس جمهوری تاجیکستان از پرداخت مالیات و عوارض شهری معاف میباشند. ضمنا به آگاهی میرساند مرکز رسمی ثبت شده تحت عنوان اوقاف در جمهوری تاجیکستان وجود ندارد.ولی افرادی که قصد وقف املاک یا داراییهای خود را دارند، این املاک و دارائیها را به مرکز اسلامی جمهوری تاجیکستان واگذار مینمایند و تحت نظارت این مرکز قرار میگیرد و در امور خیریه به مصرف میرسد که این مراکز از پرداخت مالیات معاف میباشند.
ضمنا بسیاری از مراکز خیریه و عام المنفعه نیز تحت نظارت و مالکیت دولت قرار دارند و یا بصورت خصوصی و با کمک سازمانهای خارجی به مردم کم بضاعت کمک میرسانند.
برابر نامه شماره سفارت ایران در تاجیکستان 1816 / 220 مورخ 21 / 5 / 84
قطر
1- ساختمان یا ملکی که برای وقف در اختیار وزارت اوقاف قرار میگیرد، این وزارتخانه پس از ثبت متصدی آن میشود و چنانچه قابل اجاره باشد، ده درصد از اجاره آن را برای تعمیرات در نظر میگیرد و چهاردرصد آن را برای هزینه استهلاک پیشبینی مینماید سپس مابقی اجارهبها را برای امور خیریه متفرقه و ایتام به مصرف میرساند.2- چنانچه اماکن یا مستقلاتی از سوی افراد در اختیار اوقاف قرار گیرد و آن اماکن یا مساجد بعدا در طرح توسعه و تخریب دولت قرار گیرند، دولت پس از تصرف بهای آن را به قیمت روز محاسبه نموده و میپردازد. اوقاف نیز میتواند همان طرح یا بنا را در نقطهای دیگر بنام شخص واقف احداث نماید.
3- بر اساس فرمان امیری مؤسسات خیریه و عام المنفعه از پرداخت هر گونه مالیات و عوارض شهری معاف میباشند. همچنین تمامی مساجد متعلق به اهل تسنن یا شیعیان و کلیه حسینیههایی که دارای مجوز میباشند از پرداخت هزینه آب و برق معاف خواهند بود.
برابر نامه شماره سفارت ایران در قطر 459 / 1161 مورخ 12 / 2 / 84.
آذربایجان
تشکلهای دینی طبق ماده 16 قانون اساسی جمهوری آذربایجان در رابطه با «آزادی اعتقادات دینی» از حق استفاده از ساختمانها و املاک اختصاص یافته بر اساس قرارداد توسط سازمانهای دولتی، سازمانهای اجتماعی و شهروندان کشور، برخوردار هستند.مراجع وابسته به حاکمیت اجرایی محلی و ادارات دولتی میتوانند اماکن دینی و سایر املاک دولتی را جهت استفاده بلاعوض مورد اختیار تشکلهای دینی قرار دهند.
طبق مفاد 18 و 23 قانون یاد شده، ساختمانها، لوازم دینی، اماکن اجتماعی و خیریه میتواند به عنوان ملکیت تشکلهای دینی باشد و آنها به صورت مستقل و غیره میتوانند در زمینه خیریه و معارف فعالیت داشته باشند.
ضمنا به اطلاع میرساند که طبق ماده 106 قانون مالیات جمهوری آذربایجان درآمدهای سازمانهای خیریه (به غیر از درآمد به دست آمده از فعالیت کارفرمایی)،
حوالههای بلاعوض دریافت شده توسط سازمانهای غیر تجاری، حق عضویت، و درآمدهای مراکز آموزشی ایجاد شده جهت تحصیل افرادی که در سلامتی خود دچار مشکل شدند، از پرداخت مالیات معاف است.
لازم به ذکر است که نرخ مالیات بر درآمد در نظر گرفته شده برای مؤسسات تولیدی به سازمانهای اجتماعی معلولان که 50 درصد کارمندان آن را معلولان تشکیل میدهند، 50 درصد کمتر است.
برابر نامه شماره سفارت ایران در آذربایجان 25 / 4 / 2005 - 2267 / 1 / 220
ترکمنستان
وضعیت اموال سازمانهای اجتماعیماده 15: مالکیت سازمانهای دینی
سازمانهای دینی میتوانند اموالی را همچون ساختمان، اماکن، وسایل معیشتی، واحدهای تولیدی، اجتماعی، خیریه، وجوه، وسایلی که از طریق خیریه بدست میآید، وسایلی که از طرف اشخاص وقف میگرددو نیز اموالی که بر اساس قوانین ترکمنستان در خارج از کشور خریداری شده و همچنین دیگر اموال مورد نیاز برای فعالیت این سازمانها را در مالکیت خود داشته باشند.
سازمانهای دینی موظف هستند که وسایل مالی و مادی خود را که از محل طرحها و برنامههای کمکهای فنی خارجی دریافت میکنند را در وزارت دادگستری ثبت نمایند.
ارگانهای دولتی ترکمنستان میتوانند ساختمانها و دیگر اموال دولتی را بر اساس قانون ترکمنستان به سازمانهای دینی اهدا و یا بصورت بلاعوض ارایه نمایند.
سازمانهای دینی تصاحب و استفاده از زمین را بر اساس مقررات ذکر شده در قوانین ترکمنستان انجام میدهند.
ماده 16:
استفاده از اموال دولتی و سازمانهای اجتماعی و اشخاص سازمانهای دین حق دارند که از وسایل و اموالی که توسط سازمانهای دولتی، اجتماعی و اشخاص بر اساس قراردادها ارایه میگردد، استفاده نمایند.
سازمانهای دینی در امر دریافت اماکن دینی همراه با محوطه مربوطه از امتیازات ویژه برخوردار هستند.
تصمیم مربوط به تحویل اماکن مذهبی و اموال آن به سازمانهای دینی حداکثر در عرض مدت یک ماه پس از وصول تقاضا از سوی سازمانهای دینی، اتخاذ میگردد و مراتب بلافاصله به تقاضا کننده بصورت کتبی اعلام میگردد.
تحویل اماکن و اشیاء آثار فرهنگی و تاریخی به سازمانهای دینی طبق قوانین ترکمنستان صورت میگیرد.
ماده 17: فعالیت تولیدی - اقتصادی
ارگانهای مرکزی مدیریت بر سازمانهای دینی حق دارند بر اساس قوانین ترکمنستان واحدهای تولیدی، ساختمان سازی، مرمتی، کشاورزی و غیره را ایجاد نمایند.خیریههای مالی و اموالی و نیز دیگر درآمدهای سازمانهای دینی مشمول مالیات نمیگردد.
ماده 18: استفاده از اموال سازمانهای دین که به فعالیت خود خاتمه میدهند
پس از خاتمه فعالیت سازمانهای دینی اموالی که به این سازمانها از سوی دولت،سازمانهای اجتماعی و اشخاص ارایه شده به صاحبان قبلی برگردانده میشود.
در صورت خاتمه فعالیت سازمانهای دینی استفاده از اموال آن سازمانها بر اساس اساسنامه این سازمان و نیز طبق قوانین ترکمنستان صورت میگیرد.
فهرست اموال مذهبی که بر اساس اعتراض طلبکاران نمیتواند مصادره گردد بر اساس پیشنهاد شورای دینی وابسته به ریاست جمهوری از سوی کابینه وزراء ترکمنستان تعیین میگردد.
در صورت نبودن صاحب، اموال مذکور در اختیار دولت قرار میگیرد.
حق سازمانهای دینی اتباع در رابطه با آزادی عقاید دینی
ماده 19: برنامهها و مراسمات مذهبی
سازمانهای دینی حق دارند مناطق ویژه را برای برگزاری برنامهها و مراسمات دینی و نیز برای عبادت داشته باشند.عبادت، برنامهها و مراسمات دینی در محل اماکن دینی و محوطههای مربوطه، در محل زیارتگاهها، در قبرستانها (در صورت لزوم) و در خانههای اتباع طبق خواسته آنها برگزار میگردد. فرماندهان پادگانهای نظامی نمیتوانند از مشارکت نظامی در عبادتها و مراسمهای دینی (در هنگام داشتن وقت آزاد) ممانعت نمایند.
عبادات و مراسمهای دین در بیمارستانها، خانههای سالمندان و معلولین،زندانها بر اساس درخواست اتباعی که در این اماکن بسر میبرند برگزار میگردد.مدیریت این مؤسسات در برگزاری این مراسمها مساعدت کرده و ضمن تعیین محل برگزاری، شرایط مناسبی را برای برگزاری ایجاد مینمایند.
چگونگی برگزاری عبادات و مراسمهای دینی بصورت دست جمعی در اماکن غیر مذهبی بر اساس قوانین ترکمنستان تعیین میگردد.
سازمانهای دینی حق ندارند بصورت اجباری از افرادی که به دین اعتقاد دارند وجوهی را اخذ نمایند و به حیثیت آنها خدشه وارد سازند.
ماده 20: کتب و وسایل دینی
اتباع ترکمنستان و سازمانهای دینی حق دارند کتب دینی را (در هر زبانی که دوست دارند) و نیز دیگر اشیاء و وسائل دینی را خریداری کرده و استفاده نمایند.تهیه، ورود خروج و توزیع کتابهایی که باعث ایجاد اختلافات و درگیریهای مذهبی و ملی میباشد ممنوع است. اقدامات مذکور بر اساس قوانین ترکمنستان پیگیری میگردد.
تهیه، نگهداری و توزیع نشریهها و محصولات سمعی بصری، عکس و غیره حاوی مطالب افراط گرایی دینی، جداگرایی و بنیادگرایی بر اساس قوانین ترکمنستان پیگیری میگردد.
ماده 21: فعالیت خیریه و فرهنگی - فکری سازمانهای دینی
سازمانهای دین حق دارند هم بصورت جداگانه و یا از طریق صندوقهای اجتماعی فعالیت خیریه و فرهنگی - فکری را انجام دهند.دادن نذری و یا حوالات مالی برای این اهداف مشمول مالیات نمیگردد.
فعالیت کاری در سازمانهای دینی و یا در واحدهای این سازمان
ماده 22: فعالیت کاری در سازمانهای دینی
افرادی که در سازمانهای دینی و نیز در واحدهای این سازمانها بر اساس قراردادهای کار مشغول به فعالیت هستند از شرایط قانون ترکمنستان در مورد کار بهرهمند هستند. این افراد میتوانند عضویت سازمانهای صنوف را داشته باشند.ماده 23: اخذ مالیات از اتباعی که در سازمانهای دینی فعالیت میکنند
ماده 24: تأمین اجتماعی و بیمه اتباع مشغول در سازمانهای دینی و واحدهای آن اتباع ترکمنستان شاغل در سازمانهای دینی و واحدهای آن (از جمله روحانیها) بصورت برابر با افرادی که در سازمانهای دولتی ترکمنستان فعالیت مینمایند تحت پوشش تأمین اجتماعی و بیمه قرار می گیرند.
برای این منظور سازمانهای دینی و واحدهای آنها وجوهی را به صندوقهای بیمه دولتی طبق مقررات پیش بینی شده برای مؤسسات و سازمانهای دولتی حواله مینمایند و نیز در انعقاد قراردادهای بیمه داوطلبانه اتباع بر اساس مقررات پیش بینی شده در قوانین ترکمنستان مساعدت می نمایند.
به تمامی اتباعی که در سازمانهای دینی و واحدهای آنها فعالیت میکنند حقوق بازنشستگی بر اساس قوانین ترکمنستان تعیین و پرداخت میگردد.
ماده 25: کنترل و نظارت بر فعالیت سازمانهای دینی
کنترل و نظارت بر فعالیت سازمانهای دینی ترکمنستان بعهده وزارت دادگستری ترکمنستان و نیز ادارات این وزارت در استانها حق دارند از مسئولین سازمانهای دینی اسناد تأسیس آن سازمانها را درخواست نمایند، توضیحاتی را از اعضای سازمانهای دینی و اتباع دیگر در مورد مسایل رعایت اساسنامه این سازمانها دریافت نمایند.وزارتخانه مذکور در صورت بروز موارد نقض قانون ترکمنستان توسط سازمانهای دینی و انجام فعالیت توسط این سازمانها که با اهداف در نظر گرفته شده در اساسنامه آن مغایرت دارد اخطاریه کتبی را به مسئولین این سازمانها با درج دلایل ارسال میدارد.
در صورتیکه سازمان دینی اغلب فعالیت بازرگانی را انجام دهد و یا انجام موارد پیش بینی شده در اساسنامه این سازمان امکان پذیر نباشد.
در صورتیکه به سازمان دینی در عرض یک سال بیش از دو بار اخطاریه کتبی در مورد برطرف نمودن نواقض ارایه میگردد و نیز سازمان دینی در عرض یک سال اطلاعات جدیدی را به وزارت دادگستری ترکمنستان در مورد ثبت ارایه نکند، وزارت دادگستری میتواند به دادگاه شکایتی را در خصوص لغو آن سازمان دینی ارایه نماید.
دادستان کل ترکمنستان و نیز دادستانهای زیر نظر دادستان کل بر اجرای قوانین در مورد آزادی عقاید و سازمانهای دینی نظارت دارند.
ارگانهای مالی و مالیاتی بر منبع درآمد سازمانهای دینی، میزان وجوهی که آنها دریافت مینمایند و پرداخت مالیات و عوارض طبق قوانین ترکمنستان، نظارت دارند.
کنترل بر اجرای موازین و استانداردهای موجود توسط سازمانهای دینی میتواند از سوی ارگانها و مؤسسات اکولوژی، بهداشتی - اپیدمی، آتش نشانی و غیره صورت گیرد.
ماده 26: مسئولیت در قبال نقض قوانین ترکمنستان
مسئولیت در قبال نقض قوانین ترکمنستاندر مورد آزادی عقاید و سازمانهای دینی مسئولین، اتباع ترکمنستان و سایر اشخاص دیگر مقصر در نقض قانون ترکمنستان در مورد آزادی عقاید و سازمانهای دینی طبق قوانین ترکمنستان مسئولیت دارند.مقررات نهایی
ماده 27: مقررات نهاییمطابقت اساسنامه و دیگر اسناد تأسیس سازمانهای دینی (که قبل از معتبر شدن قانون فعلی تأسیس شده است) با قانون فعلی الزامی است.
قانون ترکمنستان در مورد آزادی عقاید و سازمانهای دینی در ترکمنستان مورخ 29 ماه می 1991 میلادی و اضافات و ضمائم آن از زمان معتبر شدن قانون فعلی از اعتبار ساقط میباشد.
برابر نامه شماره سفارت ایران در ترکمنستان مورخ
مصوبه شماره 7 سال 1999
اینجانب رسما با موارد زیر موافقت مینمایم
تنگکو ادریس شاه ابنسلطان
صلاح الدین عبدالعزیز شاه الحاج
ریاست شورای وقف
(مهر دولتی)
29 دسامبر 1999
مصوبهای به منظور فراهم آوردن مقررات مرتبط با وقف و موضوعات دیگر مرتبط با آن مجلس وقف موارد زیر را به تصویب رساند.
مقدمه
[عنوان کاربرد زمان آغاز]1.(1) این مصوبه را میتوان مصوبه وقف سال 1999 نامید
(2) این مصوبه به مسئله وقف میپردازد
(3) این مصوبه از تاریخی که اعلیحضرت پادشاه معین نماید و با ابلاغ در جراید رسمی قابل اجراء خواهد بود
[شرح]
[مصوبه 89 / 2]، «مصوبه اجرایی»: اجرای مصوبه قانون اسلامی سال 1989
«بیت المال»: به همان معنای مقرر شده آن تحت زیر بخش 94 (1) اجرای مصوبه قانون مسلمانان سال 1952 بکار میرود
[مصوبه 52 / 3]، مصوبه قانون مسلمانان سال 1952 بکار میرود
«دادگاه»: دادگاه عالی شرع که تحت بخش 37 مصوبه اجرایی دایر گردیده باشد
«حکم شرع»: حکم شرع مطابق با مذهب شافعی یا یکی از مذاهب حنفی، مالکی حنبلی
«کمیسیون شورای قوانین اسلامی»: کمیسیون شورای قوانین اسلامی که تحت زیر بخش 34 (1)مصوبه اجرایی دایر گردیده است.
«استبدال»: جایگزین کردن مال وقفی با مال دیگر یا با وجه نقد با ارزش برابر یا بالاتر از آن از طریق جایگزین کردن، خرید، فروش یا هر وسیله دیگر مطابق با حکم شرع «مجلس»: به همان معنای اختصاص یافته به آن در مصوبه اجرایی است
«مرضی الموت»: فوت ناشی از بیماری با توجه به داشتن شرایط زیر:
(الف) علت فوت بیماری باشد
(ب) بیماری موجب درک مرگ در ذهن متوفی شود
(پ) علائم خارجی از بیماری سخت وجود داشته باشد «موقوفه»: ملک وقفی را گویند
«موقوف علیه»: شخصی که برای دریافت حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه محق شناخته شده باشد.
«شخص»: شخص حقوقی یا غیر حقوقی را گویند
«اموال»: هر مال منقول یا غیر منقول و هر منفعت حاصل از هر مال منقول و غیر منقول هر حق، منفعت، سند، دعوی، حقوق دینی خواه در حال یا آینده یا آنچه بصورت دیگر دارای ارزش باشد مطابق حکم شرع «رشید»: شخصی که دچار جنون، یا زوال عقلانی ناشی از کبر سن نباشد یا بنابر قوانین مدون ورشکسته اعلام نشده باشد.
«صیغه»: اعلام وقف بصورت شفاهی، کتبی متفقا با اعلام یا با اشاره «وقف»: تخصیص هر مال که حق عمری و رقبی یا منافع آنرا بتوان برای هر منظور خیر استفاده کرد که بنابر حکم شرع خواه وقف عام باشد یا وقف خاص اما اموال امانتی را شامل نخواهد شد که تحت عنوان قانون امانتداران مصوب سال 1949 تعریف شده است.
[قانون 208]
«وقف عام»: هر وقف که بنا بر حکم شرع برای مقاصد خیر عمومی انجام شود.«صندوق وقف»: صندوقی که تمام وجوه نقد و اموال وقفی یا عایدات حاصل از موقوفات یا از طریق استبدال را شامل شود.
«وقف خاص»: وقفی که بنا بر حکم شرع برای مقاصد خیریه معین انجام میشود.«سهام وقف»: انجام وقف از طریق انتشار سهام که بعدا خریدار آنرا بعنوان وقف به مجلس اهداء مینماید
[قانون 388]
«واقف»: شخصی که مالی را وقف نماید(2) تمام واژگان و اصطلاحات بکار رفته در این مصوبه که در اینجا تعریف نشدهاند اما در تفسیر قوانین مصوب سال 1948 و 1967 تعریف شدهاند به همان معنا خواهند بود که به موجب این قوانین بترتیب به آنها اختصاص یافته و به میزانی که مغایر با حکم شرع نباشد
(3) به منظور اجتناب از تردید درباره اصلیت یا تفسیر واژگان و اصطلاحات بکار رفته در این مصوبه که در فهرست نخست آمدهاند میتوان به معادل غربی که در برابر این واژگان و اصطلاحات آمده است رجوع کرد
شکل گیری وقف
3.(1) باستثنای موارد کنونی مگر بشرط تصریح، بعد از این؛ هر شخص که به سن [انجام وقف ]هجده سالگی رسیده باشد و در کمال سلامت فکری و روانی و رشید باشد بنا بر حکم شرع میتواند اموال خود را برای هر امر خیر وقف نماید.
(2) وقف میتواند عام یا خاص باشد.
(3) بنا بر حکم شرع وقف از طریق اجرای صیغه و در حضور دو شاهد انجام میشود.
4.(1) با کامل شدن تمام لوازم و شرایط، وقف فورا به جراء در خواهد آمد مگر آنکه صریحا شرط شده باشد تا وقف را فقط پس از مرگ واقف آغاز کنند.
(2) واقف نمیتواند وقف باجراء درآمده را بفروش برساند یا انتقال دهد چنین مالی نمیتواند به هر شخصی بارث برسد
[حق واقف در تعیین شرایط موقوف علیه ]: 5. هرگاه برای وقف؛ در حضور هر موقوف علیه که درباره حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه ذیحق دانسته شده باشد، شرایط خاصی تعیین شود شرایط با افراد زیر خواهد بود:
(الف) واقف
(ب) کمیسیون مدیریت وقف با موافقت واقف [ثبت وقف ]6. پیرو بخش 4 تمام وقف به محض اجراء باید به شکل و صورتی که مجلس تعیین کرده باشد به ثبت برسد.[وقف در حالت مرضی الموت]
7. شخص در حالت مرضی الموت نباید بیش از یک سوم اموال خود را برای هر شخصی مگر ذینفعان خود وقف نماید.
[وقف taklik]
(2) در صورتیکه مقرر شده باشد تا وقف taklik پس از مرگ واقف باجراء درآید وقف تنها به میزان یک سوم اموال واقف معتبر خواهد بود.
[وقف ارصاد مؤبد، مشاع یا مشترک]
9.(1) واقف میتواند تمام یا بخشی از اموال خود را وقف ارصاد، مؤبد، مشاع یا مشترک نماید.
(2) در این قسمت:
(الف) وقف «ارصاد»: وقف زمین از سوی هر شخصیت حقوقی، موسسه سازمان یا هیأتهای دیگر مطابق حکم شرع
(ب) وقف مؤبد: وقف دائمی را گویند
(پ) وقف «مشاع»: وقف حق بر هر مالی که مالکان مشترک داشته و مشاع باشد.(ت) وقف «مشترک»: ادغام چنین وقف از جمله هر وقف که از طریق استبدال و سهام وقف انجام شده باشد.
10. وقفهای خاصی که پس از آغاز اجرای این مصوبه انجام شوند کان لن یکن تلقی میشوند مگر آنکه:
(الف) اعلیحضرت پادشاه با مشورت مجلس صریحا آنرا به تصویب برسانند و معتبر بدانند، یا
(ب) واقف در حالیت مرضی الموت چنین وقفی نماید و بعدا بواسطه همان بیماری فوت نماید مشروط بر آنکه از طریق اجرای صیغه و در حضور دو شاهد انجام شده باشد.
[محدودیتهای وقف خاص]
11.(1) هر گاه در وقف:
(لف) واقف از هیچ موقوف علیهی نام نبرده باشد[عدم وجود موقوف علیه]
(ب) موقوف علیه فوت شده باشد
(پ) تا چهار سال پس از آغاز وقف موقوف علیه پیدا نشود با اعلام مجلس در جراید رسمی وقف بصورت وقف عام در خواهد آمد.
(2) پیرو زیر بخش (3) میتوان وقف هر موقوف علیه را که مجلس تحت زیر بخش (1) (پ) در جراید رسمی وقف عام اعلام کرده باشد با ارائه دادخواست به دادگاه برای صدور حکم به وقف خاص برگرداند
(3) تا پیش از صدور حکم تحت زیر بخش (2) موقوف علیه نسبت به حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه هیچگونه حقی نخواهد داشت.
12.(1) هرگاه بیش از یک موقوف علیه وجود داشته باشد و واقف نسبت سهم آنانرا از حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه مشخص نکرده باشد، بطور مساوی میان آنان تقسیم خواهد شد.
[تقسیم سهم حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه بطور برابر]
(2) بخش 11 مشمول حق عمری و رقبی یا منافع هر موقوف علیه مذکور در زیر بخش (1) این بخش که موقوف علیه آن فوت شده یا بدون نیاز به اعلام در جراید رسمی پیدا نشود خواهد بود
(3) هر گاه برای اصناف زکات بدون تعیین نسبت سهم آنان وقفی شود حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه مطابق با نسبت اصناف زکات تقسیم خواهد شد.
بطلان وقف
13. وقفی باطل است که:
(الف) در مورد وقف taklik، واقف پیش از فراهم شدن شرایط لازم در زمان حیاتش فوت نماید.
(ب) برای هر نوع مقصود غیر اخلاقی انجام شده باشد.
(پ) برای هر شخصی با نیتی غیر از خداوند وقف شده باشد.
(ت) برای نفع یا مصلحت شخصی انجام شده باشد.
(ث) با حکم شرع یا قوانین مدون مغایرت داشته باشد.
[بطلان وقفی که در مورد برخی از ذیحقان محق داراییها انجام شود]: 14. اگر وقف تنها برای برخی از ذیحقانی انجام شود که محق دانسته شدهاند تا از داراییهای واقف ارث ببرند آن وقف باطل است مگر آنکه رضایت تمام ذیحقان باقی مانده دیگر جلب شود.
موقوفه
[شرایط موقوفه]:15.(1) موقوفه مالی است که:(الف) در تملک واقف باشد
(ب) ضبط نشده باشد
(پ) مستعد بازدهی هر حق عمری و رقبی یا منفعت باشد
(2) پیرو زیر بخش (1) وقف معتبر است حتی اگر در زمان انجام وقف:
(الف) موقوفه به لحاظ حق عمری و رقبی یا منفعت بازدهی نداشته باشد
(ب) موقوفه همچنان در اجاره باشد
[وقف ملک یا محصولات کشاورزی زمین اجاره شده یا به اجاره واگذار شده]: 16. واقف میتواند هر ملکی را که مالک آن باشد از هر زمینی که اجاره کرده یا باجاره واگذار نموده باشد یا هر محصول کشاورزی حاصل از ملک مذکور را وقف نماید.
(ت) وقف «مشترک»: ادغام چندین وقف از جمله هر وقف که از استبدال و سهام وقف انجام شده باشد.
17.(1) مجلس میتواند سهام وقف هر آنچه را از ملک بدست آمده یا بدست آمده به هر شخص عرضه نماید تا شخص این سهام خریداری شده را بعدا وقف مجلس نماید.[سهام وقف]
(2) هر ملک از هر نوع عایدات تحت زیر بخش (1) توسعه پیدا کند وقف عام خواهد بود.
18. واقفی که مالی را وقف عام نماید محق است تا از حق عمری و رقبی یا منافع همان موقوفه بهرهمند گردد.
[حق واقف از حق عبری و رقبی یا منافع موقوفه]
10- وقفهای خاصی که پس از آغاز اجرای این مصوبه انجام شوند کان لم یکن تلقی میشوند مگر آنکه:[محدودیتهای وقف خاص]
(الف) اعلیحضرت پادشاه با مشورت مجلس صریحا آنرا به تصویب برسانند و معتبر بدانند، یا (ب) واقف در حالت مرضی الموت چنین وقفی نماید و بعدا بواسطه همان بیماری فوت نماید مشروط بر آنکه از طریق اجرای صیغه و در حضور دو شاهد انجام شده باشد.
استبدال و توسعه موقوفه
19. مجلس میتواند هر موقوفه را تحت شرایط زیر استبدال نماید:(الف) موقوفه را هر مرجع عمومی مطابق با مقررات قوانین مدون به تملک درآورده باشد.[اختیارات مجلس برای استبدال]
(ب) بازده حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه مطابق خواست واقف نباشد.
(پ) در صورتیکه کاربرد موقوفه قصد وقف را برنیاورد.
20.(1) هر موقوفه را که تمام یا بخشی از آن تخریب شده باشد میتوان با استفاده از منابع زیر مجددا قابل بهرهبرداری نمود:
[توسعه موقوفه تخریب شده]
(الف) درآمد یا عایدات حاصل از موقوفه خاص
(ب) صندوق وقف یا
(پ) بیت المال
(2) اگر موقوفهای کاملا تخریب شده باشد و با استفاده از وجوه بیتالمال مجددا قابل بهرهبرداری شده باشد آن ملک وقف محسوب خواهد شد.
کمیسیون مدیریت وقف
21. کمیسیون مدیریت وقف را مجلس برای اداره و مدیریت تمام امور مربوط به وقف تاسیس خواهد کرد.22.(1) کمیسیون مدیریت وقف مرکب است از:
[تاسیس کمیسیون مدیرت وقف]
(الف) رئیس که از میان اعضای مجلس تعیین خواهد گردید
[عضویت در کمیسیون مدیریت وقف]
(ب) مشاور حقوقی رسمی یا نماینده او
(پ) مفتی
(ت) منشی مجلس
(ث) رئیس (سازمان) زمین و معدن یا نماینده او
(ج) چهار عضو دیگر
(2) ثبات وقف، منشی کمیسیون مدیریت وقف خواهد بود
(3) اعضای کمیسیون مدیریت وقف تحت زیر بخش (1) (الف) و (ج) را مجلس برای یک دوره سه ساله منصوب خواهد کرد که میتوانند مجددا انتصاب شوند.
(4) مجلس میتواند اعضای کمیسیون مدیریت وقف تحت زیر بخش (1) (الف) و (ج) را در هر زمانی بدون ارائه هیچگونه دلیلی از کار بر کنار نماید.
(5) عضو کمیسیون مدیریت وقف که تحت زیر بخش (1) (الف) و (ج) منصوب شده باشد میتواند با اطلاع کتبی به مجلس در هر زمانی استعفاء دهد.
[برگزاری نشستهای کمیسیون مدیریت وقف]: 23.(1) اداره تمام نشستهای کمیسیون مدیریت وقف بر عهده مقام ریاست خواهد بود و در صورت غیبت مقام ریاست، اعضای حاضر میتوانند از میان اعضای کمیسیون فردی را برای این منظور برگزینند.
(2) اعضای کمیسیون مدیریت وقف باید حداکثر تلاش را بعمل آورند تا در تمام تصمیمات نشستها به اجماع برسند در صورت عدم اجماع احراز آراء دو سوم اکثریت اعضای حاضر در تصمیمات مورد نیاز خواهد بود.
[اختیارات کمیسیون مدیریت وقف]: 24. کمیسیون مدیریت وقف از اختیارات زیر برخوردار است:
(الف) اجرای دستورالعملها، تدابیر و تصمیمات اتخاذ شده مجلس در ارتباط با هر موقوفه
(ب) نظارت، سازماندهی، مدیریت و اداره موقوفه
(پ) توسعه، بهسازی و ارتقاء موقوفه
(ت) نظارت بر صندوق وقف؛ و
(ث) انجام وظایف یا اعمال اختیارات دیگر که تحت این مصوبه پیش بینی شده است یا هنگامیکه مجلس گاه به گاه دستور صادر مینماید.
[اختیارات دیگر کمیسیون مدیریت وقف با موافقت مجلس.]25. کمیسیون مدیریت وقف میتواند با موافقت مجلس و پیرو شرایط این موافقت:
(الف) هر موقوفه را استبدال نماید
(ب) موقوفه را توسعه دهد یا در آن سرمایهگذاری نماید.
[هزینه ]26. هزینههایی که در نتیجه انجام وظایف و اختیارات کمیسیون مدیریت وقف تحت این مصوبه ایجاد شود باید از حساب صندوق وقف یا با تأئید مجلس از بیت المال پرداخت گردد.
[مقرری ]27. مقرری اعضای کمیسیون مدیریت وقف را میتوان چنانکه مجلس معین کرده است؛ پرداخت
[بلاتصدی ماندن پست ]: 28. پست اعضای کمیسیون مدیریت وقف تحت شرایط زیر بلاتصدی باقی میماند:
(الف) عضو فوت نماید.
(ب) با اطلاع کتبی به مجلس استعفاء نماید.
29. مجلس میتواند عضویت اعضای منصوب شده کمیسیون مدیریت وقف را در موارد زیر لغو نماید:
(الف) در صورت محکومیت به انجام قانونشکنی جنایی یا قانونشکنیهای دیگر که مجازات آن حبس باشد.
(ب) رفتار وی خواه در ارتباط با وظایفش بعنوان عضو کمیسیون مدیریت وقف یا موارد دیگر بگونهای باشد که موجب بیاعتباری مجلس یا کمیسیون مدیریت وقف گردد.
(پ) بدلیل اعلام ورشکستگی یا هر دلیل قادر به انجام مسئولیتهایش نباشد.
(ت) بدون اجازه مقام ریاست، سه جلسه متوالی غیبت داشته باشد.
[انتصاب عضو جدید ]30. در صورتیکه پست هر یک از اعضای کمیسیون مدیریت وقف تحت بخش 28 بلاتصدی بماند یا تحت بخش 29 لغو گردد، مجلس شخصی را مطابق با مفاد زیر بخش 22 (3) به جانشینی وی منصوب مینماید.
[شمول فهرست دوم ]31.(1) فهرست دوم؛ کمیسیون مدیریت وقف را شامل خواهد گردید.
(2) فهرست دوم؛ حسب الامر اعلیحضرت پادشاه قابل اصلاح است.
اختیارات مجلس
[مجلس بعنوان تنها امین ]:32. در صورت وجود هر گونه مقررات برخلاف آنچه که در هر سند یا دادخواست برای اجراء، کنترل یا تحت تأثیر قرار دادن هر گونه وقفی آمده باشد؛ مجلس تنها امین تماموقف، خواه عام یا خاص، در حوزه وقف خواهد بود.
[اختیارات مجلس برای خرید املاک ]
33.(1) مجلس می تواند با استفاده از وجوه نقد:
(الف) صندوق وقف
(ب) بیت المال
هر ملکی را بعنوان وقف خریداری نماید.
(2) هر ملک خریداری شده به موجب زیر بخش (1) (ب) وقف محسوب خواهد شد.
[اختیارات مجلس در انتصاب ثبات وقف ]
34: مجلس از میان اعضای خدمات عمومی دولت ثبات وقف را منصوب خواهد کرد که مسئولیت موارد زیر را عهدهدار خواهد بود:
(الف) حفظ و نگهداری دفاتر ثبت تمام وقفها بشکل و صورتی که مجلس آنرا معین کرده است.
(ب) حفظ و نگهداری تمام اسناد و مدارک مالکیت یا هر نوع سند دیگر مرتبط با تمام وقفها که به مجلس سپرده شده باشد.
[ اختیارات مجلس در ارائه دستورالعملها ]
35. مجلس میتواند گاه به گاه برای کمیسیون مدیریت وقف در زمینه اجرای اختیارات و وظایفش دستورالعملهای کلی صادر نماید و کمیسیون مدیریت وقف باید با آن دستور العملها موافقت نماید.
[اختیارات دیگر مجلس در مورد کمیسیون مدیریت وقف ]
36.: مجلس میتواند بدون لطمه زدن به اختیارات خود تحت این مصوبه:
(الف) بر نحوه فعالیتها و مدیریت کمیسیون مدیرت وقف نظارت کند
(ب) به حسابها و دفاتری رسیدگی کند که کمیسیون مدیریت وقف حفظ و نگهداری مینماید.
(پ) بر کمیسیون مدیریت وقف به منظور تجهیز آن با هر گونه گزارش یا صورت مجلس که مناسب تشخیص دهد نظارت نماید
[حق مجلس در زمینه حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه وقف خاص ]
37. مجلس محق است تا هر حق عمری و رقبی یا منافع وقف خاص را به منظور تسویه تمام هزینههای لازم یا ضمنی آن برای اداره وقف مورد استفاده قرار دهد.
[حق عمری و رقبی یا منافع حاصل از وقف خاص ]
38. (1):باستثنای شرایطی که با حکم شرع مغایرند، تمام حق عمری و رقبی یا منافع وقف خاص باید مطابق با شرایط تعیین شده واقف مورد استفاده قرار گیرند.
(2) حق عمری و رقبی یا منافع حاصل از وقف خاص و عام باید به صندوق وقف پرداخت شود و جزیی از آن باشد.
(3) هر گاه بدلیل سپری شدن زمان یا تغییر شرایط، اجرای دقیق شرایط هر وقف مطابق خواست واقف دارای منفعت نباشد، مجلس طرحی را برای استفاده حق عمری و رقبی یا منافع متأثر از آن بصورتی آماده خواهد کرد که تا حد ممکن هر چه بیشتر مشابه با خواست واقف باشد و مطابق با همان مورد استفاده قرار گیرد:
مشروط بر آنکه مجلس بتواند دستور دهد چنین حق عمری و رقبی یا منافعی و از بخشی از آن باید به صندوق وقف افزوده شود.
(4) هر گاه شرایط هر وقف بگونهای باشد که هیچ یک از شیوههای کاربرد اموال یعنی حق عمری و رقبی یا منافع مشخص نباشد، یا نحوه کاربرد آن مبهم باشد مجلس میتواند دستور دهد تا چنین اموالی، حق عمری و رقبی یا منافع و از بخشی از آن به صندوق وقف افزوده شود.
[تاسیس صندوق وقف ]
39.(1) مجلس میتواند صندوقی بنام صندوق وقف تأسیس نماید
(2) این صندوق شامل تمام وجوه نقد و اموال وقفی یا هر حق عمری و رقبی یا منافع حاصل از موقوفه یا از طریق استبدال خواهد بود.
[اختیارات مجلس برای مطالبه مال الاجاره یا بهاء و غیره ]
40.(1) مجلس میتواند مال الاجاره یا بهاء هر حق عمری و رقبی یا منافعی را مطالبه نماید.که هر شخص از موقوفهای که درباره آن محق نیست بدست آورده باشد.
(2) برای تأمین مقصود زیر بخش (1) مجلس میتواند ارزش هر حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه را مشخص نماید.
(3) در صورتیکه مطالبه مورد اشاره تحت زیر بخش (1) پرداخت نشده باشد آنرا میتواند بدهی فرض کرد که مجلس میتواند مطالبه نماید.
41.[بکارگیری کارمندان و مستخدمان ]: مجلس میتواند مستخدمان و کارمندان مورد نیاز را برای بهرهبرداری از این مصوبه بکار گیرد.
مقررات عمومی
42.[اعتبار اقدامات و روندها]هیچیک از اقدامات صورت گرفته یا روندهای اتخاذ شده تحت این مصوبه را نمیتوان بر مبنای موارد زیر مورد تردید قرار داد:(الف) وجود پست بلاتصدی در عضویت یا هر گونه کاستی در تشکیلات کمیسیون مدیریت وقف
(ب) هر گونه فروگذاری، کاستی یا عدم توافق که منافع موردی را تحت تأثیر قرار ندهد.
43.[تعیین موقوفه بودن یا نبودن ]: هر فرد میتواند با ارائه درخواست به دادگاه تقاضا نماید تا وقفی بودن یا نبودن ملکی مشخص شود.
44.[تفسیر اسناد ]: هر گاه بنابر رأی مجلس مصداق یا نیت هر گونه سند یا اظهار نامه که هر گونه وقف را اجراء یا بر آن اثر میگذارد مبهم یا نامعلوم باشد، مجلس میتواند سند یا اظهارنامه مذکور را برای اخذ تصمیم راجع به مصداق یا نیت آن به دادگاه ارجاع دهد و باید مطابق حکم صادره از سوی دادگاه اقدام نماید.
45.[تجاوز به زمین وقفی ]: (1) هر شخص که بدون اجازه مجلس:
(الف) در هر زمین وقفی ساختمان یا عمارتی را بنا یا تصرف کند.
(ب) در زمین وقفی یا قسمتی از آن زراعت، حصار کشی، حفاری کند یا آنرا شخم یا تسطیح نماید.
(پ) هر گونه محصولی را از زمین وقفی ببرد، بچیند یا برداشت نماید متخلف است و در صورت محکومیت مشمول پرداخت جریمه حداکثر به میزان پنج هزار رینگیت یا حبس حداکثر به میزان سه سال یا هر دو خواهد گردید. در صورت ارتکاب تخلف بیشتر جریمه وی روزانه حداکثر به میزان پانصد رینگیت طی ایامی خواهد بود که تخلف وی ادامه داشته باشد.
(2) کسیکه در زمین وقفی ساختمان یا عمارتی را بنا یا احداث نماید، در صورت دستور مجلس باید با هزینه شخصی خود تمام ساختمانها و موانع احداثی را تخریب و برطرف نماید.
(3) هرگاه شخص مذکور در زیر بخش (2) در انجام دستورالعملهای مجلس مذکور در این زیر بخش قصور ورزد، مجلس میتواند موجبات تخریب و برطرف نمودن تمام ساختمانها و موانع احداثی را در زمینهای وقفی فراهم آورد و هزینههای لازم را از چنین شخصی مطالبه نماید.
46.[حکم شرع ]: (1) هر گونه مقررات یا تفسیر آن در این مصوبه که با حکم شرع مغایرت داشته باشد به میزان مغایرتش باطل خواهد بود.
20) درصورت وجود ابهام یا مسئلهای که در این مصوبه صریحا پیش بینی نشده باشد، دادگاه باید به حکم شرع متوسل شود.
47.[اختیارات برای وضع مقررات ]:
مجلس میتواند از طریق ابلاغ در جراید رسمی برای اجرای این مصوبه و به طور اخص اما بدون لطمه زدن به عمومیت آنچه بیشتر گفته شد مقرراتی وضع نماید. چنین مقرراتی میتوانند برای پیش بینی موارد زیر باشند
(الف) رویههای مالی
(ب) حق الزحمهها و پرداختها
(پ) تعیین فرمهای مورد استفاده از حیث هر گونه تصویب نامه یا آنچه که در این مصوبه دنبال شود.
(ت) تهیه و ترتیب سهام وقف
(ث) مدیریت حق عمری و رقبی یا منافع وقف و
(ج) موضوعات لازم دیگر برای اجرای مقررات این مصوبه
48.[تحول موقوفه ]: (1) مجلس باید تمام مراحل لازم را به محض قابلیت اجراء به منظور تحویل گرفتن وقفی که تحت این مصوبه باجراء درمیآید طی نماید.
(2) هر حق عمری و رقبی یا منافع حاصل از موقوفه از تاریخ آغاز وقف باید به مجلس واگذار گردد و مجلس میتواند هر حق عمری و رقبی یا منافع موقوفه را پیش از ثبت وقف از هر شخصی مطالبه نماید.
(3) تمام موقوفات وقفی، پیش از آغاز اجرای این مصوبه باید بدون هر گونه سند انتقال، واگذاری یا حواله هرآنچه که باشد و در مورد تمام اموال غیر منقول به مجرد ثبت تحت مقررات قانون ملی املاک بدینوسیله و به میزانی که هر مال به موجب این قانون از آن تأثیر پذیرد به مجلس واگذار گردد.
(4) مجلس باید تمام مراحل لازم را به منظور تحویل گرفتن مالی که در هر مورد دیگر بجز وقف وجود داشته باشد برای مقاصد مشابه طی نماید.
49.[رجوع به کمیسیون مشورتی قانون اسلامی ]: مجلس برای اتخاذ تصمیم در زمینه توسعه هر موقوفه در صورت وجود هر مسئله مناقشه آمیز یا مغشوش در حاشیه حکم شرع باید به کمیسیون مشورتی اسلامی رجوع نماید.
50.[اصلاحیه اجرای مصوبه قانون اسلامی سال 1952]: با اجرای این مصوبه، بخشهای 94 تا 100 (بخش چهارم) اجرای مصوبه سال 1952 قانون اسلامی مرتبط با وقف متوقف میشود.
مصوبه وقف سال 1999
فهرست اول
(زیر بخش (2) و (3))صورت لغات و اصطلاحات عربی متن
اموال البدل Amwalul-badal
حکم شرع Hukum syarak
استبدال Istibdal
اطلاق itlak
مرضی الموت Maradal-maut
موقوف علیه Mawquf-alaih
مؤبد muabbad
رشید rasyid
صیغه sighah
وقف ارصاد Wakaf irsod
وقف خاص Wakaf khas
وقف مشاع Wakaf musyak
وقف مشترک Wakaf musy tarak
واقف waqif
فهرست دوم
(بخش 31)
کمیسیون مدیریت وقف
1.[نشستهای کمیسیون مدیریت وقف ](1) نشستهای کمیسیون مدیریت وقف باید حداقل چهار بار در سال برگزار گردد.
(2) حد نصاب برای رسمیت نشستهای کمیسیون مدیریت وقف حضور پنج نفر از اعضاء است.
(3) پیرو مقررات دیگر این مصوبه، کمیسیون مدیریت وقف باید رویه کاری خود را تعیین نماید.
2.[حضور افراد غیر عضو ]
کمیسیون مدیریت وقف میتواند هر شخص (غیر عضو کمیسیون) را برای حضور در هر یک از نشستها یا شورهای کمیسیون مدیریت وقف به منظور مشاوره درباره هر موضوع مورد بحث دعوت نماید. اما هر شخص که بدینصورت در جلسات حاضر گردد به هیچ عنوان حق رأی نخواهد داشت.
3.[افشاء منفعت ]: عضو کمیسیون مدیریت وقف که خود یا خویشان یا شرکایش مستقیم یا غیر مستقیم منفعتی داشته باشند که بدلیل آن منفعت کمیسیون مدیریت وقف عقد قراردادی را پیشنهاد نماید یا در هر موضوع که مورد بحث کمیسیون مدیریت وقف قرار داشته باشد باید برای کمیسیون مدیریت وقف حقیقت منفعت خود و ماهیت مربوط به آنرا افشاء نماید. و مطالب افشاء شده باید در صورتجلسات مربوط به قرارداد یا موضوع (مورد بحث) کمیسیون مدیریت وقف ضبط شود.
4.[ارائه گزارش کمیسیون مدیریت وقف ]: کمیسیون مدیریت وقف باید سالیانه گزارش وقف سال گذشته را تا پیش از 30 آوریل سال بعد، به مجلس ارائه نماید.
5.[صورتجلسات ]: (1) کمیسیون مدیریت وقف باید صورتجلسات تمام نشستهای خود را به شکل و صورت مناسب حفظ و نگهداری نماید.
(2) هر صورتجلسه نشستهای کمیسیون مدیریت وقف، در صورت امضاء حسب وظیفه، به استناد تمام خلاصه مذاکرات قانونی و بدون نیاز به ارائه مدارک بیشتر قابل قبول خواهد بود و هر نشست کمیسیون به لحاظ خلاصه مذاکراتی که صورتجلسات بدینصورت از روی آن تنظیم شده باشند فرض میشود که حسب المقرر تشکیل و برگزار شده است و تمام اعضای آن حسب وظیفه دارای شرایط لازم برای اقدام بودهاند.
مصوب 24 دسامبر 1999
آسماوار بن سمت - منشی هیئت مقننه
مصوبه وقف سال 1999
اجرای وقف (فرمهای وقف)
مقررات سال 2001
مصوبه 99 / 47: مجلس با استفاده از اختیارات تفویض شده بخش 47 مصوبه سال 1999 وقف مقررات زیر را وضع مینماید:
1. این مقررات را میتواند اجرای مقررات وقف سال 2001 (فرمهای وقف) نامگذاری کرد.
فرمها
2. فرمهای تعیین شده در فهرست اول این مقررات برای تمام تقاضاهای وقف تحت این مصوبه مورد استفاده قرار خواهند گرفت.عدم انطباق
3. عدم انطباق با هر یک از شرایط فرمها موجب رد تقاضانامه وقف نخواهد گردید اما ثبات وقف میتواند متقاضی را برای اصلاح یا تصحیح اینگونه فرمها راهنمایی نماید تا هر شرایطی را که مناسب تشخصیص دهد، تعیین کند.
نویسنده: سید سجاد احمدی
این مقاله در تاریخ 1403/3/27 بروز رسانی شده است