10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009

1) 10بهمن ماه سال1357هجري شمسي: تحصن روحانيان درمسجد دانشگاه تهران به اوج خود رسيد و بيش از2000تن ازآنان دراين مكان متحصن شدند. كميته استقبال ازحضرت امام خميني اعلام كرد: “ نظربه اينكه دولت ايران با فرود يك فروند هواپيماي ارفرانس موافقت كرده است. حضرت امام ساعت9صبح روزپنجشنبه 12بهمن وارد تهرا خواهند شد.” اين كميته ازمردم خواست كه درمسيرحركت حضرت امام ازميدان آزادي تا ميدان انقلاب براي استقبال ازايشان اجتماع
سه‌شنبه، 8 بهمن 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009
10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009
10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009


10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 1) 10بهمن ماه سال1357هجري شمسي:
تحصن روحانيان درمسجد دانشگاه تهران به اوج خود رسيد و بيش از2000تن ازآنان دراين مكان متحصن شدند. كميته استقبال ازحضرت امام خميني اعلام كرد: “ نظربه اينكه دولت ايران با فرود يك فروند هواپيماي ارفرانس موافقت كرده است. حضرت امام ساعت9صبح روزپنجشنبه 12بهمن وارد تهرا خواهند شد.” اين كميته ازمردم خواست كه درمسيرحركت حضرت امام ازميدان آزادي تا ميدان انقلاب براي استقبال ازايشان اجتماع كنند. همچنين صبح اين روزفرودگاه مهرآباد و ديگرفرودگاههاي كشور بازشد و اعلام گرديد كه ازسپيده دم تا غروب آفتاب فرودگاهها بازند ولي درساعات شب تعطيل مي‎شوند.

10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 2) 10بهمن ماه سال1304هجري شمسي:
كتابخانه مجلس بطوررسمي گشايش يافت و زيرنظريوسف اعتصامُ المُلك آغازبه كاركرد. كتابخانه مجلس با حدود16500جلد كتاب خطي و بيش از15000جلد كتاب چاپي و مجموعه نسبتاً كاملي ازنشريات اَدواري ازكتابخانه‎هاي مهم و معتبرايران بشمارمي‎رود. ازگرانبهاترين گنجينه‎هاي كتابخانه مجلس مجموعه‎هاي اسناد است و ازجمله مهمترين اين اسناد، نامه‎ها، فرمانهاي مربوط به مشروطيت ايران است. ازديگربخشهاي درخورتوجه كتابخانه مجلس مجموعه نقاشي‎ها و عكسهاي تاريخي است كه آثاركمال الملك درآن ميان جايگاه ويژه‎اي دارد.

10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 3) فروش تانك از سوي چين به عراق در جريان جنگ تحميلي عليه ايران (1361ش)

4) موافقت آمريكا با اعطاي وام 47 ميليون دلاري به عراق در اوج جنگ با جمهوري اسلامي ايران (1363ش)
آمريكا در طول جنگ ، بارها با حمايت تبليغاتي و تسليحاتي خود از عراق، سعي در روحيه بخشي به رژيم بعث بود. اقدامات آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران ، به موازات افزايش پيش‏روي نيروي ايران در مواضع عراقي‏ها با هدف جلوگيري از پيروزي ايران و شكست عراق تشديد شده و گسترش مي‏يافت. آمريكا در طول جنگ بارها اطلاعات فوق‏العاده محرمانه‏اي را كه از مراكز استراتژيك ايران توسط ابزارهاي جاسوسي به دست مي‏آورد در اختيار عراق قرار مي‏داد و رژيم بعث را به حمله به تأسيسات اقتصادي و حياتي ايران تشويق مي‏نمود. آمريكا طي سال‏هاي 1361 تا 1366، معادل يك و نيم ميليارد دلار تجهيزات الكترونيكي ، انواع ماشين آلات ، دستگاه‏هاي حساس و رايانه‏هاي فوق‏العاده قوي در زمينه توليد سلاح‏هاي شيميايي ، موشكي و هسته‏اي را به دولت عراق فروخت. در طول جنگ، شركت‏هاي آمريكا به طور قانوني و غيرقانوني ، نوعي فن‏آوري را در اختيار دولت عراق قرار داده بودند كه اين كشور را قادر مي‏ساخت تا برنامه‏هاي ساخت پيشرفته‏ترين جنگ افزارهاي نظامي را ادامه دهد.

10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 5) رحلت محقق نامي علوم اسلامي، آيت اللَّه "سيد ضياءالدين علامه فاني اصفهاني" (1377 ش)
آيت‏اللَّه سيدضياءالدين علامه فاني اصفهاني در حدود سال 1290 ش (1330 ق) در اصفهان و در خانداني عالم به دنيا آمد. وي در نوجواني بر اثر عشق وافر به تحصيل به فراگيري علوم اسلامي پرداخت و پس از آن به فعاليت‏هاي سياسي و اجتماعي دست زد. فعاليت‏هاي ايشان از قبيل: انتشار هفته نامه نداي دين در اصفهان در دوران دكتر مصدق، مبارزه با بهائيان، پيوستن به جرگه فداييان اسلام و نيز سخنراني‏هاي آتشين عليه دستگاه حاكم و انتقاد از اوضاع زمان از جمله فعاليت‏هاي آيت اللَّه علامه فاني در اين دوران بود. اين فعاليت‏ها عكس‏العمل رژيم را به دنبال آورد و با فشارهايي كه به ايشان وارد گرديد وي در 37 سالگي مجبور به مهاجرت به عتبات عاليات شد. علامه فاني در نجف از دروس خارج آيات عظام: سيد عبدالهادي شيرازي، سيد محسن حكيم، سيد محمود شاهرودي و سيد ابوالقاسم خويي و ديگران استفاده برد واز آنان اجازه اجتهاد و روايت گرفت. وي در نجف بر اثر ملازمت و تماس دائم با محقق فرزانه، آقابزرگ تهراني و استفاده از محضر او، در فنون كتابشناسي و رجال موفق به نوشتن آثار ارزشمندي گرديد. استاد علامه، پس از ده سال توقف در نجف به اصفهان بازگشت و به انجام امور ديني و حل مشكلات مردم همت گماشت. از آيت اللَّه علامه فاني اصفهاني آثار متعددي بر جاي مانده كه برخي از آن‏ها از اين قرارند: تفسير ضياء، تحقيق كتاب الوافي در شانزده جلد و تحقيق مجمع الرجال در هفت جلد. استاد علامه فاني اصفهاني سرانجام در دهم بهمن 1377 ش برابر با 14 شوال 1419 ق بر اثر شدت بيماري در 87 سالگي چشم از جهان فروبست و پس از تشييعي باشكوه، در جوار مزار علامه مجلسي به خاك سپرده شد.

6) واكنش شديد مسؤولان جمهوري اسلامي ايران عليه تهديدات گستاخانه رييس جمهور آمريكا (1381ش)
پس از آن كه جرج بوشِ پسر، رييس جمهور وقت آمريكا پس از بارها اظهارات مداخله‏جويانه، طي سخنان رسمي، تصويري ستيزه‏گر و نظامي‏گرا از رفتار آتي اين كشور در عرصه فعاليت‏هاي بين‏المللي ترسيم كرد، به طور گستاخانه‏اي جمهوري اسلامي ايران را تهديد نمود. وي جمهوري اسلامي را در زمره كشورهاي محور شرارت توصيف نمود و ايران، عراق و كره شمالي را به حمله نظامي تهديد كرد. بوش اضافه كرد كه اين كشورها، يك محور شرارت را تشكيل داده‏اند كه صلح جهاني را تهديد مي‏كند. بوش و مقامات كاخ سفيد با ادعاهاي گوناگون تلاش مي‏كردند تا نقش جمهوري اسلامي ايران را در تحولات افغانستان مخرب جلوه داده و از اين طريق، زمينه و ذهنيت منفي را در شرايط حساس منطقه براي جهانيان به وجود آورند. اين ادعاهاي پوچ رييس جمهور آمريكا، با واكنش شديد مسؤولان عالي رتبه نظام اسلامي مواجه گرديد و با رد سخنان بوش، اظهارات او را بي‏اساس خواندند.

7) دوم صفرسال121هجري قمري:
« زيد بن علي ابن الحسين(ع)» به شهادت رسيد. وي فرزند امام زين العابدين (ع) نخستين نهضت اصيل شيعي را برپاكرد كه درپي اين دو نهضت امام حسين (ع) نخستين نهضت اصيل شيعي را برپاكرد كه درپي اين دو نهضت ديگرجنبشها و نهضتهاي اسلامي نيزشكل گرفتند. زيد بن علي درسال120هجري قمري بر«هُشام بن عَبدُ المَلِك» خروج كرد و هُشام نيز«يوسُفِ بن عُمَر ثَقَفي» را به جنگ زيد فرستاد. زيد پس ازنبردي دليرانه سرانجام درشهركوفه به شهادت رسيد. او هنگام شهادت 42ساله بود و برخي ازمورخان شهادت وي را روزاول ماه صفرسال122هجري قمري نيزذكركرده اند.

8) دوم صفرسال510هجري قمري:
«محمد سَمعاني» ازفضلا و محدثان قرن5 هجري قمري بدرود حيات گفت. كنيه وي ابوبكربود و درضبط و ثبت احاديث و روايات معتبرسرآمد هم عصران خود بشمارمي رفت. سمعاني درسال497هجري قمري به بغداد رفت و درمدرسه نظاميه به تدريس و وعظ و خِطابه پرداخت. او ازبسياري ازمشايخ حديث شنيد و براي جمع آوري حديث به اصفهان و نيشابورسفركرد. سمعاني عاقبت به مرورفت و تاآخرعمردراين شهراقامت گزيد.

9) دوم ماه صفرسال1301هجري قمري:
آقا نجفي اصفهاني فقيه و عالم بزرگ علم اصول بدرود حيات گفت و او را درآرامگاه جدّش شيخ جعفركاشفُ الغطاء به خاك سپردند. آقانجفي ازاهالي اصفهان بود اما به سبب مهاجرت پدرش به عراق دراين سرزمين رشد و نمويافت و به تحصيل پرداخت. ايشان ازتحصيل به اصفهان بازگشت و درحوزه درسي خود دانشمندان گرانقدري پرورش داد. آقانجفي اصفهاني نفوذ ديني و اجتماعي بسيارداشت؛ و چون براي امربه معروف و نهي ازمنكراهميت فراوان قائل مي شد و صاحب فتوا و قضاوت هم بود درگيرامورمردم شد و به قضاوت نشست. ازآثارآقا نجفي اصفهاني« لُبّ الفِقه و لُبّ الاُصُول» را مي توان نام برد.

10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 10) شكست قيام زنگيان و درگذشت فرمانده‏ي زنگيان، معروف به "صاحب الزنج" (270 ق)
قيام بردگان و غلامان در قرن سوم يكي از بزرگ‏ترين نهضت‏هاي اجتماعي محرومان در سال‏هاي حكومت پر جور و فساد عباسيان بود كه مدت زماني خواب خوش خليفه‏ي عباسي و ديگر ستمگران را آشفته كرد. رهبري اين قيام را مردي به نام علي بن‏محمد به عهده داشت كه خود را علوي مي‏دانست و نَسَب خود را از امام علي(ع) مي دانست. او مردي شجاع، فاضل، بليغ و شاعري توانا بود. وي كه بعدها به "صاحب الزنج" و امير زنگيان ملقب شد در مدت كوتاهي بردگان فراواني را به دور خود جمع كرد و پس از تشكيل جلسه‏اي در روز 27 رمضان سال 255 قمري قيام را آغاز نمود. خليفه، معتمد عباسي، سرداران متعددي را براي جنگ با زنگيان فرستاد. اين قيام به مدت 15 سال به طول انجاميد تا اين كه خليفه، برادر خود ابواحمد موفق را به جنگ آن‏ها فرستاد و او، در دوم صفر سال 270 قمري موفق به شكست زنگيان گرديد.

11) رحلت "ابوحَيّان غَرناطي" معروف‏ترين عالم نحوي عرب (745 ق)
اثيرالدين محمد بن يوسف اندلسي معروف به ابوحَيّان غَرناطي، محدث، مفسّر، اديب، نحوي، لغوي، شاعر و رجاليِ مشهور عرب، در سال 654 ق در غرناطه (واقع در اسپانيا) به دنيا آمد. علوم مقدماتي را در زادگاه خود فرا گرفت و مابقي را در آفريقا، حجاز و شامات آموخت. اساتيد وي را تا چهارصد و پنجاه نفر نوشته‏اند. همچنين شاگردان بسيار فاضل تربيت نموده است. او در علوم مختلف متبحّر بود و تمامي اوقاتش در تعليم و تعلّم و تاليفات متنوع صرف شد. ابوحيان در صرف و نحو و حديث استاد كل به شمار مي‏رفت و به شِيخُ النُّحاة(استاد نحوييّن) و شيخُ المحدّثين مشهور گشت. وفات ابوحيان در مصر اتفاق افتاد.

12) درگذشت "ابن دُرَيهِم" رياضي‏دان و منجم مسلمان (762 ق)
ابن دُرَيهِمْ با كوشش و پشتكار به تحصيل علم و دانش همت گماشت. او قرائت قرآن كريم، فقه و رياضيات را نزد اساتيد عصر خود فرا گرفت. در مصر به استماع حديث مشغول شد و به مقامات علمي دست يافت. سپس به شام رفت و در جامع اموي در دمشق به عنوان مدرس مشغول تدريس شد. ابن دُرَيهِم به علومي همچون قرائت، حديث، فقه و اصول آن، كلام، تفسير و ادبيات عرب تسلط كامل داشت. قصيده‏اي در مدح پيامبر، از آثار به جا مانده از ابن دُرَيهم است.

13) درگذشت فقيه و فيلسوف بزرگ "احمد امين" (1390 ق)
احمد امين در سال 1320 قمري در خاندان علم و فضيلت در شهر مقدس كاظمين متولد گرديد. وي يكي از چهره‏هاي درخشان علم و فضيلت، فيلسوفي بزرگ، فقيهي اصولي، مفسر و از مفاخر عالم تشيع بود. احمد امين علاوه بر علوم جديد و اخذ درجه‏ي دكتري در فلسفه و رياضيات، از حوزه‏ي درس اساتيدي چون شيخ نعمت‏اللَّه دامغاني و بلاغي، علوم فقه، اصول و تفسير را فرا گرفت و به مقام عالي اجتهاد رسيد. از ايشان تأليفات ارزشمندي بر جاي مانده است كه "التَفْسيرُ الكبير" در 30 جلد و "التَّكامُل في الاسلام" در 14 جلد از آن جمله‏اند. اين استاد بزرگ، سرانجام در صبح روز دوم صفر 1390 قمري در هفتاد سالگي بر اثر سكته مغزي دار فاني را وداع گفت و درنجف اشرف مدفون گرديد.

14) تولد "ژان فيليپ رامو" موسيقي‏دان معروف فرانسوي (1683م)
ژان فيليپ رامو، آهنگ‏ساز و موسيقي‏دان فرانسوي در 29 ژانويه 1683م در فرانسه به دنيا آمد. وي از كودكي علاقه فراواني به نواختن آهنگ داشت و به زودي در اين عرصه پيشرفت كرد به طوري كه در هفت سالگي به درجه درخشاني در اين هنر رسيد. رامو از همان زمان به عنوان نوازنده ويولُن به همراه يك گروه تئاتر، در شهرهاي فرانسه مشغول به كار شد. وي بعدها در كليساي جامع كِلِرْمون و نوتِردام، اُرگْ مي‏نواخت. رامو در سال‏هاي بعد كتاب قطعات كلاوْسِن و دو جلد كتاب در هماهنگي و خوش آهنگي تصنيف كرد و مطالب مهمي از موسيقي در آن‏ها نگاشت. رامو به عنوان يكي از بنيان‏گذاران موسيقي كلاسيك غربي به شمار مي‏رود. او قواعد و قوانين سهل و معيني را براي موسيقي تدوين كرده كه هنوز در دنياي موسيقي اجرا مي‏شود. علاوه بر اين كه رامو يك تئوريسين موسيقي است، در ضمنْ آثار بزرگي در اين هنر دارد. درخشندگي و عمق قطعاتي كه رامو براي موسيقي مجلسي نوشته است، نسبت به زمان وي بيش از حد عادي، ممتاز بود. ژان فيليپ رامو سرانجام در دوازدهم سپتامبر 1764م در 81 سالگي درگذشت.

15) تولد "امانوئل سودنْبِرْگ" عالم و عارف سوئدي (1688م)
امانوئل سودِنْبِرگ، متفكر نامدار سوئدي در 29 ژانويه 1688م در استكهُلْمْ سوئد به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات خود، در رياضيات تبحّر يافت و مهندسي معروف شد. امانوئل در 54 سالگي اعلام داشت كه دنياي واقعي را در رؤياهايى چند، مشاهده كرده است. سودنبرگ از آن پس به مطالعات فراواني در فلسفه پرداخت و به نشر عقايد و افكار خود مشغول شد. وي اعلام داشت كه فلسفه او، انفصال از دنياي مادي و غرق شدن در تماشاي عالم معنوي است. سودنبرگ در مشاهده عالم معنا چنان تيزبين و دقيق بود كه آن را به شيوه دانشمندان، با همه جزئياتش توصيف مي‏كرد. سودنبرگ مي‏گفت كه دنياي مادي و دنياي روحي، هر دو، داراي طرح و الگويى قابل انطباق هستند و بنابراين، وحدت پذيرند. هر آنچه در اين دنيا هست، نظير آن در دنياي ديگر نيز هست. وي معتقد بود كه هر چه انسان شريف‏تر باشد فهم و درك وجود خداوند برايش ممكن‏تر است زيرا خداوند، شبيه و المُثنّاي نامرئي و نامشهود انسان است. سودنبرگ تاكيد داشت كه همه اينها در سيرهاي عارفانه وي به عالم بالا، براي شخص او يقيني شده است. هر چند سودنبرگ خود را "مردي هر دو جهاني" مي‏خواند. با اين حال در او چيز غير معمول و نامتعارفي وجود نداشت. دارا بودن زندگي عملي، ساده و معتدل، پرهيز از هرزگي و بي بند و باري، علاقه به مصاحبت با ديگران و علاقه به گياه خواري و دوري ازگوشت خواري از جمله ويژگي‏هاي زندگي او بود. امانوئل سودنبرگ انديشه‏هاي فلسفي خود را در بيش از پنجاه جلد كتاب بيان داشت كه مهمترين آن‏ها، كتاب اسرار عالم ملكوت يا رموز آسماني است كه آن را در هشت جلد به نگارش درآورد. او در اين كتاب عنوان مي‏كند كه: تنها خدا زنده است و حضور او در انسان و مخلوقات ديگر است كه به آن‏ها نمودي از زندگي مي‏بخشد و در ما توهّمِ وجود اختلاف ميان انواع موجودات كه همه بهره‏اي از ذات واحد الهي‏اند ايجاد مي‏كند. اسرار عالم ملكوت نه تنها مهم‏ترين اثر سودنبرگ است، بلكه يكي از بارزترين و جالب‏ترين جلوه‏هاي انديشه عرفاني اروپاي شمالي در قرن هجدهم مي‏باشد. سودنبرگ در انگلستان و ايالات متحده امريكا داراي پيروان بسياري بود. امانوئل سودِنبرگ سرانجام در 29 مارس 1772م در هشتاد و چهار سالگي درگذشت.

16) تولد "آلكسي كلودكلرو" رياضي‏دان شهير فرانسوي (1713م)
آلكسي كلود كلرو رياضي‏دان فرانسوي، در 29 ژانويه 1713م در پاريس به دنيا آمد. وي از كودكي به رياضيّات علاقه داشت و نبوغ خود را در اين زمينه آشكار كرد به طوري كه در سيزده سالگي رسالاتي در مباحث رياضي نگاشت و در هجده سالگي كتابي در رياضيات تأليف كرد كه خيلي مورد توجه و تعجب رياضي‏دانان قرار گرفت. از اين رو در همان سال به عضويت آكادمي علوم فرانسه پذيرفته شد. كلرو در 23 سالگي مأموريت يافت در نواحي قطب به اندازه‏گيري طول يك نصف‏النهار بپردازد. وي پس از مدتي توانست اندازه يكي از مدارهاي زمين را محاسبه كند. هم‏چنين كشف آزمايشي روشي براي تعيين و تثبيت شكل زمين، تحقيقاتي درباره ماه، مقايسه تأثيرات جاذبه سياره زهره با ماه بر روي زمين و تعيين رقم نسبتاً صحيح جرم زهره و ماه از ديگر فعاليت‏هاي علمي اين رياضي‏دان برجسته فرانسوي است. كلرو به خاطر تحقيقاتي كه در زمينه معادلات ديفرانسيل نيز انجام داده است، در مجامع علمي جهان شهرت دارد. اين دانشمند شهير سرانجام در 4 ژوئن 1765م در 52 سالگي درگذشت.

10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 17) مرگ "يوهان فيخته" فيلسوف شهير آلماني (1814م)
يوهان گوتليب فيخته يا فيشه نظريه‏پرداز و فيلسوف آلماني در 19 مه 1762م در خانواده‏اي فقير در آلمان به دنيا آمد. وي داراي هوش و حافظه‏اي فوق‏العاده بود؛ به همين دليل مورد توجه يكي از اشراف و ثروت‏مندان قرار گرفت و در پرتو حمايت او به تحصيل در رشته الهيات در دانشگاه "يِنا" پرداخت. وي در اين هنگام با آثار و افكار امانوئل كانْتْ فيلسوف مشهور هم‏وطنش آشنا شد و از او تأثير زيادي پذيرفت. فيخته پس از مدتي به تدريس در دانشگاه مشغول شد و رهبري مكتب ايده‏آليسم جديد آلمان را برعهده گرفت. پيروان ايده آليسم يا خيال پرستي بر اين عقيده‏اند كه بسياري از اجسام، ساخته و پرداخته تصورند. خود فيخته كه از ابتدا، مسئله ارتباط مشيّت الهي با آزادي و اختيار انسانْ نظرش را به خود جلب كرده بود پس از مدتي، فلسفه را به دو دسته اعتقادي و اصالت تصور يا ايده‏آليسم تقسيم كرد. بر اساس فلسفه اعتقادي، شي‏ء، موجود است و تصورات و مفاهيم و تجربيات ما را معين مي‏كند و ذهن انسان محصول آن است. ولي در فلسفه ايده‏آليسم كه فيخته پيرو آن است، شي‏ء في نفسه وجود ندارد و تصورات و مفاهيم، مانند تخيلات، محصول خود ذهن است و ناشي از حس آزادي و اختيار است؛ به عبارت ديگر، در فلسفه ايده آليسم، ذهن انسان، آزاد و مختار است. فيخته هم‏چنين شرط اساسي هر دين را برآوردن مقتضيات و نيازمندي‏هاي مطلق قانون اخلاقي عنوان نموده است. بر اين اساس است كه فلسفه او، فلسفه اخلاقي محسوب مي‏گردد. با اين حال، يوهان فيخته بعدها هم‏چون سخنگوي وطن‏پرستان شد و از تفكرات فلسفي به ستايش شكوه‏مندي‏هاي فرهنگ آلماني پرداخت. فيخته كه استنباطش كلاً بر اساس واهي و افسانه‏اي تخيلات خود او قرار داشت مي‏گفت: آلمان‏ها نژاد خالص هستند و ديگر اقوام، نژاد مخلوط و از اين‏ها نتيجه مي‏گرفت كه تمامي جهان، جز آلمان، بر جاده زوال و تباهي سير مي‏كنند و اين تنها آلماني‏ها هستند كه مشعل تمدن را به پيش مي‏برند. فلسفه فيخته، راه را براي انديشه تفرعُن‏آميز "نژاد فرمان‏روا"ي هگل و فكر غير معقول "ابرمرد" نيچه و تصور وحشيانه "آلمان، برتر از همه" هيتلر، هموار ساخت. گسترش اين افكار در ساليان بعد باعث شد كه بين او و دانشگاه محل تدريسش اختلاف به وجود آيد؛ چرا كه آنان اعتقاد داشتند تعليمات فيخته با اصول ديانت منافات دارد. از فيخته آثار متعددي بر جاي مانده كه بنياد تحقيق علم، حقوق طبيعي و سرنوشت انسان از آن جمله‏اند. وي در سال‏هاي آخر عمر در برلين سكونت يافت و با تأسيس دانشگاه برلين به رياست آن دانشگاه انتخاب شد تا اين‏كه در 29 ژانويه 1814م بر اثر بيماري در 52 سالگي درگذشت.

10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 18) مرگ "الكساندر پوشكين" اديب شهير روسيه (1837م)
الكساندر سرگييويچ پوشكين اديب و نويسنده معروف روسي در 26 مه 1799م در خانداني كه شش‏صد سال در شمار اشراف روسيه بودند، در شهر مسكو به دنيا آمد. وي از زماني كه در دوران متوسطه تحصيل مي‏كرد استعداد خود را در زمينه شعر به منصه ظهور رسانيد. وي از دوره نوجواني با آثار شاعران قرن هجدهم آشنا شد و چون زبان فرانسه را به خوبي مي‏دانست از آثار فرانسويان تقليد مي‏كرد. پوشكين در 21 سالگي نخستين منظومه خود با نام روسْلان و ليودْميلا را به وجود آورد كه از لحاظ ذوق و ملاحت توصيفات، از ساير منظومه‏هاي نظير خود در قرن هجدهم بهتر بود و شعري است سرشار از شور و هيجان در قالبي كه تا آن زمان در روسيه پيشينه نداشت. وي در همان سال به جهت اشعار انقلابيش كه بر ضد تزار روس بود به جنوب روسيه تبعيد شد. قريحه پوشكين طي سال‏هايى كه در جنوب گذراند تقويت شد و تحت تاثير لُرد بايرون، شاعر انگليسي، نخستين داستان‏هاي منظوم رمانتيكي را سرود. آزاد منشي و حركات غيرمتعارف او، دشمني حاكم منطقه را نسبت به او برانگيخت تا جايى كه از حكومت مركزي تقاضاي تبعيد او را نمود. پوشكين در سال 1825م به مسكو بازگشت و به امور مطبوعاتي و انتشار چندين اثر از خود پرداخت. پوشكين اولين كسي است كه به زبان روسي جنبه ادبي‏داد و به جهت خلق آثار فراوان، به عنوان پدر ادبيات جديد روس لقب گرفته است. الكساندر پوشكين سرانجام در 27 ژانويه 1837 بر اثر دوئل زخم مهلكي برداشت و دو روز بعد در 29 ژانويه در 38 سالگي درگذشت. از وي آثار متعددي بر جاي مانده كه سوار برنجي، كولي‏ها، تابوت ساز، دام سياه، ضربه آتشين و توفان، بسيار مشهورند. براي مردم روسيه، پوشكين نه تنها بزرگ‏ترين شاعر، كه نامورترين اديب، بنيانگذر ادبيات نوين و زبان ادبي نوين روسيه و كانون فرهنگ روس است. پوشكين در زمان حيات، نفوذ قاطع و صريحي بر معاصران داشت و علي‏رغم پيروي از مكتبي خاص، مافوق همه مكتب‏هاي ادبي بود. وي با بيان معاني بسيار در حداقل كلمه، يا نگارش هر قطعه، مفهوم تازه‏اي ارائه داده است. ايجاز و فصاحت او همراه با روح شاعرانه، به آثارش مقامي والا مي‏بخشد و بي‏آنكه تحولي در زبان ادب ايجاد كند، آن را از بسياري از قيود آزاد مي‏كند. او همه انواع عمده شعر را آزمود و فراتر از آن‏چه در هر يك از آن انواع سروده، هنوز در زبان روسي چيزي پديد نيامده است. هم‏چنين، پوشكين نويسنده نخستين داستان منثور روسي است كه هنوز هم مي‏توان از خواندن آن لذت برد.

19) جلوس "ملك فيصل اول" به پادشاهي عراق با كمك استعمار انگلستان (1921م)
انگليس در جنگ جهاني اول، به حسين‏بن علي، حاكم و شريف مكه قول داد تا در ازاي قيام وي عليه امپراتوري عثماني كه متحد آلمان بود، او را به حكومت عربستان برساند. اما لندن برخلاف تعهّد خود، از عبدالعزيز بن سعود براي پادشاهي عربستان حمايت كرد. دولت انگليس سپس براي دلجويى از شريف حسين، پسرش فيصل را به پادشاهي سوريه منصوب كرد اما فرانسه كه قيموميت سوريه را به عهده داشت با اين عمل مخالفت نمود و فيصل را از سوريه اخراج كرد. در نتيجه، لندن، در 29 ژانويه 1921م فيصل را به پادشاهي عراق كه تحت استعمار و قيموميت انگليس بود، منصوب نمود. وي در 23 اوت همان سال تاج‏گذاري كرد و سلطنت 12 ساله خود را بر اين كشور آغاز نمود. فيصل در دوران حكومت خود، فعالانه با انگلستان همكاري داشت و از سياست استعماري اين كشور حمايت مي‏كرد.

10 بهمن 1387 / 2 صفر المظفر 1430 / 29 ژانویه 2009 20) درگذشت "رابرت فراست" بزرگترين شاعر امريكا (1962م)
رابرت لي فراسْتْ اديب معروف امريكايى، در 26 مارس 1874م در فرانسيسكو در امريكا متولد شد. وي هم‏چون پدرش، شغل روزنامه نگاري را برگزيد، اما ذوق و استعداد وي در زمينه سرودن شعر باعث شد تا وي اولين مجموعه اشعارش را در 20 سالگي منتشر كند. چون اشعار فراست در ابتدا همانند اشعار شعراي معاصرش نبود، مقبول واقع نشد اما وي دست از تلاش برنداشت و به انتشار آثارش پرداخت. وي طي سال‏هاي بعد از عشق به طبيعت و مناظر زيبا و زندگي روستايى و مطالعه افكار دهقانان، براي ساختن بهترين اشعارش الهام گرفت و به شهرت دست يافت. فراست سالياني نيز در اروپا ساكن شد و از طريق آشنايى با محافل ادبي و انتشار برخي آثار خود، مورد توجه ناقدان و شاعران جوان اين قاره نيز قرار گرفت. فراسْتْ، شهرت خود را مديون حد و اعتدالي است كه در شعر نگاه مي‏دارد. او شكل خاصي را باب سليقه اكثر مردم برمي‏گزيند كه آميخته‏اي از فرزانگي تازگي، طنز و معتقدات دروني مردم است كه در قالب زباني روشن و فصيح و مقطع ريخته شده است. فراست اگرچه از طرفي شاعر روستاهاي امريكا و طبيعت زيبا و زندگي دهقانان و شاعر لطيفه‏هاست، از طرف ديگر، شعرش همه احوال و اوضاع عالم انساني و تيرگي‏هاي روح بشري را به طور كلي در برمي‏گيرد. اشعار فراست در باب زندگي غم‏انگيز انسان و بيم‏هاي آدمي و عكس العمل وي در مقابل مسائل پيچيده زندگي و تن در دادن نهايى وي به حمل اين بار گران است. بعضي از ناقدان، روح ارتجاعي فراسْت و بي‏علاقگي و بي‏توجهي او به تمدن عصر جديد را مورد سرزنش قرار داده‏اند، اما ستايندگان و طرفداران بي‏شمار او، هرگز به اين نكته‏ها توجه نداشته و والاترين مقام را در ميان شاعران معاصر امريكا به او داده‏اند. فراست به عنوان يكي از شعراي بزرگ امريكا، چهار بار موفق به كسب جايزه ادبي "پوليتزر" و چندين درجه افتخار شد. يك پسرك، شال بستن، فاصله كوه، ديوان اشعار و كمدي عقل از جمله آثار اوست. رابرت فراست سرانجام در بيست و نهم ژانويه سال 1962م در هشتاد و هشت سالگي درگذشت.

21) درگذشت "آنا ماري شيمل" مستشرق و اسلام شناس آلماني (2003م)
خانم آنا ماري شيمل خاورشناس آلماني و متخصص در تاريخ مذاهب و مطالعات اسلامي و ايرانشناسي، در هفتم آوريل 1922م در شهر اروفورت آلمان به دنيا آمد. وي از 15 سالگي و هم‏زمان با تحصيلات اوليه، پس از آشنايى با فرهنگ شرق، به تحقيق درباره اسلام و فراگيري زبان‏هاي عربي، تركي، فارسي و ديگر زبان‏هاي شرقي پرداخت. اين مسئله باعث گرايش او به تحصيل در زبان‏هاي شرقي گرديد و ماري شيمل در 19 سالگي موفق به اخذ درجه دكترا از دانشگاه برلين آلمان شد. او پس از جنگ جهاني دوم دانشيار بخش مطالعات اسلامي دانشگاه ماربورگ آلمان گرديد. ماري شيمل سپس به عنوان اولين زن به تدريس تاريخ مذاهب در دانشگاه آنكارا پرداخت و طي ساليان متمادي در دانشگاه هاروارد امريكا نيز مشغول تدريس گرديد. پروفسور شيمل هم‏چنين بيش از يك‏صد جلد كتاب در رابطه با اسلام و عرفان اسلامي و حافظ و گوته نگاشته است كه غزليات شرقي، سيره ابن خفيف شيرازي و جلال الدين رومي از آن جمله‏اند. آنا ماري شيمل همواره در زندگي سرشار از فعاليت خود، به طور خستگي‏ناپذير براي تفاهم بيشتر بين مسلمانان و غير مسلمانان تلاش كرد و سفرهاي متعددي به شرق و نيز ايران نمود. وي علاوه بر اخذ چندين جايزه جهاني، در سال 1995م جايزه صلح كتابفروشان آلمان را دريافت كرد. او هم‏چنين در ماه‏هاي پاياني عمر، دكتراي افتخاري از دانشگاه الزهراي جمهوري اسلامي ايران اخذ نمود. دكتر آنا ماري شيمل سرانجام در 29 ژانويه 2003 م در 81 سالگي درگذشت.

22) آزادي صدها اسير از چنگال رژيم صهيونيستي (2004م)
در 29 ژانويه 2004م، به دنبال توافق مبادله اسيران ميان حزب الله لبنان و رژيم صهيونيستي، 435 اسير از مليت‏هاي گوناگون عربي در مقابل يك سرهنگ بازنشسته اسرائيلي و اجساد چند سرباز اشغال‏گر، آزاد شدند. اين توافق كه با ميانجي‏گري آلمان صورت گرفت نشان داد كه بدون نقش و دخالت امريكا نيز مي‏توان مسائل منطقه را حل نمود. در اين ميان، درحالي كه آزادي اسيران در بند اسرائيل، در سرزمين‏ها عربي و به ويژه لبنان به عنوان يك پيروزي كامل و عيد بزرگ آزادي تلقي گرديد، اين واقعه در اسرائيل به عنوان يك رسوايي ملي مطرح شد. در مراسم استقبال از اسيران آزاد شده، مقامات بلند پايه لبنان و جمعيت فراواني حضور داشتند و استقبال با شكوهي از آنان انجام گرفت. آزادي اسيران از چنگال رژيم صهيونيستي بازتاب وسيعي در محافل خبري جهان به ويژه درميان مسلمانان يافت و بار ديگر زبوني و حقارت اسرائيل را به نمايش گذارد.




ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
play_arrow
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
play_arrow
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
play_arrow
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
play_arrow
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
play_arrow
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
play_arrow
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
play_arrow
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
play_arrow
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
play_arrow
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
play_arrow
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
play_arrow
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
play_arrow
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
play_arrow
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا