مترجم: رزیتا ملکیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
عدس از دوران نوسنگی بخشی از رژیم غذایی بشر را تشکیل میداده است. و در جایگاه سوم از نظر محتوای پروتئین پس از سویا و شاهدانه قرار دارد. در این مقاله نگاهی به میزان کالریهای موجود در عدس میاندازیم.
گفته میشود که عدس اولین محصول غیروحشی و خانگی به حساب میآید. عنوان میشود که منشاء آن در خاور نزدیک است. حدود 26% مجموع کالریهای موجود در آن، از پروتئین میباشد. عدس بخش مهمی از رژیم غذایی در بسیاری از نقاط جهان را تشکیل میدهد. و بخش عمدهای از غذاهای هندی است به این دلیل که قارهی هند از جمعیت گیاهخوار بالایی برخوردار است. اجازه دهید به میزان کالریهای موجود در آن همراه با اطلاعات تغذیهای و گونههای موجود از آن نگاهی بیاندازیم.
کالری
نصف فنجان عدس پخته حاوی حدود 115 کالری است. از سوی دیگر، "1" /"4" فنجان عدس خشک، که حدود 23 گرم میشود، حاوی 120 کالری است. مصرف عدس را برای کسانی که تحت رژیم غذایی محدود شده میباشند، توصیه میکنند، به این دلیل که حاوی تنها 70 کالری در هر وعده است.انواع
عدس در رنگهای مختلفی یافت شده که از زرد و قرمز پرتقالی گرفته تا سبز، سیاه و قهوهای را شامل میشود. پوست قرمز، سفید و زرد عدس معمولاً برداشته میشود. آنها همچنین در اندازههای مختلف در دسترس میباشند. برخی از گونههای آن با پوست فروخته میشوند در حالی که برخی بدون پوست به فروش میرسند. گونههایی از آن وجود داشته که به صورت کامل به فروش رسیده در حالی که دیگر انواع به صورت شکافته یا دو نیم شده فروخته میشوند. در برخی فرهنگها، لوبیا و نخود نیز جزء خانواده عدس قرار داده میشوند، با این حال، در واقعیت از خانواده بنشن میباشند. برخی از گونههای عدس شامل عدس اسپانیایی، عدس زرد، عدس سبز استون، عدس قهوهای پوست قرمز، عدس بزرگ و زرد مکزیکی و غیره میشود.ارزش تغذیهای
طبخ عدس آسان بوده و همچنین به راحتی در دسترس میباشد. کودکان، بیماران و همچنین سالمندان میتوانند از آن مصرف کنند.هیچ محتوای کلسترولی در عدس وجود ندارد. در عین واحد، چربی اشباع شدهی آن نیز بسیار کم میباشد.
مقدار قند موجود در آن نیز بسیار پایین است.
عدس سرشار از فیبر خوراکی محلول میباشد.
عدس سرشار از آهن بوده و از اینرو بخش مهمی از رژیم غذایی گیاهخواران را تشکیل میدهد. حدود 60% میزان مجاز آهن در رژیم غذایی را میتوان از 100 گرم عدس بدست آورد.
همچنین منبعی غنی از فسفر به حساب میآید.
دیگر مادهی مغذی مهمی که عدس سرشار از آن است تیامین میباشد. 100 گرم عدس 67% میزان مجاز تیامین در رژیم غذایی را دارا میباشد.
افراد بسیار کمی از این موضوع اطلاع دارند که عدس همچنین سرشار از ویتامین C است.
علاوه بر مواد مغذی فوقالذکر، همچنین میزان فولیک اسید عدس بالا میباشد. همچنین ویتامین B را برای بدن تأمین میسازند.
عدس همچنین سرشار از آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن است.
عدس تمام اسیدهای آمینه ضروری را فراهم نمیسازد، بنابراین، بایستی آن را با غلات ترکیب کرده تا اسید آمینه مورد نیاز بدن تأمین شود. به دلیل ارزش غذایی عدس، برای کاهش وزن و حفظ بهینهی سلامتی مناسب است.
مواد مغذی میزان
پروتئین :5ر49 گرمفیبر :خوراکی 6ر58 گرم
قند :9ر3 گرم
آب :20 گرم
کلسیم: 108 میلیگرم
آهن :5ر14 میلیگرم
منیزیم :234 میلیگرم
فسفر :866 میلیگرم
پتاسیم :1833 میلیگرم
سدیم: 5ر11 میلیگرم
منگنز :6ر2 میلیگرم
مس :1 میلیگرم
روی :2ر9 میلیگرم
اسیدهای چرب ضروری امگا 3 :209 میلیگرم
اسیدهای چرب ضروری امگا 6 :776 میلیگرم
توجه: این مقادیر برای 1 فنجان عدس خام با وزن تقریبی 192 گرم میباشد.
علاوه بر تمام ارزش غذایی بالا و میزان کالری پایین، عدس همچنین سرشار از پورین است. این ترکیبات آلی موجب میشوند نمک اسید اوریک در ماهیچهها رسوب کنند.