تأثیردرآمد شوهر بر اشتغال زنان
نويسنده: دکتر زهرا افشاری
آیا درآمد شوهر در تصمیم به اشتغال زنان مؤثر است؟
برای پاسخ به این پرسش، باید به خانوادهها از نظر درآمد که به سه گروه تقسیم میشوند اشاره کرد:
۱) خانوادههای پردرآمد:
از اینرو در اینگونه خانوادهها ـ خصوصاً در جوامعی که حقوق زن (مادی و معنوی) محفوظ است ـ انگیزه زن برای کار کردن کاهش مییابد، زیرا مطلوبیت حاصل از کار، کمتر از عدم مطلوبیت آن است، لذا زن ترجیح میدهد که وقت بیشتری را به کار خانه اختصاص دهد. در جوامعی که حقوق زن کمتر مورد توجه است و برای کار خانگی هیچ اجباری در قانون پیشبینی نشده است، با وجود توانائی خانواده برای تأمین نیازهای آن، زن وارد بازار کار میشود هدف از کار در اینصورت مشارکت اجتماعی و بیمه در برابر حوادث غیرمترقبه میباشد.
۲) خانوادههای فقیر یا خانوادههای با سرپرست زن
۳) خانوادهها با درآمد متوسط
در اینگونه از خانوادهها که امکان استفاده از خدمتکار به علت پر هزینه بودن وجود ندارد، تقسیم کار خانگی بین زن و شوهر میتواند مطلوبیت حاصل از کار کردن زن را افزایش دهد. همچنین در این خانوادهها مدیریت درآمد، هزینه و پسانداز نقش مهمی در تغییر میزان کار فراغت زن در طول زمان دارد. عدم وجود حمایتهای مناسب اقتصادی برای زن و عدم امنیت نسبت به آینده (در صورت مواجهه با حوادث) یکی از مهمترین دلایل اشتغال زن بهرغم داشتن فرزند کوچک و ... است. در جوامعی که تأمین حقوق مناسب برای زنان خانهدار وجود دارد، امکان تصمیمگیری بین کار ـ فراغت جهت افزایش مطلوبیت خانواده برای زنان فراهم است.
آیا برای کسب درآمد حتماً باید به بیرون خانه رفت؟
زنان میتوانند با فراگیری تخصصها، به هر میزان که درس خوانده باشند، تخصصهای مورد علاقه خود را فراگیرند و در منزل به اشتغال بپردازند. شاید تصور کنید که در منزل فقط میتوان به کارهای بافتنی، خیاطی و ... پرداخت، ولی اینگونه نیست؛ زنان با بالاترین درجه تخصص، میتوانند در منزل به کارهای مختلف علمی، حسابداری، پژوهشی و غیره بپردازند. نهتنها زنان بلکه درصد قابل توجهی از افراد در کشورهای پیشرفته، در منزل به کارهای درآمدزا مشغول هستند. بهعبارت دیگر، محل کار به خانه منتقل شده است. مشاغل آینده، بیش از هرچیز به ابتکار و خلاقیت بستگی دارد. از اینرو خانه مناسبترین محل برای اینگونه فعالیتها میباشد.
امروزه امکان اشتغال و کسب درآمد زنان، بدون اینکه مجبور باشند خانه را ترک و برنامه خود را مطابق نظر کارفرما تنظیم کنند، فراهم شده است. این نوع کار، کاملاً انعطافپذیر بوده و زن میتواند بین امور خانه، تربیت فرزندان و اشتغال، با توجه به شرایط خانواده، ترکیب مناسبی انتخاب کند. در کشور ما، وزارت کار، وزارت تعاون، جهاد سازندگی و برخی از سازمانهای ذیربط، وجوهی را بهصورت وام در اختیار اینگونه افراد قرار میدهد.
منبع: ماهنامه اقتصاد خانواده
/س