چگونه استعداد فرزند‌مان را شكوفا ‌سازيم ؟

پرورش استعدادهاي كودك، تأثير ويژه‌اي در تربيت صحيح او دارد؛ از اين‌رو شناخت اين استعدادها و جهت‌دهي به آنها امري ضروري است. شناسايي استعداد و خلاقيت كودكان موجب شناخت مسير علاقه كودك و سرمايه‌گذاري روي آن تا رسيدن به هدف متعالي براي آينده او مي‌شود. مقاله زير سعي دارد گام‌هاي مؤثري در زمينه پرورش استعداد كودكان بردارد.
شنبه، 20 تير 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چگونه استعداد فرزند‌مان را شكوفا ‌سازيم ؟
چگونه استعداد فرزند‌مان را شكوفا ‌سازيم ؟
چگونه استعداد فرزند‌مان را شكوفا ‌سازيم ؟

مترجم: ساناز سرابي‌زاده



پرورش استعدادهاي كودك، تأثير ويژه‌اي در تربيت صحيح او دارد؛ از اين‌رو شناخت اين استعدادها و جهت‌دهي به آنها امري ضروري است.
شناسايي استعداد و خلاقيت كودكان موجب شناخت مسير علاقه كودك و سرمايه‌گذاري روي آن تا رسيدن به هدف متعالي براي آينده او مي‌شود. مقاله زير سعي دارد گام‌هاي مؤثري در زمينه پرورش استعداد كودكان بردارد.
- در شكوفا‌سازي‌ استعداد‌هاي كودكان‌مان سهيم باشيم‌: تمرين‌هاي فرزند خود را بررسي و يا اگر فرزندتان در زمينه درسي مستعد است تكاليف او را چك كنيد. صميمانه تجربيات و معلومات خود را در اختيار او بگذاريد. شما حتي مي‌توانيد در هنگام انجام تكاليف او در كنارش حضور داشته‌، او را تشويق كنيد و يا به نرمي خطاي او را متذكر شويد و يا حتي توصيه‌هاي لازم را به او بدهيد تا بدين طريق انگيزه و علاقه او را دو چندان كنيد‌.
- برسختكوشي و ممارست فرزندتان تاكيد كنيد: حتي بااستعداد‌ترين افراد نيز با تمرين و ممارست به نتيجه مي‌رسند‌. به فرزندتان بگوييد قبل از آنكه بازي كند تمرين‌ها و تكاليف خود را انجام دهد و با اين كار علايقش را يادآوري كرده و به ازاي تمرين و تلاش او جوايزي در نظر بگيريد تا او را به انجام تكاليف مشتاق‌تر كنيد. با اين حال به خاطر داشته باشيد كه او را بيش از پيش تحت فشار قرار ندهيد مخصوصا مواقعي كه انتظارات شما معقول نيست.
- مطمئن شويد كودك‌تان از اوقات خود به نحو احسن استفاده مي‌كند.
- براي كودك‌تان محيط‌هاي مستعد را فراهم‌سازيد‌: مي‌توانيد مربي با تجربه‌اي براي كودك‌تان انتخاب كنيد و از قبل از نوع تدريس او اطمينان حاصل كنيد‌. تا جايي كه در توان‌تان است او را در بهترين مدرسه ثبت نام كنيد‌. او را به ديدن محيط‌هايي ببريد كه در رابطه با علايق و حوزه فعاليت اوست. اگر كودك‌تان در زمينه درسي مستعد است مي‌توانيد او را با ديگر دانش‌آموزان كه در اين زمينه پيشرفت‌هاي شاياني داشته‌اند آشنا كنيد‌.
- منابعي را در اختيار كودك‌تان قرار دهيد كه در حيطه علاقه او باشد‌: شما مي‌توانيد با خريداري كتب، مجلات و يا رسانه‌هاي كمك‌آموزشي، انگيزه و علاقه او را مضاعف كنيد.
- محيطي براي فرزندتان فراهم كنيد تا در آن به تمرين بپردازد‌: سعي كنيد محيط آرامي براي او فراهم‌سازيد تا كودك شما با آرامش به انجام تكاليف خود بپردازد.
- از چگونگي پيشرفت او آگاه شده و نقاط ضعف و قدرت او را ارزيابي كنيد‌:‌ در تمامي اجرا‌ها و مسابقات او حضور يابيد و بدين طريق از پيشرفت او آگاه شويد.
- براي كودك‌تان تشويق و جايزه در نظر بگيريد‌: مي‌توانيد به‌منظور برد و يا پيشرفت او جشن كوچكي برايش تدارك ببينيد و شادي و غرور خود را از موفقيت او در اين پيروزي نشان دهيد‌.
- به او بياموزيد كه تلاش مستمر براي رسيدن به هدف چقدر ارزشمند است‌: به او بگوييد هر فردي در يك زمان تنها مي‌تواند يك هدف را دنبال كند.
مشخص كردن علايق و رتبه‌بندي آنها و تلاش مستمر براي رسيدن به آنها بسيار اهميت دارد‌.
از طرف ديگر، در فشار قرار دادن كودك و خودتان مي‌تواند مشكلات زيادي را همانند استرس، افسردگي و خشم ايجاد كند‌، پس:
- ‌كودك‌تان را بدون در نظر گرفتن استعداد‌ها و توانايي‌هايش دوست بداريد‌: ممكن است بدون اينكه بخواهيد توجه زيادي به توانايي‌هاي كودك‌تان كرده و دائما در اين فكر باشيد و به همين خاطر او فكر كند كه شما به اين خاطر به او عشق مي‌ورزيد و اگر نتواند خواسته‌هاي شما را برآورده كند محبت خود را از او دريغ مي‌ورزيد. به او خاطرنشان كنيد او را به خاطر آنچه هست و نه به خاطر توانايي‌ها و استعداد‌هايش دوست مي‌داريد.
- اجازه دهيد كودك‌تان زمينه‌هاي ديگر را نيز تجربه كند: هنگامي كه محيط مناسبي براي رشد كودك‌تان فراهم كرديد، نگذاريد تا او فقط در يك زمينه فعاليت كند، پس او را با زمينه‌هاي متفاوت ديگر نيز آشنا كنيد زيرا يادگيري‌هاي جديد ذهن او را تحريك كرده و موجب تقويت بيشتر استعداد‌هاي او مي‌شود.
- اجازه دهيد كودك‌تان از زندگي لذت ببرد: فرزندتان را مجبور نكنيد تا خود را بيش از حد خسته كند. به خاطر داشته باشيد كه او هنوز كودك است و بايد از بازي با همسن و سالانش لذت ببرد. انتظارات واقع‌بينانه‌اي از كودك‌تان داشته باشيد و او را بيش از حد تحت فشار قرار ندهيد.
- اگر كودك‌تان دائما براي بهترين بودن مضطرب و نگران است با او صحبت كنيد‌: كودكان با استعداد تمايل دارند تا هميشه بهترين باشند و اگر شكست بخورند مايوس خواهند شد‌. اگر كودك‌تان نتوانست بهترين و كامل‌ترين باشد به احساس نااميدي او دامن نزنيد‌. به او آرامش خاطر داده و هميشه به كودك‌تان يادآوري كنيد كه ارزش او تنها با پيروزي تخمين‌زده نمي‌شود و او مي‌تواند در دفعات بعد بهتر عمل كند‌.
- به احساسات كودك‌تان همانند توانايي‌هايش توجه كنيد‌: دوباره خاطرنشان مي‌كنيم كه استعداد‌هاي كودك‌تان را ملا‌ك عشق ورزيدن به او قرار ندهيد‌. احساسات و عواطف كودك شما نيز همانند استعدادهايش نيازمند پرورش و محيطي مستعد است.
- بيش از حد به توانايي‌هاي كودك‌تان افتخار نكرده و فخرفروشي نكنيد؛ زيرا شخصيت كودك شما هنوز به‌طور كامل شكل نگرفته است و ممكن است اين كار تاثير منفي بر او به جاي بگذارد. اگر مي‌خواهيد كه از او تعريف كنيد آن را تنها با دوستان نزديك و يا والدين خود در ميان بگذاريد.
- بدون رودربايستي با كودك خود صحبت كنيد‌: به كودك‌تان بگوييد كه او داراي استعداد درخشاني است ، ولي به او تذكر دهيد كه اين شاخصه باعث نمي‌شود كه او به ديگر همسن و سالانش فخر بفروشد و خود را جداي از آنان بداند‌. با او با صبر و حوصله برخورد كنيد و از كم و كيف احساس او در مورد مدرسه‌، دوستانش و زندگي خانوادگي‌تان آگاه شده و درصورت لزوم او را ياري دهيد.
- بيش از پيش در مورد تجربيات منفي گذشته خود با كودك‌تان صحبت نكنيد‌: اغلب اوقات كودكان با استعداد اين موهبت را از والدين به ارث مي‌برند‌. برخي اوقات والدين تجربيات ناخوشايندي از كودكي خود دارند‌. مراقب باشيد تا تجربيات و احساسات منفي و عواملي كه شما را تحت‌تأثير قرار داده بر موفقيت و موقعيت كودك‌تان تاثير نگذارد؛ براي مثال اگر والدين شما در كودكي پشتيبان شما نبوده‌اند و شما نتوانستيد آن طور كه بايد پيشرفت كنيد، كودك‌تان را براي جبران گذشته خود بيش از حد تحت فشار قرار ندهيد.
- اجازه دهيد تا فرزندتان از زندگي لذت ببرد‌: كودك‌تان بايد منبع شادي و تحرك باشد‌. بيش از اندازه به آينده او فكر نكنيد‌، بلكه از رابطه فرزند و والدي لذت ببريد‌، از همين حالا شروع كنيد‌، كودكي تنها يكبار اتفاق مي‌افتد پس نگذاريد كه سريع بگذرد‌.
- سعي نكنيد كه پدر و مادر بي‌نقصي براي كودك‌تان باشيد‌: همراهي با كودكان با استعداد كمي مشكل است و ندانستن بهترين راه تربيت اين كودكان طبيعي است‌. تنها والد خوبي براي آنان بودن كافي است‌. لازم نيست دائما در مورد مسئوليت خود حساس باشيد زيرا اين باعث ايجاد اضطراب و نگراني در خود و فرزندتان مي‌شود.
- و سرانجام شما مي‌توانيد با افرادي آشنا شويد كه پيش از شما تجربيات مختلفي داشته‌اند و مي‌توانند در اين راه كمك قابل توجهي به شما كنند.
منبع: raise smart kid




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما