استفاده از دانش و اطلاعات
تمام افراد جامعه باید بتوانند به ایجاد، دسترسی، استفاده و اشتراک دانش و اطلاعات بپردازند و افراد اجتماعات و مردم باید قادر در تقویت توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی خود باشند.
سهشنبه، 3 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پس از گسترش فراگیر شرکتهای اینترنتی در سال ۲۰۰۱، بازارهای سهام بین المللی، ارزش بسیاری از فعالیت های اقتصادی سیلیکن ولی را فرو نشاندند و شکورزی در مورد فواید توسعه - ای سرمایه گذاری های پرهزینه در حوزه فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی، به جای سرمایه گذاری در زیر ساخت پایه، نظیر بخش کشاورزی و مراقبت های بهداشتی، افزایش پیدا کرد. در سالهای اخیر، عدم توجه به اهمیت مقابله با شکاف دیجیتال» متداول شده است، آن هم در شرایطی که شکافهای اجتماعی و جهانی همزمان با کاهش قیمت این تکنولوژیها و کاربرپسندتر شدن آنها به تدریج محو می شوند. اخیرا مسائل مبرم دیگری نیز تیترهای اخبار بین المللی را به خود اختصاص داده اند؛ مسائلی مانند چالشهای امنیتی تروریسم و درگیری های داخلی، تهدید زیست محیطی تغییر آب و هوا، تأثیرات اقتصادی افزایش قیمت نفت و مسائل مربوط به امنیت غذایی از این جمله هستند. از سال ۲۰۰۱ به بعد، تغییر دستور کارهای بین المللی، از اهمیت توسعه فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی کاسته است. اما، در تحلیل نهایی، گسترش فراگیر شرکتهای اینترنتی و سایر تحولات پس از آن، تحلیل واقع گرایانه تر و منصفانه تر آنچه فناوریهای اطلاعات و ارتباطی قادر به انجام آن هستند و آنچه نیستند را تسهیل کرده است. تیترهای خبری توجه اندکی به قضیه شکاف دیجیتال کرده اند، اما بسیاری از آژانس های توسعه ای و مخابراتی در جامعه بین الملل، نظیر اتحادیه بین المللی مخابرات و نیز بسیاری از سازمانهای جامعه مدنی و حکومتی، نه تنها به حمایت از مداخلاتی می پردازند که محرومیت اجتماعی را کنترل و اتصال به اینترنت را گسترش می دهد، بلکه به دنبال تقویت بخشهای رسانهای مستقل و استانداردهای حرفه ای ژورنالیسم خبری نیز هستند. بنابراین، بررسی روندهای دسترسی به فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی در طول زمان و تحلیل دلایل نابرابری های جهانی در این زمینه، به منظور شناسایی مسیرهای آینده، مهم تلقی می گردد.
روندهای ملی دسترسی به اطلاعات: آیا شواهد حاکی از آن است که نابرابری های اجتماعی و جهانی در دسترسی به اطلاعات، به مرور زمان کاهش می یابند . یا اینکه این نابرابری ها همچنان پا بر جای باقی می مانند یا حتی عمیقتر می شوند؟ ما در تحلیل روندها و تلاش برای فهم پیامدهای آنان، باید فراتر از موضوع «شکاف دیجیتال» در دسترسی و استفاده از اینترنت رویم. شکاف دیجیتال موضوع مهمی است اما تنها تازه ترین جلوه پدیده گسترده تر «فقر اطلاعاتی» است. همانگونه که نشان خواهیم داد، نابرابری های پایدار و گسترده ای در زمینه دسترسی به تمام اشکال فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی، شامل بخش صوتی - تصویری (رادیو، تلویزیون و فیلم)، مخابرات و بخش چاپی و نیز اتصال دایل آپ و باندپهن به اینترنت، در فراسو و درون جوامع وجود دارد. بعلاوه، امروزه، معنایی ندارد که در فناوری کامپیوتری، تنها بر «شکاف دیجیتال» متمرکز شویم، زیرا صنایعی که زمانی مجزا» تلقی می شدند، اکنون، به طور فزاینده، در شرکتهای چندرسانهای با هم ادغام می شوند؛ آیفونها قابلیت پخش فیلمهای دی.وی.دی را دارند، ویدئوهای نیویورک تایمز را می توان بر روی تلویزیون های دارای قابلیت اتصال به تیوو مشاهده نمود و عکس های آنی که با گوشی های تلفن از رخدادهای فوری گرفته می شود، بر روی تلویزیون ظاهر می شوند. در حقیقت، حتی مفاهیم مرسوم «اخبار» و «رسانههای خبری» یا «دسترسی به اینترنت» که زمانی مشخص و روشن بودند، امروزه مرزهای مبهمی دارند.
ما به منظور بیان این مسائل و مشخص نمودن روندهای موجود در این زمینه، کار خود را با مقایسه یک سری شاخص های ملی آغاز می کنیم که مبتنی بر آمار رسمی ای هستند که توسط سازمانهای بین المللی مانند یونسکو، اتحادیه بین المللی مخابرات، سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه (OECD)، مرکز آمار اروپا (یوروستات) و بانک جهانی، استاندارد شده اند و مبتنی بر دادههای سری زمانی برای تمام کشورهایی است که اطلاعاتی در مورد آنها موجود است. اما این منابع محدودیت های قابل توجهی دارند: شامل سوگیری سیستماتیک مربوط به دادههای ناقص و ضرورت پیدا کردن مناسب ترین واحد تحلیل جهت انجام مقایسه.
دادههای بی پاسخ، در توسعه نیافته ترین اقتصادها، بیشتر هستند. برای مثال، یک سوم از این جوامع، هیچ آمار رسمی جدیدی در مورد میزان خانوارهای دارای دستگاه رادیو یا تلویزیون، ندارند. وجود دادههای بی پاسخ می تواند ناشی از فقدان پیمایش تحقیقات بازار با خانوار باشد که میزان مالکیت کالای بادوام را سنجش می کنند. اغلب، ادارات ملی آمار در توسعه نیافته ترین اقتصادها، فاقد توان و همچنین منابع لازم برای انجام پیمایشها و سرشماری های مداوم و جامع خانوار هستند. انجام پیمایش در دولت های شکننده پس از جنگ که شامل جمعیت کثیری از پناهندگان و آوارگان هستند، دشوار است. در نتیجه، برآوردهای مربوط به توزیع جهانی فناوری - های اطلاعاتی و ارتباطی، حاوی یک سو گیری سیستماتیک در دادههای بی پاسخ است که به طور بالقوه، این امر سبب افزایش غیر واقعی میزان این برآوردها می شود.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص129-126، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
جهانی شدن عام گرایی و خاص گرایی
جهانی شدن و جستجوی بنیادها
تجدد ومسئلۀ پسا تجدد (قسمت اول)
الیاس و جهانی شدن (قسمت اول)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
جهت گیریهای جهان وطنانه (قسمت دوم)
پنجشنبه، 5 دی 1398
مقایسه سیستمهای رسانهای خبری
چهارشنبه، 4 دی 1398
مقایسه و ارزیابی رسانهها (قسمت اول)
چهارشنبه، 4 دی 1398
مقایسه و ارزیابی رسانهها (قسمت دوم)
چهارشنبه، 4 دی 1398
مقایسه ادغام در بازرهای جهانی
چهارشنبه، 4 دی 1398
جوامع جهان وطن
چهارشنبه، 4 دی 1398
فن آوریهای ارتباطی جدید
دوشنبه، 2 دی 1398
شکاف دیجیتال و فقر اطلاعاتی
دوشنبه، 2 دی 1398
توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
دوشنبه، 2 دی 1398
جامعه مجازی چیست؟
دوشنبه، 20 بهمن 1399
تازه های مقالات
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
پیش شماره شهر های استان تهران
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
شوکه شدن بهمن هاشمی از نقاشی نامرئیاش در شبکه سه!
قطع برق این بار در آنتن زنده تلویزیون
۴ ترفند برش هندوانه برای شب یلدا
مسلط بودن نوجوان ۱۲ ساله همدانی به ۹ زبان زنده دنیا
خاصیت شگفتانگیز آب انار بر دستگاه گوارش
پاییز زیبای تالش
حالوهوای مزار شهید صفیالدین در ضاحیه
هجوم مردم سوریه به دستگاههای خودپرداز پس از ۱۰ روز عدم فعالیت
تشییع سید حسن نصرالله چه زمانی برگزار میشود؟
جایی که سود را از مرگ به جیب میزنند!
پرواز فلامینگوها در میانکاله
هیچ جا برای بیبی امن نیست!
روایتی از یک دیدار پدرانه
اجرای خونه مادربزرگه در تالار وحدت
طلبهای که یکی از بزرگترین آرزوهای امام را عملی کرد!