هویتهای ملی شهروندان
تبلیغات تجاری و اخبار بین المللی، امکان تغییر هویتهای ملی، ارزشهای اجتماعی و تصورات افراد نسبت به دموکراسی را فراهم آورده است.
پنجشنبه، 5 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اگر چنین ادعایی درست باشد. قرار گیری در معرض ایدهها و تصاویر مربوط به فردگرایی بازار آزاد در اروپای شرقی و مرکزی پساکمونیست، که توسط رسانههای جمعی غربی وارد این کشورها می شود، بایستی اثر مشخصی بر نگرش نسبت به نقش بازارها و دولت بر جای گذارند. در حورزه بین الملل، نظریه پردازان قدرت نرم ادعا می کنند، که استفاده از رسانههای جمعی در دیپلماسی عمومی، امکان تغییر اذهان را به همراه دارد و اینکه ایدهها و تصوراتی که توسط رسانههای آمریکایی و غربی منتقل می شوند، به پایان یافتن جنگ سرد و تقویت حمایت عمومی از جنبش - های اصلاحی در سراسر جهان کمک می کند و بنابراین فرایند دموکراتیک شدن را تسهیل می کنند. نبردهای خیابانی برای کنترل تلویزیون طى «انقلابات رنگی» نیز حاکی از آن است که رسانههای جمعی توان ایفای نقشی اساسی در تغییر رژیم را دارا هستند. در دولت هایی مانند زیمباوه، سودان و ازبکستان، مردمی که به بی بی سی، وویس آو آمریکا، ریدیو فری یوروپ، دویچه وله، ریدیو لیبرتی یا ویدیو مونته کارلو دسترسی دارند. فرصت کسب اطلاعات در مورد دموکراسی در دیگر کشورها و نیز شنیدن گزارشاتی که منتقد حقوق بشر در کشورهایشان است را نیز خواهند داشت.
غالبا تصور بر آن است که این پیامدهای متعدد، از جهانی شدن ارتباطات جمعی ناشی می شوند، اما شواهد تجربی اندکی در حمایت از این فرض وجود دارد. در حقیقت، دلایل نیرومندی وجود دارد که در مورد ادعاهای مبالغه آمیز تر در این زمینه شک کنیم؛ بر اساس نظریه جهانی شدن، ما اطلاعات خود را درباره جامعه و جهان از منابع متعددی کسب می کنیم و اینکه ارزشهای ریشه دار و هنجارهای اجتماعی به واسطه تعامل با اعضای خانواده، معلمان، دوستان، همسایگان و همچنین تجارب دست اول طی سال های شکل گیری شخصیت افراد، کسب می شوند. رسانه جمعی تنها «یکی» از عامل های بالقوه جامعه پذیری است و این عامل ضرورتأ مهم تر از ارتباطات بین فردی نیست همانگونه که در فصول پیشین گفته شد، مردم هنگام رویارویی با افکاری که با عقاید و هنجارهای فرهنگی محلی آنها در تضاد است. به تدریج دیدگاه های خود را اصلاح می کنند، اما، از طرف دیگر، ممکن به سادگی تصمیم به رد یا نادیده گرفتن این افکار بگیرند. فصل بعدی به بررسی تأثیر مستقیم قرار گیری در معرض رسانهها بر هر کدام از این ابعاد افکار عمومی می پردازد. ما در این فصل کار خود را با تجزیه و تحلیل شواهد مربوط به یکی از عمده ترین و تاثیرگذارترین ادعاها، شروع خواهیم کرد: این ادعا که قرار گیری در معرض ارتباطات جمعی نه تنها به تدریج به تضعیف هویت های ملی منجر می شود، بلکه درک، اعتماد و مدارا نسبت به مردم سایر کشورها را نیز تقویت می کند. ما به تشریح منازعات نظری پیرامون این موضوعات می پردازیم و به بازنگری در این موضوع می پردازیم که چه نظریاتی در این متون، متقن مانده اند. سپس شواهد تجربی مربوط به آنها را بررسی می کنیم. مقایسه های توصیفی و مدلهای رگرسیونی چندسطحی برای تحلیل نمونه هایی که در برگیرنده تمام کشورها در موج پنجم پیمایش جهانی ارزشها است، در این جا مفید خواهد بود.
آیا ارتباطات جهانی سبب تقویت جهت گیریهای جهان وطنانه می شود؟ برخی از نویسندگان چندین نظریه قابل دفاع در مورد اینکه چرا انتظار می رود جهانی شدن ارتباطات جمعی به تضعیف ناسیونالیسم منجر شود، ارائه نموده اند. در کلی ترین سطح، بسیاری از تحلیلگران استدلال می کنند که جهانی شدن ما را به سمت پایان دولت ملی» رهنمون می شود. از این رو، اومای استدلال می کند که عصر مدرن نماینده یک دوره تاریخی جدید است که تحت حاکمیت رشد نهادهای حکمرانی جهانی، نیروهای بازار جهانی و مصرف گرایی غربی (جریانی که طی آن حکومت ها و اقتصادهای ملی قدرت خود را از دست داده و متوقف می شوند) است. دیدگاه های تکاملی بیان می کنند که دولت ملی همچنان باقی می ماند، اما، هویت آن به عنوان یک نهاد سیاسی و ظرفیت های اصلی آن شدیدا تحت الشعاع جهانی شدن قرار می گیرد. این در حالی است که تعالی گرایان، فراتر رفته و بیان می کنند که جهانی شدن موجب فروپاشی نهایی دولت ملی می شود. گیدنز ادعا می کند که جهانی شدن کنونی، به لحاظ تاریخی بی سابقه است و سبب تغییر شکل جوامع، اقتصادها، حکومت ها و نظم جهانی مدرن می شود. هلد و همکارانش اظهار می کنند که این فرایند در اتحادیه اروپا، جایی که آینده حاکمیت و استقلال دولتهای ملی به واسطه ادغام کشورهای اروپایی، قویا به چالش کشیده شده است، بیشترین گسترش را داشته است. اما آنان استدلال می کنند که تمامی مناطق عمده جهان تحت تأثیر این فرایند هستند، که این امر منجر به در کنار هم قرار گرفتن «اجتماعات تقدیر» می شود.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه، صص195-193، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
کمرنگ شدن هویتهای ملی
پنجشنبه، 5 دی 1398
احساس هویت ملی
پنجشنبه، 5 دی 1398
دسترسی به اینترنت در جوامع فقیر (قسمت دوم)
سهشنبه، 3 دی 1398
افراد مسن به رسانههای خبری علاقه دارند
سهشنبه، 3 دی 1398
استفاده از دانش و اطلاعات
سهشنبه، 3 دی 1398
فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی
دوشنبه، 2 دی 1398
فن آوریهای ارتباطی جدید
دوشنبه، 2 دی 1398
شکاف دیجیتال و فقر اطلاعاتی
دوشنبه، 2 دی 1398
توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
دوشنبه، 2 دی 1398
جامعه مجازی چیست؟
دوشنبه، 20 بهمن 1399
تازه های مقالات
آداب و رسوم جالب شب یلدا در مازندران
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در اصفهان
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در شیراز
قد و وزن و دور سر نوزاد 5 ماهه
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در تهران
سفرنامهای به شیراز؛ شهری که شعر میگوید و بهار را نفس میکشد
قد و وزن نرمال کودک 14 ماهه
قد و وزن مناسب کودک 4 ساله
قد و وزن کودک 30 ماهه
قد و وزن نرمال کودک 18 ماهه
بیشترین بازدید هفته
زیارتگاه های اهل بیت و اصحاب ائمه علیهم السلام در سوریه
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان گیلان
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
حکمت | نشانه ولایت مداری چیه؟ / استاد مومنی
آداب و رسوم جالب شب یلدا در مازندران
حضور تروریستها در اطراف حرم سیده زینب(س)
رهبر انقلاب: وضعیت سوریه اینطور نمیماند
بیانات رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم درباره تحولات منطقه
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در اصفهان
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در شیراز
پشت نقاب "ابومحمد الجولانی" کیست؟!
رهبر انقلاب: خالیکردن دل مردم جرم است
رهبر انقلاب: حزبالله بعد از شهید نصرالله قدرتمندتر شد
تبیین دلیل حضور ایران در سوریه در کلام رهبر انقلاب
رهبر انقلاب: مناطق تصرفشده به وسیله جوانان سوری آزاد خواهد شد
تداوم اعدامهای خیابانی در سوریه(+۱۸)
برافراشته شدن پرچم داعش در لاذقیه
معادل فارسی "مایکروویو" تصویب شد