کاهش موانع جریان اطلاعات
با بررسی روندها در طول زمان در این جوامع، می توانیم بررسی کنیم که آیا افزایش ارتباطات جهان وطن سبب کاهش واگرایی در فرهنگهای ملی شده است.
دوشنبه، 9 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
این تغییرات ممکن است در آینده نیروی بالقوة مهمی داشته باشند. میزان بالفعل وقوع فرایند همگرایی فرهنگی را در جوامع معاصر سراسر جهان بررسی خواهد کرد. این فصل به سه بخش تقسیم شده است. فصل های قبل بر دادههای به دست آمده از جدیدترین موج پیمایش جهانی ارزشها از ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ متکی بود؛ این موج حاوی غنی ترین مجموعه گویههایی است که به پایش استفاده سطح فردی از رسانههای خبری در جوامع متعدد می پردازند. پیمایش جهانی ارزشها حاوی دادههای پیمایشی سری زمانی ۲۵ سال (از اوایل دهه ۱۹۸۰ به بعد) در مورد ۱۱ کشور است. با بررسی روندها در طول زمان در این جوامع، می توانیم بررسی کنیم که آیا افزایش ارتباطات جهان وطن سبب کاهش واگرایی در فرهنگهای ملی شده است. برای تحلیل این موضوعات، از مدلهای سری زمانی ملی مقطعی سیستماتیک تر همراه با خطاهای استاندارد د. پانلی استفاده می شود. نیز به منظور بررسی این سوال که آیا این اثرات بر حسب نوع رسانهها به طور معناداری متفاوت است، استفاده از اخبار رادیویی یا تلویزیونی، استفاده از روزنامهها و دسترسی به اینترنت با هم مقایسه می شوند.
مقایسه روندهای مربوط به نگرشهای جمعی از ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۵: یازده کشور موجود در پنج موج متوالی پیمایش جهانی ارزشها، قطعا نمونه نمایایی از تمام ملتهای جهان نیستند. با این وجود، این پیمایش ها یک سری کشورها را در هر پنج قاره در بر می گیرند و منعکس کننده سنتهای دینی، سطوح دموکراسی و فرهنگهای زبانی مختلفی هستند. بعضی از کشورها مانند سوئد و ژاپن در خط مقدم جهان وطن گرایی هستند، در حالی که بعضی دیگر مانند مکزیک و آفریقای جنوبی از این فرآیند عقب مانده اند، بعضی دیگر مانند کره جنوبی نیز طی ربع قرن گذشته به شدت ادغام خود را در شبکههای ارتباطات جهانی شتاب بخشیده اند. همچنین این کشورها شامل برخی از ملتهای تولید کننده عمده (مانند آمریکا، بریتانیا و آلمان) که بر فروش تولیدات فرهنگی در بازارهای جهانی تسلط دارند و نیز برخی از جوامع مرفه با مرزهای باز که واردکنندگان خالص برنامههای صوتی - تصویری و در خط مقدم دسترسی به اینترنت هستند مانند سوئد و فنلاند) می شود. همچنین مقایسه های ملی - مقطعی، شامل سه اقتصاد بازار نوظهور با سطوح متوسط توسعه انسانی یعنی مکزیک، آرژانتین و آفریقای جنوبی) می شود. در اواخر قرن بیستم، رشد اقتصادی در مکزیک، آرژانتین و آفریقای جنوبی نسبتا ثابت ماند؛ با این وجود دموکراسی در آرژانتین پس از استقرار حکومت مبتنی بر قانون اساسی در سال ۱۹۸۳، در آفریقا پس از پایان آپارتاید در سال ۱۹۹۴ و در مکزیک پس از فروپاشی حزب انقلابی سازمانی و پایان دوره طولانی تسلط آن و پیروزی رئیس جمهور وینسنته فاکس در سال ۲۰۰۰ پیشرفتهای سریعی داشته است. امروزه این سه اقتصاد به عنوان اقتصادهایی طبقه بندی شده اند که دارای درآمد متوسط و میانگین سرانه تولید ناخالص داخلی حدود ۹ هزار تا ۱۰ هزار دلار در سال ۲۰۰۵ (حدود یک سوم سرانه تولید ناخالص داخلی ایالات متحده هستند. این مقایسه ها شامل کرده جنوبی نیز می شود که یک مورد در حال گذار محسوب می شود؛ این کشور در دهه های اخیر به واسطه تغییر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی سریع دچار تحول شده است. در اواخر قرن بیستم، این کشور از یک اقتصاد کشاورزی صنعتی به یک اقتصاد خدماتی پساصنعتی و از نظر نظام سیاسی از استبداد به دموکراسی تغییر کرده است. امروزه مردم این کشور از سبک زندگی ایمن و مرفه برخوردار هستند؛ برای مثال، درآمد متوسط آنان در طول ربع قرن گذشته تقریبا چهار برابر شده است (بر اساس سرانه تولید ناخالص داخلی در برابری قدرت خرید بر مبنای سال پایه). ما با احتساب هر پنج موج پیمایش جهانی ارزشها و یازده کشوری که از ابتدا در این موجها حاضر بوده اند، تعداد ۵۵ مشاهده در اختیار خواهیم داشت.
مهمتر از همه، این مقایسه شامل کشورهایی می شود که داری سطوح جهان وطن گرایی کاملا متفاوتی هستند، اما این داده ها دور افتاده ترین و منزوی ترین جوامع در حال توسعه را در بر نمی گیرد. سطح جهانی شدن، سطح آزادی رسانهای و سطح توسعه اقتصادی. ما این مفهوم را با ترکیب مقادیر استاندارد سالانه شاخص جهانی شدن KOF سطح توسعه اقتصادی (برابری قدرت خرید بر مبنای سال پایه، از بانک جهانی) و شاخص آزادی مطبوعاتی خانه آزادی عملیاتی کردیم. یک تغییر جزئی در مقیاس جهان وطن گرایی به کار رفته در فصل های پیشین انجام گردید. مقیاس صد نقطهای آزادی رسانهای خانه آزادی فقط از سال ۱۹۹۴ به بعد موجود است، بنابراین نمی توان آن را در تحلیل موجهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۰ پیمایش جهانی ارزشها به کار گرفت. در نتیجه، هنگام ساخت این شاخص ترکیبی، طبقه بندی خانه آزادی از آزادی رسانهای در هر کشور را بر اساس اطلاعات موجود سالانه از ۱۹۸۰ به بعد، به «آزاد»، «تاحدی آزاد» و «غیرآزاد» تغییر دادیم. خوشبختانه، طبقه بندی خانه آزادی از آزادی رسانهای قویا با شاخص آزادی رسانهای رابطه داشت بنابر این کار نباید بر نتایج تأثیر زیادی داشته باشد.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص295-292، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
تجارت کالا و خدمات فرهنگی (قسمت اول)
تاثیرگذاری تصاویر در تبلیغات
تهدید بالقوه فرهنگهای ملی
زمینه استفاده از رسانهها
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
تاثیر ارتباطات جمعی بر جامعه
دوشنبه، 9 دی 1398
ارتباطات جمعی در آمریکا
دوشنبه، 9 دی 1398
دسترسی به اینترنت در جوامع فقیر (قسمت دوم)
سهشنبه، 3 دی 1398
افراد مسن به رسانههای خبری علاقه دارند
سهشنبه، 3 دی 1398
استفاده از دانش و اطلاعات
سهشنبه، 3 دی 1398
فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی
دوشنبه، 2 دی 1398
فن آوریهای ارتباطی جدید
دوشنبه، 2 دی 1398
شکاف دیجیتال و فقر اطلاعاتی
دوشنبه، 2 دی 1398
توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
دوشنبه، 2 دی 1398
جامعه مجازی چیست؟
دوشنبه، 20 بهمن 1399
تازه های مقالات
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
اهمیت آموزش و یادگیری خوشنویسی
پیوند عرفانی در هنر خوشنویسی
استناد حضرت زهرا (س) به آیات قران در خطبه فدک
سوالات متداول بلیط تهران دبی علی بابا
انواع هوش مصنوعی را به همراه کاربرد هریک بشناسید
دوگانه جنگ و صلح در اسلام
آب و هوای فتحیه و بهترین زمان سفر به آن
کالری یک لیوان چای
کالری یک لیوان کاپوچینو چقدر است؟
بیشترین بازدید هفته
خلاصه ای از زندگی مولانا
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
پیش شماره شهر های استان تهران
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان گیلان
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
موارد بیشتر برای شما
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
هدف قرار دادن پایگاه "ستیلا ماریس" توسط حزبالله
اهدای ۳ کیلو طلا از شهرری به جبهه مقاومت
لاریجانی: ما میتوانیم ظرف ۲۴ ساعت به توانمندی بازدارندگی هستهای برسیم
وحشت در تلآویو
تصادف صهیونیستهای در حال فرار از ترس موشکهای حزب الله
کشف بزرگترین مرجان جهان در اقیانوس آرام
رونمایی از پهپاد جدید سپاه در مشهد
اقامه نماز بر پیکر شهید محمد عفیف
نگاه آسیبشناسانه رئیس قوه قضاییه به مسئله قرارهای قضایی
انتقاد رئیس عدلیه از سیاست "ما نبودیم، دیگران بودند"
بدشانسترین جاسوس دنیا به دام افتاد
تعداد محکومان افغان به روایت سخنگوی وزارت خارجه
بقائی: سفر گروسی به ایران هیچ ارتباطی با رژیم صهیونیستی ندارد
لحظه درگیری شهید امیرمحمد شمسی با سارقان مسلح