تجارت کالا و خدمات فرهنگی (قسمت اول)
تجارت در حوزه خدمات صوتی تصویری به تصاویر متحرک و برنامههای رادیو و تلویزیون و پخشهای موسیقی مربوط است.
دوشنبه، 2 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تحلیل تجارت کالا و خدمات فرهنگی، که به مبتنی بر دادههای آنکتاد (UNCTAD) است، حکایت از آن دارد که، هر چند برخی اقتصادهای نوظهور، در حال تبدیل شدن به صادرکننده های عمده منطقه خود هستند، اما، تولید و توزیع جهانی محصولات ارتباط جمعی تنها در جوامع پساصنعتی محدودی تمرکز یافته است. به عنوان مثال در سال ۲۰۰۲، طبق برآورد یونسکو، ارزش صادرات محصولات و خدمات فرهنگی در کشورهای پردرآمد ۴۵ میلیارد دلار بود در حالی که این رقم برای کشورهای کم درآمد تنها ۳۲۹ میلیون دلار بود. در سال ۲۰۰۲، انگلستان (با صادرات 8.5 میلیارد دلاری کالای فرهنگی)، ایالات متحده (7.6 میلیارد دلار) وآلمان (5.8 میلیارد دلار) سه صادر کننده اول جهان بودند. از میان اقتصادهای نوظهور نیز، چین (با حجم کل 5.3 میلیارد دلار)، بازیگر عمده - ای در حوزه صادرات فرهنگی خصوصا هنرهای تصویری و رسانههای صوتی - تصویری (به ویژه بازی های ویدئویی) بوده است. در این میان، فرانسه نیز، علی رغم سیاست گذاری های فرهنگی محافظه کارانه، 2.5 میلیارد دلار صادرات کالای فرهنگی داشته است. در مقابل، میزان درآمد حاصل از صادرات فرهنگی کشورهای روسیه ۳۴۷ میلیون دلار، هند ۲۸۴ میلیون، آفریقای جنوبی ۵۶ میلبون، برزیل ۳۸ میلیون و عربستان سعودی ۶ میلیون دلار بوده است. حاصل جمع در آمد این ۵ کشور، کمتر از کشور انگلستان بوده است. در جوامع در حال توسعه، واردات کالای فرهنگی، همواره بیشتر از صادرات آن است، در حالی که وضع در جوامع صنعتی پیشرفته درست به شکل معکوس است. در نتیجه این عدم توازن جهانی در تجارت فرهنگی، جوامع در حال توسعه که در حاشیه این شبکههای تجاری قرار گرفته اند، در مقایسه با صادرات خود، حجم بسیار بیشتری از اطلاعات و سرگرمی های عامه پسند را از کشورهای شمال وارد می کنند.
تجارت صوتی - تصویری در تلویزیون، سینما و موسیقی: دلیل اصلی نابرابری جریانهای اطلاعاتی این است که تعداد اندکی از کشورها، همچنان بر تولید، توزیع و بازاریابی کالا و خدمات صوتی - تصویری (شامل فیلم، سخن پراکنی، موسیقی، تلویزیون و رادیو) تسلط دارند و تجارت در این حوزه به طور نابرابری در کشورهای ایالات متحده، کانادا، المان، فرانسه و بریتانیا متمرکز شده است. تجارت در حوزه خدمات صوتی - تصویری و بهای این خدمات شامل ارزش تولید فیلمهای سینمایی، برنامه های رادیویی و تلویزیونی و کاست های موسیقی می شود که حاصل جمع تمام صادرات و واردات به عنوان بخشی از تولید ناخالص داخلی (GDP) محاسبه می گردد. تولید ناخالص داخلی نیز از طریق برابری قدرت خرید بر مبنای سال پایه در سال ۲۰۰۰ سنجیده می شود. شکل ۲-۳ متوسط تجارت صوتی - تصویری را از ۲۰۰۶ - ۱۹۹۰ در مقایسه با حجم کل تجارت در تمام کالا و خدمات نشان می دهد. این داده ها از آمارهای سازمان تجارت جهانی استخراج شده اند. این الگو مشخصأ نشان دهنده نقش برجسته ایالات متحده در تجارت صوتی - تصویری است. در این زمینه پس از ایالات متحده، کشورهای آلمان، کانادا، فرانسه و بریتانیا قرار گرفته اند. در مقابل، کشور چین دارای تسلط جهانی بر کل حوزه تجارت کالا و خدمات است، اما سهم اندکی از این درآمد، مربوط به بخش صوتی - تصویری است. به عنوان مثال، در صنعت موسیقی، در سال ۲۰۰۲ میزان فروش کاست'، سیدی، نوار و محصولات مشابه ۳۱ میلیارد دلار برآورد گردید. سه چهارم از تمام فروش جهانی در این حوزه مربوط به ایالات متحده و اروپا است، در حالی که بازار موسیقی آفریقا سهمی کمتر از ۱ درصد دارد. کشورهای پردرآمد ۹۴ درصد از صادرات جهانی رسانههای مضبوط را به خود اختصاص داده اند.
تجارت در حوزه خدمات صوتی - تصویری به تصاویر متحرک و برنامههای رادیو تلویزیونی و پخشهای موسیقی مربوط است. این کار با محاسبه مجموع مقادیر میانگین صادرات سالانه و واردات سالانه از ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۶ به عنوان بخشی از GDP (بر مبنای سال پایه) انجام می شود. حجم کل تجارت کالا و خدمات نیز با روش مشابهی محاسبه می شود. نوع اقتصاد، بر حسب سرانه GDP بر مبنای سال پایه (۲۰۰۰) طبقه بندی می شود. بر این اساس، اقتصادهای کم درآمد، اقتصادهای کمتر از 999/1 دلار، اقتصادهای با درآمد متوسط، 999/14 تا 2 دلار و اقتصادهای پردرآمد نیز اقتصادهای بالاتر از ۱۵ دلار هستند. منبع: دادههای مربوط به تجارت صمعی - بصری، توسط اداره آمار سازمان تجارت جهانی گردآوری شده اند. دادههای مربوط به حجم کل تجارت کالا و خدمات نیز از مجموع دادههای سری زمانی بین المللی آرتور. اس بانکس تهیه شده اند. مقادیر GDP نیز از شاخص های توسعه جهانی بانک جهانی) تهیه شده اند.
فیلمهای سینمایی بخش دیگری از صنعت صوتی - تصویری هستند که در سال ۲۰۰۶ حدود ۲۵ میلیارد دلار از درآمدهای کل جهان حاصل از آنها بوده است. در این مورد، هالیوود همچنان بر این صنعت مسلط است و هر ساله حدود ۷۰۰-۶۰۰ فیلم جدید را تولید و اکران می کند. در مقابل، برآورد می شود که قاره آفریقا، در تمام تاریخ خود، تنها حدود ۶۰۰ فیلم را تولید کرده است. بالیوود، استثنای عمده ای در الگوی مربوط به کشورهای در حال توسعه محسوب می گردد. صنعت فیلم کشور هند، سالانه حدود ۹۰۰ - ۸۰۰ فیلم تولید می کند. اما این میزان تولید، عمدتا تقاضای داخلی و همچنین صادرات به اقلیت های هندی در سایر کشورها را برآورده می کند و مخاطبان خارجی با درآمدهای صادراتی نسبتا اندکی را جذب می کنند.
ادامه دارد..
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص98-101، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
دورنمای جهانیسازی
تجارت کالا و خدمات فرهنگی (قسمت دوم)
تجارت کالا و خدمات فرهنگی (قسمت سوم)
نظریه جهانی شدن را چگونه بخوانیم (قسمت اول)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
فعالیتهای فرهنگی عمومی
دوشنبه، 2 دی 1398
راه هاى مقابله با تهاجم فرهنگى غرب
چهارشنبه، 16 ارديبهشت 1388
فرهنگ و تهاجم فرهنگي
سهشنبه، 15 ارديبهشت 1388
ناتوی فرهنگی
سهشنبه، 1 ارديبهشت 1388
تأثیر فرهنگ غرب بر ایران(2)
پنجشنبه، 29 اسفند 1387
تأثیر فرهنگ غرب بر ایران(1)
پنجشنبه، 29 اسفند 1387
تهاجم فرهنگی(1)
شنبه، 3 اسفند 1387
تهاجم فرهنگى يا زمينه تسلّط كفار بر مسلمانان
شنبه، 3 اسفند 1387
تهاجم فرهنگی از دیدگاه رهبر فرزانه انقلاب
چهارشنبه، 30 بهمن 1387
موضوع : مسايل فرهنگ عمومي
شنبه، 12 بهمن 1387
تازه های مقالات
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
پیش شماره شهر های استان تهران
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
شوکه شدن بهمن هاشمی از نقاشی نامرئیاش در شبکه سه!
قطع برق این بار در آنتن زنده تلویزیون
۴ ترفند برش هندوانه برای شب یلدا
مسلط بودن نوجوان ۱۲ ساله همدانی به ۹ زبان زنده دنیا
خاصیت شگفتانگیز آب انار بر دستگاه گوارش
پاییز زیبای تالش
حالوهوای مزار شهید صفیالدین در ضاحیه
هجوم مردم سوریه به دستگاههای خودپرداز پس از ۱۰ روز عدم فعالیت
تشییع سید حسن نصرالله چه زمانی برگزار میشود؟
جایی که سود را از مرگ به جیب میزنند!
پرواز فلامینگوها در میانکاله
هیچ جا برای بیبی امن نیست!
روایتی از یک دیدار پدرانه
اجرای خونه مادربزرگه در تالار وحدت
طلبهای که یکی از بزرگترین آرزوهای امام را عملی کرد!