ادراک ذهنی و وجود عینی
فلسفه به زبان ساده، تحقیق در مورد طرحها در جهان است. آدمی هرگز قادر نیست طرحها را به معنای کامل درک کند، هر چند می تواند به ابعادی از آن دست یابد.
چهارشنبه، 11 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
شاید به نظر برسد که وایتهد موضوع استقلال را نمی پذیرد. این گفته تا اندازه ای درست است که او واقعیت عینی و تصور ذهنی را به طور کامل جدا نمی داند. اینها در اتحاد یا طرحی نظام دار جمع شده اند، اما همزمان این اتحاد ارگانیک را بذاته می توان یک نظام فعال ملاحظه کرد که به اصطلاح، مطابق اصول خودش، در یک پویش عمل می کند. فلسفه به زبان ساده، تحقیق در مورد طرحها در جهان است. آدمی هرگز قادر نیست طرحها را به معنای کامل درک کند، هر چند می تواند به ابعادی از آن دست یابد. بالاخره جهان هم نسبت به خود درکی دارد و غیرعقلانی محض نیست.
می توان گفت که وایتهد سرسختانه دنباله روی ارسطو بود، زیرا روشن است که طرح در گفته های وایتهد شبیه صورت است. او در ورود به جزئیات برای تشخیص طرح نیز از ارسطو پیروی می کرد، اما به دلایلی از او فاصله گرفت. به نظر او جزئیات، وقایعی هستند که باید آنها را بر حسب پویشی نامحدود ملاحظه کرد. بنابراین، وقایع او جزئیاتی بی حرکت نیستند، بلکه وابسته به پویش بوده همراه با آن و مطابق طرح حرکت می کنند.
این موضوع ما را به دیدگاه وایتهد نسبت به تعلیم و تربیت هدایت می کند. به نظر او امور مهمی که باید آموخته شود، اندیشهها است. بدین معنا می توان گفت که او پیرو افلاطون بود. با این حال، او بر این موضوع پافشاری می کرد که آموزش و پرورش باید با «اندیشههای زنده سر و کار داشته باشد یعنی با اندیشههایی که به تجربه یادگیرنده مربوط بوده، مفید باشد و بتواند بروز پیدا کند. او در مورد یادگیری اندیشههای ساکن صرفا به این دلیل که در گذشته ارائه شده، هشدار می داد. این موضوع جهت گیری پویای او را نشان می دهد که تعلیم و تربیت باید به ما قدرت دهد که در سراسر عمر با پویش درباره طرحهای واقعی زندگی ، پرواز کنیم.
برتراند راسل در اوضاع و احوال اقتصادی نسبتا خوبی در ولزه متولد شد. او در رشته فلسفه و ریاضی از دانشگاه کمبریج فارغ التحصیل شد. راسل، یکی از ذهنهای درجه اول قرن بیستم بود که هم به عنوان نویسنده و هم معلم، نفوذ قابل ملاحظه ای داشت. برخی کتابهای او عبارتند از: شناخت ما از دنیای خارج، مذهب و علم و اثر مشهور اصول ریاضی که آن را در سالهای ۱۹۱۰ تا ۱۹۱۳ با همکاری وایتهد تدوین کرد. علاوه بر سایر کتابها، کتابهایی که در مورد تعلیم و تربیت نوشته عبارت است از: تعلیم و تربیت و نظم اجتماعی و تعلیم و تربیت و دنیای جدید . او در کمبریج، دانشگاه شیکاگو و دانشگاه کالیفرنیا تدریس می کرد.
راسل شخصیتی جنجال برانگیز بود. در خلال جنگ اول جهانی به دلیل فعالیتهای صلح طلبانه زندانی شد. انزجار او از اخلاق عصر ویکتوریا، مخصوصا دید او نسبت به جنسیت و ازدواج، غالبا منجر به تضاد او با همتایان انگلیسی اش می شد. در دهه های ۱۹۶۰ محور جنبشهای «تحریم بمب» و مخالفان جنگ ویتنام در انگلستان و اروپا بود.
راسل در برخی زمینهها، رآلیستی غیر معمول بود. آن جا که وایتهد به این نتیجه رسید که جهان به وسیله طرح تعین پیدا کرده، راسل هم به همین نتیجه رسید، اما راسل می گفت که با دقت و تجزیه ریاضی می توان این طرحها را مورد تحقیق قرار داد. او معتقد بود که لازم است منطق و ریاضی ادغام شود تا طرح هم از جهت کلامی و هم ریاضی شناخته شود.
اساسا او معتقد بود که نقش فلسفه، هم تحلیل و هم ترکیب است؛ یعنی فلسفه باید با ارائه اشتباهات و خطاهای منطقی نظام های گذشته، در قسمت تحلیل آنها را نقد کند و با ارائه فرضیه هایی در مورد ماهیت جهان که علم هنوز آن را روشن نکرده، در نقش ترکیب کننده ظاهر شود و سازنده باشد. على أی حال، راسل معتقد بود که فلسفه اساسا باید تحلیلی باشد و چون تنها علم ادعای صادقانه شناخت را دارد، فلسفه باید بر مبنای علم بنا شود. از دیدگاه علمی، هماهنگی راسل با رآلیسم و آنچه را موضوع استقلال نام نهادیم می توان مشاهده کرد. او به اندازه ای که شیوه های علمی را قبول داشت، به نتایج علم باور نداشت. او امیدوار بود که با استفاده از این شیوه ها به ساختارهای فلسفی معتبری دست یابد که مربوط به امور کلی نبوده، بلکه ساختارهایی قطعه قطعه، جزئی و قابل اثبات باشد.
در مورد واقعیت مستقل دو نوع داده ویژه می توان کسب کرد: داده های سخت و دادههای ملایم. داده های سخت مربوط به واقعیات یک موقعیت است؛ واقعیاتی که در برابر دقت موشکافانه تعمق می تواند مقاومت کرده سالم بماند. داده های ملایم اموری از قبیل باورهاست که با هیچ درجه اطمینانی نه می توان آنها را اثبات و نه می توان انکار کرد. هدف روشن راسل این بود که ساختارهای فلسفی خود را تا حد ممکن بر بخش سخت و قابل اثبات یا رد، یعنی بر بخش علم بنا نهد هر چند داده های ملایم را نیز به رسمیت می شناخت. او معتقد بود که این کار ما را در برابر تعمیم های فراگیر، خطرهای همراه آن و ورود به یقینهای خطا، حساس تر می کند.
راسل امیدوار بود که با استفاده از دیدگاهی محتاطانه یا متعادل تر نسبت به علم، بتوان مسائل پیچیده ای از قبیل فقر و ضعف بهداشت را حل کرد. او تعلیم و تربیت را کلیدی برای ورود به دنیای بهتر می دانست. اگر از شناخت جدید استفاده کرده، شیوه های آزمایش شده را به کار بگیریم، در آن صورت می توانیم مسائلی از قبیل فقر را حل کرده جهان را تغییر دهیم. حتی راسل می اندیشید که اگر این کار در مقیاسی وسیع صورت گیرد، یک نسل را نیز تا حد زیادی تغییر خواهد داد.
راسل برای مدتی کوشید برخی از اندیشههای تربیتی خود را در مدرسه بیکن هیل که خود آن را پایه گذاری کرده بود به اجرا درآورد، اما تفکرات انقلابی او با مقاومت رو به رو شد و کنجکاوی شدیدش به زودی او را به آرمانها و اصلاحات دیگری هدایت کرد. هر چند تلاشهای تربیتی او در مدرسه بیکن هیل موفقیت زیادی در پی نداشت، اما راسل تا پایان زندگی به تلاش خود برای ایجاد تغییراتی از طریق تعلیم و تربیت به نفع انسانیت ادامه داد.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص105-102،ْ انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
معرفت را چگونه کسب می کنیم؟
چهارشنبه، 11 دی 1398
قدرت دانش
چهارشنبه، 11 دی 1398
« تكنولوژي »، فراتر از يك ابزار
شنبه، 4 اسفند 1386
تأملي در آرا و انديشه هاي حكمي - فلسفي ابوعلي سينا
شنبه، 4 اسفند 1386
بوعلي ؛ نابغه اي جاويدان
شنبه، 4 اسفند 1386
دور باطل فلسفي کردن اصول فقه
شنبه، 4 اسفند 1386
هنر از نظر افلاطون و ارسطو
جمعه، 3 اسفند 1386
فلسفي شدن تفكر ديني
سهشنبه، 30 بهمن 1386
پوپر عليه پوزيتيويسم منطقي
سهشنبه، 30 بهمن 1386
علم منطق در آثار فارابى وابوعلىسينا
دوشنبه، 29 بهمن 1386
تازه های مقالات
دلیل تغییر بوی بدن در سنین مختلف چیست؟
متن کامل سوره واقعه با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل سوره یس با خط درشت + صوت و ترجمه
رمزگشایی از حرکت نمادین انگشت در دعای (یا مَنْ اَرْجُوهُ)
حس معنوی و آرامش در کتابت قرآن
خط رقاع و توقیع مورد علاقه گرافیستها
تدریس خصوصی شیمی؛ راهی برای یادگیری بهتر و عمیقتر
متن کامل سوره انسان با خط درشت + صوت و ترجمه
نگاهی به دستاوردهای خون پاک شهدا در پرتو بیانات رهبری
بهترین خوشنویسان معاصر ایران
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
مهم ترین خواص هویج سیاه
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
آشنایی با نام های خداوند: الغیاث
موارد بیشتر برای شما
ماجرای پیرمرد ایرانی در سوریه چه بود؟
حکمت | به یاد امام زمان (عجلاللهفرجه) ! / استاد رفیعی
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مردم قم
دلیل تغییر بوی بدن در سنین مختلف چیست؟
متن کامل سوره واقعه با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل سوره یس با خط درشت + صوت و ترجمه
چگونه روایتهای جعلی دشمن بر افکار عمومی اثر میگذارد؟
مشاجره خانوادگی دلیل اصلی تنش در فرودگاه مهرآباد
حال ناخوش پل تاریخی بابل
از ویروس جدید چینی چه میدانیم؟
۱۰ پرسشی که درجه اعتیاد شما به فضای مجازی را مشخص میکند!
خاطره جالب خداداد عزیزی از مواجهه و بحث با منافقین در آلمان
لحظه دلخراش تشنج ستاره سابق تیم ملی والیبال
رهبر انقلاب: مقاومت زنده است و باید زنده بماند
رهبر انقلاب: زنده نگهداشتن امید در جامعه مهمترین وظیفه امروز است