آشنایی با فواید رژیم گیاهخواری

اگر تصمیم دارید گیاه‌خوار شوید و سفره خانواده را به این سمت سوق دهید و یا اگر حتی در حال حاضر گیاه‌خوار هستید بهتر است در مورد فواید آن بیشتر بدانید. در ادامه توضیحات بیشتری درباره فواید رژیم گیاهی ارائه داده ایم. با ما همراه باشید.
سه‌شنبه، 17 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آشنایی با فواید رژیم گیاهخواری

فواید رژیم گیاهخواری

با پیروی از رژیم گیاهخواری از شکل‌گیری پلاک‌ در رگ‌ های خونی جلوگیری نمائید و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهید.

با پیروی از رژیم گیاهخواری، مصرف کلسترول را به طور کامل از برنامه‌ ی غذایی خود حذف خواهید نمود.

رژیم غذایی گیاهخواری میزان فیبر محلول که روزانه دریافت می‌ کنید را به طرز قابل توجهی افزایش می‌ دهد.

حبوبات، میوه‌‌ها و سبزیجات در زمره منابع بسیار خوب برای تامین پتاسیم مفید، برای قلب جای دارند.

دکتر کیم ویلیام، متخصص قلب و رئیس دانشگاه قلب امریکا در سال ۲۰۰۳ پس از آنکه دریافت کلسترول خونش بسیار بالا رفته و قطعا این کلسترول بالا زندگی‌اش را دگرگون خواهد نمود به رژیم گیاهخواری روی آورد.

هنگامی که اسکن قلبی یکی از بیماران گیاهخواراش را مشاهده نمود و دریافت چقدر شرایط قلبی وی بهبود یافته، تحت تاثیر قرار گرفت و گیاهخوار شد.

خطر ابتلا به بیماری قلبی آن بیمار تا حد فزاینده‌ ی بهبود یافته بود.

ویلیام معتقد است با پیروی از رژیم غذایی گیاهخواری، تجمع پلاک در رگ‌های خونی کاهش می‌ یابد و خطر ابتلا به دیابت و سکته کم می‌ شود.

وی همچنین معتقد است اگر حق انتخاب داشته باشیم، رژیم گیاهخواری از دیگر رژیم‌ ها بهتر به نظر می‌ رسد.

خبر خوب برای عاشقان گوشت این است که برای بهره‌ مندی از فواید گیاهخواری، مجبور نیستید کاملا مصرف گوشت را کنار بگذارید.

ویلیام می‌ گوید، چنانچه مصرف محصولات حیوانی را در رژیم خود کاهش دهید، خطر ابتلا به فشار خون نیز کاهش می‌ یابد.

سپس تدریجا ماهی را جایگزین گوشت نمائید یا از انواع دیگر رژیم‌ های گیاهخواری پیروی کنید و یا حتی می‌ توانید کاملا گیاهخوار شوید، بدین ترتیب تدریجا خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی در شما کاهش می‌ یابد.

او بر این باور است که، عوام معتقدند همه چیز بخورید اما در حد متعادل، و من به آنها می‌ گویم که مصرف متعادل هر چیزی منجر به بروز بیماری‌ها در حد متعادل می‌ شود و نه شدید و کاملا از بین نمی‌ رود.

در زیر به ۸ نمونه از مواردی که رژیم گیاهخواری به سلامت قلب کمک می‌ کند اشاره می‌ کنیم:
 
1.گیاهان حاوی چربی‌ های اشباع شده‌ ی کم‌ تری هستند
چربی‌ های اشباع شده، چربی‌ هایی هستند که مملو از هیدروژنند. این چربی‌ ها یا روغن‌ ها عموما در دمای اتاق جامدند.

آنها را می‌ توان در گوشت و محصولات حیوانی از قبیل گوشت گوساله، خوک، کره، پنیر و لبنیات پرچرب و حتی در روغن نارگیل یافت.

طبق تحقیقات علمی انجمن قلب امریکا، مصرف چربی‌ های اشباع شده میزان کلسترول خون را افزایش می‌ دهد. این افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را بالا می‌ برد.

این سازمان توصیه می‌ کند که از ۲۰۰۰ کالری دریافتی در روز فقط ۱۳ گرم را به چربی‌ های اشباع شده اختصاص دهید، زیرا همین میزان کفایت می‌ کند.

توصیه‌ های انجمن قلب امریکا در باب رژیم گیاهخواری خوردن ۴ تا ۵ وعده میوه و سبزی، ۶ تا ۸ وعده غلات کامل، ۲ تا ۳ وعده لبنیات و کمتر از ۱۸۰ گرم گوشت، طیور یا غذاهای دریایی در روز است. اساس این رژیم کاملا بر پایه‌ ی غذاهای گیاهی بنا نهاده شده است.
 
2.با مصرف گیاهان می‌ توان کلسترول را از رژیم خود حذف نمود
بدن برای تنظیم عملکردهای خود به کلسترول ناچیزی نیاز دارد اما اکثر ما به این حد اکتفا نمی‌ کنیم. حجم زیاد کلسترول اغلب از غذاهایی که می‌ خوریم به بدن ما تزریق می‌ شود و خوب است بدانیم که اغلب کلسترول مازاد از مصرف محصولات حیوانی وارد بدن ما می‌ شود و نه گیاهان.

چرا کلسترول مازاد در بدن مشکل‌ساز می‌ شود؟ طبق اعلان انجمن قلب امریکا، تجمع کلسترول در خون عامل اصلی بیماری‌ های قلبی، سکته و حملات قلبی می‌ باشد.

کلسترول بد از جمله مواردیست که علاوه بر تولید چربی، مواد زائد و کلسیم عامل تشکیل پلاک در خون می‌ گردد.

هنگامی که پلاک در سرخرگ‌ ها شکل گیرد، مسدود و سفت شدن سرخرگ‌ ها اجتناب‌ ناپذیر است و در نهایت منجر به حملات قلبی و سکته می‌ گردد.

هنوز ارتباط بین کلسترول و بیماری‌ های قلبی از جمله موارد مناقشه‌ برانگیز است. توصیه‌ های اخیر انجمن پزشکان تغذیه، حاکی از آن است که مصرف ۳۰۰ گرم کلسترول در روز کفایت می‌ کند، اما شواهد موجود ارتباط قابل ملاحظه‌ ای بین مصرف روزانه‌ی کلسترول و کلسترول موجود در خون را نشان نمی‌ دهد.

گزارشات حاکی از آن است که دیگر کلسترول در زمره مواد مغذی عمده‌ تلقی نمی‌ شود.

اکثر متخصصان تغذیه توافق دارند که، جایگزین نمودن گوشت‌ های پرچرب با مواد غذایی گیاهی تغییری سالم در سبک زندگی است.

طبق اعلان سازمان کشاورزی امریکا، برای دستیابی به کلسترول پایین، کافیست چربی‌ ها و روغن‌ های اشباع‌ شده را با روغن‌ های اشباع نشده (آوکادو، روغن زیتون و آجیل‌ ها) جایگزین نمائید. کمتر از ۱۰٪ کالری روزانه باید از طریق چربی‌ های اشباع شده تامین گردد.
 
3.گیاهان فیبر را به برنامه‌ ی غذایی شما می‌ افزایند
پیروی از یک رژیم غذایی گیاهی متعادل موجب افزایش فیبر محلول در روده‌ ها می‌ گردد. دکتر جان سالگه بلیک، استادیار دانشگاه بوستون معتقد است افزایش فیبر یکی از روش‌ های کاهش گردش کلسترول بد در بدن شماست.

او می‌ افزاید که فیبر با کلسترول بد در مجرای روده وارد فعل و افعالاتی شده و سریعا آن را از بدن خارج می‌ کند. همین امر منجر به کاهش کلسترول بد ذخیره شده در بدن می‌ گردد.

فیبر محلول در غذاهایی مانند بنشن‌ ها، عدس‌ ها، سبزیجات و آجیل‌ ها یافت می‌ شود. دکتر سالگه توصیه می‌ کند که غذاهایتان را با کاهش یا حذف گوشت و افزودن بنشن‌ ها سالم کنید.
 
4.مصرف گوشت کم‌ تر خطر ابتلا به دیابت و مرض چاقی را کاهش می‌ دهد
خوردن گوشت یا مصرف مقادیر فراوان چربی‌ های اشباع شده با خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ پیوند خورده است.

در صورت ابتلا به دیابت و مصرف چربی‌ های اشباع شده، خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی و سکته دو برابر می‌ گردد.

طبق اعلان انجمن ملی دیابت و گوارش و بیماری‌ های کلیوی، مبتلایان به دیابت، خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی و سکته را زودتر از دیگران تجربه می‌ کنند.

سالگه می‌ گوید، چنانچه گوشتخوار هستید، اما در صدد تغییر برنامه‌ ی غذایی خود و یا حتی اگر از برنامه‌ ی غذایی من با پروتئین کم‌ تر پیروی می‌ کنید، گامی در جهت مصرف کالری کم‌ تر و بالطبع کاهش وزن برداشته‌ اید.

بخشی از کاهش وزن با کاهش مصرف چربی‌ های اشباع‌ شده‌ ی موجود در رژیم گیاهخواری تحقق می‌ یابد. در ادامه سالگه می‌ افزاید که، منتظر کاهش وزن خود باشید زیرا میوه‌ ها و سبزیجات حاوی کالری کمتر و آب فراوان هستند. همین امر کمک می‌ کند تا پیش از زیاده‌ روی و اتمام غذا، احساس سیری نمائید.
 
5.میوه‌ ها و سبزیجات فشار خون را پایین می‌ آورند
یکی از مشهورترین و موکدترین رژیم‌ ها برای افراد مبتلا به فشار خون بالا، پیروی از رژیم‌ های گیاهخواری برای مقابله با فشار خون است.

گرچه تمرکز این رژیم اغلب بر کاهش مصرف سدیم است اما از دیگر اهداف آن، کاهش مصرف گوشت است که در سرلوحه‌ ی توصیه‌ های خود جای داده است.

در رژیم‌ های گیاهخواری مقابله با فشار خون، مصرف میوه‌ ها و سبزیجات افزایش می‌ یابد و روزانه ۱۵۰ گرم پروتئین جذب بدن می‌ گردد.

مطالعه‌ ای بزرگ و موثق از سوی انجمن قلب، ریه و خون امریکا در زمینه‌ ی رژیم غذایی مبتنی بر گیاهخواری برای کاهش فشار خون، پس از آنکه که بر روی شرکت‌ کنندگان مبتلا به این بیماری انجام شد و با رژیم غذایی معمول مردم امریکا مقایسه گردید، اثبات نمود که رژیم غذایی مبتنی بر گیاهخواری برای کاهش فشار خون، منجر به کاهش فشار خون می‌ گردد.
 
6.گیاهان رژیم شما را مملو از امگا ۳ می‌ نمایند
طبق نظر دانشگاه مرکز پزشکی ماری‌ لند، مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ ، خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی و دیابت را کاهش می‌ دهد و موجب کاهش کلسترول و فشار خون بالا می‌ گردد. اسیدهای چرب امگا ۳ در بدن ساخته نمی‌ شوند، بنابراین تنها روش دستبابی به آنها از طریق برنامه‌ ی غذایی مناسب است.

برخی از انواع امگا ۳ مانند اسید eicosapentaenoic و اسید docosahexaenoic در ماهی‌ های آب‌ های سرد مانند سالمون، ساردین و تن یافت می‌ شوند.

امگا ۳ این دو اسید چرب موجود در ماهی‌ ها نسبت به امگا ۳ موجود در گیاهان موسوم به اسیدalpha- linolenic بیشتر است، به همین دلیل اغلب توصیه می‌ شود در صورت کاهش یا حذف گوشت قرمز و طیور، ماهی را در برنامه‌ ی غذایی خود بگنجانید.

امگا۳ گیاهی در گیاهانی مانند تخم کدو، روغن کوینولا، سویا، گردو و بذر کتان یافت می‌ شود.
 
7.رژیم غذایی گیاهخواری حاوی مواد مغذی سودمندیست
سالگه معتقد است، عمده تاثیر رژیم غذایی گیاهخواری محافظت از قلب است. میوه‌ ها و سبزیجات سرشار از آنتی‌ اکسیدان، استرول گیاهی، ترکیبات شیمیایی و پتاسیم هستند که همگی خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی را کاهش می‌ دهند.

ویلیام معتقد است که پتاسیم، به طور خاص، برای مقابله با فشار خون بالا بسیار موثر است. طبق اعلان انجمن قلب امریکا، پتاسیم(که منجر به افزایش فشار خون می‌ گردد) از تاثیرات مخرب سدیم در بدن می‌ کاهد.

افزایش پتاسیم حقیقتا موجب تغییرات محسوسی در سطح فشار خون می‌ گردد. چنانچه این پتاسیم از مواد غذایی گیاهی تامین گردد، تاثیر مثبت آن بیشتر نیز می‌ شود.

پتاسیم در بخش اعظمی از مواد غذایی گیاهی از جمله سیب‌ زمینی شیرین، قارچ، سویا، بادام، موز، زردآلو، گوجه‌ فرنگی و طالبی یافت می‌ شود.
 
8.با مصرف گیاهان از ترکیبات ناسالم موجود در گوشت اجتناب می‌ کنید
ویلیام می‌ گوید، در پژوهش‌ های انجام شده، پی بردن به اینکه آیا این از مزایای مصرف گیاهان است یا حذف گوشت که رژیم گیاهخواری یا کاملا گیاهخواری را بهتر از رژیم گوشتخواری می‌ نماید، دشوار است.

اما کاملا مشخص است که رژیم غذایی گیاهخواری سالم است و برخی رژیم‌ های غذایی غیر گیاهی کاملا ناسالم.

هنگامی که محصولات گیاهی را جایگزین محصولات حیوانی می‌ کنید، نه تنها مواد مغذی سودمند دریافت می‌ کنید بلکه برخی مواد غذایی مضر را از بدن دور نگه می‌ دارید.

به عنوان مثال، گوشت علاوه بر چربی‌ های اشباع شده و کلسترول حاوی آهن خونرنگزاست که به هیچ عنوان در گیاهان وجود ندارد.

آهن خونرنگزا از خون موجود در گوشت حیوانات نشأت می‌ گیرد و اکسیژن واکنش‌ پذیر تولید می‌ کند که در بروز حملات قلبی دخیل است.

از دیگر ترکیبات موجود در گوشت می‌ توان به کارنیتین اشاره نمود که اغلب فقط در گوشت قرمز، تخم‌ مرغ و لبنیات پرچرب یافت می‌ شود و برای بدن همچون سم است. چنانچه کارنیتین وارده روده گردد موجب ورم مخاط روده‌ی بزرگ می‌ شود.

به اعتقاده ویلیام این مواد برای سیستم گوارشی بدن سم است و ناقل کلسترول به سرخرگ‌ ها می‌ گردد.

در انتها ویلیام امیدوار است که تحقیقات بیشتری در این زمینه‌ی رژیم‌ های گیاهخواری و کاملا گیاهخواری صورت پذیرد.

تا آن زمان، او و بیمارانش طبق شواهد مطلوب عمل کرده و برای بهبود و کاهش فشار خون از رژیم گیاهخواری پیروی می‌ کنند.


منبع: سایت مجله سلامت


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما