معرفت از لوازم اساسی فلسفه تعلیم و تربیت
معرفت در فرهنگ واژگان، مشتمل بر عموم دانستههای بشر در حوزههای مختلف دانش و آگاهی است. بدین ترتیب، معرفت در لغت مترادف «مطلق علم و آگاهی» است.
يکشنبه، 27 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چیستی معرفت: معرفت در فرهنگ واژگان، مشتمل بر عموم دانستههای بشر در حوزههای مختلف دانش و آگاهی است. بدین ترتیب، معرفت در لغت مترادف «مطلق علم و آگاهی» است. در مباحث گوناگون معرفتی نیز مانند معرفت دینی و معرفت شناسی، توجه به همین مفهوم لغوی کاملا لحاظ شده است؛ به گونه ای که بدون در نظر گرفتن معنای مطلق علم و آگاهی» نمی توان به بیان احکام و مسائل ناظر به این حوزههای معرفتی پرداخت. به بیان دیگر، معرفت در اصل لغوی - عربی خود، از ریشه «عرف» به مفهوم شناخته است. واژه عرف متقارن واژگان علم، فهم و فقه، و مقابل واژگان ضل، جهل، حمق و عقل است. در این نگاه لغوی - تطبیقی، مطلق علم و آگاهی و فهم و درک و شناخت در برابر مطلق جهل و گمراهی و حماقت و غفلت قرار دارد. در فرهنگ واژگان انگلیسی واژه هایی چون Cognition (شناخت)، Perception (درک)، Comprehention (ادراک)، Apprehention (فهم) و Understanding (استنباط) هر یک به گونه ای مفهوم معرفت را افاده می کنند.
همچنین معرفت در اصطلاح، با تکیه بر مفهوم لغوی، اساس دانایی و توانایی، میزان حرکت و پویایی، مبنای ایمان، کمال ایمان، کمال عمل، کمال علم، دانش تحلیل دانایی ها و دانش تحلیل تحلیلها تلقی می شود. هنگامی که در لغت معرفت بر هر دانش و آگاهی اطلاق می گردد، در اصطلاح، فرقی نمیکند که شناخت ما به امور حسی و مشهود تعلق گیرد یا به امور فراحسی، معرفت ما حضوری باشد یا حصولی، با واسطه باشد یا بی واسطه.
در تمام این موارد و نظایر آن، دست کم می توان به یک وجه مشترک اشاره کرد که آن همان معرفت است. در فلسفه تعلیم و تربیت که فلسفه «بودن» است برای «شدن»، تا دستاویز و تکیه گاهی چون معرفت در میان نباشد منظور تعلیم و تربیت تحقق نمی یابد. معرفت در لغت مطلق علم و دانایی است؛ اما معرفت در اصطلاح اساس ایمان و اساس دانایی است. در این نگاه علم و ایمان بدون معرفت جهل و بی ایمانی است؟ همچنان که عمل بدون معرفت و معرفت بدون عمل جز زحمت و رنج بی حاصل چیزی نیست و اصولا عمل بدون معرفت و یا معرفت بدون عمل پذیرفتنی نیست.
به طور مشخص، علم، ایمان و عمل همسو و همراه معرفت ارزش می یابند و هر یک نیز، خود بر ارزش دیگری می افزایند. به بیانی که گذشت، معرفت نه تنها اساس دانایی، ایمان و توانایی است، بلکه میزان شایستگی عمل، حرکت و پویایی نیز هست. حرکتی فرجام اطمینان بخش خواهد داشت که در نقطه آغاز و خط پیوستار و مقصد و پایانش از معرفت وام گیرد. پس هر علمی بدون معرفت، چون چراغی بی مایه و هر معنویت و ایمانی بدون معرفت، چون سرایی بی پایه و هر عملی بدون معرفت، گام نهادن در بیراهه است. با این همه، هنوز حقیقت معرفت در پردۂ ابهام باقی می ماند، جز اینکه گفته شود معرفت کمال علم، عمل و ایمان است. به اجمال، جهان و انسان را برای نیل به معرفت آفریده اند. در حدیث قدسی آمده است که خداوند فرمود: کنت کنزا مخفیا فأحببت أن أعرف فخلقت الخلق لکی أعرف؛ من گنجینه ای نهان بودم که دوست می داشتم شناخته شوم. پس خلق را پدید آوردم تا شناخته شوم». اما هنوز این پرسش باقی است که پس حقیقت معرفت چیست؟ در نگرش اسلامی، حقیقت معرفت با اصول اعتقادی، با توحید، نبوت و معاد گره می خورد و اساس معرفت به تشخیص راه و راهنما و درک بندگی خداوند و شناخت پیامبر و امام باز می گردد. اما در مصطلح علمی، معرفت به سطوح ساده تر و نازل تری نظر دارد. راه و راهنما شناسی از ارکان معارف و از مسائل بنیادین جهان بینی به شمار می رود که بسته به قوت و اتقان جهان بینی، از آن وام می گیرد. منظور ما از معرفت در فلسفه تعلیم و تربیت، معرفت به همین مفهوم مصطلح است. خلاصه اینکه معرفت مستند به جهان بینی الهی و توحیدی نه تنها از کمال عقل و فطرت و خرد ناب بهره مند است، بل پشتوانه بسیار مستحکمی چون وحی، نبوت، الهام و امامت دارد.
منبع: درآمدی بر فلسفه تعلیم و تربیت، سیداحمد رهنمایی، صص54-52، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1388
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
رابطه معرفت و حقیقت (قسمت اول)
يکشنبه، 27 بهمن 1398
رابطه معرفت و حقیقت (قسمت دوم)
يکشنبه، 27 بهمن 1398
ابزار و منابع معرفت
يکشنبه، 27 بهمن 1398
ضرورت وجودی فلسفه تعلیم و تربیت
جمعه، 6 دی 1398
اقسام حقیقت
جمعه، 27 ارديبهشت 1398
شهود از مبانی معرفت
جمعه، 27 ارديبهشت 1398
عقل منبع اساسی معرفت
جمعه، 27 ارديبهشت 1398
حس از منابع نخستین معرفت
جمعه، 27 ارديبهشت 1398
محدودیت زمان و مکان
جمعه، 13 ارديبهشت 1398
واقعیت جهان
جمعه، 13 ارديبهشت 1398
تازه های مقالات
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
خوشنویسی در هنر اسلامی تا دوران معاصر
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
پنج دعای مهم در شب لیله الرغائب
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
احکام روزه مستحبی همه مراجع
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
موارد بیشتر برای شما
استوری شهادت امام هادی علیه السلام
مداحی زیبای جان جانانی
جان جانانی با نوای جواد مقدم
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
استادی که پس از جلسه با آیتالله مصباح نگاهش به او تغییر کرد
خلاصه دیدار هوادار ۰ - پرسپولیس ۵
سندرز: دولت آمریکا امروز برای میلیاردرهاست
اژهای: مستکبرین از جریان مقاومت دلهره و اضطراب دارند
تیراندازی در آمریکا
تصاویر دوربینهای مداربسته از لحظه حمله در نیواورلئان
تصاویری از حضور حاج قاسم در سیستان و بلوچستان برای مبارزه با اشرار
لاریجانی: بعید میدانم در سوریه حکومت دموکراتیک ایجاد شود
پنجره متفاوتی از دیدار امروز رهبر انقلاب با خانواده شهدا
بیانات رهبر انقلاب در دیدار و سخنرانی به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی
واگویه های دختر شهید حادثه تروریستی کرمان؛