نظارت و نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن (قسمت دوم)
تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نخستین روزهای پیروزی انقلاب در کنار ارتش جمهوری اسلامی ایران که به موجب اصل 143 قانون اساسی پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی کشور را بر عهده دارد
دوشنبه، 11 فروردين 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
گاه صدا و سیما ممکن است به بهانه ایجاد فرهنگ شادی و شادابی، جامعه را به ابتذال فرهنگی بکشاند و گاه با طرح توسعه سیاسی به ترویج وابستگی به غرب بپردازد و یا با رویکرد توسعه اقتصادی، روح تکاثر و اختلاف طبقاتی را دامن بزند. به این ترتیب میتوان به اهمیت و نقش حساس شورای نظارت بر صدا و سیما پی برد. نظارتی که اگر به درستی اعمال شود میتواند در ایجاد تعادل و توازن فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه اسلامی به ویژه در برابر تهاجم فرهنگ بیگانه و تأمین آزادی بیان، عامل تعیین کننده ای باشد.
در شورای نظارت بر صدا و سیما نباید تنها به حفظ سهم تبلیغاتی هر کدام از سه قوه و آن هم در حد رؤسای سه قوه اکتفا شود و تفکر شرکت سهامی بر آن حاکم باشد، اگر نظارت شورا بر اساس استفاده حداکثر هر کدام از سه قوه از امکانات تبلیغی صدا و سیما تنظیم و برنامه ریزی شود، بی گمان اهداف سازمان صدا و سیما و اهداف و رسالت شورای نظارت محقق نخواهد شد، به نظر می رسد معنای شورایی بودن نظارت بر صدا و سیما آن است که سازمان توسط نمایندگان ملت در مجلس و نمایندگان رییس جمهور منتخب مردم و هم نمایندگان قوه قضاییه در مسیری که در جهت خدمت به اعتلای کشور است، نظارت و کنترل شود.
هرگز مفهوم نظارت بر صدا و سیما که رسالت تأمین آزادی بیان را بر عهده دارد، به معنای سانسور و نقض استقلال این سازمان نیست، بلکه برعکس باید گفت رسالت شورای نظارت بر صدا و سیما مراقبت و بررسی فعالیتهای سازمان در راستای حفظ استقلال و تأمین آزادی بیان به منظور جلوگیری از تخلفات و انحراف است.
تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نخستین روزهای پیروزی انقلاب در کنار ارتش جمهوری اسلامی ایران که به موجب اصل 143 قانون اساسی پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی کشور را بر عهده دارد، ابهاماتی را برانگیخت که از آن جمله تداخل مسئولیت ها بود، ولی اصل ۱۰۰ قانون اساسی به صراحت تمایز راهبردی این دو سازمان دفاعی و امنیتی را بیان و همه ابهامات را برطرف و به هرگونه پرسشی در این زمینه پاسخ گفت قانون اساسی هدف و رسالت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای آن معرفی و بر پابرجا بودن آن تأکید کرد.
اصل نهم قانون اساسی ضمن بیان اصول سیاسی نظام مبنی بر آزادی، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی کشور، این اصول را تفکیک ناپذیر دانسته و حفظ آنها را بر عهده دولت و آحاد ملت قرار داده است. این اصل در فصل اول قانون اساسی از جمله اصول بنیادی جمهوری اسلامی است که تفسیر آنها در فصلهای دیگر قانون اساسی به طور مشروح بیان شده و بر اساس این روال، پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی بر عهده ارتش جمهوری اسلامی ایران و آزادی ها بر عهده نهادهایی چون انتخابات، مطبوعات، احزاب و صدا و سیما بوده و تضمین آن به قوه قضاییه تفویض شده که برای حفظ و گسترش آزادیها و حقوق عمومی از توان خود بهره بگیرند. بی گمان این اصول، بخشی از دستاوردهای انقلاب و ارزشهای نظام اسلامی است، اما این اصول همه انقلاب نیست. انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن شامل همه اصول قانون اساسی به ویژه محتوای اصولی است که در اصل ۱۷۷ قانون اساسی تغییرناپذیر اعلام شده است.
اسلامی بودن نظام، جمهوریت، پایههای ایمانی و اهداف حکومت، امامت و ولایت امر، اداره امور کشور به اتکای آرای عمومی، دین و مذهب رسمی کشور و بالاخره ابتنای تمامی قوانین و مقررات و شرایط انتخابها بر موازین اسلامی، بخشی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است که راهکارهای رسیدن به عدالت و خداجویی را که دو محور اصلی رسالت انبیای الهی است، برای آحاد ملت فراهم می کند.
با وجود این، انقلاب اسلامی حتی از کل نظام اسلامی فراتر است و نظام اسلامی در مفهوم گسترده آن، خود یکی از پدیده های برخاسته از انقلاب اسلامی است. برای نگهبانی از انقلاب، باید نخست ماهیت این انقلاب را شناخت، انقلابی که وقتی پیروز شد همه این آثار و برکات شناخته شده، به منصه ظهور رسید و نهادینه شد.
آنچه که به ظاهر تجلی کرد، سقوط رژیم سلطنتی و کوتاه شدن دست حامیان آن از اداره کشور بود، ولی این حالت، خود یکی از آثار انقلاب و پیروزی آن به شمار می آید، پس انقلاب اسلامی چه بود که وقتی پیروز شد این همه آثار از آن ظاهر شد؟
انقلاب اسلامی عبارت از مجموعه ایدههایی بود که امام (رحمه الله) را وادار به مبارزه با رژیم ستمشاهی کرده، خواسته ها و اراده ملت ایران را همسو و در مسیر تحقق آن آرمانها و ایده ها، بسیج کرد. شاید کلمات و ادبیات متعارف، قادر به بیان همه محتوای انقلاب اسلامی نباشد، ولی اگر بخواهیم عبارت جامعی به کار ببریم، گویاتر از «اسلام حاکم نمیتوان یافت. البته اسلام حاکمی که با تاریخ انقلاب تفسیر و همراه آن باشد. اکنون وقتی از نگهبانی انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن به عنوان یک وظیفه بر عهده یک نهاد نظامی، مردمی، امنیتی و سیاسی گفت وگو می کنیم با محتوای حجیم ارزش ها و اصولی مواجه هستیم که بار تاریخ انقلاب را تداعی می کنند.
نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن را با نگهبانی یکی از این دستاوردها، یعنی انطباق قوانین و مقررات کشور با موازین اسلامی که بر عهده فقهای شورای نگهبان است، مقایسه می کنیم، بی شک این اصل که مفاد اصل چهارم قانون اساسی است، از اهداف و ارزش های مهم انقلاب اسلامی محسوب می شود، اما در مقایسه با اصل انقلاب و با همه دستاوردهای آن چون جزء در مقابل کل است. در حقیقت وظیفه سنگین نگهبانی از انقلاب و ارزش های آن رسالت رهبری انقلاب است. رسالتی که خبرگان رهبری باید آن را در کارنامه رهبری به وضوح ببینند که حجم انجام این رسالت با صفات رهبری همخوانی داشته باشد. بازوی توانای رهبری در انجام این وظیفه خطیر، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
چنانکه فقهای شورای نگهبان هم به نوبه خود بازوی رهبری در انجام اصل چهارم و نگهبانی از اسلامی بودن قوانین و مقررات است. این نهاد به لحاظ سازمانی و فرماندهی باید مستقل از قوای سه گانه و فارغ از جزییات و افت و خیزهای سیاسی، اساس و بنیان داشته باشد، تا جریان های داخلی و توطئه های خارجی آسیبی به انقلاب و دستاوردهای آن وارد نیاورد.
منبع: نظارت بر اعمال حکومت و عدالت اداری، آیت الله عباسعلی عمید زنجانی و دکتر ابراهیم موسیزاده، صص105-102، مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، تهران، چاپ اول، 1389
مقالات مرتبط
انسان مدرن و آزادی از تکلیف
معرفی مصداقهای محرومیت (قسمت اول)
عدالت در عرصهی فرهنگی
نظارت و نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن (قسمت اول)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
نظارت و نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن (قسمت اول)
دوشنبه، 11 فروردين 1399
نظارتهای عمومی بر اعمال حکومت
دوشنبه، 4 فروردين 1399
نظارت برحکومت از راه مطبوعات و احزاب
دوشنبه، 4 فروردين 1399
نظارت بر حکومت از راه آزادی بیان
دوشنبه، 4 فروردين 1399
معیارها و شاخصهای نظارت بر حکومت
دوشنبه، 4 فروردين 1399
شاخصهای نظارت قضایی بر اعمال حکومت (قسمت اول)
دوشنبه، 4 فروردين 1399
شاخصهای نظارت قضایی بر اعمال حکومت (قسمت دوم)
دوشنبه، 4 فروردين 1399
دعوت به خیر و امر به معروف و نهی از منکر
دوشنبه، 4 فروردين 1399
انواع نظارت بر اعمال حکومت
دوشنبه، 4 فروردين 1399
امر به معروف و نهی از منکر
دوشنبه، 4 فروردين 1399
تازه های مقالات
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
آداب و رسوم جالب شب یلدا در مشهد
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
داستان امالبنین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
مهم ترین خواص هویج سیاه
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
استوری تبریک شب یلدا 1403
کلیپ شب یلدا 1403
چرا زبان عربی، زبان اسلام است؟ آیا اسلام برای اعراب آمده است؟
هوسهای نفتی ترامپ در سوریه
قاب متفاوتی از دیدار صبح امروز اقشار مختلف بانوان با رهبر انقلاب
حاشیههای دیدار هزاران نفر از زنان و دختران با رهبرانقلاب
آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاهها
سنگین ترین محموله تاریخ صنعت فضایی ایران پرتاب شد!
وقتی کارشناس آمریکایی مناظره پخش زنده را ترک میکند!
بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف بانوان
بیان دیدگاه و نظرات | خانم مریم سهرابی، برگزیده جشنواره کشوری قصهگویی
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه رایگانی، دکتری فلسفه دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)
بیان دیدگاه و نظرات | خانم سمیرا خطیبزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی سوره
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه ترابی، معاون علمی مرکز مطالعات و تحقیقات زنان دانشگاه تهران
بیان دیدگاه و نظرات | خانم عائده سرور، مادر دو شهید، از لبنان