ترس از رهاشدگی چیست؟

ترس از طرد شدن یا ترس از رهاشدگی از جمله اختلالات اضطرابی است که فرد ترس شدید، افراطی و مداوم از طرد شدن دارد و به صورت ترس از خیانت کردن، ترس از فراموشی، ترس از مردن افراد یا ناپدید شدن آن‌ها بروز می‌یابد. این نوع ترس تاثیر گسترد‌ه‌ای بر زندگی انسان می‌گذارد و باعث می‌شود که برخی افراد در هنگام مواجهه با این موقعیت‌ها اضطراب بسیاری را تجربه کنند.
سه‌شنبه، 4 شهريور 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
ترس از رهاشدگی چیست؟

حقیقت ترس از طرد شدن یا رهاشدگی

طرد شدن به معنای محرومیت از عاطفه و توجه افرادی است که برای ما مهم هستند. زمانی که فردی ترس از طرد شدن دارد، هنوز طردی اتفاق نیفتاده، اما در حال انتظار و رنج کشیدن از طرد شدن است. شاید تا به حال افرادی را دیده‌اید که دائما از طرد شدن شکایت دارند و احساس می‌کنند از کودکی نه پدر و مادر و نه اطرافیان، آن‌ها را دوست ندارند. دلیل این افکار چیست؟ همین افکار عامل بروز اختلالات اضطرابی در فرد هستند که با نگاهی سطحی می‌توان فهمید یک جای کار اشکال دارد.1
 

علایم ترس از طرد شدن

افرادی که از طرد شدن می‌ترسند همیشه اضطراب دارند. آن‌ها سعی می‌کنند با تایید گرفتن از سایرین، خودشان را آرام کنند، اما هیچ تاییدی از سمت اطرافیان نمی‌تواند ناآرامی و ناامیدی درون آن‌ها را کم کند.

به همین دلیل می‌توان گفت اضطراب این دسته از افراد پایانی ندارد و به مرور نیز بیشتر می‌شود. این روند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز شده و باعث فرسودگی روحی و جسمی و در آخر افسردگی فرد می‌شود.

متاسفانه این افراد به مرور به همه چیز بی‌علاقه می‌شوند و احساس ناتوانی می‌کنند و دیگر تمایلی به انجام هیچ کاری ندارند و روابط آنها با دیگران کمرنگ‌تر از قبل می‌شود.
 
بروز خشم و پرخاشگری
نادیده گرفته شدن از طرف شخصی که نسبت به او وابستگی روحی وجود دارد، باعث بروز خشم و عصبانیت می‌شود. این شخص می‌تواند حتی یک دوست عادی باشد ولی همین مسئله باعث می‌شود که خشم و پرخاشگری فرد دامان همه اطرافیان از جمله اعضای خانواده یا دوستان صمیمی دیگر را نیز بگیرد. شایان ذکر است که این واکنش‌ها معمولا چند ساعت پس از طرد شدن نمایان می‌شود و به همین دلیل احتمالا فرد خودش متوجه این موضوع و علت برخورد توام با خشم خود با اطرافیانش نیست.
 
آسیب به حس تعلق داشتن
همه افراد دوست دارند به شخصی، مکانی یا گروهی تعلق داشته باشند. در هنگام طرد شدن این حس لطمه زیادی می‌بیند و باعث رنجش و ناراحتی فراوان در فرد می‌شود زیرا چنینی چیزی را متصور نبوده است.
 
مقصر دانستن خود
یکی از متداول‌ترین واکنش‌هایی که بیشتر افراد پس از طرد شدن انجام می‌دهند، انداختن همه تقصیرها بر گردن خود است. در این حالت فرد سعی می‌کند تمامی کمبودها و کاستی‌های خود را برشمارد که این مسئله باعث می‌شود فرد اعتماد به نفس خود را از دست بدهد.
 
تخریب قدرت تفکر صحیح
دردهای روحی همانند دردهای جسمی می‌توانند توان تفکر و تصمیم‌گیری درست را از انسان بگیرند. تحقیقات علمی ثابت کرده‌ است که در هنگام ایجاد حس طرد شدگی، فرد توانایی تصمیم‌گیری خود را به طور موقتی از دست داده و حافظه‌ کوتاه مدت او نیز از کار می‌افتد. بنابراین در این قبیل موارد توصیه می‌شود فرد مدتی را دور از دیگران سپری کرده تا آرامش خود را به دست بیاورد.
 
تعمیم موضوع به همه افراد و مسایل موجود
وقتی فردی طرد می‌شود به طور ناخودآگاه تمامی حواسش معطوف به این نکته می‌شود که نکند سایرین هم این کار را نسبت به من انجام دهند. تعمیم این مسئله باعث ایجاد ترس زیاد در فرد شده و سبب می‌شود تا او با دوری کردن از اطرافیان، تنها شود.2
 

دلایل ترس از طرد شدن

چه می شود که طرد می‌شویم؟ چه مقدار از این طرد از طرف دیگران اتفاق می‌افتد و چه مقدار از آن از طرف ما رخ می‌دهد. در ادامه به بررسی دلایل این نوع ترس می‌پردازیم.

۱. عده‌ای را می‌بینیم که همیشه ترس از کنار گذاشته شدن دارند. آن‌ها همواره در روابط عاطفی خود، شریک عاطفی‌شان را چک می‌کنند و دائم نگرانی از این را دارند که مبادا شریکشان آن‌ها را فراموش کند یا به آن‌ها خیانت کند.

۲. دسته‌ای دیگر از افراد در روابطی هستند که در موقعیت طرد شده قرار می‌گیرند و به آن ادامه می‌دهند. زنی را تصور کنید که با مردی خیانت کار در رابطه است و با این که می‌بیند مرد به او خیانت می‌کند اما باز هم به ارتباط با او ادامه می‌دهد.

۳. دسته‌ای دیگر برای طرد نشدن افراد را طرد می‌کنند. بدین صورت که آن‌ها زمانی که صمیمی می‌شوند احساس ترس می‌کنند. این ترس، ترس از طرد شدن است و باعث می‌شود که آن‌ها نتوانند این حالت پریشانی را تحمل کنند و یکباره رابطه‌ای در ظاهر بی‌نقص را بهم بزنند.1
 

بیماری‌های روانی همراه ترس از طرد شدن

افرادی که از طرد شدن می‌ترسند دائما مضطرب هستند. اضطراب آن‌ها با هرچیزی زیادتر می‌شود. آن‌ها سعی می‌کنند با تایید گرفتن از بیرون، خودشان را آرام سازند اما هیچ توجیه و تاییدی از بیرون نمی‌تواند ناآرامی و ناامیدی درون آن‌ها را ساکت کند. در نتیجه اضطراب آن‌ها تمامی ندارد و بیشتر می‌شود. آن‌ها درگیر بیماری‌هایی شبیه به وسواس یا اضطراب فراگیر می‌شوند و بدون دلیل خاصی نگران هستند. پس از مدتی سیستم ایمنی آن‌ها تضعیف می‌شود و آن‌ها در سنین جوانی احساس فرسودگی می‌کنند.

این احساس فرسودگی نشان دهنده افسردگی در درون آن‌ها است و آن‌ها رفته رفته به همه چیز بی‌علاقه می‌شوند. روزبه‌روز احساس ناتوانی می‌کنند و دیگر تمایلی به انجام هیچ کاری ندارند. روابط آن‌ها کمتر و بدتر می‌شود. حال چون این الگوی تخریبگر درون آن‌ها پیروز شده است، آن‌ها را به این فکر سوق می دهد که تو خواستنی نیستی پس وابسته به دیگران باش. 1
 

مهارت‌های مورد نیاز برای مقابله با احساس طرد شدن

شناخت از خود و دانستن محاسن و ویژگی‌های مثبت و یادآوری آن‌ها در زمان‌های حساس به خود فرد

عدم ترس در مقابل نقطه ضعف‌ها و قبول این نکته که همه افراد حتی قدرتمندترین آن‌ها نیز کامل نبوده و ضعف‌ها و ناتوانی‌هایی دارند.

خود را در جمع‌های مناسب دوستی و اجتماعی قرار دادن و تلاش در جهت تعامل با اطرافیان و نشان دادن مهارت‌ها و توانایی‌ها در انجام امور گروهی و حتی شخصی.

پذیرش تنهایی فرد با دانستن این نکته که همه انسان‌های روی کره زمین تنها هستند و باید کاری کرد که نیازمند هر جمع و فرصتی برای بودن در کنار دیگران نباشیم. باید پذیرفت که هیچ کسی نمی‌تواند در تمام لحظه‌هایی که ما نیاز به دوست داشته شدن داریم، دوستمان داشته باشد.

سقف انتظارمان را باید از دیگران نه تنها پایین بیاوریم، بلکه می‌بایست آن را از بین ببریم. باید دانست که داشتن انتظار به معنی طلب‌کار بودن است، اگر فرد از کسی انتظاری داشته باشد و آن انتظار برآورده نشود، در ذهنش به فردی طلب‌کار بدل می‌شود و باعث آسیب روحی در فردی که انتظار از طرف مقابلش داشته است، می‌شود. اگر این انتظار به صفر برسد، از آسیب به فرد جلوگیری می‌کند زیرا دیگر آن شخص احساس نادیده گرفته شدن نخواهد کرد.3
 

درمان ترس از طرد شدن

ترس از طرد شدن یا رهاشدگی یکی از مشکلات رایج در جلسات روان‌درمانی روان‌شناسان است که نیاز است به صورت مستمر و منظم ادامه یابد. حل کردن این مشکل برای درمان‌گر و روان‌شناس مشابه سفر به گذشته بیمار است. بنابراین در جلسات متعدد، روان‌شناس باید مسئله را از کودکی بیمار شروع کرده و با یکدیگر به بزرگسالی او همراه شود تا بتواند مشکل را ریشه‌یابی و راهکارهای لازم را ارائه کند.

در برخی از رویکردهای رواندرمانی نیز روانشناسان با تکیه بر نقاط قوت در زمان حال و ارزش‌های اساسی زندگی مراجعین، نسیبت به درمان این ترس اقدام می‌کنند.3

پینوشتها
1.www.honarehzendegi.com
2.www.pezeshkekhoob.com
3.www.yjc.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط