برای اینکه اطلاعات را به مدت طولانیتری به خاطر داشته باشید، باید اطلاعات جدید را با اطلاعات قبلیتان ارتباط بدهید و آنها را در حافظهی بلندمدتتان ذخیره کنید.
تکنیکهای «جدی» بسیاری برای بهبود حافظه وجود دارند، اما از طریق انجام بازیهای حافظهای، هم حافظهتان را تقویت میکنید و هم لذت میبرید. در این مقاله چند بازی گروهی و فردی را برای تقویت حافظه معرفی میکنیم.
داستانسرایی
یکی از روشهایی که با استفاده از آن میتوانید اطلاعات را به حافظهی بلندمدتتان منتقل کنید، طراحی داستان است. داستان، آیتمها و حقایقی را که باید به خاطر بسپارید، به هم ربط میدهد و درنتیجه به یاد آوردن آنها را آسانتر میکند.هنگام طراحی داستان، یک تصویر ذهنی قوی از آنچه رخ میدهد، بهوجود بیاورید. این امر دادهها را با تصویر ذهنی شما ارتباط میدهد و باعث میشود بهتر آنها را به خاطر بسپارید.
برای اطلاعات بیشتر، مقالهی ما با عنوان تکنیک داستان سرایی را بخوانید.
اجرای گروهی این تکنیک بسیار سرگرمکننده است. برای شروع، ۲۰ شیء (یا بیشتر) را روی میز قرار بدهید، برایشان داستانی بسازید و سعی کنید آنها را به خاطر بسپارید. هریک از اعضای گروه در نوبت خود، باید با افزودن یک شیء دیگر، داستان را گسترش بدهد.
مثلا اگر سه شیء اول سیب، کلید و موبایل باشند، میتوانید داستان را بهاینصورت آغاز کنید:
نفر ۱: در باغ، یک سیب رسیده از درخت افتاد.
نفر ۲: کبری خواست وارد باغ شود اما متوجه شد در قفل است و کلید همراهش نیست.
نفر ۳: او از طریق موبایل با کوکب تماس گرفت و از او کمک خواست.
پس از آنکه همهی اشیاء در داستان گنجانده شدند، آنها را از اتاق بیرون ببرید. ببینید چه کسی میتواند بیشترین تعداد آیتمها را به خاطر بیاورد. حالا داستان را مجددا بهصورت گروهی نقل کنید و این کار را بهنوبت انجام بدهید. گروه احتمالا قادر خواهد بود کل داستان و درنتیجه همهی آیتمها را به خاطر بیاورد.
جور کردن جفتها (Pexeso)
در این بازی مجموعهای از کارتها یا کاشیهای جفت وجود دارد که به پشت روی میز قرار داده شدهاند و شما باید کارتهای جفت را پیدا کنید.۲۴ کارت شامل ۱۲ جفتِ یکسان را به پشت روی میز بچینید.
کارتها را جابهجا کنید، طوری که ندانید کدام دو کارت شبیه هم هستند.
هر دفعه یک کارت را برگردانید، به عدد یا شکل آن نگاه کنید و سپس آن را مجددا به پشت برگردانید.
این فرایند را آنقدر تکرار کنید تا کارتی را برگردانید که با کارت قبلی جفت باشد.
وقتی یک جفت یکسان را یافتید، آنها را از گروه خارج کنید.
تا زمانی که همهی جفتها را پیدا نکردهاید، باید این مراحل را تکرار کنید.
میتوانید هنگام انجام بازی زمان بگیرید و ببینید هر بار چقدر سرعتتان بیشتر میشود.
همینطور که در انجام بازی بهتر و بهتر میشوید، تعداد کارتها را بیشتر کنید و آنها را از ۲۴ به ۳۰ سپس ۳۶، ۴۲ و… افزایش بدهید.1
گردو شکستن
بازی لی لی و گردو شکستن را با فرزندتان انجام دهید.گردو شکستنی که ما در کودکی خودمون هم انجام می دادیم و بازی می کردیم.
این بازی را می توانید به چند صورت انجام دهید.
در بار اول میتوانید یک مسیری به اندازه عرض پای فرزندتان ایجاد کنید و بهش بگید به صورت گردو شکستن توی این مسیر تا انتها ادامه دهد.
مرحله دوم میتوانید در انتهای مسیر بایستید و بگویید توی چشم های من نگاه کن و این حرکت رو انجام بده در حالی که دستات در دو طرف بدنت باز هستند.
مرحله سوم باید فرزندمون سرش رو بالا بگیرد و این مسیر رو برود.
و در مرحله چهارم و مرحله سخت تر این است که با یک چشم بند چشم های فرزندمون را ببندیم و بگیم روی مسیر حرکت کنه و نباید در مسیر بلغزی یا بیفتی.
این بازی تمرکزی به عنوان یکی از بازی هایی برای افزایش تمرکز کودکان فوق العاده جذاب است.
تعادل آب توی لیوان
بازی دیگه اینه که توی یک ظرف پلاستیکی یا یک لیوان یکبار مصرف مقداری آب بریزید،اون لیوان را کف دست فرزندتون قرار دهید و در حالتی که فرزندمون دستهایش را در دو طرف بدنش باز کرده لیوان را در یک مسیر مشخص حمل می کند و نباید اجازه بدیم لیوان بیفتد.اگر کمی خلاقیت داشته باشیم می توانیم این بازی را با بازی گردو شکستن ترکیب کنیم و بگیم که باید به صورت گردو شکستن راه بروی.
این بازی تمرکز و برقراری،حفظ تعادل بین دست و پا و در واقع هماهنگی چشم و دست کودک مان را نیز قوی می کند و باعث می شود نوشتن از روی کتاب برای کودک آسان شود.
بعد از چند روز به یک مرحله سخت تر می رویم و از کودک میخواهیم که با همان لیوان آب از سه یا چهار پله بالا و پایین برود.
مارپیچ کتاب ها
تمرین و فعالیت دیگر این است که مسیری را روی میز یا یک سطح مسطحی با کتاب ها به صورت مارپیچ ایجاد کنید،بعد از یک توپ پینگ پنک و یک نی استفاده کنید.اونو به فرزندتان بدهید.
در مرحله اول با استفاده از نی فرزندتان باید توپ را در مسیر هدایت کند.
در مرحله دوم باد با نی بدمد و سعی کند با دم و بازدمش توپ را در مسیر هدایت کند.
این بازی هم به تقویت دم و بازدم فرزندتان و کنترل او کمک می کند و هم موجب افزایش دقت و تمرکز فرزندتان می شود.2
بازی تفاوت ها
اولین بازی که می تواند موجب افزایش تمرکز و دقت در کودک یا خود شما شود، بازی پیدا کردن تفاوت هاست. از یک عکس دوبار کپی بگیرید. سپس بر روی یکی از آنها تغییرات جزئی ایجاد کنید. دقت کنید که این تغییرات هر چه کوچکتر باشند بازی سختتر خواهد شد و در نتیجه برای گروه سنی بالاتری مناسب است. پس بهتر است اگر برای کودکان این بازی را طراحی میکنید، تفاوت ها زیاد جزئی و ریز نباشند. اگر کودکتان به انجام این بازی علاقه ندارد، می توانید از تصاویری استفاده کنید که آن ها را بیشتر دوست دارد. استفاده از عکس هایی مثل انیمیشن موردعلاقه اش، باعث بیشتر شدن میل کودک شما به بازی کردن خواهد شد.
پازل ها یکی از بهترین انواع بازی های تمرکزی اند
یکی دیگر از بازی هایی که نیازمند تمرکز زیادی می باشد، پازل ها هستند.درست کردن پازل ها از همان سنین کودکی می تواند ذهن کودک شما را برای داشتن تمرکز بیشتر آماده کند.
همچنین با به بازار آمدن پازل های بزرگ و چند هزار تکه، حالا بزرگتر ها هم می توانند علاوه بر لذت بردن از درست کردن یک پازل زیبا، تمرکز خود را نیز تقویت کنند.
این اسباب بازی برای افزایش تمرکز حواس در بزرگسالان بسیار مفید است و میتواند آن ها را نیز مانند بچه ها به خودش جذب کند.
روبیک و تمرکز
مکعب روبیک یکی از بازی های تمرکزی است که درست کردن آن علاوه بر تمرکز، به مهارت نیز نیاز دارد. برای شروع می توانید از مکعب هایی استفاده کنید که تعداد مربع های کمتری در هر وجه آنها قرار دارد. اندازه استاندارد هر وجه مکعب روبیک ۹ مربع است، اما شما می توانید از مکعب هایی شروع کنید که در هر وجه ۴ مربع دارند.همه ما بارها کسانی را دیده ایم که زیر ۱۰ ثانیه این مکعب ها را درست می کنند. درست است که این افراد شگرد هایی برای انجام این کار دارند، اما قبل از هرچیز آنها به قدری تمرکز و تمرین داشته اند که بتوانند به راحتی آن شگرد ها را در مسابقات پیاده کنند. پس شما هم اگر می خواهید از روبیک که یکی از بهترین اسباب بازی ها برای افزایش تمرکز است بهره کافی را ببرید، زیاد تمرین کنید و از شکست خوردن دلسرد و خسته نشوید.
شطرنج، بهترین بازی برای تمرکز حواس
شطرنج را می توان به عنوان یکی دیگر از اسباب بازی های خوب که برای افزایش تمرکز استفاده می شوند قلمداد کرد. شطرنج بازی کردن نه تنها برای افزایش تمرکز در بزرگسالان و کودکان مفید است، بلکه برخی دیگر از توانایی های شما را هم تقویت خواهد کرد. تحقیقات نشان می دهند که بازی کردن شطرج باعث تقویت هوش هیجانی افراد خواهد شد. چرا که در حین بازی شما می بایست تصمیمات لحظه ای و در عین حال عاقلانه ای بگیرید. این به نوعی تمرینی برای روز های سخت زندگیست.شطرنج بعنوان یک بازی تمرکزی نیازمند توجه و دقت بسیاری است. اما بازی کردن شطرنج در سنین کودکی یک فایده شگفت انگیز دیگر هم دارد. حرکت هر مهره در شطرنج با عکس العملی از حریف مساویست. پس این حرکات باید در کمال آرامش و با دقت بالایی گرفته شوند. به همین دلیل وقتی یک کودک نابالغ شطرنج بازی می کند، در درجه اول سعی می کند با نهایت تمرکز و تفکر حرکات و مهره هایش را انتخاب کند. در درجه بعدی اما بازی کردن شطرنج باعث می شود که کودک به این مفهوم آشنا شود که هر حرکت و عمل اش در زندگی با عکس العملی همراه خواهد بود. پس بی دلیل نیست که شطرنج یک بازی خوب برای افزایش تمرکز کودکان به حساب می آید.3
پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.bazidone.com
3.www.soheilamani.com