«تقویت عزت نفس»؛ کلید بهبود رابطه عاطفی
به گفتهی روانشناس، دکتر سوزان فیلیپس (Suzanne Philips) عزت نفس پایین تأثیری مخرب بر رابطه عاطفی دارد. عزت نفس پایین باعث میشود به عشق خودتان و همسرتان تردید پیدا کنید و سطح انتظاراتتان را از برخورد طرف مقابل کاهش دهید. همچنین این موضوع چگونگی برقراری ارتباط و رویارویی با مشکلات را تحتتأثیر قرار میدهد. بهعبارتی، عزت نفس پایین بر همهی ابعاد مهم یک رابطه عاطفی سالم تأثیر میگذارد.هر فردی، خود مسئول تقویت عزت نفسش است و باید برای آن تلاش کند؛ اما شما بهعنوان شریک زندگی همسرتان، میتوانید در این مسیر به روشهای گوناگون به او کمک کنید. کمترین کاری که از دستتان برمیآید، پذیرش او، عشق ورزیدن و پشتیبانی مثبت است. اما حمایت و پشتیبانی به روشهایی خلاقانهتر نیاز دارد و فراتر از تعریف و تمجید ساده است. درحالیکه همسرتان را به تغییر رفتار تشویق میکنید، خودتان هم باید در رفتارتان تغییراتی ایجاد کنید. در نتیجه، میتوانید وضعیت رابطه عاطفیتان را بهبود بخشید و آشیانهای گرم و سرشار از دلگرمی، تأیید، پذیرش و عشق بسازید.
از همسرتان تعریف کنید
هر زمان فرصت یافتید، در میان دوستان و آشنایان از همسرتان تعریف کنید و به او ببالید. این کار را، هم در حضور او و هم بدون حضور او انجام دهید. این کار نهتنها به تقویت عزت نفس همسرتان کمک میکند؛ بلکه بر جایگاه او در چشم دوستان و خویشان هم تأثیر میگذارد. کاری که میکنید این است که داستانی تعریف کنید که همسرتان قهرمان اول آن است؛ تا جایی که میتوانید از تواناییها و دستاوردهای او تعریف کنید.
پذیرش بیقیدوشرط را تمرین کنید
پذیرش بیقیدوشرط به اندازهی عشق بی قید و شرط اهمیت دارد. پذیرش تماموکمال و بیقیدوشرط باعث تقویت عزت نفس است. پذیرش بیقیدوشرط یعنی شما در هر شرایطی از شریک زندگیتان پشتیبانی میکنید. شما به او با همهی نقصها، کمبودها، اشتباهات و مشکلاتش عشق میورزید.
از عبارتهای اولشخص استفاده کنید
عبارتهای اولشخص بخش مهمی از رابطه عاطفی است و به تقویت عزت نفس کمک میکند. این عبارتها باعث میشود بهجای سرزنش همسرتان بر احساسات خودتان تمرکز کنید. مثلا بهجای «تو خیلی ولخرجی میکنی» یا «تو نمیتونی هزینهها رو مدیریت کنی»، بگویید «من نگران حساب مشترکمون هستم» یا «من خیالم راحتتر میشه اگه با هم برای هزینهها برنامهریزی کنیم».1
تصویر ذهنی او را از اندامش تقویت کنید
برای بسیاری از آدمها بهویژه زنها، عزت نفس وابسته به تنانگارهشان (تصویر ذهنی شخص از اندام و تغییرات بدن خود) است. کمک به همسرتان برای اینکه بدن خودش را بپذیرد و مشکلی با آن نداشته باشد، برای تقویت عزت نفس اساسی است. بر پایهی پژوهشهای گوناگون، شریک زندگی ما معمولا رضایت بیشتری از بدن ما دارد تا خودمان. از این علاقهی ویژه به اندام همسرتان بهره بگیرید و از آن تعریف کنید. اما مهمتر از آن، هر زمان شریکتان شروع به گفتن عبارات منفی دربارهی بدنش کرد، سریع او را متوقف کنید و حرفهای مثبت بزنید.
بهطور مشترک کارهای داوطلبانه انجام دهید
وقتی به دیگران کمک میکنید، دشوار است احساس بدی دربارهی خودتان داشته باشید. انجام کارهای نیکوکارانه بهطور مشترک حتی بر پایینترین سطح عزت نفس هم مؤثر است. منطقی نیست که درحالیکه به دیگران کمک میکنید، آدم بدی باشید. بنابراین، با این روش میتوانید ضمن تأثیرگذاری مثبت در جامعه، افکار منفی را نیز سرکوب کنید.
میان موفقیت و خودارزشمندی تفاوت قائل شوید
افراد موفق به این موقعیت رسیدهاند؛ زیرا از آزمون و خطا و شکست هراس نداشتهاند. اگر در رابطهتان بهجای صرفا تشویق موفقیت، تلاشکردن را ارج بنهید، عزت نفس هر دو طرف تقویت میشود. مثلا اگر در مسابقهای شرکت کردید و برنده نشدید، بهجای تأکید بر برندهنشدن، بر اصل شرکت در مسابقه تمرکز کنید.2
ارتباط مستقیم اعتماد به نفس همسر تان با خوشحالی او
با شناختی که از همسرتان دارید، میتوانید هر روز با انجام یک کار ساده مثل پوشیدن لباس زیبا، درست کردن صبحانه مورد علاقه یا سپری کردن تعطیلات آخر هفته در مکان مورد علاقهاش، او را خوشحال کنید. وقتی کاری را با هدف خوشحال کردن همسرتان انجام میدهید، او به نیت شما پی میبرد و احساس مهم بودن میکند. همین احساس، لذت کار شما را نیز چند برابر نشان میدهد.
زمانی در روز را فقط به همسرتان اختصاص دهید
بیشتر افراد پیش از ازدواج تصور میکنند که در آینده همیشه در کنار همسرشان خواهند بود و دوست دارند شب و روز را در کنار عشق زندگیشان بگذرانند. اما وقتی زندگی مشترک شروع میشود، بیشتر روز صرف کارهای فردی میشود. وقت نگذراندن با یکدیگر از عوامل موثر در کاهش اعتماد به نفس همسر است. اگر میخواهید رسیدگی به امور شخصی شما را از همسرتان دور نکند، باید مقداری از روز را فقط به بودن در کنار او اختصاص دهید.تلویزیون را خاموش کنید، روزنامه، مجله و اینترنت را کنار بگذارید و فقط با همسرتان باشید. باید علاوه بر جسم ، فکر و توجه شما نیز باید حضور داشته باشد. لحظه به لحظه این حضور به همسرتان حس فوق العاده ای میدهد. باعث میشود تا همسرتان بفهمد که شما قدردان زندگی در کنار او هستید. این کار اعتماد به نفس همسرتان را بسیار بالا برده و به شما کمک می کند تا خانواده شاد و موفقی داشته باشید.
دادن اعتماد به نفس با درک لحظات سخت همسرتان
در لحظات سخت حامی همسرتان باشید. از او بپرسید که از شما چه کمکی بر میآید. ممکن است همسرتان برای رفع مشکلش نیاز به کمی تنهایی داشته باشد و بخواهد مدتی را با خودش خلوت کند. در این مواقع او را تحت فشار قرار ندهید و اجازه دهید هر وقت که دلش خواست با شما صحبت کند. با دریافت حمایت از طرف شما، اعتماد به نفس همسرتان افزایش مییابد. در این صورت به رفع مشکلش امیدوارتر شده و وقتی که با کمک شما مسئله خود را حل کند در مسائل آینده نیز بر روی حمایتتان حساب ویژه ای باز میکند.
اعتماد به نفس شما نیز شرط است
وقتی اعتماد به نفس شما و همسرتان بالا باشد، دیگر مشکلات نمیتوانند لحظات زندگیتان را تلخ کنند. پس به دنبال راهی برای افزایش اعتماد به نفس خود نیز باشید. چون هر مسئله ای پیش رویتان باشد، با همفکری و حمایت یکدیگر از پس حل آنها بر میآیید. رضایت از زندگی در نبود مشکلات نیست، بلکه در قدرت حل مسئله موجود است. با حل مشکلات زندگی میتوانید اعتماد به نفس همسرتان را هم بالا ببرید.3پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.hlife.ir
3.www.honarehzendegi.com