همه جیز راجع به دوربینی

هایپروپیا ( Hyperopia ) یا دوربینی به عنوان یک بیماری فراگیر تقریبا بیست و پنج درصد از افراد را مبتلا و درگیر میکند. افراد مبتلا به دوربینی، اجسام و مناظر دور را به خوبی میبینند ولی برای دیدن و تمرکز کردن بر روی اجسام و اشیاء نزدیک با مشکل مواجه میشوند
سه‌شنبه، 23 دی 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
همه جیز راجع به دوربینی

دوربینی چشم

 دوربینی یا  (Farsightednes(hyperopia  یکی از مشکلات شایع مربوط به بینایی است که فرد مبتلا قادر به دیدن واضح اشیاء دور بوده ولی اشیاء با فاصله نزدیک را تار می بیند. در نتیجه میزان دوربینی فرد بر توانایی تمرکز فرد روی اشیاء اطراف تأثیر می گذارد.

افرادی که مبتلا به دوربینی شدید هستند ممکن است بتوانند فقط اشیاء با فاصله بسیار زیاد را ببینند، در حالی که افراد با دوربینی خفیف ممکن است بتوانند اشیاء در فاصله کمتری را مشاهده کرده و روی آن ها تمرکز کنند. دوربینی معمولاً عارضه چشمی است که از بدو کودکی وجود داشته و ممکن است بیشتر اعضای خانواده به آن مبتلا باشند.

البته درمان این مشکل کار چندان سختی نبوده و می توان به راحتی با استفاده از دوربین یا لنزهای چشمی دوربینی را اصلاح کرد. یکی از درمان های دیگر برای اصلاح مشکل بینایی فرد عمل جراحی است.1
 

علت دوربینی چشم

چشم هر فردی دو بخش دارد که به متمرکز کردن تصاویر بر روی شبکیه چشم کمک می کند:

قرنیه بخش شفاف و دوکی شکل که در سطح رویی چشم فرد وجود دارد.

لنز ساختار شفاف که به اندازه و شکل یک اسمارتیز بوده و روی چشم قرار گرفته است.

در یک چشم سالم و طبیعی، هر یک از این قسمت های گفته شده مثل سطح یک سنگ مرمر یک دست و دارای انحنای خاصی خواهد بود. قرنیه و لنزها انحنای خاصی (انکسار) دارد که به متمرکز کردن مستقیم تصویر بر روی شبکیه در پشت چشم کمک می کند.
 
عیوب انکساری
اگر قرنیه یا لنز فرد به طور یک دست و یکنواخت منحنی نباشد، پرتوهای نوری به طور صحیح منعکس نشده و در نتیجه فرد دچار عیوب انکساری چشم و نهایتاً مشکلات مربوط به بینایی خواهد شد. دوربینی زمانی رخ می دهد که چشم شما کوچک تر از حد طبیعی بوده یا قرنیه خمیدگی بسیار جزئی داشته باشد.

بر عکس این عارضه نزدیکی بینی است که در اثر خمیدگی بیش از حد قرنیه به وجود می آید. البته در بزرگسالان مبتلا به عارضه دوربینی، همزمان ممکن است اشیاء نزدیک و دور ممکن است تار دیده شوند.
 
دیگر عیوب انکساری چشم
علاوه بر دوربینی، دیگر عیوب انکساری چشم شامل موارد زیر می شوند:
 
نزدیک بینی (میوپیا)
نزدیک بینی دقیقاً برعکس دوربینی است. یعنی زمانی که کره چشم بزرگ تر و کشیده تر از اندازه طبیعی بوده و انحنای قرنیه زیاد باشد، فرد دچار عیوب انکساری نزدیک بینی خواهد شد. در نتیجه این عارضه تصاویر و نور به خوبی روی شبکیه متمرکز نشده و در نتیجه اشیاء با فاصله زیاد تار دیده خواهند شد.

همه جیز راجع به دوربینی
 
آستیگماتیسم
این اتفاق زمانی می افتد که شبکیه یا لنزها دارای خمیدگی و انحنای بیشتری در یک جهت نسبت به جهت دیگر باشند. آستیگمات اصلاح نشده باعث تاری دید فرد مبتلا خواهد شد.

برجستگی وقتی رخ می دهد که چشم شما کوتاهتر از حد نرمال باشد یا قرنیه شما خیلی کمی خمیده باشد. اثر برعکس نزدیک بینی است. در بزرگسالان دارای دور بینی ، اشیاء نزدیک و دور ممکن است تار شوند.1
 

انواع دوربینی

 
دوربینی ساده
معمولا به علت کاهش قدرت تطابق یک چشم و یا به علت کاهش طول قدامی خلفی چشم و یا کاهش ضریب شکست اجزای اپتیکی چشم ایجاد می‌گردد.
 
دوربینی پاتولوژیک
معمولا به صورت مادرزادی در شکل یک عارضه ظاهر می‌گردد، مثلا فقدان عدسی در چشم، جابجایی عدسی، تغییرات شکل و انحنای سطح انکساری.
 
دوربینی Fanctional
این نوع دوربینی به علت فلج عضلات مژگانی چشم و فقدان نیروی تطابق در چشم ایجاد می‌شود.2
 

علائم دوربینی

♦ کاهش بینایی

♦  سردرد به خصوص در  پشت سر و گاهی سردرد در ناحیه پیشانی و گیجگاهی

♦  اشک ریزش 

♦ قرمزی چشم 

♦ فتوفوبیا (ترس از نور)

♦ خستگی چشم و خستگی عمومی بدن

♦  چشمان ریز (به علت کوچک بودن عمق اتاق قدامی گلوکوم یا آب سیاه)

♦  بلفاریت (شوره زدن مژه‌های پلک) 

♦  گل مژه و حتی شالازیون شور

♦ کاهش بینایی در هنگام مطالعه یا انجام کارهای نزدیک از علائم دوربینی است. در بعضی افراد دوربین مشاهده می‌شود که در حین کار نزدیک هر از چند گاهی چشم خود را به مدت چند دقیقه بسته و آن را ماساژ داده و سپس بکار خود ادامه می‌دهند.

♦ در برخی موارد تنبلی چشم و لوچی چشم.2
 

تشخیص

یک چشم پزشک می‌تواند دور بینی چشم را در معاینه چشم اولیه تشخیص دهد.

ابتدا چشم پزشک دید شما را در فواصل مختلف با نمودار چشمی مورد بررسی قرار می‌دهد.

بسته به نتایج ممکن است معاینه چشم متسع انجام شود. برای این منظور، چشم پزشک قطره‌هایی را داخل چشم‌ها می‌ریزد تا مردمک چشم (دایره سیاه در مرکز هر چشم) باز شود. چشم‌های متسع به پزشک اجازه می‌دهد تا بطور واضح‌تری پشت چشم را ببیند.

پزشک شما از یک لنز بزرگنمایی استفاده می‌کند تا دقیق و نزدیکتر در چشم شما نگاه کند.

پزشک همچنین به منظور اصلاح بینایی از شما می‌خواهد تا از طریق لنزهای مختلفی که باعث واضح شدن اجسام می‌شوند، نگاه کنید.

تست‌های بینایی در مدرسه اغلب متوجه دوربینی در کودکان نمی‌شوند. بطور معمول در مدارس تنها دید دور تست می‌شود و از کودک خواسته می‌شود تا با فاصله گرفتن از یک تخته حرف یا علامت‌های روی آن را بخوانند.

اگر کودک نتواند چیزها را از فاصله دور ببیند ممکن است به دلیل نزدیک بینی باشد. بچه‌هایی که تست بینایی را در مدرسه انجام نمی‌دهند باید به متخصص چشم مراجعه کنند که دید کودک را از فاصله‌ی نزدیک نیز بررسی کند، دانستن دلیل مشکل بینایی در فزندتان موضوع بسیار مهمی است. اگر فرزندتان اغلب دچار دوبینی است یا از سردرد شکایت دارد و در مدرسه دچار مشکلات بینایی است و دید تار دارد باید به چشم پزشک مراجعه کنید.3
 

چگونه می‌توان دور بینی را درمان کرد؟

 
۱-عینک
برای اصلاح دید افراد دوربین از عدسی همگرا استفاده می‌کنند. در این عدسی کانون عدسی بیشتر از کانون چشم سالم بوده و تصویر اجسام پشت شبکیه تشکیل می‌شود.
 
۲-لنز
لنز معادل عینک است، ولی مزایایی نسبت به عینک دارد. در برخی مواقع برای تصحیح آستیگماتیسم نامنظم از لنز استفاده می‌شود، چون با عینک ممکن نیست. در این مورد لنز با چشم حرکت می‌کند و مانع ایجاد آستیگماتیسم مایل می‌شود. لنز از نظر زیبایی بسیار رضایت بخش‌تر است.

همه جیز راجع به دوربینی
 
۳- جراحی
در جراحی اپی‌تلیوم قرنیه برداشته می‌شود و بعد از اعمال انرژی لیزر دوباره آن را سرجای خود می‌گذارند.4
 

چگونه می‌توان از دوربینی پیشگیری کرد؟

متاسفانه دوربینی چشم چیزی نیست که بتوان از آن پیشگیری کرد، اما برای مراقبت از چشمانتان می‌توانید کار‌های زیر را انجام دهید.

۱-به طور منظم آزمایشات چشم را انجام دهید.

۲- اگر مشکل فشار خون یا دیابت دارید که روی دیدتان تاثیر می‌گذارد حتما معاینات سالیانه را انجام دهید.

۳-اگر مشکل چشمی تان در حال پیشرفت است از طرح درمانی که پزشک برایتان تجویز می‌کند پیروی کنید.

۴- اگر دیدتان دچار تغییرات می‌شود به پزشک مراجعه کنید.

۵-اگر چشم درد، قرمزی چشم یا ترشح چشم دارید به پزشک مراجعه کنید.4

پینوشتها
1.www.pezeshket.com
2.www.beytoote.com
3.www.dr-yadegari.ir
4.www.yjc.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط