دستور پخت سه نوع غذای سنتی زنجان

استان زنجان که از مناطق سردسیر شمال غربی ایران است، خوردنی های محلی فراوانی دارد که در کمال تاسف برخی از آن ها مهجور واقع شده و از یادها رفته اند. مواد اولیه ی غذاهایی که مورد استفاده ی بومیان زنجان قرار...
پنجشنبه، 25 دی 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: نیر زارع کابدول
موارد بیشتر برای شما
دستور پخت سه نوع غذای سنتی زنجان

جغور بغور

جغور بغور یا خوراک جگر یک غذای سنتی خوشمزه با ارزش غذایی بالا است که به‌خاطر طرز تهیه ساده‌ و سریعش می‌توانید آن را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تهیه کنید.جغور بغور از غذاهای محلی زنجان است که از ترکیب دل و جگر و قلوه گوسفند، غوره، پیاز، گوجه و ادویه تهیه می‌شود. اگر این غذا با روغن حیوانی مانند روده شیرین، دنبه و...  آماده شود، طعم بسیار لذیذتری پیدا می‌کند.

مواد لازم
یک عدد دل گوسفند

یک عدد جگر سیاه گوسفند

یک عدد جگر سفید گوسفند

یک عدد قلوه گوسفند

پنج عدد پیاز متوسط

سه قاشق غذاخوری رب گوجه‌فرنگی یا یک عدد گوجه‌فرنگی

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم

طرز تهیه جغور بغور ساده
پس از تمیرکردن دل، جگر سفید، جگر سیاه و قلوه گوسفند، آن‌ها را بشویید و به قطعات کوچک برش بزنید.

از آنجا که مدت‌زمان پخت جگر سفید بیشتر از سایر مواد اولیه است، پس آن را همراه با مقداری نمک و زردچوبه و یک لیوان آب در داخل یک قابلمه بریزید و روی شعله قرار دهید. ابتدا شعله را زیاد کنید تا جوش بیاید، سپس حرارت را کم کنید تا جگر بپزد و آبش کم شود.

پیاز را خلالی خورد کنید و در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شود.

در ادامه دل، قلوه و جگر سیاه خوردشده و همین طور جگر سفید پخته را به پیاز اضافه کنید و همراه با فلفل سیاه و زردچوبه و در صورت تمایل ادویه تفت دهید تا رنگ آن‌ها تغییر کند.

حالا نوبت به‌اضافه‌کردن رب گوجه‌فرنگی و نمک است که باید برای یک دقیقه تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود. در صورت تمایل می‌توانید از گوجه‌فرنگی خوردشده به‌جای رب یا از هر دو با هم استفاده کنید.

یک پیمانه آب جوش به مواد اضافه کنید و بگذارید جغور بغور به‌آرامی روی حرارت ملایم بپزد و آبش به‌طور کامل کشیده شود. اگر پس از پخت جگر سفید، آب آن زیاد آمد، می‌توانید از آن برای پخت این مرحله از غذا استفاده کنید.

جغور بغور را با برنج یا نان سرو کنید و از آن لذت ببرید.

نکات تهیه جغور بغور
دل، جگر سفید، جگر سیاه و قلوه گوسفند را خوب تمیز کنید. برای پاک‌کردن دل حتما آن را با چاقو از وسط نصف کنید، لخته‌های خون را با نوک چاقو درآورید و با آب بشویید. قلوه را با چاقو نصف کنید و رگ‌های داخلش را جدا کنید و بشویید.

پخت جگر باعث از بین‌رفتن سموم و داروهای هورمونی نمی‌شود؛ اما میکروب‌ها و انگل‌ها در اثر حرارت از بین می‌روند. به همین دلیل جگر باید کاملا بپزد و آبدار نباشد.

هنگام خرید دل و قلوه دقت کنید که رنگ یک‌نواختی داشته باشند و وقتی آن‌ها را لمس می‌کنید هیچ‌گونه ضایعه، تومور و... در آن‌ها دیده نشود. دل و قلوه تازه را می‌توانید تا ۴۸ ساعت در یخچال و تا چهار ماه در فریزر نگهداری کنید.

جگر سفید دارای کیسه‌های هوایی زیادی است؛ از همین جهت باید حداقل دو ساعت در آب بجوشد تا به‌طور کامل بپزد.

برای اینکه خوراک جگرتان به‌اندازه خوراک رستوران‌ها لذیذ شود، به‌جای دل و جگر فریزشده، از مواد اولیه تازه استفاده کنید. ضمن اینکه بهترین گزینه برای پخت جغور بغور، دل و جگر گوسفندی است.

این غذا را می‌توانید بدون رب و گوجه‌فرنگی نیز درست کنید.1

دستور پخت سه نوع غذای سنتی زنجان


شش انداز


مواد لازم شش انداز خرما
خرما بدون هسته 1/2 پیمانه

گردو خرد شده 1 پیمانه

کشمش پلویی 1 پیمانه

پیاز کوچک 1 عدد

کره 1/4 پیمانه

تخم مرغ 4 عدد

روغن مایع 1/2 قاشق غذاخوری

نمک و فلفل به مقدار لازم

طرز تهیه شش انداز زنجان
مرحله اول
پیاز را سرخ کنید و کنار بگذارید.

مرحله دوم
کره و روغن مایع را در تابه بریزید تا گرم شود. خرما را به روغن داغ اضافه کنید و اجازه دهید سرخ و کمی نرم شود.(حواستان باشد که خرما شیرین است و سریع می سوزد پس باید مداوم آن را هم بزنید.)

مرحله سوم
در این مرحله گردو را اضافه کنید. در ظرف را ببندید و اجازه دهید با شعله کم بچزد و کمی نرم شود.

مرحله چهارم
پیاز سرخ شده و کشمش و ادویه را به ترکیب خرما و گردو بیافزایید و مواد شش انداز زنجان را خوب مخلوط کنید.

مرحله پنجم
در انتهای کار تخم مرغ های زده شده را اضافه کنید.(می توان تخم مرغ ها را هم نزد و اجازه دهید به همان شکل سفت شود. رسم بر این است به تعدا نفرات در این غذا تخم مرغ می زنند.)

(اصولا این غذا در فصل سرد سرو می شود چرا که تمام مواد به کار رفته در آن طبع گرم دارند و بسیار پرکالری هستند و موجب افزایش انرژی بدن می شود علاوه بر این، این خورش بسیار خون ساز و مقوی است چرا که کشمش و خرما هر دو از مواد مفید برای خون سازی و بالا بردن آهن بدن است البته این خورش شباهت زیادی به خاگینه خرما دارد.)

خورش زنجان حدودا 20 دقیقه نیاز به پخت دارد.

نکات کلیدی تهیه شش انداز
انواع شش انداز را می توان هم با نان و هم با برنج سرو کرد.

در تهیه شش انداز با توجه به ذایقه می توان چاشنی ها را کم یا زیاد کرد و اگر دوست داشتید چاشنی ها را تغییر دهید مثلا به جای آب نارنج آبغوره یا آبلیمو استفاده کنید.

در شش انداز خرما می توانید از شیره انگور هم استفاده کنید.2

دستور پخت سه نوع غذای سنتی زنجان
 

پیازو

پیازو یکی از غذاهای سنتی زنجان است که شاید امروزه کمتر کسی به نحوه پخت آن آشنا باشد، اما در گذشته مادران و بانوان با ذوق، با کمترین و سالم ترین مواد کوهی و طبیعی، این غذا را فراهم می کردند.

مواد لازم برای تهیه پیازو
عدس: ۱ لیوان

آلوچه و زردآلو خشک: ۱ لیوان

پیاز متوسط خرد شده : ۱ عدد

رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذا خوری

آرد گندم: ۲ قاشق غذا خوری

روغن: به میزان لازم

نمک و زردچوبه: به میزان لازم

طرز تهیه پیازو
برای تهیه این غذا ابتدا آلوچه و زردآلو ها را داخل آب گرم بخیسانید. پیاز خرد شده را با کمی روغن تفت دهید. بعد آرد را به آن افزوده و هم بزنید. سپس رب گوجه، نمک و زردچوبه را اضافه کرده و در آخر عدس را به مواد اضافه کنید. به میزان کافی آب به آن افزوده و اجازه دهید تا بجوشد.

توجه کنید که مواد را روی شعله ملایم قرار دهید تا عدس کاملا بپزد. سپس انتهای پخت، آلوچه و زرد آلو ها را اضافه کنید تا همراه مواد پخته شده و مزه ترشی آلوچه ها به غذا بنشیند. آبش را هم تنظیم کرده تا کم و زیاد نشود.

وقتی که غذا پخته شد و کاملا جا افتاد آن را داخل ظرف سرو کشیده و نوش جان کنید.3


پی نوشت:
1.www.kojaro.com
2.www.irancook.ir
3.www.zibashahr.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط