هرآنچه که باید راجع به تست ورزش بدانیم

تست ورزش که تست استرس ورزشی هم نامیده می شود، نشان می دهد که قلب شما در هنگام فعالیت بدنی چگونه کار می کند. از آنجا که ورزش ضربان قلب را بیشتر و تند تر می کند، آزمایش استرس ورزش می تواند مشکلات جریان خون...
سه‌شنبه، 28 بهمن 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
هرآنچه که باید راجع به تست ورزش بدانیم

تست ورزش چیست

تست تنش ، در واقع یک روش غربالگری جهت بررسی تأثیر ورزش بر قلب می باشد. با انجام این روش ، تشخیصی یک بررسی کلی از سلامت قلب به عمل می آید . یکی از دلایل مهم  انجام تست ورزش بررسی بیماری عروق کرونری قلب است . زمانیکه بیمار شروع به ورزش میکند ، عضلات نیاز بیشتری به خونرسانی دارند و بنابراین قلب مجبور است تند تر و قوی تر ضربان بزند .

تست تنش معمولا شامل راه رفتن بر روی یک تردمیل یا یک دوچرخه ثابت است که در آن بر ریتم قلب شما، فشار خون و تنفس شما نظارت می شود. امکان به جای انجام تست ورزش به شما یک داروی تزریق شود که اثر  ورزش را تقلید میکند . ا

گر شما   نشانه هایی از بیماری عروق  کرونر یا ریتم قلب نامنظم قلبی  را دارید می توانند دلایل انجام  تست ورزش با شند و این عوامل امکان دارد  پزشک را مجاب کند برای شما انجام تست ورزش یا آزمون استرس قلبی را تجویز کند . اگر قبلا بیماری قلبی بیمار تشخیص داده شده باشد، این آزمون همچنین می تواند تصمیمات مربوط به روند درمان را هدایت کند ، اثر بخشی درمان را اندازه گیری کند یا شدت داروها و روش درمان را تعیین کند.1
 

انواع تست ورزش

دو نوع تست ورزش وجود دارد:

** دوچرخه ثابت

** تردمیل که روش دوم در ایران معمولتر است.

در زمان  تست ورزش بیمار بمدت ( 6 تا 15 )دقیقه تحت فعالیت مداوم و پیشرونده قرار میگیرد و پس از هر 3 دقیقه مورد ارزیابی قرار میگیرد.1

هرآنچه که باید راجع به تست ورزش بدانیم

علل انجام تست قلب

- تشخیص بیماری شریان کرونر

- تشخیص علت درد قفسه سینه

- بررسی وضعیت کار قلب بعد از انفارکتوس میوکارد

- بررسی تاثیر دارو‌های ضد آریتمی و آنژین

- شناسایی دیس ریتمی ها‌ی حین ورزش

- تنظیم برنامه فیزیکی مناسب برای بیماران.2
 

کاربرد تست

ایسکمی زمانی ایجاد می شود که دیواره عروق کرونر (رگ های تغذیه کننده قلب) در اثر رسوب چربی شروع به ضخیم شدن ، سفت شدن و تجمع پلاک می کنند ، پدیده ای که به "آتروسکلروزیس" معروف است. در طول زمان تنگی ایجاد شده پیشرفت کرده و در نهایت می تواند به "سکته قلبی" و "سکته مغزی" منجر شود.

مشکلی که با تنگی عروق کرونر وجود دارد این است که در زمان انسداد نسبی و متوسط عروق کرونر ، قلب می تواند در حالت استراحت بدون هیچ علامت و مشکلی کار کند و تنها در حالتی که قلب تحت استرس و کار زیاد باشد ، علایم تنگی عروق کرونر آشکار شده و احساس شود.

تست ورزش شامل فاکتورهای متعددی است که هر کدام از آنها می تواند در تشخیص انسداد کمک کننده باشد:
 
علایم بالینی بیمار
در حین انجام تست ورزش اگر استرس ورزشی موجب شروع ایسکمی قلب گردد ، علایم به صورت درد سینه و تنگی نفس توسط بیمار احساس می شود. این علایم در هر مرحله ای که شروع شوند ، می توانند دلیلی بر اثبات وجود تنگی عروق کرونر و تعیین شدت آن باشند.
 
سطح اکسیژن خون
زمانی که ایسکمی مهم قلبی وجود داشته باشد ، میزان اکسیژنی که به قلب می رسد کاهش خواهد یافت و سلول های قلبی احساس خفگی خواهند کرد. هم چنین اگر ایسکمی قلب منجر به اختلال عملکرد قلب شود ، میزان مصرف اکسیژن و تحویل دی اکسیدکربن در بدن و ریه ها دچار اشکال می گردد.
 
اندازه گیری تعداد ضربان قلب و فشارخون
به دو هدف صورت می گیرد. یکی برای تعیین میزان استرس و فشار کاری که به قلب و سیستم گردش خون بدن وارد شده است. و دیگری برای تعیین سطحی از فعالیت که علایم و نشانه های تنگی عروق کرونر قلب ظاهر می شوند.
 
نوار قلب
در کنار علایم ناشی از تنگی عروق کرونر ، تغییرات نوار قلب و شدت این تغییرات هم در تشخیص تنگی عروق کرونر و هم در تعیین شدت و میزان تنگی کمک کننده است. در برخی از بیماران تغییرات نوار قلب بدون احساس علایم توسط بیمار یا فبل از احساس علایم ، ایجاد می شود و می تواند به تشخیص بیماری منجر شود.

تست ورزش علاوه بر تشخیص تنگی عروق کرونر می تواند در مورد شدت بیماری هم کمک کننده باشد. به عنوان مثال تغییر هر کدام از فاکتورهای ذکر شده در بالا ، اگر سریع تر یا با شدت بیشتری ایجاد شود ، نشانگر بیماری شدیدتر و گرفتگی عروق کرونر گسترده تر باشد.3

هرآنچه که باید راجع به تست ورزش بدانیم

روش انجام تست ورزش

برای انجام این تست اول نبض و فشارخون اندازه‌گیری و ثبت می‌شوند به فرد الکترود‌های مربوط به نوار قلبی را متصل می‌کنند و نوار قلب اولیه گرفته می‌شود سپس بیمار جهت ورزش (دویدن) بر روی دستگاه تردمیل قرار میگیرد. این دستگاه بصورت یک صفحه لاستیکی متحرک و غلطانی است (شبیه چرخ نقاله) که بیمار بر روی آن ایستاده و باید بر اساس سرعت آن بر روی آن راه برود یا بدود.

هر ۳ دقیقه شیب نوار و سرعت حرکت آن براساس برنامه از پیش تعریف شده، افزایش خواهد یافت. ابتدا دستگاه آرام حرکت می‌کند، اما بتدریج سرعت می‌گیرد و فرد باید روی تسمه نقاله متناسب با سرعت تسمه نقاله مخصوص بدود. بتدریج دستگاه شیب پیدا می‌کند و حالتی ایجاد می‌شود که فرد در حال دویدن از سربالایی پیدا می‌کند.

علائم حیاتی و نوار قلب بیمار در حالت‌های مختلف کنترل می‌شود تا تغییرات قطعات و امواج آن در حالت ورزش مشخص شود. بر اساس سن و جنس، حد معینی از ورزش و حداکثر ضربان قلب که بیمار باید به آن دست یابد، پیش از شروع ورزش مشخص شده و دویدن تا آن زمان ادامه خواهد یافت.

در صورتی که طی آزمون ضربان قلب به حداقل ۸۵% از حداکثر ضربان قلب مورد انتظار سن و جنس برسد نتایج آزمون قابل تفسیر خواهد بود. بهترین و قابل اعتمادترین نتیجه مربوط به زمانی است که به حداکثر (۱۰۰%) فعالیت پیش‌بینی شده بدون بروز درد سینه، تنگی نفس مفرط یا تغییرات نوار قلب نایل شود و این، حدودا به ۱۲- ۱۰ دقیقه ورزش نیاز دارد.

در هر زمان که بیمار واقعا احساس کرد قادر به ادامه ورزش نیست یا چنانچه دچار بعضی علائم بالینی نظیر درد سینه، تنگی نفس مفرط، سرگیجه و سردرد شدید شود، یا تغییرات غیر عادی در نوار قلب بروز کند یا فشار خون افت کند، آزمایش پیش از موعد باید قطع شود.

برخی افراد مسن یا کسانی که درد‌های مفصلی و عضلانی دارندو ناتوان از انجام تست ورز شی هستند نیز افرادی که بدلیل تغییرات نوار قلب پایه امکان تفسیر تغییرات نوار قلب جدید وجود ندارد باید از روش‌های دیگر مثل اسکن رادیوایزوتوپ قلب با استرس دارویی (تست تالیوم) یا استرس اکوکاردیو گرافی بجای ورزش روی آن‌ها انجام گیرد. اسکن قلب و استرس اکوکاردیو گرافی نسبت به تست ورزش آسانتر و دقیقتر می‌باشد، اما هزینه بیشتری دارد.2
 

خطرات تست ورزش

تست ورزش به طور کلی بی خطر است و عوارض نادری دارد.

با این حال تست ورزش مانند هر روش پزشکی، احتمال عوارض وجود دارد، که در تست ورزش عبارتند از:
 
کاهش فشار خون
ممکن است فشار خون در حین یا بلافاصله بعد از ورزش کاهش یابد، احتمالاً باعث احساس سرگیجه یا ضعف می شود. بعد از قطع تمرین باید مشکل از بین برود.
 
ضربان قلب غیر طبیعی (آریتمی)
آریتمی هایی که توسط تست استرس ورزش به وجود آمده است، معمولاً خیلی زود بعد از قطع تمرین از بین می روند.
 
حمله قلبی (انفارکتوس میوکارد)
اگرچه بسیار نادر است، اما امکان دارد تست استرس ورزشی باعث حمله قلبی شود.4

پینوشتها
1.www.drnaderafshari.ir
2.www.yjc.ir
3.www.ghalbeman.ir
4.www.pezeshket.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط