از علت تا درمان سرطان لوزالمعده

سرطان لوزالمعده یا پانکراس یک بیماری خاموش است که به طور خارج از کنترل شروع به تکثیر میکند و یک توده را تشکیل دهند که این توده توانایی آسیب رساندن به سایر بخش های بدن را دارد.
پنجشنبه، 21 اسفند 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
از علت تا درمان سرطان لوزالمعده

سرطان لوزالمعده

انواع درمان سرطان لوزالمعده به مرحله و موقعیت سرطان و همچنین به وضعیت سلامتی و ترجیحات شخصی بیمار بستگی دارد. برای بیشتر افراد، اولین هدف از درمان سرطان لوزالمعده از بین بردن سرطان در صورت امکان می باشد.

انواع درمان سرطان لوزالمعده ممکن است شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این موارد باشد. سرطان لوزالمعده یا تورمور لوزالمعده  و یا پانکراس در بافت های لوزالمعده شروع می شود. انواع مختلفی از رشد سلول های غیرطبیعی از جمله تومورهای سرطانی و غیر سرطانی در لوزالمعده رخ می دهند.

شایع ترین نوع سرطان ایجاد شده در لوزالمعده در سلول هایی شروع می شوند که از مجاری که حامل آنزیم های گوارشی از لوزالمعده هستند (آدنوکارسینوم مجرای لوزالمعده) حمایت و پشتیبانی می کنند. سرطان پانکراس در مراحل اولیه خود به ندرت قابل تشخیص است. اما ممکن است تا زمانی که به سایر قسمت های بدن انتشار پیدا نکند علائم خاصی را بروز ندهد.
 
لوزالمعده
لوزالمعده حدود 6 اینچ (15 سانتیمتر) طول دارد و چیزی شبیه به گلابی است و هورمون های مختلفی از جمله انسولین و آنزیم های مختلفی را برای کمک به هضم غذا و جذب مواد مغذی تولید می کند.1
 

علائم بیماری سرطان پانکراس یا لوزالمعده

علائم و نشانه های سرطان پانکراس اغلب خاموش هستند و تا اینکه بیماری  به مرحله پیشرفته نرسد خود را آشکارا نشان نمی دهند. در زیر به مجموعه این از این علائم اشاره شده است. نکته قابل ذکر این است که با وجود اینکه علائم سرطان پانکراس خاموش هستند اما راه هایی برای تشخیص و درمان این بیماری وجود دارد که در ادامه مقاله به آن اشاره می شود.
 
زردی
یکی از نشانه های خاموش سرطان پانکراس زردی است؛  زردی علامتی است که با تعداد زیادی از بیماری ها همراه می باشد؛ منظور از زردی چیست و چه موقع زردی نشانه ی بیماری است؟ هر گاه پوست و چشم شروع به ایجاد یک سایه زرد می کند، ممکن است نشانه ای از وجود مشکل در بدن باشد. علامت زردی ارتباطی به بدخیمی پانکراس ندارد. حال علت این زردی چیست؟
 
هنگامی که بیلی روبین در بدن به علت وجود تومور تجمع می کند و مانع آزاد شدن بیش از حد صفرا از بدن می شود، کبد، به نوبه خود، بیلی روبین فرآوری شده (صفراوی) را نمی تواند از طریق مجرای صفرا خارج نماید. در نتیجه رنگ پوست و چشم زرد می شود.زردی هنگامی که تومور پانکراس به کبد گسترش می یابد، بدتر می شود، بنابراین زردی می تواند در مراحل اولیه و پایانی تومور پانکراس نیز رویت شود‌.
 
ادرار تیره تر
ادرار رنگی ناشی از بیلی روبین بیش از حد در بدن است و یکی از نشانه های واضح است که نشان می دهد تومور ممکن است در پانکراس شما رشد کند و موجب سرطان پانکراس گردد. هنگامی که ادرار شما شروع به تغییر رنگ می کند، شانس تشخیص تومور  بیشتر است و مهم است در اسرع وقت با متخصص خود مشورت کنید تا مورد چکاپ های مهم پزشکی قرار بگیرید، زیرا شما خود نمی توانید این علامت را از نشانه های خاموش سرطان پانکراس بدانید.
 
مدفوع چرب
همانطور که به نظر نفرت انگیز می رسد ولی این یکی از نشانه های روشن تومور در بدن شما، به خصوص در پانکراس است. هنگامی که تومور رشد می کند، مجرای صفرا را که قرار است بر روی غذا کار نماید و مواد چربی بدن را پردازش می کند،  مسدود می کند. بنابراین مواد چرب و مواد دیگر با مدفوع بیرون می آید.
 
مدفوع رنگی
به غیر از مدفوع که چرب است، نشانه دیگری که ممکن است از سرطان لوزالمعده رنج ببرد، رنگدانه در مدفوع است. آب پانکراس و صفرا که قرار است به دستگاه گوارش برسند مسدود می شوند و از این رو به مدفوع وارد می شوند. در بین علائم و نشانه های خاموش پانکراس  این نشانه های آشکار می توانند علائم خوبی برای مشخص نمودن این بیماری باشد.
 
از علت تا درمان سرطان لوزالمعده
 
سوزش پوست
یکی از علائم دیگر سرطان پانکراس که به دلیل مشخص بودن می تواند زندگی فرد مبتلا به سرطان را قبل از آنکه دیر شود نجات دهد، سوزش پوست می باشد.  سوزش پوست در کنار زرد شدن پوست اتفاق می افتد اگر پوست شما رنگ زرد و سوزش بی سابقه ای دارد حتما به متخصص مراجعه نمایید تا با انجام معاینات و چکاپ های مهم پزشکی شما را برای بهبود بیماری راهنمایی کنند.
 
تحریکات ممکن است بر روی برخی از نقاط بدن مانند یک خوشه از جوش های ریز و یا پراکنده در سراسر بدن خود ظاهر می شود. سوزش ناشی از تعدادی از عوامل مانند بیلی روبین بیش از حد، کاتالیزورهای گوارشی ناکافی در بدن و میزان سوخت و ساز بدن پایین است.2
 

علت سرطان پانکراس

علت دقیق سرطان لوزالمعده، تشخیص داده نشده، اما پزشکان فاکتورهایی مانند سیگار و داشتن برخی جهش های ارثی را عامل خطر برای ابتلا به این نوع سرطان معرفی می کنند. سرطان لوزالمعده هنگامی رخ می دهد که سلول های لوزالمعده در DNA خود تغییراتی (جهش) ایجاد می کنند.

DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری باید انجام شود. این جهش ها باعث رشد غیرطبیعی سلول ها می شود. تجمع سلول های غیرطبیعی منجر به تشکیل تومور خواهد شد. سلول های سرطانی لوزالمعده در صورت عدم درمان، می توانند به اندام های مجاور و رگ های خونی و قسمت های دیگر بدن انتشار یابند.1
 

 درمان سرطان پانکراس

درمان‌های سرطان پانکراس شامل موارد زیر است:

از علت تا درمان سرطان لوزالمعده
 
جراحی
روش‌های عمده‌ی جراحی که در درمان افراد مبتلا به سرطان پانکراس از آن‌ها استفاده می‌شود عبارتند از:
 
جراحی ویپل
این روش جراحی زمانی که سرطان، سر غده‌ی پانکراس را درگیر کرده باشد کاربرد دارد. جراح، سر و گردن پانکراس و گاهی کل پانکراس به همراه بخشی از معده، دوازدهه، گره‌های لنفاوی و سایر بافت‌ها را خارج می‌کند. این جراحی، پیچیده و خطرناک است و دارای عوارضی شامل عفونت، خونریزی و مشکلات معده می‌باشد.
 
دیستال پانکراتکتومی
این روش معمولا برای درمان تومور سلول‌های عصبی یا نورواندوکرین توصیه می‌شود، طی آن جراح دم و سایر قسمت‌های پانکراس و طحال را حذف می‌کند.
 
پانکراتکتومی کامل
جراح کل پانکراس و طحال را خارج می‌کند. فرد بدون پانکراس می‌تواند زندگی کند، اما ممکن است به دیابت مبتلا شود زیرا بدن دیگر انسولین تولید نمی‌کند.
 
جراحی تسکین دهنده
در این روش امکان برداشتن سلول‌های سرطانی پانکراس وجود ندارد. اگر در مجرای صفراوی یا دوازدهه انسداد وجود داشته باشد با ایجاد بای پس، جریان صفرا از کبد تسهیل می‌یابد تا درد و مشکلات گوارشی به حداقل برسد. راه دیگری که برای از بین بردن انسداد مجاری صفراوی استفاده می‌شود، قرار دادن یک استنت کوچک در مجرا برای باز نگه داشتن آن است. این روش کمتر تهاجمی است و با استفاده از آندوسکوپ انجام می‌گیرد.
 
شیمی درمانی
در شیمی درمانی از نوعی دارو استفاده می‌شود که با اختلال در فرایند تقسیم سلولی مانع از رشد سلول‌های سرطانی می‌شود. درمان به صورت چرخه‌ای است تا در بین دوزهای تزریق دارو، بدن جهت ترمیم خود زمان لازم را به دست آورد. این روش عوارضی همچون ریزش مو، تهوع، استفراغ و خستگی دارد.

داروی شیمی درمانی که اغلب برای درمان سرطان لوزالمعده استفاده می‌شود جمسیتابین (Gemzar) است که به صورت هفتگی، داخل وریدی تزریق می‌شود. شیمی درمانی پس از عمل جراحی، برای کشتن سلول‌های سرطانی باقی مانده استفاده می‌شود.

داروهای بیولوژیک جدیدتر هستند و بخش‌های خاصی از سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهند و عوارض جانبی کم‌تری دارند. یکی از این داروها، ارلوتینیب (Tarceva) است که به صورت قرص مصرف می‌شود.

از علت تا درمان سرطان لوزالمعده
 
پرتو درمانی
این روش درمانی با متمرکز کردن پرتوهای پر انرژی بر روی سلول‌های سرطانی، آن‌‌ها را از بین می‌برد. درمان سرطان پانکراس به طور معمول به مدت ۵ تا ۶ هفته برای ۵ روز در هفته ادامه خواهد داشت.

در صورت وجود انسداد مجاری صفراوی یا دوازدهه، پرتو درمانی به عنوان درمان تسکین دهنده می‌تواند درد و سایر مشکلات گوارشی را از بین ببرد.

عوارض جانبی پرتو درمانی شامل تغییرات پوستی خفیف شبیه آفتاب سوختگی، تهوع، استفراغ، اسهال، خستگی، از دست دادن اشتها و کاهش وزن می‌باشد که اکثر عوارض جانبی چند هفته پس از اتمام درمان کاهش می‌یابند.3

پینوشتها
1.www.pezeshket.com
2.www.smhcharity.org
3.www.doctoreto.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط