انواع کیست های تخمدان
1- کیست های فولیکولر که یک فولیکول رشد می کند و پر از مایع می شود که گاهی حجم این مایع تا ۵ سانتی متر می رسد و غالبا به صورت منفرد دیده می شود.٢. کیست های کوچک چندتایی که در تخمدان ایجاد شده و علت آن احتمالا اختلالات هورمونی می باشد که به آن PCO گویند (یعنی سندرم تخمدان پلی کیستیک).
٣. این نوع شیوع کمتری دارد کیست های که در کورپوس لوتئوم به وجود می آید (یعنی کیستی که در جسم زردی از یک فولیکول بعد از رهاشدن تخمک، ایجاد می شود) چنین کیست هایی پر از خون بوده و اندازه آنها می تواند تا ۳ سانتی متر هم رشد کند.
٤. کیست های درموئید که حاوی سلول هایی می باشند که به طور طبیعی در همه جای بدن یافت میشوند مانند سلولهای پوست و مو.
5. کیست های آدنوم که بر اثر رشد یک نوع سلول در تخمدان ایجاد می شود در موارد بسیار کمی دیده شده که یک کیست آدنوم به قدری رشد کرده که تمام محوطه شکم را فراگرفته است.
علایم کیست های تخمدان
اکثر کیست های تخمدان علائم ندارند ولی بعضی از کیست ها باعث این علائم می شوند:١. احساس ناراحتی در شکم
٢. درد در هنگام مقاربت.
٣. قاعدگی های نامنظم که گاهی اوقات باعث از دست رفتن خون زیادی از بدن می شود.
٤. خونریزی های بعد از یائسگی .
5. کیست های بزرگ می تواند بر روی مثانه فشار آورده و باعث احتباس ادراری شود.
عوارض کیست های تخمدان
١. اگر یک کیست تخمدان پاره شود و یا پیچ بخورد درد شدید در ناحیه شکم و همچنین تهوع و تب ممکن است ایجاد شود.٢. کیست ها ممکن است آنقدر بزرگ شوند که شکم انسان متسع و بزرگ و حجیم شود.
٣. در موارد کمیاب و قبل از بلوغ دختر، وجود یک کیست در تخمدان دختر، باعث تولید هورمون جنسی استروژن می شود و علائم جنسی در سنین تا پایین ایجاد می گردد. (۴ تا ۷ سال).
۴. بعضی از کیست های تخمدانی تولید هورمونهای جنسی مردانه می کنند و باعث می شوند که خانم ها ویژگی های مردانه نشان دهند. یعنی:
- یائسگی زودرس و هیپرپلازی (زن موهای زبر و سیاه در بالای لب و چانه کل و صورت در می آورد و صدای مردانه پیدا می کند.)
- آلوپسی مردانه (طاسی جلوی سر) بگیرند.
اقدامات اولیه و درمان طب جدید
معاینه داخلی و لاپاروسکوپی یا سونوگرافی از تخمدان انجام میدهند تاوجود کیست و اندازه کیست و وزنش و تعداد آن و محل کیست مشخص شود. و اینکه آیا این کیست سرطانی شده یا نه؟ و آیا سرطان خوش خیم است یا بدخیم؟ممکن است بعدا آزمایش خون هم بگیرند. اگر سونوگرافی انجام داد و علت آن کیست تخمدان بود در پزشکی جدید می تواند جراحی کند.
کیست های تخمدانی گاهی خود به خود از بین می روند و ناپدید می شوند. اگر احتمال کیست سرطانی وجود داشته باشد در پزشکی جدید آن را خارج می کنند. کیست های تخمدان حتی اگر درمان شود ممکن است به طور مکرر باز گردد.
درمان در طب گیاهی
علل و پرهیزات
1. چربی های با ترانس بالا خورده نشود مثل: پی، چربی، خامه، سرشیر، کیک خامه ای، رولت، نارنجکی، ته دیگ، کله پاچه، روغن جامد، موز و غذاها بدون این روغن باشد و همراه غذا روغن زیتون بخورید. (بعد درمان اگر یک قاشق و مرباخوری روغن حیوانی یا پیه یا ...بخورید ایراد ندارد ولی در مدت درمان فقط با روغن زیتون بخورید با ناهار یک قاشق پلوخوری و همراه با شام هم یک قاشق پلوخوری روغن زیتون بخورید).٢. اسانس های شیمیایی نخورید (۷۰ نوع است که ۲۰ نوع بیماری می آورد) مثل: نوشابه، بستنی، اس مارتیز
٣. نخوردن قندهای شیمیایی
4. کافئین زیاد نخورید مثل: (چای، خصوصا با اسانس مثل چای احمد، چای پررنگ، چای مانده، قهوه، کاکائو، شکلات، نسکافه و...)
٥. پرخوری نکنید.
6. کم تحرکی نداشته باشید.
۷. اضافه وزن نداشته باشید.
۸. پرهیز از غذاهای صنعتی، فست فودها، کمپوتها، تنها و کنسروها و...
درمان از منظر طب گیاهی
1. خوردن این ۴ مورد نقش شبه هورمونی دارد بدون آنکه ضرر قرص های شیمیایی هورمونی را داشته باشد.- استفاده از گیاه پنج انگشتی
- خوردن تخم کدوی خام
- استفاده از ریشه شیرین بیان
- خوردن شوید
۲. حجامت خاص.
- در روز شنبه از وسط دو ران (ازدو طرف).
- روز دوشنبه، بالاتر از وسط دو ران هر دو طرف.
- روز پنج شنبه، بالاتر از وسط دو ران از روی آخرین مهره کمری که بزرگترین مهره است.
این حجامت فقط یک بار انجام شود.
٣. از فردای روز حجامت، هر روز عصرانه ۷ برگ کاسنی با یک قاشق مرباخوری پودر تا کاسنی با یک استکان عرق کاسنی بدون اسانس بخورید.
۴. گل اسطوقدوس یک قاشق چای خوری صبح ناشتا در یک استکان آبجوش ولرم دم کنید و در وسط روز میل کنید.
5. شب یک قاشق مرباخوری سیاه دانه با عسل بخورید.
۶. عصرانه ۱ قاشق پلوخوری عسل را با نصف قاشق چای خوری (۲ گرم) آبلیمو ترش تازه مخلوط کرده و بخورید.
منبع: بیماریهای زنان و نسخههای سید حسن ضیایی، نویسندگان: مجید برزو، مهدی برزو، چاپ اول، انتشارات ابتکار دانش، قم، 1395ش، صص 123-119
نکته مهم: محتوای این مقاله، جنبه اطلاع رسانی و آموزشی داشته و توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شود و نباید آن را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.