روش های پیشگیری از زگیل تناسلی و انتقال آن

زگیل به صورت کلی یک بیماری پوستی می باشد که عامل ایجاد و انتقال آن ویروس ها می باشند. زگیل ها را می توان تومور خوش خیم و غیر سرطانی نامید که در لایه رویی پوست ایجاد می گردند.
پنجشنبه، 17 تير 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: کیمیا صادقی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
روش های پیشگیری از زگیل تناسلی و انتقال آن

نحوه پیشگیری از بیماری زگیل تناسلی چگونه است؟

یکی از دغدغه هایی که درباره‌ی این بیماری  وجود دارد نحوه پیشگیری از ابتلا به آن و جلوگیری از انتشار ویروس به دیگران است در این مقاله به چگونگی پیشگیری از زگیل تناسلی صحبت خواهیم کرد.

پیشگیری از بیماری زگیل تناسلی | بیماری HPV | بیماری زگیل تناسلی از بیماری های شایعی می باشد که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. ویروس های پاپیلومای انسانی یا اچ پی وی عامل ایجاد این بیماری هستند به همین سبب آنتی بیوتیک بر روی این بیماری تاثیر گذار نمی باشد و از روش هایی چون جراحی، لیزر تراپی، کرایوتراپی برای درمان استفاده می نمایند. درمان های خانگی مانند روغن درخت چای می تواند باعث بهبود درجات خفیفی این بیماری شود.

قبل از اینکه به صورت مفصل در خصوص بیماری زگیل تناسلی بحث شود؛ بهتر است اطلاعاتی در خصوص تفاوت زگیل عادی و زگیل تناسلی به دست آورید. زگیل به صورت کلی یک بیماری پوستی می باشد که عامل ایجاد و انتقال آن ویروس ها می باشند. زگیل ها را می توان تومور خوش خیم و غیر سرطانی نامید که در لایه رویی پوست ایجاد می گردند.
 
زگیل های عادی در قسمت های مختلف بدن مانند دست، پا و زیر بغل مشاهده می شوند در حالی که زگیل تناسلی تنها بر روی اندام های تناسلی مانند لگن، واژن، آلت و دور مقعد ایجاد می گردند.زگیل های عادی معمولاً به صورت یک واحد در حالی که زگیل های تناسلی به صورت گل کلم و در گروه های چند تایی مشاهده می‌شود.زگیل عادی به صورت گنبدی شکل اما زگیل تناسلی به صورت تخت بالاتر از سطح پوست و نزدیک به رنگ پوست مشاهده می‌شود.
 
روشهای پیشگیری از زگیل تناسلی و انتقال آن

چگونه می‌توان از ابتلا به زگیل تناسلی جلوگیری کرد؟

در اولین قدم با پزشک خود در مورد واکسن اچ‌پی‌وی و چگونگی دریافت آن صحبت کنید. این واکسن در برندهای مختلف از شما در برابر آن سویه از ویروس اچ‌پی‌وی که باعث ایجاد این بیماری می‌شود به خوبی محافظت خواهد کرد.

این را بدانید که نداشتن شریک‌های جنسی متعدد و دریافت واکسن اچ‌پی‌وی تا حدود زیادی از ابتلا به زگیل‌های تناسلی جلوگیری خواهد کرد. استفاده از کاندوم در هر بار رابطه‌ی جنسی بسیار خوب است، ولی از شما لزوما در برابر زگیل تناسلی محافظت نخواهد کرد.
 

نشانه‌ها و علایم زگیل تناسلی عبارتند از:

* تشکیل ورم ‌های کوچکی به رنگ پوست یا به رنگ خاکستری در ناحیه‌ تناسلی
* خونریزی در جریان رابطه‌ جنسی
* در افرادی که رابطه جنسی دهانی داشته ‌اند این زائده‌ ها ممکن است در اطراف نواحی دهان، زبان، لب ها و گلو ایجاد شده باشد.
* احساس خارش یا ناراحتی در ناحیه‌ تناسلی
* تجمع چند زگیل در مجاورت یکدیگر که حالتی گل ‌کلمی شکل تشکیل می‌ دهند
* احساس خارش و سوزش در محل زگیل‌ ها
* اگر زائده‌ ه‍ا در مسیر مجاری ادراری قرار گرفته باشند می‌ توانند باعث ایجاد خونریزی، بروز درد و انسداد مجاری ادراری شوند.
* وجود زائده های برجسته، سفت و توپر گوشتی شکل در اطراف ناحیه تناسلی و مقعد به شکل تک زگیل ‌هایی پراکنده و ریز و یا برآمدگی های بزرگ تر به شکل خوشه ‌ای و متمرکز هستند.
* رنگ زگیل ‌های تناسلی غالبا به رنگ پوست است ولی در برخی موارد ممکن است تیره تر یا روشن تر از رنگ پوست فرد باشد.
* وجود رطوبت و ترشح در محل زگیل ‌های تناسلی
 

عوامل ایجاد بیماری زگیل تناسلی چیست؟

 عامل ایجاد بیماری زگیل تناسلی نوع خاصی از ویروس اچ پی وی یا پاپیلومای انسانی است‌. اما این ویروس از چه طریقی وارد بدن می شود؟

در اثر تماس مخاط بدن فرد آلوده با پوست بدن فرد سالم این بیماری منتقل می گردد. در واقع می توان گفت افرادی که ناقل ویروس اچ پی وی می باشند از طریق روابط جنسی این بیماری را منتقل می نمایند. دقت نمایید که ممکن است فرد آلوده علائم خاصی نداشته باشد اما ناقل ویروس باشد؛ زیرا ممکن است علائم در فرد چند ماه تا چند سال مشاهده نشود.استفاده از تیغ آلوده نیز می تواند عامل ایجاد این بیماری باشد.
 
یکی از شایعاتی که در خصوص عامل ایجاد زگیل تناسلی مطرح است این است که اگر فرد آلوده به استخر برود می‌تواند این بیماری را به افراد سالم انتقال دهد در صورتی که این بیماری از طریق آب منتقل نمی شود.به شما پیشنهاد می شود به محض مشاهده علائم بیماری زگیل تناسلی به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید. زیرا در صورت پیشرفت بیماری ممکن است به سرطان دهانه رحم مبتلا شوید.
 
زیرا یکی از عوامل ایجاد سرطان های دهانه رحم نوع خاصی از ویروس های اچ پی وی میباشد. طبق تحقیقات انجام شده ویروس HPV16 و ویروس HPV18 از عوامل ایجاد سرطان های می باشند. علاوه بر درمان زودرس بیماری زگیل تناسلی، پیشنهاد می‌شود که بانوان بر انجام منظم تست پاپ اسمیر مداومت داشته باشند؛ این تست می‌تواند پیش سرطان دهانه را شناسایی نماید.

روشهای پیشگیری از زگیل تناسلی و انتقال آن

پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی با واکسیناسیون

در حال حاضر سازمان غذا و داروی آمریکا سه واکسن اچ‌پی‌وی را تایید کرده است. واکسن گارداسیل ۹ (Gardasil 9) برای زنان و مردان ۹ تا ۴۵ ساله استفاده می‌شود و از آن‌ها در برابر سرطان دهانه‌ی رحم و زگیل‌های تناسلی محافظت خواهد کرد.

سازمان کنترل و جلوگیری از بیماری‌های آمریکا توصیه می‌کند که دختران و پسران بین سنین ۱۱ و ۱۲ سال به صورت مرتب واکسینه شوند، از طرفی واکسیناسیون از سنین کم‌تر یعنی ۹ سالگی می‌تواند آغاز شود. بهترین سن دریافت واکسن در دختران و پسران پیش از شروع فعالیت جنسی و داشتن رابطه‌ی جنسی است.

عوارض جانبی واکسن چندان زیاد نیست، برخی افراد در محل تزریق واکسن دچار سوزش می‌شوند، برخی دیگر سردرد، تب و علایم شبه آنفولانزا را تجربه می‌کنند.

روشهای پیشگیری از زگیل تناسلی و انتقال آن

 سازمان کنترل و پیشگیری  بیماری‌های آمریکا پیشنهاد می‌کند که افراد ۱۱ تا ۱۲ ساله به فاصله‌ی ۶ ماه دو دز متفاوت از واکسن اچ‌پی‌وی را دریافت کنند. پیش از این سه دوز متفاوت از این واکسن تزریق می‌شد.

افرادی با سن پایین‌تر ۹ و ۱۰ سال و نوجوانان در سنین ۱۳ و ۱۴ سال هم بهتر است که دو دز از این واکسن را دریافت کنند. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که دو دوز از این واکسن در افراد زیر ۱۵ سال بسیار اثر بخش بوده است.

نوجوانان و جوانانی که واکسیناسیون را از سنین ۱۵ تا ۲۶ آغاز کرده‌اند باید سه دوز واکسن را دریافت کنند. در حال حاضر توصیه‌ی سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا این است که همه افراد تا سن ۲۶ سال که تاکنون واکسینه نشده اند این واکسن را دریافت کنند.
 

چگونگی انتقال ویروس در بیماری زگیل تناسلی

زگیل‌های تناسلی با تماس جنسی پوست به پوست در رابطه‌ی جنسی واژینال، مقعدی و دهانی از فرد مبتلا به فرد دیگر منتقل می‌شوند. پس تنها راه مطمئن برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری  و دیگر بیماری‌های آمیزشی عدم برقراری هرگونه رابطه‌ی جنسی با فرد مبتلا به بیماری است.

از آنجایی که برقراری رابطه‌ی جنسی یکی از بخش‌های مهم زندگی افراد را تشکیل می‌دهد، بسیار مهم است که چگونگی برقراری رابطه‌ی جنسی امن را بیاموزیم. در صورت استفاده از وسایل مراقبتی همچون کاندوم و کاندوم دهانی شانس ابتلا به بیماری‌های آمیزشی در افراد کم و کم‌تر خواهد شد.

اگر شریک جنسی در اطراف ناحیه‌ی تناسلی و مقعد دارای زگیل‌های تناسلی باشد، باید از برقراری رابطه‌ی جنسی با او خودداری کرد، چرا که در این شرایط امکان انتشار بیماری بسیار بیش‌تر از اوقات دیگر خواهد بود. فراموش نکنید که حتی اگر زگیل‌های تناسلی قابل مشاهده هم نباشند، امکان انتقال و انتشار آن‌ها به فرد دیگر وجود دارد. پس حتی اگر همه چیز در شرایط عادی قرار دارد باید از وسایل مراقبتی همچون کاندوم و کاندوم دهانی استفاده شود.

در حالی که هیچ آزمایشی برای بررسی وجود احتمالی زگیل‌های تناسلی وجود ندارد، فرد باید در ملاقات ماهیانه و سالیانه با پزشک خود از نظر وجود احتمالی بیماری‌های آمیزشی به دقت بررسی شود. این کار به حفظ سلامت فرد کمک بسیار زیادی خواهد کرد.

روشهای پیشگیری از زگیل تناسلی و انتقال آن

چگونه می‌توان از انتشار زگیل‌های تناسلی جلوگیری کرد؟

اگر متوجه‌ی وجود زگیل‌های تناسلی در خود شدید، آرامش خود را حفظ کرده و وحشت زده نشوید. راه‌هایی وجود دارد که اجازه‌ی انتشار و انتقال این بیماری را به شریک جنسی شما نخواهد داد.

از شریک جنسی خود بخواهید که توسط یک پزشک معاینه شود و با پزشک در مورد واکسن اچ‌پی‌وی صحبت کند. این واکسن در برندهای مختلف از شما در برابر آن سویه از ویروس اچ‌پی‌وی که باعث ایجاد زگیل تناسلی می‌شود به خوبی محافظت خواهد کرد.

همیشه در هنگام رابطه‌ی جنسی واژینال، مقعدی و دهانی از کاندوم و کاندوم‌های دهانی استفاده کنید.

زمانی که مطمئن هستید که مبتلا به بیماری شده‌اید، حتی با استفاده از کاندوم رابطه‌ی جنسی برقرار نکنید. گاهی در مناطقی که کاندوم امکان پوشاندن آن را ندارد هم زگیل‌های تناسلی وجود دارد.

سیگار نکشید، در صورت مصرف دخانیات خطر ابتلا به این بیماری در شما بیش‌تر از سایر افراد خواهد بود. از طرفی در افراد سیگاری حتی بعد از بهبودی هم احتمال زیادی وجود دارد که دوباره زگیل‌های تناسلی ظاهر شوند.

همیشه پیش از برقراری رابطه‌ی جنسی با شریک جنسی خود صحبت کنید و او را در جریان بیماری‌های آمیزشی خود قرار دهید. به این ترتیب با کمک هم از انتشار بیماری تا حد زیادی جلوگیری خواهید کرد.
 

علائم زگیل تناسلی در زنان و مردان چیست؟

همانطور که گفته شد ممکن است فرد مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی شده باشد؛ اما این ویروس به صورت غیر فعال در بدن فرد باشد؛ که در این صورت فرد ناقل بدون علامت می باشد.
 
فعال شدن ویروس در بدن می تواند علائمی را به دنبال داشته باشد؛ درد، خونریزی طی رابطه جنسی، خارش، سوزش، تغییر ترشحات واژن در خانم ها مانند افزایش ترشحات، التهاب و ورم، ایجاد زگیل بر روی فرج، دیواره واژن، ناحیه بین فرج و مقعد، و ایجاد زگیل بین مقعد و دهانه رحم، ایجاد زگیل بر روی نوک آلت در مردان، محور آلت، کیسه بیضه و مقعد، ایجاد ورم های کوچک به رنگ پوست از علائم بیماری زگیل تناسلی در حالت فعال می باشد‌.
 

هدف درمان زگیل تناسلی با لیزر :

لیزر را می توان از روش های موثر برای درمان زگیل تناسلی دانست.در صورتی که ضایعات و زگیل های ایجاد شده ریشه دار باشند درمان با لیزر و پلاسما می تواند نسبت به سایر روش های درمانی موثرتر عمل نماید. در درمان با لیزر پرتوهای نور فروسرخ بر روی ناحیه درگیر متمرکز می شوند. پرتوهای نور باعث تخریب بافت زگیل شده و در نتیجه این بیماری درمان می شود.
 
در خصوص درمان بیماری زگیل تناسلی با لیزر دو شایعه مطرح است که در زیر این دو شایعه را بررسی می نماییم.

یکی از شایعات این است که دود ناشی از لیزر باعث پخش شدن ویروس شده و در نتیجه این روش درمانی مناسب نمی باشد. در صورتی که در درمان با لیزر از دستگاهی به نام وکیوم استفاده می شود؛ وکیوم دارای فیلترهای نانو بوده که دود لیزر را تصفیه کرده و از محیط درمانی خارج می نماید؛ وکیوم اجازه خروج دود لیزر را نداده و دود را به داخل دستگاه می کشد؛ به همین سبب این شایعه بی اساس بوده و خطری برای مبتلایان به زگیل تناسلی ایجاد نمی نماید.
 
یکی دیگر از شایعات مطرح این است که لیزر برای خانم های باردار یا افرادی که قصد بارداری دارند می‌تواند خطرناک باشد؛ این ادعا نیز هیچ مبنای علمی ندارد در لیزر از پرتوهای نور استفاده می شود؛ عمق نفوذ پرتوهای نور با توجه به طول موج آنها می تواند متفاوت باشد؛ اما حتی پرتو های پر انرژی بیشتر از چند میلی متر در پوست نفوذ نکرده  و در نتیجه خطری برای فرد باردار یا افرادی که قصد بارداری دارند ندارد.
 
ممکن است بعد از درمان با لیزر ناحیه درمان شده دچار سوزش زخم و درد شود؛ این موارد از عوارض درمان با لیزر بوده و زودگذر هستند و پس از چند روز بهبود می یابند.شست و شوی محل درمان شده با صابون های عطری، کف حمام و لوسیون ها توصیه نمی شود.به توصیه های پزشک خود بعد از درمان توجه نموده و برای جلوگیری از عفونت زخمهای بعد از لیزر آنتی بیوتیک مصرف نمایید.

روشهای پیشگیری از زگیل تناسلی و انتقال آن

درمان خانگی زگیل تناسلی :

در برخی از موارد زگیل تناسلی خفیف بوده که استفاده از روش‌های خانگی می‌تواند آنها را به سرعت بهبود بخشد.می توانید از سیر یا عصاره آن، روغن درخت چای و سرکه سیب خانگی برای جلوگیری از عود بیماری و بهبود آن استفاده نمایید.
 
قبل از استفاده از روغن درخت چای تست حساسیت انجام دهید.بدین صورت که روغن درخت چای را بر روی زیر بغل یا روی بازوی خود استعمال کرده و بعد از چند ساعت اگر قرمزی و التهاب در ناحیه تست مشاهده نشد؛ آن را بر روی پنبه یا گاز استریل ریخته و بر روی زگیل های تناسلی استعمال نمایید.
 
اجازه دهید یک صبح تا شب روغن های درمانی مانند درخت چای و کرچک بر روی ناحیه زگیل ها بماند سپس با استفاده از لیف اسفنجی و آبگرم ناحیه مورد نظر را شستشو دهید.می توانید به طور روزانه پنبه یا گاز استریل را آغشته به سرکه سیب کرده و بر روی زگیل های خود استعمال نمایید؛ اگر بعد از مدتی مشاهده کردید که زگیل ها کدر و سیاه شده اند به درمان امیدوار شوید زیرا این نشانه تاثیر سرکه سیب بر روی زگیل تناسلی است.


منبع:
سایت دکتردکتر
سایت خیریه رضوی
سایت آزمایشگاه مندل


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط