مطابق قانون روابط مالک و مستاجر مصوب 1367 قرارداد اجاره در خصوص تمامی املاک مسکونی و تجاری با انقضای مدت به پایان می رسد و مستاجر در صورت عدم تمدید، موظف است عین مستاجره را تخلیه و تحویل مالک نمایند. برای اطلاعات بیشتر به سایت وکیل چی (vakilchi.com) مراجعه کنید.
حکم تخلیه چیست؟
حکم تخلیه در اصطلاح به معنی خالی کردن ملک و قطع دسترسی فرد متصرف از ملک مورد نظر می باشد. با این حکم مالک می تواند در ملک خود بدون هیچ گونه مشکل یا مانعی تصرف داشته باشد.بنابراین می توان گفت حکم تخلیه در ارتباط با مالک و مستاجر مطرح می شود. متاسفانه در حال حاضر به دلیل عدم آگاهی برخی افراد، مشکلات و اختلافات زیادی در محاکم قضائی بایگانی می شود.
گرفتن حکم تخلیه توسط مالک زمانیست که مستاجر بنا به هر دلیلی متعهد به اجرای بندهای قرارداد نباشد. چرا که رعایت قوانین که برای هر دو طرف قرارداد تنظیم شده است الزامی می باشد و عدم اجرای آن طبیعتا جرم محسوب می شود. اگر در زمان اجاره ملک، مستاجر دست به تخلف بزند، مالک می تواند در خواست تخلیه ملک خود را بدهد.
اجارهنامه یک قرارداد موقت است که بین موجر و مستاجر بسته میشود و بیانگر تعهداتی است که باید طرفین قرارداد به آن عمل کنند.
اجاره نامه چیست؟
قراردادی که اعتبار آن به مدت اجاره وابسته است و در صورتی که مدت اجاره قرارداد بیان نشود، دارای اعتبار نیست. البته این قراردادمی تواند به دو صورت رسمی و غیر رسمی باشد.اگر به هر دلیلی بین دو طرف قرارداد مشکلاتی ایجاد شود قانون راه حل هایی برای آن در نظر گرفته است.
اگر اجاره نامه به صورت رسمی بسته شده باشد، مالک می تواند با مراجعه به اداره ثبت اسناد، حکم تخلیه مستاجر را بگیرد و با مراجعه به دفتر اسناد رسمی که قرار داد اجاره در آن بسته شده است، درخواست صدور اجرایه انجام می شود.
شرایط گرفتن حکم تخلیه فوری
- اجاره نامه باید مدت دار باشد.
- اجاره نامه باید در دو نسخه تنظیم شده باشد.
- هر دو نسخه قرارداد اجاره نامه باید با امضا دو نفر شاهد بسته شود.
- هر دو نسخه قرارداد اجاره نامه باید با امضا مالک و مستاجر بسته شود.
- مدت اجاره باید به پایان برسد.
- مالک باید احراز مالکیت یا ذی نفع بودن را اثبات کند.
- پرداخت مبلغ ودیعه به مستاجر یا در حساب دادگاه تودیعه شده باشد.
قوانین مصوب برای درخواست حکم تخلیه ملک
- در صورتی که ملک خسارت مالی و یا تخریب داشته باشد و امکان تعمیر آن وجود نداشته باشد.
- چنانچه عین مستاجره برای درآمدزایی و کسب و کار مستاجر به شخص دیگری تحت عنوان نمایندگی یا وکالت اجاره داده شود
- اگر ملک دارای کاربرد مسکونی باشد و مالک نیاز به سکونت شخصی در آن پیدا کند. چنانچه حق فسخ قرارداد در انتقال قطعی ملک در مفاد قرارداد شرط شده باشد.
- در واقع اگر صاحب ملک بخواهد از ملک مسکونی خود استفاده کند و خریدار تا سه ماه پس از بستن قرار داد و زمان تخلیه ملک، اقدامات لازم را برای تخلیه انجام ندهد امکان گرفتن حکم تخلیه تا زمان پایان قرارداد اجاره وجود ندارد.
- اگر مستاجر ملک را به کس دیگری انتقال دهد
- مستاجر به مدت 3 ماه اجاره خود را پرداخت نکند.
- مستاجر قوانین موجود در قرارداد را نقض کرده باشد.
- ملک نیاز به تعمیر داشته باشد و مستاجر راضی به تخلیه نباشد.
گرفتن حکم تخلیه ملک چقدر طول می کشد؟
نمیتوان به صورت دقیق یک دادرسی تخلیه را تعیین کرد ولی اصولا برای دستور تخلیه یا همان تخلیه فوری زمانی حدودا یک ماه و برای گرفتن حکم تخلیه در دادگاه یا شورا در خصوص اماکن مسکونی زمانی حدود چهار ماه و در نهایت تخلیه اماکن تجاری شاید تا حدود یک سال هم طول بکشد.مدارک لازم برای اخذ حکم تخلیه
-
مدرک ثبت مالکیت مالک بر عین ملک یا منافع
-
قرار داد اجاره ای که به دلیل انقضا مدت یا حق فسخ به مالک حق تخلیه می دهد
-
فیش های واریزی مستاجر جهت اثبات مبالغ پرداختی او یا کسری پرداخت اقساط اجاره -
حسب مورد و در صورت نیاز تامین دلیل جهت اثبات خسارات وارده به ملک از سوی مستاجر
تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه
دستور تخلیه صرفا یک دستور است یعنی اینکه به صرف درخواست مالک دستور صادر می گردد مطابق قانون روابط مالک و مستاجر مصوب 1367 جلسه رسیدگی تعیین نمی شود و به طرفین (مالک و مستاجر) ابلاغ نمی شودهمچنین دستور تخلیه یا همان تخلیه فوری قطعی می باشد یعنی قابل تجدید نظرخواهی نیست و اعتراض به دستور پذیرفته نمی شود. به همین علت زمان روند دستور تخلیه بسیار کوتاه تر از حکم تخلیه می باشد و به همین دلیل است که به دستور تخلیه، تخلیه فوری می گویند.
حکم تخلیه دارای تشریفات و اصول دادرسی است در مواردی که مشمول حکم تخلیه می شود وقت رسیدگی تعیین می گردد جلسه رسیدگی تعیینی به طرفین قرارداد ابلاغ می گردد طرفین در تاریخ و ساعت مشخص حاضر مطابق اصل تناظر دفاع می نمایند و بعد از آن حکم تخلیه صادر می گردد و حکم صادر شده به طرفین قرار داد ابلاغ می شود.
کلام آخر
دعاوی ملکی از جمله پرونده های رایج در مراجعه قضایی است گرفتن حکم تخلیه پروسه ای است که در مواردی که مستاجر نسبت به تخلیه ملک همکاری نکند و یا از قوانین تعریف شده در قرارداد پیروی نکند مالک میتواند با این حکم نسبت به پس گرفتن ملکش اقدام کند.سپاس گزاریم که تا پایان مقاله همراه ما بودید. سعی کردیم بهترین اطلاعات را در حوزه حکم تخلیه در اختیارتان قرار دهیم. امدیدوارم که براتون مفید واقع شده باشد. برای اطلاعات بیشتر به سایت وکیل چی (vakilchi.com) مراجعه کنید.