ضدآفتاب؛ سپر بلاي پوست
نويسنده:دکترحسين بصيري
پوستتان را در مقابل آفتاب بيمه کنيد
مواجهه ملايم بدن انسان با نور خورشيد داراي تأثيرات مثبت جسمي (فيزيولوژيک) و رواني (سايکولوژيک) است؛ به عنوان مثال، مواجهه با نور خورشيد سبب تحريک گردش خون، افزايش توليد هموگلوبين و حتي کاهش فشارخون ميشود. به علاوه، نور خورشيد به واسطه توليد ويتامينD (از طريق فعالسازي پيشساز ويتامين D3 موجود در اپيدرم) که سبب افزايش جذب کلسيم در سيستم گوارشي ميشود، در پيشگيري و درمان پوکي استخوان نقش مهمي دارد. نور خورشيد در درمان سل غدد و استخوان و انواع خاصي از بيماريهاي پوستي نظير پسوريازيس و همچنين در کاهش حساسيت افراد نسبت به بيماريهاي عفوني موثر است و همچنين با تحريک سنتز ملانين و افزايش ضخامت پوست، نقش مهمي را در تشکيل مکانيزمهاي طبيعي بدن براي مقابله با آفتابسوختگي ايفا ميکند.
اما همين نور مفيد، مضراتي هم دارد؛ مخصوصا براي پوست، و البته اين آثار مضر ناشي از مواجهه با نور خورشيد شامل آثار کوتاهمدت و بلندمدت است. با برخي از همين عوارض منفي آفتاب و راههاي برخوررد با آن و پيشگيري از خطراتش آشنا شويد.
آثار کوتاهمدت شامل آسيبهاي زودگذر و موقتي لايه اپيدرم است که آفتابسوختگي ناميده ميشود و علايم آن از يک اريتم (سرخ شدن و سوختگي پوست) تا سوختگي دردناک و همراه با تاول متغير است. زماني که قسمت اعظم پوست تحت تأثير اين نوع از سوختگي قرار بگيرد، با علايمي همچون تب و لرز، حالت تهوع و خارش همراه است. تحقيقات نشان ميدهد اين آسيبها ناشي از تخريب يا آسيب لايه سلولي خاردار اپيدرم پوست است که احتمالاً به دليل بازتوليد پروتئينهاي موجود در اين سلولها رخ ميدهد. ترشح واسطههاي التهابزاي شبه هيستاميني توسط سلولهاي آسيبديده سبب گشادشدن عروق و ايجاد اريتم يا سرخي شده و همچنين سبب ادم (تورم) و تحريک تقسيم سلولهاي لايه بازال اپيدرم نيز ميشود.
آثار مزمن يا بلندمدت مواجهه با نور خورشيد که معمولاً کارگران، کشاورزان و مهندسان ساختماني در معرض آن قرار ميگيرند، شامل پيري زودرس پوست، ضخيم شدن و از دست رفتن قابليت ارتجاعي پوست، چروکيدگي پوست (بهدليل کاهش توانايي نگهداري آب توسط پوست) و سرطان پوست است.
تاريخچه ضدآفتاب
UV-A سبب برنزه شدن پوست در نتيجه فتواکسيداسيون فرم خاصي از ملانين در لايههاي سطحي پوست بدون ايجاد التهاب و علايم خاص ميشود. پيري زودرس پوست، چروک و سرطان پوست ناشي از اين محدوده طيف نور فرابنفش است.
UV-B محدودهاي از طيف نور فرابنفش است که مسوول ايجاد اريتم يا آفتابسوختگي و واکنشهاي التهابزاست که نهايتاً به توليد ملانين و برنزه شدن پوست منجر ميشوند.
UV-C تشعشعات کوتاه فرابنفش را شامل ميشود. اگرچه براي بافتهاي بدن بسيار آسيبرسان است، بيشتر آن توسط لايه اُزون اتمسفر زمين فيلتر ميشود و به پوست بدن ما نميرسد. با اين حال، ممکن است با منابع مصنوعي نور فرابنفش نظير دستگاه سولاريوم توليد و منتشر شود.
محتويات ضدآفتاب
جاذبهاي غيرآلي از لحاظ اتمهاي تشکيلدهنده حاوي روي، تيتانيوم و اکسيژن هستند و در فرمولاسيون بهصورت اجتماعي از هزاران مولکول منفرد مشاهده ميشوند.
اين نوع از جاذبها طيف وسيعي از امواج فرابنفش را جذب ميکنند. قطر اين تجمعات مولکولي بين 100 تا 300 نانومتر متغيراست. در صورت کوچک بودن قطر (زير 100 نانومتر) پس از استفاده روي پوست ظاهري شفاف و بيرنگ داشته، اما در صورت بزرگ بودن آنها (بالاي 200 نانومتر) روي پوست رنگ گچي ايجاد کرده که از لحاظ آرايشي نامطلوب است. دي اکسيد تيتانيوم (TiO2) و اکسيد روي (ZnO) مثالهايي از اين نوع جاذبها هستند.
SPF چيست؟
عامل محافظت از خورشيد(SPF)
براي مثال، اگر در فردي به طور معمول براي ايجاد اريتم يا سرخي حداقل به 20 دقيقه در معرض نور خورشيد قرار گرفتن زمان نياز است، پس از استفاده از ضدآفتابي با 6=SPF به 120 دقيقه زمان براي ايجاد اريتم در همان فرد زمان نياز است که از حاصلضرب 20 در 6 در صورتي که محصول شسته نشود يا با تعريق برداشته نشود، حاصل ميشود.
با توجه به حساسيت پوست افراد، ضدآفتابها با SPF مختلف توصيه ميشود. براي افرادي که داراي پوست حساس هستند و پوست آنها به آساني در مقابل آفتاب ميسوزد، ضدآفتابهايي با SPF 15 يا بالاتر پيشنهاد ميشود. همچنين توجه به اين نکته الزامي است که عدد SPF نشاندهنده درصد حفاظت نيست.
وقتي SPF بالاتر ميرود...
امروزه براي افزايش SPF در برخي فرآوردههاي ضدآفتاب از فناوري نانو نيز استفاده شده است تا بدون افزايش غلظت جاذبهاي آلي و غيرآلي، SPF ضدآفتاب افزايش يابد. کرههاي تو خالي پليمري مثالي از اين افزايندههاي SPF است. اين کرهها از آب پر شده و غيرقابل رويت هستند و در اثر تابش نور روي پوست احساس نميشوند. در هنگام استعمال روي پوست آب بهصورت برگشت ناپذير از کرهها خارج شده و کرههاي توخالي به جاي ميگذارد که با شکست و انحراف نور نقش موثري در افزايش SPF دارند.
5 نکته براي انتخاب و خريد ضدآفتاب
* دومين نکته در انتخاب ميزان SPF ضدآفتاب اين است که بايد توجه داشت تنها در شرايط ويژه مانند اسکي، کوهنوردي و شنا و در پوستهاي حساس به نور و تحت درمان که پوست به محافظت ويژه يا حداکثر نياز دارد، بايد از SPFهاي بالاي 50 استفاده کرد. استفاده از افزايندههاي SPF در فرآوردههاي ضدآفتاب با کاهش غلظت مورد نياز جاذبهاي آلي براي رسيدن به SPFهاي بالا، از آثار سوء ناشي از غلظت بالاي مواد ضدآفتاب روي پوست جلوگيري ميکند.
* سومين نکته در اين خصوص توجه به اين موضوع است که به عنوان مثال 30SPF به اين معنا نيست که پوست 30 ضرب در 20 دقيقه در مقابل آفتاب مصون ميماند، چرا که پراکنش مواد ضدآفتاب در سطح پوست يکنواخت نبوده و معمولاً با تعريق يا مالش با سطوح ديگر اين مواد از سطح پوست برداشته ميشوند و بنابراين ضدآفتاب با هر SPF بايد 2 ساعت يکبار تجديد شود.
* نکته چهارم اينکه اين تصور که ضدآفتاب تنها بايد در تابستان و در زير نور مستقيم خورشيد مورد استفاده قرار گيرد، کاملاً اشتباه است و در ساير فصول و حتي زير نور لامپ بايد براي پيشگيري از پيري زودرس ناشي از آثار مضر نور روي پوست، از ضدآفتاب استفاده کرد. همچنين به منظور جذب و اثربخشي بهتر ضدآفتاب، معمولاً 30 دقيقه قبل از مواجهه با منبع نور بايد از ضدآفتاب استفاده کرد.
* پنجمين نکته در انتخاب محصولات ضدآفتاب توجه به اين نکته است که يک ضدآفتاب کامل علاوه بر مواد ضدآفتاب بايد حاوي مواد مرطوب کننده، التيام بخش و ضدالتهاب، آنتياکسيدان و ضدپيري زودرس و مواد کنترل کننده تعريق نيز باشد.
منبع: www.salamat.com
ae