پستانك عليه دهان و دندان و گوش کودک
نويسنده:دکتر شکيلا نيکنام
مكيدن پستانك براي كودكان چه ضررهايي دارد؟
شايد شما عادت داشته باشيد تا كودكتان گريه كرد پستانك ويا شيشه شير را در دهانش بگذاريد ولي با اين كار به كودكتان خيانت كردهايد. مكيدن انگشت، پستانك و سرشيشه به علت اثرگذاشتن روي ساختمان فك و دندانها و جلو آمدن زبان ميتواند باعث اشتباه تلفظ كردن كلمات توسط كودك و حتي در بعضي موارد ايجاد اختلال در بلع شود.
به طور طبيعي كودك بايد تا چهار سالگي بتواند تلفظ كلمات را به طور صحيح ادا كند كه البته براي تلفظ صحيح حرف «ر» و «ژ» شايد به زمان بيشتري نياز باشد چراكه حرف «ر» آخرين حرفي است كه كودك تلفظ آن را ياد ميگيرد.
كارشناسان گفتار و زبان به تمام پدران و مادران توصيه ميكنند تا فرزندان خود را از ماههاي اول تولد براي معاينات دورهاي و گرفتن شناسنامه سلامت به مراكز توانبخشي و درماني ببرند و تلاش كنند پستانك را از فهرست وسايل مورد نياز كودك حذف كنند. اگر كودك به مكيدن پستانك عادت دارد با كمك دندانپزشك سعي كنند اين عادت را از سر كودك بيندازند. البته بيشتر کودکان مکيدن انگشت و پستانک و ديگر اشيا را خود به خود در سنين 2 تا 4 سالگي ترک ميکنند و همين باعث ميشود که دندانها و فکين دچار آسيب نشوند ولي بعضي از آنها اين عادات را به مدت طولاني تکرار ميکنند که ممکن است باعث بينظمي در قوسهاي دنداني شده و ضمناً دندانهاي جلو بيرون زده شده و به هم نيايند.
پستانک و پوسيدگي دندانها
دكتر رمضاني با اشاره به اين باورهاي غلط در خصوص بهداشت دهان و دندان ميافزايد: «برخي از مادران نكات بهداشتي دهان و دندان كودك را به خوبي رعايت نميكنند و در مواردي نيز با گذاشتن پستانك يا قاشق در دهان كودك به منظور تميز كردن آن، عملا ميكروبهاي پوسيدگيزا را وارد دهان او ميكنند.» اين متخصص در دندانپزشكي كودكان يادآور شد: «مشاهده شده است كودكاني كه مادران آنها از وضعيت بهداشتي مناسبي برخوردار نيستند، چند برابر بيشتر از ساير كودكان دچار پوسيدگيهاي دنداني ميشوند.»
پستانك و گوشدرد بچهها
پيش از اين بيشتر پزشكان به طور تجربي اعتقاد داشتند كه استفاده از پستانك، راه ورودي براي انواع باكتريهايي است كه باعث عفونت گوش ميشود اما شواهد پژوهشي نداشتند تا اينكه اين مطالعه جديد انجام شد. در اين مطالعه حدود 500 كودك زير 4 سال، براي 5 سال از لحاظ ابتلا به عفونت گوش مياني بررسي و پيگيري شدند و محققان از مقايسه گروهي از آنان كه عادت به مكيدن پستانك داشتند، با آنها كه اين عادت را نداشتند، به اين نتيجه رسيدند كه اين برداشت تجربي پزشكان صحيح است.
از آنجا كه حلق و گوش، به هم مرتبط هستند، دهان راه خوبي براي ورود باكتريها محسوب ميشود، ضمن اينكه اولين نوبت عفونت، باعث حساس شدن مجاري و بدن كودك به آن باكتري خاص شده و دورههاي بعدي عفونت را به دنبال دارد. درمان عفونت گوش مياني معمولاً پرهزينه است و عوارض خاص خود را دارد، به همين دليل، تكيه اصلي روي پيشگيري از اين عفونت است.
اگر شيرخواري همزمان هم پستانك ميمكد و هم به طور مكرر دچار عفونت گوش مياني يا «اوتيت مديا» ميشود، بهتر است به والدين او توصيه كرد او را از پستانك بگيرند.
استفاده از پستانك ميتواند راه خوبي براي ورود عفونتهاي گوارشي نيز باشد چون كودك دائما پستانک را از دهان خود بيرون مياندازد و دوباره آن را برميدارد شايد اگر بررسي دقيقي روي پستانكها انجام گيرد، مشخص شود كه چه تعداد زيادي از انواع ميكروبها روي آن رفتوآمد دارند.
منبع: http://www.salamat.com