کارماند در خانه
ده نکته روانشناسی، برای زن و شوهرهای کارمند، به ویژه اگر همکار هم باشند
در روزهایی که نه زندگی به راحتی دوران نامزدی پدرهایمان است، نه خودمان اهل آن جور زندگی کردن هستیم، دندمان نرم، باید بیشتر و دوموتوره کار کنیم که چرخ زندگی بچرخد و نانی به کف آریم و به غفلت نخوریم و البته باید مراقب باشیم این سبک زندگی، باعث نشود زندگی مشترکمان را از کف بدهیم و به غفلت بخوریم. نکته اینکه، هنوز خیلی از خانواده ها مخصوصاً از زنان انتظار دارند که همزمان با کارکردن نقش های سنتی خودشان را انجام دهند. از آن طرف توقع از مردهای «کاری» هم هنوز در خیلی از خانواده ها سنتی است. این تعارض های فرهنگی از یک طرف، زمانی که به هر حال صرف کارکردن در بیرون از خانه می شود و سر هر دو طرف را شلوغ تر می کند از طرف دیگر باعث می شود که این سبک از زندگی چالش های بیشتری از سبک زندگی سنتی داشته باشد. در این نکته ها می خواهیم بگوییم که چطور می شود با این چالش ها کنار آمد و از زندگی کارمندی لذت بیشتری برد.
1 زمان را مدیریت کنید
هم خانم ها و هم آقایان شاغل متأهل سرشان خیلی شلوغ است. اگر بچه دار باشند که دیگر شلوغ تر. نقش هایی مثل کارمندبودن در بیرون از خانه، مدیریت امور منزل و بچه داری هر کدامشان به تنهایی به اندازه یک شغل وقت گیرند. برای همین هر دو نفر باید یک برنامه برای مدیریت کردن زمانشان داشته باشند. نوشتن درباره مهارت مدیریت زمان خودش به اندازه همین مطلب جای حرف دارد. اما کلیاتش این است که کارهایتان را اولویت بندی کنید، برنامه روزانه، هفتگی و ماهانه برای کارهایتان داشته باشید، اگر می توانید یک سری از کارها را به دیگران محول کنید، کارهای غیرضروری را حذف کنید، مدت زمان مکالمه های تلفنی غیرضروری را کمترکنید و از این قبیل. در مورد یکی دیگر از اصول مدیریت زمان در نکته بعدی نوشته ایم.
2 تربیت یادتان نرود
یک اصل کلی در تربیت بچه ها این است که حرف و شیوه پدر و مادر در تربیت باید همسو باشد که بچه بیچاره سردرگم نشود. این نکته در مورد پدر و مادرهای شاغل دیگر خیلی پر رنگ تر و بغرنج تر است؛ اول اینکه به خاطر اینکه زمان بودنشان با بچه ها تقریباً مثل هم است، بنابراین بچه به یک میزان از دو طرف تأثیر می گیرد و مثل خانواده های سنتی تر مادر همیشه با بچه نیست. دوم هم اینکه جانیفتادن این سبک زندگی حتی در دو طرف ممکن است باعث بحث های بی انتهایی درباره مسؤولیت تربیت بچه شود و این خودش لج و لجبازی راه می اندازد. حتی اگر سبک تربیتتان غلط باشد یعنی خیلی آسان گیر یا خیلی سختگیر باشید بهتر است هر دو تا این جوری باشید نه اینکه هر کسی ساز خودش را بزند. این هم البته احتیاج به توافق در همان با هم بودن های دونفره بدون حضور بچه ها دارد.
3 با استرس خانه نروید
داشتن فشارهای روانی شغلی فقط تأثیر منفی روی کارتان ندارد. اگر نتوانید راهی برای مقابله با این فشارها پیدا کنید شما این استرس ها را با خودتان به خانه می آورید و با این کارتان جو خانه را هم ناخوشایند می کنید. سعی کنید راه هایی برای مقابله با این استرس ها در درون محل کارتان پیدا کنید؛ مثلا اگر واقعا کارتان زیاد است و فرسوده می شوید به خاطر زندگیتان هم که شده کارهایتان را کم کنید، اگر با رئیس یا همکارتان مشکل دارید با مذاکره مشکل را حل یا لااقل کم کنید، اگر چند نقش متناقض در محل کارتان دارید که انجام دادن همه آنها برایتان ممکن نیست آن را با رئیستان در میان بگذارید و مهم تر از همه اینکه ساعت نسبتاً مشخصی برای آغاز و پایان کار روزانه داشته باشید؛ یعنی با رئیستان در مورد اضافه کاری ها قبل از پیش آمدنش حرف بزنید.
4 هماهنگ باشید
مهمانی گرفتن برای زن های خانه دار راحت تر از زن های شاغل است. مردهایی که زنانشان شاغل است هم به خاطر کمک کردن در کارهای خانه موقع مهمانی سرشان شلوغ تر است. برای همین حتماً قبل از جواب دادن به یک درخواست مهمانی یا یک دعوت به مهمانی با همسرتان هماهنگ کنید. انجام ندادن همین هماهنگی کوچک، هم لذت مهمانی را به یک فشار روانی ناجور تبدیل می کند و هم دلخوری هایی بین دو نفر پیش می آورد. دلخوری هایی که معمولاً به دعواهای لفظی بدل می شود. موضوع این دعواها هم به این بستگی دارد که مهمان از خانواده یا دوستان زن است یا شوهر.
5 با هم مرخصی بروید
تا جایی که می توانید مرخصی همزمان بگیرید یعنی کاری کنید که زمان مرخصی تان که طولانی مدت ترین وقت فراغتتان است همزمان باشد. در غیر این صورت حتماً بخشی از مرخصی تان را برای خانواده بگذارید و برایش برنامه داشته باشید. خانم ها حتماً قبل از باردارشدنشان تکلیفشان را با بیمه کاری مشخص کنند تا بدون احساس گناه و با داشتن حقوق، مرخصی زایمان بگیرند. رعایت نکردن همین نکته ساده زایمان را به یک استرس مالی و شغلی تبدیل می کند. بسیاری از زنان بیمه نشده به خاطر زایمان کارشان را برای همیشه از دست می دهند و در آینده احساس بدی نسبت به این روزها پیدا می کنند .
6 بچه ها را دریابید
چه کسی باید بچه ها را به پارک ببرد؟ چه کسی باید آنها را به مدرسه یا مهدکودک برساند؟ چه کسی باید آنها را برگرداند ؟ چه کسی باید به جلسه اولیا و مربیان برود؟ چه کسی باید به درس بچه ها برسد؟ چه کسی باید برای فراغتشان برنامه داشته باشد؟ همه اینها به توافق والدین بستگی دارد. اما اگر همه اینها به دوش زن خانه یا مرد خانه بیفتد نتیجه اش ، هم استرس است، هم دلخوری و هم تأثیر منفی روی روان بچه ها. معمولاً از وقتی که سن بچه ها به مهد می رسد و مادر می تواند فراغت بیشتری داشته باشد بحث تقسیم وظایف در خانه داغ می شود. یادتان باشد که فرزند شما به هر دو نفرتان احتیاج دارد و اگر توافقتان منصفانه باشد یعنی اینکه دونفرتان برای بچه ها وقت گذاشته اید.
7 توافق مالی بکنید
یکی از مهمترین چیزهایی که زن و شوهر کارمند باید در موردش توافق داشته باشد شیوه هزینه کردن درآمدهایشان است. اینکه چه کسی باید پولش را صرف چه چیزی کند اصلاً تعارف بردار نیست. توافق نکردن و مبهم گذاشتن این مورد می تواند همیشه بهانه یک دعوای طولانی خسته کننده باشد. یک بار برای همیشه دونفره و بدون حضور دیگران بنشینید و در این مورد حرف بزنید و به نتیجه مشخص برسید. ممکن است منطقی این باشد که خانم ها بخشی از درآمدشان را صرف خانه کنند اما بعضی از مردها ترجیح می دهند که همچنان نقش نان آور تمام عیار را بازی کنند. به هر حال یادتان باشد که شما یک سبک زندگی امروزی را برگزیده اید و وسط این توافق حرف هایی مثل «پول خانه را باید مرد بیاورد» واقعاً خارج می زند. اگر قرار است پس اندازی داشته باشید بهتر است با سهم های مشخص از دو طرف باشد. اگر این پس انداز هم به خرید ملک یا اتومبیلی منجر شد حتماً این سهم ها به نحوی در مالکیت چیزی که خریده اید معلوم شود. شاید بگویید زندگی مشترک که دیگر این حرف ها را ندارد اما راستش را بخواهید توافق نکردن درباره همین چیزها در مواقع بحرانی حتی می تواند منجر به طلاق شود.
8 از وقت استفاده کنید
همه کسانی که در بیرون از خانه کار می کنند، چه خانم و چه آقا وقت هایی دارند که در آن هیچ کاری انجام نمی دهند. از همه این وقت ها مشهورتر زمان رسیدن به محل کار یا برگشتن به خانه است. می توان از این زمان ها برای انجام دادن کارهای کوچکی که معمولاً آنها را در خانه یا منزل انجام می دهید، استفاده کنید.کارهای ساده ای مثل یک هماهنگی کاری با پیامک، خواندن یک کتاب کوچک، احوالپرسی پیامکی از خانواده پدری یا حتی بافتن کاموا. حتی اگر به علت شلوغی وسیله نقلیه عمومی یا نشتن پشت رل هیچ کدام از این کارها را نتوانید انجام دهید، می توانید یک بار در ذهنتان برنامه روزانه تان را مرور کنید تا کاری از قلم نیفتد یا اینکه اگر برنامه ای برای یادگرفتن یک زبان دارید، با یک پلیر و هدفون از برنامه های صوتی یادگیری زبان استفاده کنید. استفاده از وقت های مرده واقعاً استرس همین کارهای کوچک را کم می کند و شما می توانید کارهای طولانی مدت را که سال هاست آنها را عقب انداخته اید(مثل یادگرفتن زبان یا خواندن یک رمان سنگین) به انجام برسانید. از همه مهم تر اینکه پرکردن وقت های مرده اوقات فراغتی که با همسرتان می گذرانید را بیشتر می کند.
2 نکته کلیدی برای حفظ زندگی
مواظب طلاق اداری باشید!
1. وقتی برای با هم بودن دو نفره در نظر بگیرید
حتی اگر بچه دار هستید و سرتان به خاطر اشتغال دو نفره خیلی شلوغ است، باز هم باید وقتی را در هفته یا ماه در نظر بگیرید و با هم به تنهایی فراغتتان را بگذرانید. این با هم بودن دو نفره، هم باعث رفع موقت استرس های زندگی روزمره می شود، هم احساس تعلق به خانواده را تقویت می کند، هم حرف هایی که جلوی بچه ها یا پشت تلفن نمی شود گفت زده می شود و هم اگر برنامه کوتاه مدت یا بلندمدت مشترکی برای آینده دارید بهترین وقت برای مطرح کردنشان همین زمان با هم بودن های دونفره است. در صورت وجود نداشتن این زمان ها شما به یک پدر و مادر وقفی يا یک کارمند وقفی تبدیل می شوید. درست است که این کارها خودشان به شما احساس هویت شغلی یا هویت پدر و مادری می دهد اما احساس خوب همسر بودن و همسر داشتن را به شما نمی دهد. غیر از این باید حتماً یک وقت برای خودتان به تنهایی (زن به تنهایی یا مرد به تنهایی) داشته باشید وقتی که صرف علاقه های کاملاً شخصی خودتان می شود این وقت ها هم از کلافه شدن به خاطر درگیری همیشگی با کار یا خانواده جلوگیری می کند و هم شما را شارژ می کند تا با انرژی بیشتری به کارهای شغلی و خانوادگی برسید.
2. کارهای خانه را تقسیم کنید
حالا که خانم سنت شکنی کرده و دارد کارهای بیرون از خانه را هم انجام می دهد، آقای خانه هم باید سنت شکنی کند و کمک دست خانم در کارهای خانه باشد. البته بعضی از خانواده ها این طور برنامه ریزی می کنند که خانم ساعات کار کمتری را صرف کار می کند و زودتر به خانه بر می گردد تا به منزل هم برسد اما حتی در این صورت نیز کمک کردن آقایان هم استرس کارهای خانه را کم می کند و هم حس عاطفی دو طرف را تقویت می کند. البته کارهای خانه فقط ظرف شستن و جارو کردن نیست.کارهایی مثل خرید کردن، پرداخت قبض ها و تغییر دادن دکوراسیون اتفاقاً کارهایی هستند که آقایان سنتی راحت تر حاضر به انجامش هستند تا جایی که می توانید به شیوه های به روزتر کارهای اداری و بانکی مثل کار با اینترنت، گوشی و عابر بانک ها آشنا شوید تا این بخش پردردسر وقت کمتری از شما و همسرتان بگیرد.
منبع: نشريه همشهري جوان شماره 309