اگزما؛ بيماري شايع پوستي

پوست يكي از حساس‌ترين اجزاي بدن ما انسان‌هاست. مراقبت نكردن و بي توجهي به برخي مسائل در مواقعي مي‌تواند موجبات بروز و ظهور بيماري‌هاي پوستي را فراهم كند. براساس آمار موجود، بيماري اگزما يا همان التهاب پوست، جزو شايع‌ترين امراض پوستي است. در اين مقاله بر ‌آنيم تا به بررسي اين بيماري، راه‌هاي درمان و تشخيص آن بپردازيم.
سه‌شنبه، 19 ارديبهشت 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اگزما؛ بيماري شايع پوستي

اگزما؛ بيماري شايع پوستي
اگزما؛ بيماري شايع پوستي


 

مترجم: آرش ميري خاني



 
پوست يكي از حساس‌ترين اجزاي بدن ما انسان‌هاست. مراقبت نكردن و بي توجهي به برخي مسائل در مواقعي مي‌تواند موجبات بروز و ظهور بيماري‌هاي پوستي را فراهم كند. براساس آمار موجود، بيماري اگزما يا همان التهاب پوست، جزو شايع‌ترين امراض پوستي است. در اين مقاله بر ‌آنيم تا به بررسي اين بيماري، راه‌هاي درمان و تشخيص آن بپردازيم.
پزشكان اگزما را نوعي التهاب پوستي كه عموماً همراه با سوزش يا خارش است، مي‌دانند. البته اين بيماري مي‌تواند با اشكال گوناگون ظاهر شود. اگزما قادر است در هر سني فرد را مبتلا و درگير كند، اما تحقيقات جديد نشان داده كه 85 درصد افراد مبتلا به اگزما سني كمتر از 5 سال داشته‌اند. لازم به يادآوري است كه در بيشتر موارد اگزما به صورت طبيعي تا سن 3 سالگي برطرف مي‌شود، اما در برخي موارد ممكن است اين بيماري پوستي تا آخر عمر با فرد همراه باشد. ثابت شده كه در اغلب مواقع افراد مبتلا به اگزما در خود يا خانواده خود سابقه بيماري‌هاي آلرژيك داشته‌اند. بيماري‌هاي ناشي از حساسيت مثل آسم آلرژيك و زكام بهاره از جمله امراضي هستند كه فرد را در مقابل ابتلا به اگزما آسيب پذيرتر مي‌كنند. اگر چه آمار دقيقي از افراد مبتلا به اگزما در جهان در دست نيست، اما كارشناسان تخمين مي‌زنند كه دست كم 20 درصد كودكان و يك تا دو درصد بزرگسالان با اين بيماري پوستي مواجه مي‌شوند. اين در حاليست كه دختران بيشتر از پسران در معرض ابتلا به اگزما هستند. خوشبختانه اگزما به هيچ عنوان مسري نيست، اما پتانسيل وجودي آن به عوامل ژنتيكي و ارثي وابسته است. اكنون اين سئوال مطرح مي‌شود كه عوامل بروز اگزما چيست؟ متأسفانه عليرغم پيشرفت‌هاي علمي و پزشكي، بشر هنوز نتوانسته علت بروز اگزما را به صورت دقيق تشخيص دهد. اما گمان قاطع به اين است كه نوعي رفتار ناقص در پوست كه با برخي عوامل وابسته به سيستم دفاعي بدن در هم مي‌آميزند، باعث بروز اگزما مي‌شوند. تحقيقات جديد نشان داد كه افراد مبتلا به اگزما نقص ساختاري در برخي پروتئين‌ها از جمله "فيلاگرين" دارند. البته اگزما ممكن است بر اثر برخورد برخي مواد خارجي به پوست مثل صابون، مواد آرايشي، لباس، مواد شوينده، زيورآلات يا حتي عرق بدن ظهور كند. البته تغيير ناگهاني آب و هوا و رطوبت و حتي عوامل روحي مثل استرس نيز فرد را مستعد ابتلا به اگزما مي‌كند. اگزما عموماً با خشكي نقطه يا نقاطي از پوست، قرمزي پوست و خارش و سوزش همراه است. اما خارش اصلي‌ترين نشانه بروز اگزما است. در موارد حاد، اگزما مي‌تواند به توليد تاول و زخم‌هاي تراوش‌كننده منجر شود. بايد به اين نكته توجه داشت كه خاراندن نقاط درگير اگزما باعث نازك شدن پوست و حساسيت بيشتر مي‌شود. اگر چه اگزما مي‌تواند تمامي نقاط بدن را مورد حمله قرار دهد، اما اين بيماري عموماً در صورت، گردن، داخل ابروها، زانوها و آرنج‌ها ظهور مي‌كند. در مورد نوزادان نيز اگزما اغلب در مناطقي مثل پيشاني، چانه، ساعد، پا، جمجمه و گردن به چشم مي‌خورد.

اگزما؛ بيماري شايع پوستي

تشخيص اگزما
براي تشخيص اگزما پزشك بايد ابتدا معاينات باليني را انجام دهد و سپس سابقه پزشكي بيمار را نيز بررسي كند. نبايد اين نكته را از ياد برد كه اگزما علائمي دارد كه بسيار شبيه به برخي امراض ديگر پوستي است. امراضي كه از انواع آلودگي و حساسيت‌هاي دارويي نيز بروز مي‌كند، علائمي مشابه اگزما دارند، از اين رو فرآيند تشخيصي اين بيماري بسيار مهم جلوه مي‌كنند. در برخي موارد نمونه‌برداري از پوست و انجام آزمايش‌هاي دقيق‌تر مي‌تواند بيشتر مثمر ثمر باشد. البته انجام آزمايش‌هاي مربوط به آلرژي نيز مفيد است، اما تاكنون پزشكان موفق نشده‌اند تا از طريق آزمايش خون به بروز بيماري اگزما پي ببرند.
راه‌هاي درمان
اهداف درمان اگزما جلوگيري از خارش مضاعف، متورم شدن و بدتر شدن شرايط پوستي است. اگزما بايد از طريق عوض كردن برخي عادات در كنار مصرف داروهاي مختلف درمان شود. درمان اگزما با توجه به سن فرد مبتلا شرايط خاص خود را مي‌طلبد. استفاده از كرم‌ها و سرم‌هاي آبرساني‌كننده مي‌تواند به درمان هر چه سريع‌تر اگزما كمك كند. توصيه مي‌شود براي كمتر كردن ريسك ابتلا به اگزما يا حتي درمان آن، پس از 5 دقيقه دوش گرفتن با آب ولرم، بدن خود را با كرم‌هاي ساخته شده بر پايه وازلين بپوشانيد. البته استفاده از كرم‌هاي «كورتيكو استروئيد» نيز مي‌تواند در كاهش تورم مناطق درگير اگزما كمك كند.
آيا اگزما قابل پيشگيري است؟
درمان و راه درماني قطعي براي اگزما وجود ندارد، اما مي‌توان با بكارگيري نكات زير، تا حد زيادي از ابتلا به اين بيماري پوستي جلوگيري كرد.
از حمام‌هاي طولاني پرهيز و از مواد مرطوب و نرم‌كننده پوست مخصوصاً پس از استحمام استفاده كنيد. به ياد داشته باشيد كه حتماً به جاي آب داغ براي دوش گرفتن از آب ولرم استفاده كنيد. از سويي استفاده از صابون‌هاي ملايم را در دستور كار خود قرار دهيد. از تماس با مواد محركي مثل صابون‌هاي عطري، شوينده‌ها، عطر و زيورآلات خودداري كنيد. لباس‌هاي راحت و آزاد بپوشيد. الياف نخي دوست پوست انسان‌ها هستند. اگر پوست شما مي‌خارد، به جاي خاراندن آن را سرد كنيد. كمپرس آب سرد يا يخ باعث كاهش حس خارش در پوست مي‌شود.
از غذاهاي تند كه ممكن است براي شما حساسيت ايجاد كنند، استفاده نكنيد.
تمرينات ورزشي و مديتيشن براي كنترل فشارهاي روحي و استرس نيز مي‌تواند مفيد واقع شود. اگر مجبور بوديد از مواد شوينده استفاده كنيد، حتماً دست‌كش بپوشيد. حتي‌الامكان از فعاليت زياد بپرهيزيد چون فعاليت مضاعف موجب افزايش تعرق بدن مي‌شود و عرق نيز حساسيت‌هاي پوستي را به دنبال خواهد داشت. سعي كنيد در هنگام خواب، در محيط‌هاي خنك بخوابيد.
در پايان اگر هم شما دچار هيچ يك از امراض پوستي نيستيد، بهتر است براي جلوگيري از ابتلا به اين بيماري‌ها حتماً بهداشت پوست خود را رعايت كنيد
منبع: Medlcinenet
http://www.ettelaat.com

ارسال توسط کاربر محترم سایت :hasantaleb




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.