در ميان مردم، باورهاي مختلفي درباره ي مسايل مختلف وجود دارد که بهداشت دهان و دندان يکي از آن هاست. مثلاً بعضي ها تصور مي کنند هر دنداني که بيفتد، يک دندان جديد به جاي آن در مي آيد يا شيريني خوردن باعث مي شود که دندان کرم بگذارد. به نظر شما اين باور ها مبناي علمي دارند؟!
1-شيريني نخور، دندانت کرم مي گذارد!
محققان در يک پژوهش جديد تصاوير ميکروسکوپي از ساختارهاي بسيار کوچک و عجيب شبيه به کرم را در درون دندان کرسي انسان به دست آورده اند. بر اساس اين پژوهش، از زمان هاي بسيارقديم ودر بسياري از فرهنگ ها، اين اصطلاح در بين مردم رواج داشته است که دندان هادچار کرم خوردگي شده و پوسيده مي شوند، اکنون محققان با کشف اين ساختارهاي جديد و بسيار کوچک، اين باور قديمي را اثبات کرده و نشان داده اند. محققان دانشکده ي پزشکي دانشگاه «مريلند» که کاشف اين اجزاي کرمي شکل هستند، در اين باره مي گويند؛ اين ساختارها کرم نيستند اما ماهيت اصلي آن ها هنوز نامعلوم است.
در اين پژوهش معلوم شده که اجراي استوانه يي يا لوله يي شکلي از ميان حفره هاي طبيعي دندان ها به سمت بيرون رشد کرده اند. درون يک دندان انسان بيش از 500 هزار عدد از اين استوانه ها در هر ميلي مترمربع وجود دارد که به عنوان کانال هاي کشيده شده از اعصاب به سمت دندان عمل مي کنند. اين استوانه ها احساس گرما و سرما را به اعصاب دندان منتقل مي نمايند. در پژوهش هاي جديد تصاوير دقيق تري از اين ساختارها به دست آمده که سئوالات بيشتري را در اين باره وجود آورده است. از اين رو بررسي هاي دانشمندان براي کشف ماهيت اين ساختارها ادامه دارد.
2-جرم گيري به مينا دندان آسيب مي رساند!
بيشتر مردم تصور مي کنند جرم گيري دندان موجب نازک شدن ميناي دندان و پوسيدگي آن مي شود اما در واقع، هنگامي که جرم روي دندان ها تشکيل مي شود لايه يي روي دندان ها قرار گرفته و آن را از تحريکات سرما و گرما حفظ مي کند. به هنگام جرم گيري اين لايه برداشته شده و حساسيت به سرما و گرما در دندان ها رخ مي دهد و اين باور غليظ را به وجود مي آورد ک دندان ها در اثر جرم گيري تراشيده و خالي شده اند. بايد توجه داشت که اساساً دستگاه جرم گيري قادر به تراش دندان نيست و اين حساسيت تنها به علت برداشته شدن لايه ي جرم است.
3-در هر بارداري، مادر يک دندانش را از دست مي دهد!
اين که زنان در هر بارداي يک دندان خود را از دست مي دهند، عقيده يي کاملاً اشتباه است و بارداري به خودي خود هيچ اثري روي دندان ها ندارد. اين باور غلط از آن جا شکل گرفته که در گذشته تصور مي شد، جنين کليسم مورد نياز خود را از دندان هاي مادر مي گيرد اما امروزه ثابت شده که جنين کلسيم و ساير مواد مورد نيازش را از مواد غذايي که مادر مي خورد، دريافت مي کند. واقعيت اين است که علت از دست رفتن دندان در بيشتر زنان باردار، رژيم غذايي پر شکر همراه با بي توجهي به بهداشت دهان و دندان و مراجعه نکردن مادر به دندانپزشک است.
4-قاشق را قبل از گذاشتن در دهان کودک، اول در دهان خودتان بگذاريد تا کاملاً تميز شود؟
هم زمان با رويش دندان ها، ميکروب هاي پوسيدگي زا وارد دهان مي شوند و آغاز به فعاليت مي کند. اين عادت غلط بعضي از مادران، باعث مي شود که اين ميکروب هاي پوسيدگي زا زودتر وارددهان کودک شوند و به همين دليل پوسيدگي هاي دندان را در کودک افزايش دهند. دهان مادر به هيچ وجه از دهان کودک تميزتر نيست و اين کار باعث مي شود بسياري از ميکروب هاي بيماري زا وارد دهان کودک شوند که مهم ترين اين ميکروب ها، ميکروب هاي پوسيدگي زا هستند.
5-عمر دندان هاي شيري تا هفت سالگي است؟
اين تصور باعث شده در حفظ و بهداشت دندان هاي شيري سهل انگاري شود. حدود هفتاد درصد از ناهنجاري هاي دنداني در سنين بالا، ناشي از کم توجهي به دندان هاي شيري و زود از دست دادن اين دندان هاست. زود از دست دادن دندان هاي شيري که بايد تا سن ده تا دوازده سالگي حفظ شوند، باعث مي شود فضاي خالي آن ها توسط دندان هاي مجاور پر شود که اين مشکل باعث مي شود جايي براي رويش دندان هاي دايمي وجود نداشته باشد وموجب ناهنجاري هاي دندان و فک مي شود. افتادن دندان هاي شيري از شش، هفت سالگي آغاز و تا ده تا دوازده سالگي ادامه مي يابد؛ بنابراين والدين بايد درست مانند دندان هاي دايمي از دندان هاي شيري هم مراقبت کنند و براي ترميم و عصب کشي اين دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنند.
6-دود سيگار و اسپري، درد دندان را از بين مي برد؟
حتماً شما هم افردي را ديده ايد که وقتي دندان شان درد مي گيرد، سيگار مي کشند تا دود آن در اطراف دندان باعث کاهش درد شود يا از داروخانه يک اسپري بي حسي مي خرند و به دنداني که درد مي کند، مي زنند تا درد دندان شان بهتر شود وي اين يک باور غلط است. چون اسپري بي حسي فقط لثه را بي حس مي کند تا شما موقتاً درد را احساس نکنيد، در واقع اين احساس گذرا است و فقط با عصب کشي دندان تان درد آن واقعاً بهبود پيدا ميکند.
7-«مکيدن پستانک» باعث نامرتبي دندان هاي کودک مي شود؟
اين هم باوري غلط است که بعضي افراد براي اين که کودک شان در آينده نياز به ارتودنسي پيدا نکنند، به او پستانک نمي دهند. دندانپزشکان اعتقاد دارند که مکيدن پستانک تا سال دوم زندگي مانعي ندارد و حتي به تقويت قدرت جويدن کودک و عضلات جونده ي او کمک مي کند.
8-در عصب کشي، عصب دندان کشته مي شود؟
خيلي ها فکر مي کنند با عصب کشي، عصب دندان شان کشته مي شود ولي واقعيت اين است که عصب دندان قبلاً در اثر عفونت، مرده است و با عصب کشي اين عصب مرده از داخل دندان خارج مي شود و فضاي داخل دندان با مواد دنداني مناسب پر مي شود.
منبع: 7 روز زندگي، شماره 106.