نویسنده: دکتر شکوفه موسوی
برای رابطه ی بهتر با نوجوانان
به وجود آوردن و پروردن فرزندان، تجربه ی بسیار غنی و ارزشمندی است. فرصتی که اگر از آن استفاده کنیم، خودمان هم غنی، انعطاف پذیر و قوی خواهیم شد. والد نوجوان بودن به معنای آشنایی با تجربه ی هزاران موقعیت مختلف و غیرقابل پیش بینی است. موقعیت هایی مثل رفتار با پدر و مادر و هم شیرها (برادر - خواهر)، ارتباط با همکلاسی ها، ارتباط با معلمان و مربیان، انجام دادن تکالیف، مدارا کردن با هیجانات، فشارها، حسادت ها، رقابت ها، ناامیدی ها، دلسوزی ها، امیدواری ها، برنامه های آینده و ...زندگی با نوجوان مثل زندگی در یک محیط غیرقابل پیش بینی است و به دقت و هوشیاری بسیار نیاز دارد و تصمیم گیری ها و اقدامات درست بسیاری را می طلبد. اما شاید مهم ترین موضوعی که والدین باید بپذیرند وحل کنند، این است که فرزندشان با آن ها تفاوت دارد. گو این که هر نوزادی که متولد می شود ویژگی های سرشتی خاص خود را دارد. ممکن است خجالتی، شجاع، ترسو، آرام، تحریک پذیر، قانع، بیش خواه، لجباز، صبور، عجول، بیش فعال، کم فعالیت و ... باشد. افراد در سنین بیش از مدرسه و حین مدرسه خصوصیات ویژه ی خود را نشان می دهند، اما در سنین نوجوانی این تفاوت ها چشمگیر می شوند و نوجوانان اصرار دارند این تفاوت ها را بازگو کنند و راجع به اختلاف نظرها جر و بحث کنند: «من این جوری فکر می کنم.»، «من طرز فکر شما رو قبول ندارم.»، «من برنامه ی زندگی شما رو قبول ندارم.»، «اگر جای شما بودم کارم رو ول می کردم.»، «این دوستانی که شما دارید ...»، «من اگر جای شما بودم، این جوری رفتار می کردم» و ...
ممکن است بیان این تفاوت ها و اختلاف نظرها بیش از آن که به منظور زیر سوال بردن شما باشد، تلاشی برای ارائه ی نقطه نظرات او باشد. در واقع گاهی نوجوان نمی تواند بپذیرد والدینش با او تفاوت دارند! در این موقعیت است که جوّ بدی در خانه حاکم می شود، هر کس دیگری را زیر سوال می برد و ارزش های او را نادیده می گیرد.
باید بپذیرید که اصل بر تفاوت بین شما و نسل بعد از شماست و این موضوع نه توهین آمیز است، نه موجب نگرانی و نه غافلگیرکننده.
تفاوت او را با خود بپذیرید تا او هم بپذیرد که شما با او متفاوتید. متفاوت، اما هر کدام در جایگاه خود ارزشمند. مثلاً پدر در جایگاه خود و با روش های سنتی تر مغازه ها را اداره می کند. مادر به روش خود آسایش را در خانه فراهم می کند. فرزندان به فن آوری جدید دسترسی دارند، فیلم های به روز می بینند، موسیقی های جدید گوش می کنند، لباس های خاص خود را می پوشند و حتی اصطلاحات خاص خود را دارند، این تفاوت ها می تواند حتی آرام کننده و امنیت بخش باشد: این همه تفاوت را چیزی به هم پیوند می دهد، و آن رشته ی عشق است.
منبع مقاله :
موسوی، شکوفه؛ (1387)، رابطه ی والدین و نوجوان (با نوجوان خود چگونه رفتار کنید؟)، تهران: نشر قطره، چاپ چهارم