دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

این جانب قبل از چهار سال مبلغ بیست و چهار هزار دینار کویتى از دولت خود براى ساختن منزل به عنوان قرض گرفتم بنا شد شخص مقاطعه کارى با شریک مهندسش این خانه را در حدود مبلغ قرضى به حسب متداول در بازار براى بنده بسازند ولى به علّت کمبود وسایل و ناشى‏گرى مهندس منزلى که باید در حدود یک سال تمام شود به دو سال کشید، پس از اتمام منزل مقاطعه کار مبلغ پنجاه و دو هزار دینار از من طلب کرد و این جانب به سبب گرانى مواد تا حدود چهل و پنج هزار به آنها پرداختم ولى چند نفر اهل فن را به خانه برده همگى متفق شدند که این خانه بیش از چهل هزار نمى‏ارزد به مقاطعه کار مراجعه کردم و از آنها خواستم که رسیدهاى موجود را به این جانب نشان دهند اول قبول کرد ولى بعد عذر آورد و به جاى نشان دادن اسناد خشمگین شد و گفت تمام این مشکلات نتیجه اشتباهات مهندس شریک است در نتیجه خرج منزل دو برابر شده است در جواب گفتم این انصاف است که اشتباه شریک شما را من متحمل شوم؟ ایشان باز به بنده پرخاش نموده و گفت برو من چیزى از شما نمى‏خواهم. ولى بعد از مدتى تلفنى با من تماس گرفت و حقش را مطالبه کرد، به او گفتم اهل فن مى‌‌‏‌گویند این خانه کمتر مى‏ارزد و باید حساب شود اگر حقى نزد من دارى به تو مى‏دهم و اگر زیاد گرفتى باید ارجاع دهى. دیگر به سراغ من نیامد حال با توجه به مطالب مذکور به سؤالات ذیل پاسخ بفرمایید: 1- این جانب در مقابل این شخص شرعا مسئولیتى دارم یا خیر؟ 2- آیا نماز این جانب در این خانه اشکال دارد یا خیر؟ 3- آیا بر این جانب لازم است که طرف را هر طور شده پیدا کنم یا خیر؟ 4- در صورتى که اهل فن گفتند ارزش خانه کمتر از مبلغى است که من به او داده‌‏ام آیا این حجت است که زیادى را از او مطالبه کنم یا خیر؟

پاسخ :
اگر قرارداد مشخصى بین شما و مقاطعه کار منعقد شده تنها همان مبلغى که در قرارداد ملتزم شدید بدهکار هستید در غیر این صورت قیمت مصالحى که به درخواست شما در ساختمان بکار رفته و اجرت المثل کارهایی که به درخواست شما انجام شده ضامن هستید و با پرداخت آن تصرف در خانه و ساختمان براى شما بى‏اشکال است.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص227