جمعه، 19 بهمن 1397

سخن استاد توفیق ابوعلم دربارۀ خطبه فدکیه

پرسش :

استاد توفیق ابوعلم دربارۀ خطبه فدکیه چه می گوید؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
استاد توفیق ابوعلم می گوید: زهرا(س) از فصاحت و بلاغت برجسته اى برخوردار بود، سخنانش داراى قافیه موزون و متناسب و زیبا و هم آهنگ بود. این ویژگی را در خطبه ای بکار برد که به هنگام بیعت مردم با ابوبکر و مخالفت آن حضرت با او در مساله فدک ایراد کرد. او  سخنورى برجسته بود، که  دلها و احساسات را به لرزه مى آورد.

پاسخ تفصیلی:
استاد توفیق ابوعلم(1) در کتاب ارزشمند «اهل بیت» می نویسد:
زهرا(رضى الله عنها) همچون دیگر افراد اهل البیت از فصاحت و بلاغت برجسته اى برخوردار بود، سخنانش داراى قافیه موزون و متناسب و زیبا و هم آهنگ بود، به گونه ای که دلها را به معانی اش و ارواح را با استوارى مبانى و پایه ها و نحوه اداء و بیانش جذب مى کرد، او در بیان مطلب نسبت به دیگران از روان ترین مواد و گسترده ترین حدود و خوش سلیقه ترین کلمات و با سرعت ترین مطالبى که مى توانست به ذهن وارد آید استفاده مى کرد، این ویژگى را در آن سخنرانى و خطبه اى بکار برد که به هنگام بیعت مردم با ابوبکر و مخالفت آن حضرت با او در مساله فدک ایراد کرد.

وى بعد از ذکر این مطالب به نقل خطبه از کتاب «بلاغات النساء»(2)، مى پردازد و در پایان مى گوید:
آن چه که درباره حضرت زهراء(رضى الله عنها) شهرت دارد آنست که حضرت در عرضه مطالب توانا و سخنورى برجسته بود، هر گاه بر جایگاه سخنورى مى نشست دلها و احساسات را به لرزه مى آورد، خطبه و سخنرانى آن حضرت در مقابل مهاجرین و انصار، گواهى راستین بر حضور ذهن و قدرت سخنورى او است.(3).

پی نوشت:
(1). از علمای معاصر و معروف اهل سنت مصر می باشد.
(2). مولف علامه احمد بن ابى طاهر معروف به ابن طیفورمی باشد.
(3). کتاب اهل بیت، توفیق ابوعلم، ص 157.

منبع: فاطمه زهرا (سلام اله علیها) شادمانی دل پیامبر(صلی الله علیه و آله)، احمد رحمانی همدانی، ترجمه: سیّد حسن افتخار زاده، دفتر تحقیقات و انتشارات بدر، قم، 1376هـ ش، چاپ سوّم، ص 509-510.

مطالب مرتبط:

شب عروسی حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) چگونه برگزار شد؟

خطبه معروف حضرت زهرا(سلام الله علیها) از نظر سطح علمی چگونه است؟

عبادت و بندگی حضرت زهرا (سلام الله علیها) چگونه بوده است؟

آیا جبرئیل بر حضرت زهرا (سلام الله علیها) نیز وارد می شد و با ایشان آمد وشد داشتند؟

چگونه می توان با کمالات و فضیلتهای حضرت زهرا (سلام الله علیها) آشنا شد؟