يکشنبه، 19 اسفند 1397

صدای کودکانه زن

پرسش :

آیا زن می‌تواند در برنامه‌های کودکان و امثال آن، صدای خود را به لحن کودکان در بیاورد و آواز بخواند؟

پاسخ :

آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل و مکارم: خیر، خوانندگی زن (به هر شکلی که باشد) جایز نیست و گوش دادن به آن نیز حرام است.[۱]
آیات عظام تبریزی، خامنه‌ای، سیستانی، نوری و وحید: اگر به صورت غنا نباشد و باعث تهییج شهوت شنونده نشود و مفسده‌ای بر آن مترتب نگردد، اشکال ندارد و گوش دادن به آن نیز جایز است.[۲]

پی نوشت ها:
[۱]ـ صافی، جامع الاحکام، ج ۲، س ۱۶۷۱؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۱۷۲۴؛ مکارم، استفتائات، ج ۲، س ۷۰۹؛ ج ۱، س ۵۲۶؛ دفتر: امام و بهجت.
[۲]ـ تبریزی، استفتائات، س ۱۰۵۸ و ۱۰۴۹ و ۱۰۷۵؛ خامنه‌ای، اجوبه استفتائات، س ۱۱۴۵؛ نوری،استفتائات، ج ۱،‌س ۴۴۴، و ج ۲، س ۵۴۲ و ۵۴۴ و ۵۴۹؛ سیستانی، sistani.org، (غناء)، س ۵٫

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

همخوانی زنان در سرودها و تواشیح، چه حکمی دارد و آیا شنیدن آن جایز است؟

همخوانی زنان و مردان در سرودها و تواشیح، چه حکمی دارد؟ آیا شنیدن آن جایز است؟

آیا آواز خواندن زن برای شوهرش جایز است؟

آیا جایز است زن در شب عروسی (در مجلس زنان)، غنا و آواز بخواند و عدّه‌ای به رقص و زدن بر روی میز و صندلی مشغول شوند؟ حکم چنین مجلسی از نظر شرع چیست (البتّه از آلات موسیقی استفاده نمی‌شود)؟

در شب عروسی آواز زن را بر روی نوار یا سی‌دی ضبط می‌کنند، آیا بر زنان جایز است در روزهای دیگر نیز آن را گوش کنند؟

اگر زن در شب عروسی غنا بخواند، آیا مردان محرم می‌توانند به آن گوش فرا دهند؟

استفاده از آهنگ‌های مبتذل (موسیقی حرام)، در مجالس عروسی زنان چه حکمی دارد؟

آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی، دف و دایره بزنند؟