يکشنبه، 19 اسفند 1397

صدای دکلمه زن

پرسش :

گوش کردن به صدای زن ـ که به صورت شعر و دکلمه خوانده می‌شود و گاهی با احساسات شاعرانه نیز همراه است ـ چه حکمی دارد؟

پاسخ :

آیه الله صافی: جایز نیست.[۱]
همه‌ی مراجع (به جز صافی): اگر باعث تهییج شهوت و مفسده نشود، اشکال ندارد.[۲]

پی نوشت ها:
[۱]ـ صافی، جامع الاحکام، ج ۲، س ۱۶۷۰ و ۱۶۷۵٫
[۲]ـ فاضل،‌ جامع المسائل، ج ۱، س ۱۷۲۵؛ نوری، استفتائات، ج ۲، س ۵۴۵ و ۵۴۹؛ خامنه‌ای، اجوبهاستفتائات، س ۱۱۴۵؛ تبریزی، استفتائات، س ۱۰۷۶ و ۱۶۰۹؛ سیستانی، sistani.org، (غناء)، س ۳؛‌ دفتر: امام و وحید.

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

آیا زن می‌تواند در برنامه‌های کودکان و امثال آن، صدای خود را به لحن کودکان در بیاورد و آواز بخواند؟

همخوانی زنان در سرودها و تواشیح، چه حکمی دارد و آیا شنیدن آن جایز است؟

همخوانی زنان و مردان در سرودها و تواشیح، چه حکمی دارد؟ آیا شنیدن آن جایز است؟

آیا آواز خواندن زن برای شوهرش جایز است؟

آیا جایز است زن در شب عروسی (در مجلس زنان)، غنا و آواز بخواند و عدّه‌ای به رقص و زدن بر روی میز و صندلی مشغول شوند؟ حکم چنین مجلسی از نظر شرع چیست (البتّه از آلات موسیقی استفاده نمی‌شود)؟

در شب عروسی آواز زن را بر روی نوار یا سی‌دی ضبط می‌کنند، آیا بر زنان جایز است در روزهای دیگر نیز آن را گوش کنند؟

اگر زن در شب عروسی غنا بخواند، آیا مردان محرم می‌توانند به آن گوش فرا دهند؟

استفاده از آهنگ‌های مبتذل (موسیقی حرام)، در مجالس عروسی زنان چه حکمی دارد؟