چهارشنبه، 25 تير 1399

احکام حج | نماز طواف: سوال سه

پرسش :

گاهى اوقات اگر بخواهد نماز طواف را نزد مقام یا پشت آن بجا آورد، طواف کنندگان به او تنه مى‌زنند و از حال نماز خارج مى‌شود، آیا مى‌تواند در فاصلۀ دورترى نماز را بجا آورد؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
میزان صدق عرفى است (همین که عرفاً گفته شود پشت مقام نماز مى‌خواند کافى است.)

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
در صورتى که محلى خالى از تنه زدن فراهم نشود ولو با کمى صبر که منافى با مبادرت به نماز نباشد عقب‌تر نماز خواندن مانعى ندارد. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
تا حدّى که پشت مقام صدق کند اشکال ندارد.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
اگر اطمینان دارد که طواف کنندگان مانع از انجام نماز کامل او مى‌باشند در این صورت مى‌تواند در فاصلۀ دورترى نماز بخواند.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
مجرّد تنه زدن مسقط تکلیف نیست، بلى در صورت تعذّر بتفصیلى که در مناسک ذکر شده عمل شود.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
در فرض مذکور نماز را پشت مقام و در فاصلۀ دورترى بجا مى‌آورد. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
در هنگام ازدحام جمعیت مى‌تواند در فاصلۀ دورترى نماز بخواند ولى باید در پشت مقام باشد به طورى که مقام بین او و کعبه واقع شود و نماز خواندن در طرف راست یا چپ مقام هر چند به مقام نزدیکتر باشد کافى نیست.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
در فرض سؤال مى‌تواند در فاصله دورترى به طوریکه مقام بین او و کعبه واقع شود نماز بخواند.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
در مواقع مذکوره اگر طرفین مقام هم همین محذور را دارد مى‌تواند در فاصلۀ دورترى با رعایت الأقرب فالأقرب بخواند. واللّٰه العالم.

‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵