چهارشنبه، 26 آذر 1399

عامل اصلی وحدت قلوب و تفرقه در قرآن

پرسش :

قرآن کریم عامل اصلى وحدت قلوب و تفرقه را چه مى داند؟

پاسخ :

عامل اصلى وحدت از منظر قرآن

از آیات قرآن استفاده مى شود که مبدأ فاعلى وحدت قلوب، خداوند متعال است.

خداوند سبحان مى فرماید: «وَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِهِمْ لَوْ أَنْفَقْتَ ما فِی الاَْرْضِ جَمِیعاً ما أَلَّفْتَ بَیْنَ قُلُوبِهِمْ وَلکِنَّ اللهَ أَلَّفَ بَیْنَهُمْ إِنَّهُ عَزِیزٌ حَکِیمٌ»(1)؛ (و دل هاى آن ها را با هم الفت داد! اگر تمام آنچه را روى زمین است صرف مى کردى که میان دل هاى آنان الفت دهى، نمى توانستى! ولى خداوند در میان آن ها الفت ایجاد کرد! او توانا و حکیم است).

و نیز فرمود: «وَاذْکُرُوا نِعْمَتَ اللهِ عَلَیْکُمْ إِذْ کُنْتُمْ أَعْداءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِکُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوان»(2)؛ (و نعمت (بزرگِ) خدا را بر خود، به یاد آرید که چگونه دشمن یکدیگر بودید، و او میان دل هاى شما، الفت ایجاد کرد، و به برکتِ نعمتِ او، برادر شدید).

گرچه اقدامات انسان ها و فراهم کردن مقدمات کار تأثیر به سزایى در رسیدن به اهداف دارد ولى عنایت الهى در الفت دل ها حرف آخر را مى زند.

عامل اصلى تفرقه از منظر قرآن

از آیات قرآن استفاده مى شود که مبدأ فاعلى و عامل اصلى تفرقه، شیطان است.

خداوند سبحان مى فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِی السِّلْمِ کَافَّةً وَلا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ»(3)؛ (اى کسانى که ایمان آورده اید همگى در صلح و آشتى در آیید! و از گام هاى شیطان پیروى نکنید، که او دشمن آشکار شماست).

و نیز مى فرماید: «... إِنَّ الشَّیاطِینَ لَیُوحُونَ إِلى أَوْلِیائِهِمْ لِیُجادِلُوکُمْ»(4)؛ (... و شیاطین به دوستان خود مطالبى مخفیانه القا مى کنند، تا با شما به مجادله برخیزند).

پی‌نوشت‌ها:
(1). سوره انفال، آیه 63.
(2). سوره آل عمران، آیه 103.
(3). سوره بقره، آیه 208.
(4). سوره انعام، آیه 121.

منبع: امام شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران، چاپ دوم، ج 1، صص 16-14.