روش های نگهداری گل فیکوس الاستیکا (بخش اول)

آیا به دنبال آن گیاه خانگی کم دردسر و در عین حال پر استقامت می‌گردید که ظرف فقط چند سال ظرفیت رسیدن به ارتفاع‌های حیرت‌انگیزی را داشته باشد؟ خب، لازم نیست بیشتر بگردید! این مطلب درباره‌ی مراقبت و نگهداری...
دوشنبه، 29 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
روش های نگهداری گل فیکوس الاستیکا (بخش اول)
بر خلاف اکثر سایر گیاهان، فیکوس الاستیکا لزوما به نور زیادی برای رشد کردن نیاز ندارد. در واقع، این گیاه در نور غیر مستقیم بهتر رشد می‌کند.
 

مقدمه 

فیکوس الاستیکا انتخاب ایده‌آل شما خواهد بود. از دوره‌ی ویکتوریا، فیکوس الاستیکا گیاه خانگی محبوبی در اکثر خانه‌های آلمان بوده است و این به لطف شاخ و برگ جذابی است که دارد. معمولا، درخت فیکوس الاستیکا گیاه خانگی زیبایی است که عموما به خاطر برگ‌های بزرگ، براق، و ضخیم‌اش شناخته می‌شود. هرچند تا اسم فیکوس الاستیکا می‌آید اولین چیزی که به ذهن همه خطور می‌کند شیرابه (لاتکس) است، اما همه‌ی ما آنقدر عاقل هستیم که بدانیم این گیاه همچنان برای اضافه شدن به مجموعه‌ی گیاهان خانگی یکی از بی‌نظیرترین گزینه‌ها است.

این گیاه نه تنها دکوری چشم‌نواز به خانه‌تان می‌بخشد بلکه مواد سمی فرمالدوئید موجود در هوای خانه را نیز از بین می‌برد. قطعا دلایل بسیاری وجود دارد که آدم‌های بسیاری ترجیح می‌دهند به جای هر گیاه دیگری در خانه‌ فیکوس الاستیکا داشته باشند. این دلایل هرچه باشند، ۹۰٪ از آن ها به خاطر تمهیدات نگهداری آسانش عاشق آن هستند.
 

پیش زمینه‌ای درباره‌ی فیکوس الاستیکا

خاستگاه فیکوس الاستیکا به فرهنگ‌های مالزی و هند باز می‌گردد جایی که عموما برای تولید لاستیک آن را پرورش می‌دادند. اما، امروزه، این گیاه بخشی از گیاهان خانگی اکثر منازل شده است. در مناطق بومی ارتفاع این گیاه می‌تواند تا ۲.۵ متر برسد. ولی، به عنوان یک گیاه خانگی فقط ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر رشد می‌کند. و با انجام شیوه‌های درست هرس کردن می‌توانید ارتفاع این درخت را تا اندازه‌ی مورد نظرتان کنترل کنید. این گیاه طول عمری حدود صدها سال دارد اما آن را فقط برای بار اول بعد از ۷ سال می‌تواند درو کرد. بعد از آن، گیاه می‌تواند به مدت حدود ۳۰ سال پیوسته شیره تولید کنند.
 

توصیه‌هایی برای پرورش و نگهداری فیکوس الاستیکا

این گیاه تزیینی گرمسیری گیاهی سرسخت است و به نگهداری و مراقبت کمی نیاز دارد که هرگز شما را در خانه به دردسر نخواهد انداخت. با وجود این، قبل از هرچیز دیگری لازم است بدانید که این گیاه می‌تواند کمی بدقلق باشد به ویژه بحث از تغییرات ناگهانی که می‌شود. به همین دلیل، اگر نقطه‌ی مناسبی را در خانه پیدا و کمتر آن را جابجا کنید بهترین کار ممکن را کرده‌اید. عواملی مانند جریان هوا و نوسانات در دمای محیط می‌تواند اثرات بدی بر گیاه بگذارد.
 

۱. نور

بر خلاف اکثر سایر گیاهان، فیکوس الاستیکا لزوما به نور زیادی برای رشد کردن نیاز ندارد. در واقع، این گیاه در نور غیر مستقیم بهتر رشد می‌کند. ترجیحا بهتر است این گیاه را پشت پنجره بگذارید جایی که پرتوهای خورشید از درون پرده عبور و سپس با گیاه برخورد نماید. وقتی نور کمتر است برگ‌های فیکوس الاستیکا به نحو حیرت‌انگیزی بزرگتر می‌شوند. روی‌هم رفته، اگر متوجه شدید که برگ‌ها در حال رنگ باختن هستند و درخشندگی‌شان را از دست می‌دهند آن وقت احتمالا لازم باشد نور بیشتری برای‌شان فراهم کنید.
 

۲. شرایط خاک

بدترین اشتباهی که ممکن است در قبال گیاه فیکوس الاستیکا بکنید آن است که بگذارید آب پای آن جمع شود. برای رشد درست و موفق گیاه، فیکوس الاستیکا به خاک به خوبی هوادهی و زهکشی شده نیاز دارد وگرنه ریشه‌ها حتی قبل از آن که باخبر بشوید خواهند گندید. اگر درون گلدان این گیاه را پرورش می‌دهید حتما باید ته گلدان سوراخی برای تخلیه‌ی آب وجود داشته باشد. برای کمک به زهکشی مناسب خاک، اکثر آدم‌ها ترجیح می‌دهند کمی سنگ در قسمت ته گلدان بریزند.
 

3. دما

فیکوس الاستیکا گیاهی است که در طیف گوناگونی از شرایط دمایی خوب عمل می آید. این گیاه در دمایی بین ۱۰ تا ۲۹ درجه‌ی سانتیگراد خوب شکوفا شود. دمای داغ از این باعث می‌شود برگ‌ها شادابی خود را از دست بدهند. اما، در شرایط آب و هوایی زمستان در صورت نیاز مجاز هستید بگذارید دما تا ۴.۵ درجه‌ی سانتیگراد هم پایین بیاید. در کل، با چنین سطح دمای پایینی باید مطمئن شوید که آب دهی‌تان به اندازه و به حد نیاز انجام شود. چون آب بیش از حد دادن به گیاه در دماهای پایین فقط باعث مرگ سریع‌تر گیاه‌تان خواهد شد.
 

۴. تغذیه

مانند هر گیاه دیگری، فیکوس الاستیکا به تغذیه‌ی اندکی برای تولید برگ‌های درشت و بزرگ نیاز دارد. این گیاه را باید در تابستان و بهار با استفاده از کودهای مایع رقیق شده بعد از هر دو هفته تغذیه کرد. همچنین مادامی که ابتدا خاک را با چوب فیبر یا نارگیل مخلوط کنید می‌توانید از کود کمپوست هم استفاده کنید. اما، بهتر است در زمستان یا اگر به تازگی گلدان را عوض کرده‌اید و گیاهان جدید هستند و ۴ تا ۶ ماه از جابجایی‌شان می‌گذرد از کود دادن به گیاهان پرهیز کنید. گیاهان را نباید در زمستان کود داد چون در طول این فصل رشد جندانی نمی‌کنند.
 

5. هرس کردن

اغلب در رابطه با گیاه فیکوس الاستیکا به هرس کردن زیادی نیاز نداریم. اما، این گیاه در صورت هرس شدن واکنش خوبی خواهد داشت. چون، اگر گیاه را هرس کنید به شاخه‌های آن کمک می‌کنید در نتیجه شکل کامل‌تر و پرتری به آن می‌بخشید. همچنین این کار باعث می‌شود جوانه‌های به صورت انبوه‌تری رشد کنند و در نتیجه گیاه به زیبایی منحصر به فردی برسد. فیکوس الاستیکا را می‌توان یک یا دو بار در سال هرس کرد که بهترین زمان انجام این کار در انتهای زمستان و تابستان است. موقع هرس کردن، باید یادتان باشد که مجبور نیستید کل درخت را ببرید. هرس کردن سبک همیشه برای این گیاه کفایت می‌کند.

ادامه دارد...

منبع:‌ تحریریه سایت کسب و کار بازده – کامروا ابراهیمی


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط