آنچه از عرق‌سوز شدن نوزادان باید بدانید

عرق‌سوز شدن معمولاً زمانی رخ می‌دهد که برخی از مجاری عرق مسدود می‌شود. به جای تبخیر، عرق در زیر پوست تجمع می‌کند و به التهاب و ضایعات پوستی منجر می‌شود. در این مطلب می‌توانید با دلایل ایجاد عرق‌سوز و انواع آن، موارد و زمان مراجعه به پزشک، تشخیص و درمان عرق‌سوز و راهکارهای تسکین و التیام آن آشنا شوید.
چهارشنبه، 25 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آنچه از عرق‌سوز شدن نوزادان باید بدانید
گرم شدن بیش از حد محیط، لباس خیلی گرم پوشیدن یا خواباندن نوزاد زیر یک پتوی خیلی گرم می‌تواند منجر به عرق‌سوز شدن او شود.
 

مقدمه

عرق‌سوز شدن که گرمی نیز نامیده می‌شود، به ویژه در آب و هوای گرم و مرطوب اتفاق می‌افتد. اما مخصوص بزرگسالان نیست و در نوزادان و کودکان نیز دیده می‌شود. عرق‌سوز شدن زمانی ایجاد می‌شود که منافذ پوست مسدود شده باشد یا مجاری عرق و عرق در زیر پوست تجمع کند. انواع شدید عرق‌سوز ممکن است به مراقبت‌های پزشکی نیاز داشته باشند، اما بهترین راه برای بهبود علائم عرق‌سوز، خنک کردن پوست و جلوگیری از تعریق است. در این مطلب می‌توانید با دلایل ایجاد عرق‌سوز و انواع آن، موارد و زمان مراجعه به پزشک، تشخیص و درمان عرق‌سوز و راهکارهای تسکین و التیام آن آشنا شوید.
​​​​​​

علائم عرق‌سوز شدن کودک

نشانه‌های عرق‌سوز شدن از تاول سطحی تا توده‌های عمیق و قرمز را شامل می‌شود. برخی از انواع عرق‌سوزی با احساس سوزش یا خارش همراه است. التهاب ناشی از عرق‌سوز شدن معمولاً خودبه‌خود از بین می‌رود. این التهاب در نوزادان، عمدتاً در چین‌های گردن، شانه‌ها و قفسۀ سینه ایجاد می‌شود. عرق‌سوز شدن همچنین می‌تواند در زیر بغل، چین‌های آرنج و کشالۀ ران اتفاق بیفتد. انواع عرق‌سوز با توجه به عمق مجاری عرق مسدودشده طبقه‌بندی می‌شود که علائم و نشانه‌های هر کدام با دیگری متفاوت است.
 

دلایل و عوامل ایجاد عرق‌سوز کودک

عرق‌سوز شدن معمولاً زمانی رخ می‌دهد که برخی از مجاری عرق مسدود می‌شود. به جای تبخیر، عرق در زیر پوست تجمع می‌کند و به التهاب و ضایعات پوستی منجر می‌شود. همیشه مشخص نیست که چرا مجاری عرق مسدود شده است، اما به نظر می‌رسد عوامل خاصی نقش داشته باشد که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
 
مجاری عرق رشد نیافته: 
مجاری عرق نوزاد هنوز به طور کامل رشد نکرده‌اند. آنها راحت‌تر پاره خواهد شد و منجر به گیر افتادن عرق در زیر پوست می‌شوند. عرق‌سوز شدن می‌تواند در هفتۀ اول زندگی نوزاد اتفاق بیفتد، به ویژه اگر نوزاد زودرس باشد و در دستگاه انکوباتور قرار گرفته باشد یا زیاد از حد گرم نگه داشته شود.
 
گرم شدن بیش از حد: 
گرم شدن بیش از حد محیط، لباس خیلی گرم پوشیدن یا خواباندن نوزاد زیر یک پتوی خیلی گرم می‌تواند منجر به عرق‌سوز شدن او شود. آب و هوای داغ و مرطوب در مناصق گرمسیر نیز می‌تواند باعث عرق‌سوز شدن نوزاد شود.

نوزادان بیشتر مستعد عرق‌سوز هستند. هر چیزی که باعث شود نوزاد به شدت عرق کند، به ویژه اگر لباسش اجازۀ تبخیر عرق را ندهد، می‌تواند منجر به عرق‌سوزی شود. عرق‌سوز شدن معمولاً بدون مشکل بهبود می‌یابد، اما می‌تواند به عفونت باکتریایی منجر شود و جوش‌های چرکی ملتهب و خارش‌دار ایجاد کند.
 

انواع عرق‌سوز در کودک

انواع عرق‌سوز کودک بسته به عمق مجاری عرقِ مسدودشده طبقه‌بندی می‌شود و علائم و نشانه‌های هر نوع متفاوت است. برخی از انواع عرق‌سوز به ترتیب زیر است:
 
میلیاریا کریستالینا: 
خفیف‌ترین شکل عرق‌سوز شدن در مجاری عرق در لایهٔ سطحی پوست تأثیر می‌گذارد. این نوع عرق‌سوزی با تاول‌های پر از مایع و تاول‌ها یا پاپول‌هایی که به راحتی باز می‌شوند، شناخته می‌شود.
 
میلیاریا روبرا: 
نوعی از عرق‌سوزی در لایه‌های عمیق‌تر پوست رخ می‌دهد که گاهی اوقات گرمی‌دانه نامیده می‌شود. علائم این نوع عرق‌سوزی شامل تاول‌های قرمز همراه با خارش یا سوزش در ناحیهٔ آسیب دیده است.
 
میلیاریا پوسچولوسا: 
گاهی اوقات، تاول‌های حاوی مایعِ ناشی از عرق‌سوزیِ نوع دوم یعنی میلیاریا روبرا، ملتهب و پر از چرک یا اصطلاحاً پوسچول می‌شوند. این نوع عرق‌سوزی میلیاریا پوسچولوسا نامیده می‌شود.
 
میلیاریا پروفوندا:
نوع کمتر شایع عرق‌سوزی بر دِرم، که یک لایهٔ عمیق‌تر پوست است تأثیر می‌گذارد. عرق جمع‌شده از غدد عرق به پوست نشت می‌کند و باعث ضایعات قرمز رنگی می‌شود که شبیه دانه‌های ناشی از مورمور شدن پوست است.
 

زمان مراجعه به پزشک

عرق‌سوز شدن نوزاد معمولاً با خنک کردن پوست و پرهیز از قرار دادن او در معرض گرما بهبود می‌یابد. اما اگر علائم عرق‌سوزی کودک تان بیشتر از چند روز طول کشید یا به نظر می‌رسد که التهاب بدتر شده است یا متوجه نشانه‌هایی از عفونت شده‌اید، به پزشک کودک مراجعه کنید. علائم عفونت عبارتند از:
_ تب یا لرز
_ افزایش درد، ورم، قرمزی یا احساس گرما در اطراف ناحیۀ آسیب‌دیده
_ خروج چرک از ناحیۀ عرق‌سوزشده
_ ورم غدد لنفاوی در زیر بغل، گردن یا کشالۀ ران
 

تشخیص و درمان عرق‌سوز کودک

برای تشخیص عرق‌سوز شدن نوزاد نیازی به آزمایش ندارید. پزشک آن را از روی ظاهر التهاب تشخیص خواهد داد و درمان عرق‌سوز نوزاد را با یکی از موارد زیر انجام می‌دهد:
 
داروها:
 برای رفع عرق‌سوزی ملایم نوزاد، پرهیز از گرمای بیش از حد، ممکن است تنها چیزی باشد که به آن نیاز دارد. هنگامی که پوست خنک است، التهاب معمولاً به سرعت رفع می‌شود.
 
پمادها: 
انواع شدیدتر عرق‌سوز شدن، ممکن است نیازمند مالیدن پماد روی پوست برای کاهش درد و ناراحتی و پیشگیری از عوارض باشد. برخی از این درمان‌های موضعی شامل موارد زیر است:
_ محلول کالامین که برای تسکین خارش استفاده می‌شود.
_ لانولین بدون آب که ممکن است به جلوگیری از انسداد مجاری عرق کمک و تشکیل ضایعات جدید را متوقف کند.
 

راهکارهای تسکین و التیام عرق‌سوز کودک

راهکارهایی برای کمک به التیام عرق‌سوز و احساس راحتی بیشتر نوزاد وجود دارد که برخی از آنها عبارت است از:
_ کودک تان را به شکل منظم حمام کنید و به جای کشیدن محکم حوله به پوستش، به آرامی او را خشک کنید.
_ در صورت تأیید پزشک از لوسیون کالامین یا کمپرس سرد برای تسکین خارش پوست نوزاد استفاده کنید.
_ از مصرف کرم و پمادهایی که حاوی وازلین یا روغن‌های معدنی است که می‌تواند منافذ پوست را بیشتر مسدود کند، خودداری کنید.
_ از پوشاندن لباس بیش از حد به نوزاد پرهیز کنید.
_ در تابستان، لباس‌های نرم، سبک، و پنبه‌ای به او بپوشانید.
_ در فصل زمستان نیز کودک باید تقریباً به اندازۀ یک بزرگسال لباس گرم بپوشد.
_ قاعدۀ کلی این است که نوزادان همیشه یک لایه بیشتر از میزان لباسی بپوشد که شما پوشیده‌اید و با آن راحت هستید.
_ از پوشاندن لباس‌های تنگ که می‌تواند باعث تحریک پوست شود، پرهیز کنید.
_ محل خواب نوزاد را خنک نگه دارید و تهویۀ هوای مناسب برای آنجا داشته باشید.
_ تا جایی که می‌توانید از بردن غیرضروری نوزاد و کودک تان به محیط‌های گرم پرهیز کنید.

هنگامی که در هوای گرم با نوزاد بیرون از خانه هستید، در سایه بایستید یا راه بروید یا برای چند دقیقه وارد ساختمان یا مرکز خریدی شوید که تهویۀ مطبوع دارد و سپس دوباره به خیابان برگردید.

منبع: سایت مادرشو


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط