در حالی که در دیماه97، پارلمان اسرائیل منحل و ائتلاف اکثریت دولت فروپاشید، نتانیاهو با بهرهگیری از سناریو تکرار 3باره انتخابات و عدم موفقیت رقیبانش برای اتحاد و تشکیل اکثریت کنست، تا نیمه فروردین، در حالی نخستوزیر ماند که نه برنده انتخابات بود و نه توان ائتلاف با اکثریت را کسب کرد.(حدود 15ماه)
انتخابات جدید بسیار محتمل به نظر میرسد؛ حتی تاریخ 3مارس2021 هم به عنوان زمان پیشنهادی انتخابات پارلمان اسرائیل در رسانههای عبری عنوان میشود. اما این بار نتانیاهو وضعیت متفاوتتری نسبت به 3انتخابات پیاپی در سال گذشته، پیش روی خودش دارد. چالشهایی که حتی سفر مهم نتانیاهو به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را هم به تعویق انداخته است.
روزنامه «یدیعوت احرونوت» بیان کرد که «سفر نتانیاهو به امارات و بحرین که قرار بود هفته آینده انجام شود، به دلیل بحران سیاسی کنونی رژیم صهیونیستی برای بار دوم به تعویق افتاده است». منبع مذکور به زمان انجام این سفر اشارهای نکرده است. پیش از این، نتانیاهو قرار بود 20و21ماه جاری به ابوظبی و منامه سفر کند. شبکه عبری زبان «کان» هم اعلام کرد که «دفعه قبل، اماراتیها خواستار لغو سفر نتانیاهو شده بودند اما این بار او به سبب بحران سیاسی و احتمال انحلال کنست، این سفر را لغو کرده است.»
«گدعون ساعر»، رقیبی که بالاخره جدی شد
در سالهای اخیر، اعتراضات و صدای مخالفت از درون حزب لیکود، علیه نتانیاهو به گوش میرسید. یکی از این مخالفان، «گدعون ساعر» است. ساعر، وزیر امور داخلی پیشین رژیم صهیونیستی و عضو کابینه امنیتی این رژیم، در اقدامی مهم از لیکود جدا شد و حضور در انتخابات برای رقابت با نتانیاهو را اعلام کرد.ساعر یکی از افراد با سابقه و دارای نفوذ بالا در حزب لیکود است. وی از سال2003 تاکنون، یکی از فعالان حزب لیکود بوده است. وی در سال2009 توانست جایگاه دوم حزب لیکود برای راهیابی به کنست را از آن خود نماید. وی در دولت پیشین نتانیاهو، وزارت داخلی رژیم صهیونیستی را بر عهده داشت و به اتخاذ مواضع جنجالی و تند مشهور شد. نفوذ وی در لیکود موجب شده است تحلیلگران وی را یکی از رقیبان داخلی نتانیاهو در لیکود بدانند. انتقادات اخیر وی به نتانیاهو، این گمان را تقویت کرده بود.
ساعر سابقه رقابت با نتانیاهو را در کارنامه خودش دارد. البته این رقابت نه در انتخابات، بلکه تلاش برای کسب کرسی رهبری حزب تندروی لیکود است. در سال2019، بنیامین نتانیاهو در رقابت درون حزبی لیکود، در مقابل تنها رقیبش یعنی ساعر پیروز شده بود؛ انتخابات درون حزبی لیکود 26دسامبر سال گذشته برگزار شد که طی آن نتانیاهو و گدعون ساعر بر سر ریاست این حزب با هم به رقابت پرداختند. جالب است که بدانیم طی 5سال گذشته برای اولین بار است که انتخابات ریاست حزب لیکود برگزار میشد.
جنگ خطر برای نتانیاهو در لیکود
گدعون ساعر علت جدایی خود از لیکود را شخص نتانیاهو اعلام کرده و گفته است: «من با لیکود به عنوان یک جریان سیاسی مشکلی ندارم، اما مطمئن باشید هرگز وزیر هیچ کابینهای که بنیامین نتانیاهو در راس آن قرار بگیرد نخواهم بود.» وی تاکید کرده با وجود آن که یک راستگرا است، اما حاضر است برای سرنگونی کابینه لیکود در صورتی که نتانیاهو رهبری آن را به عهده بگیرد، با جریان چپ متحد شود. روزنامه عبری زبان معاریو هم به نقل از ساعر خبر داد، وی به دلیل بیاعتمادی به بنیامین نتانیاهو و بلایی که بر سر اسرائیل و لیکود می آورد دیگر تحمل را جایز ندانسته و از لیکود جدا شده است.بعد از جدایی ساعر، با توجه به نقش و جایگاه وی در حزب لیکود، پیشبینی میشود که حتی افراد دیگری از لیکود جدا شوند و به حزب جدید او برای رقابتهای انتخاباتی کنست اسرائیل بپیوندند؛ اتفاقی که زنگهای خطر را برای نتانیاهو به صدا در میآورد. پیشبینی میشود که «یفعات شاشا بیتون» رئیس کمیته کرونا در کنست رژیم صهیونیستی هم که بارها نتانیاهو را به سبب ناتوانی در مدیریت بحران کرونا مورد انتقاد قرار داده، از جمله افرادی باشد که به حزب جدید گدعون ساعر بپیوندد.
گدعون ساعر، سال گذشته هم بعد از بنبستهای پیاپی انتخاباتی گفته بود که نتانیاهو نه به خاطر پروندههای فساد، بلکه به خاطر اینکه مانع اصلی بر سر راه تشکیل دولت جدید است و در این زمینه کارشکنی میکند، باید از سمت خود استعفا دهد. ساعر تاکید کرد که حتی در صورت برگزاری انتخابات سوم و چهارم، باز نتانیاهو قادر به تشکیل دولت وحدت نخواهد بود.
ساعر چقدر برای نتانیاهو خطرناک است؟
نظرسنجیهایی که به تازگی در جامعه صهیونیستی به عمل آمده، نشان میدهد که حزب جدید گدعون ساعر میتواند در انتخابات آینده 15الی18کرسی را کسب کند و در مقابل حزب لیکود، 28کرسی را بدست خواهد آورد.بر پایه این نظرسنجی که توسط شبکه 13اسرائیل اجام شده، ائتلاف احزاب راست موسوم به «یمینا» 16کرسی، ائتلاف «یش عتید ـ تیلم» به رهبری «یائیر لاپید» 16کرسی، لیست مشترک عربی 11کرسی، دو حزب «دینی شاس» و «یهودیت توراتی» هر کدام 7کرسی، "اسرائیل خانهما" و میرتس چپگرا نیز هر کدام 7کرسی و حزب آبی سفید به رهبری بنی گانتز هم 6کرسی را کسب خواهد کرد.
رای بالای حزب ساعر، رقیب تازه نفس نتانیاهو در مقابل احزاب مشهوری چون آبی- سفید به رهبری گانتز نشان میدهد، ریزش آرای لیکود و نتانیاهو در صورت حضور ساعر و موفقیتآمیز بودن تلاشهای او در جلب نظر راستگرایان اسرائیلی بسیار جدی خواهد بود.
نتانیاهو، به دنبال خرید زمان و مشروعیت
البته ناگفته نماند نتانیاهو هنوز هم برای منحل نشدن کابینه تلاش میکند. در وهله اول او در تلاش است که با گانتز به توافق برسد و کابینه وحدت ملی با او منحل نشود. نتانیاهو میداند که گانتز به توجه به وضعیت نه چندان جالبش در نظرسنجیها تمایلی به تکرار انتخابات ندارد، لذا به دنبال امتیازگیری از اوست. شبکه12 تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که نتانیاهو و گانتز تلاش میکنند به توافقی برسند تا مانع از انحلال کنست طی دو هفته آینده شوند. این شبکه افزود که این توافق احتمالی شامل تعویق زمان اجرای تناوب در سمت نخست وزیری بین نتانیاهو و گانتز تا ماه می سال2022 خواهد بود.یکی دیگر از تلاشهای نتانیاهو در هفته اخیر، مطرح کردن دوباره ادعای تلاشهای خود برای نجات 4 اسرائیلی اسیر در دست حماس است. اما جنبش مقاومت اسلامی حماس اعلام کرد که ادعای رسانههای عبری زبان در مورد پیشرفت در پرونده مبادله اسرا بین مقاومت و رژیم صهیونیستی کاملا بیاساس است. «حازمقاسم» سخنگوی حماس در اظهاراتی مطبوعاتی گفت که «ادعای مطرح شده در رسانههای اسرائیلی در مورد پرونده مبادله اسرا، صرفاً تلاشی از سوی نتانیاهو برای بالا بردن شانس پیروزی خود در انتخابات آینده است». وی گفت: «نتانیاهو همچنان از پیشبرد این پرونده طفره میرود و احساسات و عواطف خانوادههای نظامیان اسیر اسرائیلی را به بازی گرفته است».