رقابت بانیان وضع موجود با تحول خواهان

از نکات برجسته و قابل تأمل نطق انتخاباتی نامزد‌های حامی تداوم دولت روحانی ابراز برائت آن‌ها از وضع موجود بود تا به زعم خود در مرزبندی با هشت سال ناکارآمدی دولت برآمده از اصلاحات نزد افکار عمومی اعتباری کسب کنند.
يکشنبه، 26 ارديبهشت 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
رقابت بانیان وضع موجود با تحول خواهان
آن‌گونه که پیش‌بینی می‌شد، نامزد‌های اصلی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ثبت نام خود را به روز آخر موکول کردند و روز گذشته، آیت‌الله ابراهیم رئیسی، مسعود پزشکیان، علیرضا زاکانی، محسن رضایی، علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری و محسن هاشمی ثبت نام کردند تا از همین امروز آرایش انتخابات شکل بگیرد که یک سوی آن اصلاح طلبان و دولت برآمده از اصلاحات به عنوان حامیان تداوم دولت روحانی است و سوی دیگر نیرو‌های انقلاب به عنوان منتقدان وضع موجود که برای تحول در نظام حکمرانی و مبارزه با فساد پای در زمین رقابت‌های انتخاباتی نهاده‌اند.
 

دوباره جهانگیری

اسحاق جهانگیری معاون اول دولت روحانی که دوره گذشته به عنوان نامزد پوششی انتخابات شرکت کرد، این بار از ظریف وام گرفت و گفت، چون او نیامده است، به توصیه بزرگان اصلاحات نامزد انتخابات شده است. او در این راستا بیانیه‌ای هم قرائت کرد: «با مشکلات کنونی کشور از نزدیک آشنا هستم و می‌پذیرم اگر مسئولانه به میدان نیایم در بدتر شدن وضع جامعه و خسارت‌های ناشی از عدم ورود به انتخابات، ممکن است سهیم باشم.» البته او توضیح نداده است که سهم دولت در ایجاد مشکلات کنونی کشور چقدر است و او بنا دارد برای حل این مشکلات که بخش عمده‌ای به مدیریت ناکارآمد همین مدیریت باز می‌گردد، چه میزان است. چه آنکه او در مناظره‌های سال ۹۶ تصریح کرده بود: «مردم عزیز حرف‌های همه را شنیدید، آزمودنی‌ها را نمی‌توان بار دیگر آزمود.» اکنون مردم عزیز هشت سال دولت او را آزموده‌اند و کارنامه او پیش چشم ملت باز است. آیا رواست آزموده را به زعم او بیازمایند؟

دولتی که آمده بود آنچنان رونق اقتصادی ایجاد کند که کسی نیاز به دریافت یارانه نداشته باشد، اکنون معاون اولش می‌گوید: «بیکاری، فقر و نابرابری فزاینده، توقف بسیاری از کسب و کارها، کاهش مداوم سرمایه‌گذاری‌های نو، خشکسالی و بحران آب، تخریب‌های جبران‌ناپذیر محیط زیست، کاهش اعتماد عمومی به نهاد‌های حکمرانی، کاهش امید به اثربخشیِ رأی مردم، افزایش فساد، مشکلات ناشی از ساختار بودجه و نظام بانکی و مالیاتی کنونی و مشکلات در تولیدِ صنعت، کشاورزی و خدمات کشور از جمله مسائل مزمن کشورند.»‌

او البته طعنه‌ای به روحانی هم زد و گفت: «آنچه را که به عنوان معاون اول اختیارش را نداشتم و برای بسط توسعه فراگیر و پایدار، دموکراتیک، متوازن و مشارکتی ضروری و ممکن می‌دانم، اجرایی خواهم کرد!» ‌جهانگیری مهرماه ۹۷ در جمعی در پاسخ به اینکه چرا مدیران ترسو را برکنار نمی‌کنید، گفته بود: «آن‌ها فکر می‌کنند که در دستان من قلم و کاغذ است و راه که می‌روم می‌توانم مدیر را برکنار کنم. این در حالی است که من تا الان اجازه برکناری مدیرم را پیدا نکردم چه برسد به وکیل، وزیر و...»
 

لاریجانی و پادگان و کلید!

یکی از چهره‌هایی که حضور او در ستاد انتخابات خبر ساز شد، علی لاریجانی و مواضع او بود. لاریجانی در پاسخ به سؤالی درباره مسئله امروز ایران اظهار داشت: «به دلیل پیچیدگی موضوع و چند بعدی بودن آن، ساده لوحی است که فکر شود با چند اقدام نمایشیِ پوپولیستی، مسئله قابل حل است و یا کلید جادویی برای آن وجود دارد و یا با سوپرمن بازی و یا داغ و درفش می‌توان به راه‌حلی دست یافت.»

لاریجانی که گویی خود را مستقل از جریان‌های سیاسی شناخته شده تعریف کرده است، گفت: «باید کشور در دست افراطیون و سازشکاران قرار نگیرد. ملت به افرادی رأی می‌دهند که همین مشکلات نظیر مسائل پیچیده بین المللی را حل کنند نه آنکه درباره آن روضه خوانی سیاسی راه بیندازند و نه اینکه با طرح مسائل فرعی و افزایش مشکلات ملت، نردبانی برای هوس‌های سیاسی ـ پوپولیستی خود تدارک نمایند. ضمناً صحنه بین المللی با شعار‌های تندِ غریزی آرام نمی‌گیرد. تجارت، نظامات پایدار می‌خواهد. حوزه اقتصاد، نه پادگان است و نه دادگاه که با تشر و دستور اداره شود.»
 

نه به دولت سوم روحانی

علی رضا زاکانی، داوطلب انتخابات ریاست جمهوری نیز روز گذشته با حضور در ستاد انتخابات به صف رقبای انتخاباتی اضافه شد. زاکانی بی آنکه نامی از لاریجانی و جهانگیری بیاورد، در بیانیه با اشاره به اینکه تصمیم او تا دیروز مبنی بر نیامدن بود، اما آرایش جدیدی در صحنه رقابت شکل گرفته است، گفت: «مسببان وضع اسفبار فعلی و حامیان آن‌ها طلبکارانه به عرصه آمده‌اند و سودای دولت سوم روحانی را در سر می‌پرورانند.»

وی افزود: «در پاسخ به نیاز جبهه انقلاب و با اهتمام به منطق وحدت، پذیرفتم به میدان بیایم تا ان‌شاءالله با زمین زدن شبکه فساد و نفوذ، ایرانی قوی و پیشرفته محقق شود. کشورداری و تحول اقتصادی نه با قانون شکنی، نه با حرف‌درمانی، نه با سستی و بیگانه‌پرستی، نه با غفلت از ظرفیت‌های داخلی و نه با تصمیمات ۲۰ دقیقه‌ای میسر نخواهد شد. مردم به جای کنترل از راه دور پشت میز حضور در میدان حل مشکلات اقتصادی را می‌خواهند. دوقطبی انتخابات امروز، میز قدرت‌پرستی در برابر حضور جهادی در میدان خدمت‌رسانی و مبارزه بی‌امان با فقر و فساد و تبعیض است. باید به خدا توکل کرد و به مردم اعتماد و تکیه کرد، اهل قلم و شایستگان را محول تحول قرار داد و از همه فرصت‌های جهانی و منطقه‌ای برای پیشبرد مصالح انقلاب و منفعت ملت بهره برد.»
 

آیت‌الله رئیسی: رقیب من فساد و ناکارآمدی است

از چهره‌های مطرحی که افکار عمومی از ماه‌ها، اعلام حضور او در انتخابات را انتظار می‌کشیدند، آیت‌الله رئیسی بود. او پس از ثبت نام در انتخابات، رقیب خود را «فساد و ناکارآمدی» معرفی کرد و گفت: «بانیان وضع موجود و شریکان آن‌ها نمی‌توانند مدعی تغییر در وضع موجود باشند. از مردم عزیز جای جای کشور که برای حضورم در انتخابات دعوت کردند و از گروه‌ها و تشکل‌های مختلف و همه زنان و مردان کشورم تشکر می‌کنم و برای اجابت دعوت آن‌ها که به اشکال مختلف آن را تکرار کردند، به صحنه آمده‌ام.»

رئیسی با اشاره به لزوم مشارکت حداکثری در انتخابات گفت: «مردم خانه‌های خود را ستاد انتخاباتی کنند و هر خانه یک ستاد خواهد بود و امید داریم که با نقش دادن به مردم، مشکلات را حل کنیم. رئیس دستگاه قضایی کشور با بیان اینکه بنای ایجاد ستاد انتخاباتی و امکان مالی برای هزینه کردن ندارد، تأکید کرد: با همت همگان و با ایجاد تحول در بخش‌های مختلف اجرایی، ایرانی قوی خواهیم داشت. این تحول و این دولت به عنوان دولت مردمی می‌تواند شرایطی را رقم بزند که نتیجه آن، ایران قوی است.»

وی با تأکید بر اینکه مردم از وضع موجود گله‌مند و ناراحتند و باید به این وضع خاتمه داد، اضافه کرد: «حضور بنده به دلیل این است که من خودم را از مردم، در مردم و با مردم می‌دانم و با حضور آن‌ها می‌توان مشکلات را حل کرد اگر خود را منتسب به جناح خاصی ندانیم. حل مسائل کشور جناح و خط سیاسی نمی‌شناسد، به دولتی مردمی برای شکل‌گیری ایرانی قوی نیاز داریم.»
 

ضرغامی و آخوندی

از دیگر چهره‌هایی که روز گذشته در ستاد انتخابات ثبت نام کردند، عزت الله ضرغامی و عباس آخوندی بودند که با حضور در جمع خبرنگاران به طرح دیدگاه‌ها و ارائه برنامه‌های انتخاباتی خود پرداختند. اکنون باید منتظر ماند تا شورای نگهبان قانون اساسی کدام یک از این چهره‌ها را واجد صلاحیت تصدی ریاست جمهوری سیزدهم تشخیص خواهد داد.
 

عارف و نیکزاد انصراف دادند

دکتر محمد رضا عارف رئیس فراکسیون امید مجلس دهم که از او به عنوان یکی از نامزد‌های احتمالی جریان اصلاحات یاد می‌شد روز گذشته با انتشار بیانیه‌ای از کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری انصراف داد.

علی نیکزاد نایب رئیس مجلس نیز دیروز در صفحه شخصی خود در توئیتر با انتشار عکسی از خود در کنار سید ابراهیم رئیسی نوشت: «وضع موجود کشور مرا بر آن داشته بود تا با استفاده از تجربیات این سال‌ها و طراحی برنامه با استفاده از نظرات کارشناسی، در عرصه انتخابات ریاست جمهوری‌حاضر شوم تا با انجام یک کار جهادی آلام مردم کشورم را کاهش داده و ظرفیت‌های بی نظیر این مرز و بوم را در مقابل چشم مردم دنیا قرار دهم. اکنون که سید مدافع محرومان و مظلومان حضرت آیت‌الله رئیسی با همین دغدغه‌ها پا به عرصه انتخابات گذاشته‌اند، این تکلیف انقلابی را از دوش خود برداشته می‌پندارم و انصراف خود را از نامزدی در انتخابات اعلام می‌دارم.»
 

رضایی به لاریجانی: اقتصاد محل فلسفه‌بافی نیست!

محسن رضایی هم عصر دیروز پس از ثبت نام در ستاد انتخابات طی سخنانی با کنایه به اظهارات لاریجانی گفت: «اقتصاد نه پادگان است و نه دادگاه، ولی محل فلسفه بافی هم نیست! اقتصاد یک دانش و علم است در حالی که نه علم اقتصاد دارند و نه از اقتصاددان استفاده می‌کنند.»

رضایی اضافه کرد: «امروز لیلهًْ‌القدر ملت ایران است. امروز روزی است که باید از سعی و خطا جلوگیری کنیم. ما نیاز به یک راه نو داریم. دولتی که مردمی و قوی باشد، اگر از جناح‌های سیاسی هم در آن شرکت می‌کنند به دلیل شایستگی و لیاقت آنان باشد نه به خاطر خرید و فروش پست‌ها و امضا‌های طلایی. امروز باید هر چیزی سر جای خودش باشد. اقتصاد نه پادگان است و نه دادگاه، ولی محل فلسفه بافی نیست! اقتصاد یک دانش و علم است. نه علم به اقتصاد دارند و نه از اقتصاددان استفاده می‌کنند. کسانی آمده‌اند اینجا که خودشان مسبب مشکلات کشور بودند، این‌ها چه تراژدی راه انداختند. یک عده زدند زیر گریه و یک عده آمدند و گفتند نه چکش و نه کلید. شما‌ها عامل بدبختی مردم ایران بودید. اگر دولت‌ها و مجلس‌های گذشته درست عمل کرده بودند، اینگونه گرفتار نبودیم. آدم اینجا یک تراژدی دید، گویی که اصلاً آقایان هیچ دخالتی نداشتند. ما امیدوار هستیم یک بار دیگر ملت ایران به خروش بیاید. ما نیاز به یک بسیج عمومی داریم.»
 

جلیلی، پزشکیان و هاشمی چه گفتند

سعید جلیلی، داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ با تأکید بر اینکه هشت سال گذشته این تجربه را نشان داد که کشور را با نمایش نمی‌توان اداره کرد، گفت: ان‌شاءالله در این انتخابات لفاظی‌های ضعیف و بی اعتبار نتواند بر برنامه محوری غلبه پیدا کند. در فضای انتخابات نباید مسائل موهوم جای مسائل اصلی را بگیرد و امروز مسائلی، چون معیشت و اشتغال مسائل واقعی مردم است.»

‌دکتر مسعود پزشکیان، نامزد اصلاح طلب نیز درباره اینکه آیا به نفع جهانگیری کناره‌گیری می‌کنید و نامزد پوششی هستید، گفت: «اگر نیرو‌های در صحنه حضور یابند و بیایند و در نهایت از آن نظر مردم است اگر اقبال فردی در یک جناح زیادتر باشد از این بابت می‌توان به نفع آن جبهه به نفع فردی که اقبال بیشتری دارد کنار کشید، اما اینکه من نامزد پوششی جهانگیری هستم صحت ندارد.»

محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران و داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره برنامه‌های خود برای ریاست جمهوری گفت: «در دولت خود منش آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را که همان تنش زدایی است، در دستور کار خود قرار خواهم داد.» وی درباره کناره‌گیری به نفع جهانگیری اظهارکرد: «من با وی رایزنی داشتم و به من گفتند ثبت نام کنید.»

علاوه بر اشخاصی که گفته شد در پنجمین و آخرین روز ثبت نام از داوطلبان سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری چهره هایی، چون شمس‌الدین حسینی، مصطفی کواکبیان، زهرا شجاعی، سید ابوالحسن فیروزآبادی، محمد شریعتمداری، عبدالناصر همتی، محمد خوش چهره و مسعود زریبافان هم ثبت نام کردند.(1)

 

ترافیک کاندیداها در روز آخر ثبت‌نام سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری

چهره‌ها آمدند

روز پنجم و پایانی ثبت‌نام نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با حضور چهره‌های شناخته شده همراه بود. روز گذشته خیابان فاطمی شاهد ترافیک سنگین چهره‌های شناخته شده‌ای بود که در آخرین روز مهلت 5 روزه برای ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری راهی ساختمان وزارت کشور شده بودند. در این میان فارغ از چهره‌های شناخته شده انقلابی که در روزهای گذشته خبر حضور قطعی‌شان در انتخابات رسانه‌ای شده بود، تعداد قابل توجهی از وزرا و چهره‌های نزدیک به دولت روحانی نیز برای نام‌نویسی در انتخابات آمده بودند. با این حال می‌توان مهم‌ترین چهره‌ای را که پیش از ظهر برای نام‌نویسی راهی ساختمان وزارت کشور شد، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس قوه ‌قضائیه دانست. رئیسی که در روزهای گذشته اخبار زیادی پیرامون قطعی شدن حضورش در رسانه‌ها منتشر شده بود، بر اساس نظرسنجی‌های انتخاباتی از محبوبیت بالایی برخوردار است. 

آیت‌الله رئیسی در بخشی از بیانیه اعلام حضورش در انتخابات ریاست‌جمهوری که ساعاتی پیش از ثبت‌نام منتشر شد، نوشته بود: «با‌ شناختی که از چالش‌ها، ظرفیت‌ها، استعدادها و سرمایه‌های این کشور کسب کرده‌ام، آمده‌ام با کمک همه مردم ایران و در طلیعه گام دوم، «دولتی مردمی برای ایرانی قوی» تشکیل دهم؛ دولتی که ارکان و مسؤولیت‌های اصلی آن بر دوش جوانان شجاع، تحول‌خواه، متخصص، پاک و ضدفساد خواهد بود که هر جا به آنها اعتماد شد، قدرت و افتخار برای ایران آفریدند؛ دولتی که توجه به محرومان و مستضعفان و طبقات پایین جامعه از مهم‌ترین اولویت‌هایش خواهد بود و اجازه نخواهد داد عزت و شرافت و کرامت آنها خدشه دار شود؛ دولتی که با اجماع ملی و دیپلماسی هوشمند و مبتکر، حتی یک لحظه را برای رفع تحریم‌های ظالمانه از دست نخواهد داد و با دیپلماسی برآمده از قدرت و توانایی‌های داخلی، تعامل و رابطه دوستانه و مقتدرانه با دنیا، مخصوصا با همسایگان را، با سرعت پیگیری می‌کند».
 

بانیان وضع موجود نمی‌توانند مدعی تغییر باشند

آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی پس از ثبت‌نام در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز با حضور در جمع خبرنگاران گفت: ابتدا لازم می‌دانم از دست‌اندرکاران امر انتخابات در حوزه اجرایی و نظارت و همچنین از شما اصحاب رسانه و دست‌اندرکاران عرصه خبر تشکر کنم. وی ادامه داد: همچنین از مردم عزیز کشورمان در جای‌جای کشور که برای حضور بنده در انتخابات دعوت کردند و نیز از گروه‌ها و تشکل‌های روحانی، اساتید دانشگاه، دانشجویان، کارگران و سرمایه‌گذاران، کارآفرینان و همه مردان و زنان تشکر می‌کنم که برای اجابت دعوت آنها که به اشکال مختلفی این دعوت را تکرار کردند، به عرصه آمدم. رئیس قوه ‌قضائیه بیان کرد: برخی عزیزان و دغدغه‌مندان به دلیل حساسیت و مهم بودن امر قوه ‌قضائیه تاکید کردند کار تحول باید در قوه ‌قضائیه ادامه پیدا کند و امر مبارزه با فساد و اجرای عدالت تداوم یابد و دغدغه این را داشتند که وضعیت دستگاه قضایی چه خواهد شد.

وی اظهار داشت: من به همه این عزیزان عرض می‌کنم باید از همه شما بابت دغدغه‌های‌تان تشکر کنم. این دغدغه، دغدغه درستی است اما در کنار مهم بودن امر قوه قضائیه، با یک امر اهمی مواجهیم و آن مساله قوه مجریه است. نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: دیدن وضعیت معیشت مردم و مشکلات آنان، بیکاری و گرانی، سفره مردم و وضعیت اقتصادی جامعه دغدغه جدی برای انسان ایجاد می‌کند و برخی از ناامیدی‌هایی که امروز در بخش‌هایی از جامعه در حال رخ‌نمایی است، می‌تواند در یک دولت قوی این ناامیدی‌ها تبدیل به امید شود. وی یادآور شد: می‌توان با همین امکانات و نیروی انسانی متراکم و جوان کشور و با همان ذخایر مادی و معنوی که کشور بحمدالله از آن برخوردار است، دغدغه‌ها و درد و رنج مردم را کاهش داد و ناامیدی را تبدیل به امید کرد.

آیت‌الله رئیسی خاطرنشان کرد: حضور بنده در این عرصه اجابت دعوت مردم عزیزمان و نخبگان و همه کسانی است که امروز دغدغه وضعیت کشور بویژه دغدغه وضعیت اداری و اقتصادی را دارند. اگر چه گروه‌های سیاسی و تشکل‌ها و مردم عزیزمان بسیار گفتند و دعوت کردند لکن حضورم در عرصه به صورت مستقل است. وی ادامه داد: همه مشارکت کنند؛ حتی کسانی که به هر دلیلی ناامید هستند، بیایند و در انتخابات شرکت کنند. من به مردم و همه کسانی که در جای‌جای کشور با هر سلیقه و خواسته سیاسی هستند، تاکید می‌کنم بیایند و در انتخابات شرکت کنند. رئیسی با تاکید بر اینکه من خود را رقیب فساد، ناکارآمدی و اشرافی‌گری می‌دانم، بیان کرد: من رقیب جناح‌های سیاسی و رقیب این گروه و آن گروه نیستم. من رقیب ناکارآمدی هستم و در این میان حتما می‌دانم همچنان که در دستگاه قضایی از همکاری مردم و دانشگاه‌ها و حوزه‌ها و بخش‌های مختلف بهره‌مند بودم، در این عرصه نیز به حول و قوه الهی بهره‌مند خواهیم شد.

وی گفت: حضور ما باید منجر شود به انسجام گروه‌های مختلف، جناح‌ها و همه کسانی که دغدغه مردم، دین و ارتقای کشور به جایگاه بایسته و شایسته را دارند، لذا معتقدم هیچ بن‌بستی در اداره امور کشور وجود ندارد. همه امکانات در این کشور وجود دارد و باید یک مدیریت جهادی و کارآمد در این رابطه وجود داشته باشد تا مسائل شکل بگیرد. کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری خاطرنشان کرد: این را هم باور دارم که بانیان و شرکای وضع موجود نمی‌توانند تغییردهنده وضع موجود باشند. باید کسانی باشند که حقیقتاً به تحول و تغییر عقیده‌مند باشند، لذا از مردم عزیزمان می‌خواهم در این میدان هر کدام خانه خود را یک ستاد انتخاباتی کنند. من نه بنای ستادهای انتخاباتی آنچنانی دارم و نه امکان مالی دارم که در این رابطه بخواهم خرج کنم؛ به هیچ وجه. 

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری تصریح کرد: مردم و کسانی که در بخش‌های مختلف دعوت کردند، خودشان ستادهای مردمی و خودجوش تشکیل می‌دهند؛ به عنوان اینکه هر خانه یک ستاد خواهد بود. امیدواریم با حضور و نقش دادن به مردم بتوانیم مشکلات را حل کنیم. در بستر گام دوم حتما نمی‌تواند وضعیت کشور و وضعیت معیشتی مردم این باشد که ما الان شاهد آن هستیم. وی گفت: ما با همکاری مردم، همت همگان و ان‌شاءالله دولتی مردمی و با تحول در بحث‌های مختلف اجرایی، ایرانی قوی خواهیم داشت. این تحول و این دولت به عنوان دولت مردمی ان‌شاءالله آنچه رقم خواهد زد، ایرانی قوی خواهد بود.

آیت‌الله رئیسی درباره اینکه مردم ستادها را به خانه ببرند، چه انتظاری از مردم دارید، گفت: من عرض کردم بانیان و شرکای وضع موجود نمی‌توانند مدعی تغییر وضع موجود باشند. مردم از وضع موجود گله‌مندند و ناامیدی مردم در حال افزایش است که باید به این وضعیت پایان داد. وی افزود: نکته دوم اینکه حضور مردم برای این است که من خود را از مردم، با مردم و در مردم می‌دانم. حل مسائل را در گرو حضور مردم می‌دانم، لذا مردم، نخبگان و همه اقشار، خودشان را به گروه و جناح خاصی منتسب ندانند و اینطور فکر نکنند؛ قضیه اداره کشور جناح نمی‌شناسد و خط و گروه سیاسی خاص نمی‌شناسد. باید حرکتی مردمی و دولتی مردمی برای شکل‌گیری ایرانی قوی شکل بگیرد، ان‌شاءالله. وی درباره اینکه اگر شکست بخورید به دستگاه قضایی بازمی‌گردید، افزود: من به شما بگویم ‌ای عزیز جوانم! کسی که برای انجام وظیفه‌اش به میدان می‌آید، برای او هرگز شکست معنا ندارد و انجام وظیفه به هر حال پیروزی است.
 

8سال گذشته نشان داد کشور با «نمایش» اداره نمی شود

سعید جلیلی از دیگر چهره‌هایی بود که روز گذشته برای ثبت‌نام در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در ساختمان وزارت کشور حاضر شد. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در حاشیه ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری اظهار داشت: امید دارم که این انتخابات عرصه برنامه‌ها باشد نه اغوا. وی افزود: چیزی که بسیار اهمیت دارد این است که در این عرصه رقابت‌ها باید ناظر بر مسائل واقعی کشور و پاسخ‌های معتبر به آنها باشد. جلیلی تاکید کرد: در فضای انتخابات نباید مسائل موهوم جای مسائل اصلی را بگیرد و امروز مسائلی چون معیشت و اشتغال مسائل واقعی مردم است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: ان‌شاءالله در این انتخابات لفاظی‌های ضعیف و بی‌اعتبار نتواند بر برنامه‌محوری غلبه پیدا کند. جلیلی با بیان اینکه کشور را با نمایش نمی‌توان اداره کرد، تصریح کرد: 8 سال گذشته این تجربه را نشان داد و امیدوارم بعضی از تجربه‌ها مشکلی از مسائل مردم را حل کند و نمایش نمی‌تواند جای کار واقعی را بگیرد. وی با اشاره به اینکه در آستانه یک انتخابات مهم هستیم، گفت: این تصمیم برای 4 سال کشور مهم است، چرا که در 8 سال گذشته کار‌های بسیار غلطی در کشور انجام شد که فشارها را بر مردم افزایش داد. وی افزود: امیدوارم عرصه اقناع مردم برای برنامه‌ها باشد و من فکر می‌کنم مردم، خودشان باید فضای انتخابات را رعایت کنند و مردم، کسانی هستند که نامزدهای انتخاباتی باید برنامه خود را به آنها ارائه دهند.

جلیلی تصریح کرد: در این عرصه رقابت‌هایی که صورت می‌گیرد مهم است و از آن مهم‌تر پاسخ‌هایی است که داده می‌شود. وی افزود: فضای انتخابات نباید جایی باشد که مسائل فرعی جای مسائل اصلی را بگیرد و امروز مسائلی چون اشتغال و اینکه چگونه می‌شود تحریم‌ها را برطرف کرد بسیار مهم است. از این رو نامزدها باید برنامه‌های خود را به مردم اعلام کنند و بگویند چه برنامه‌هایی دارند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: در این انتخابات نباید لفاظی‌ها به مسائل اصلی مردم برتری پیدا کند، چرا که نمایش نمی‌تواند جای کار اصلی را بگیرد و اگر ما به کار نرسیم نمایش تبدیل به کار می‌شود و برای مردم سودی ندارد.

وی گفت: نباید کسانی با حرف‌های سست و تمایلات مقطعی فضای انتخابات را از مسیر اصلی خارج کنند. داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: در 4 سال آینده نباید حرکت کشور به شکلی باشد که پیشرفتی نداشته باشد، از این رو باید در عرصه انتخابات به یک رویکرد دقیق برسیم. جلیلی تصریح کرد: مردم باید خودشان فضای انتخابات را اداره کنند و نباید اجازه دهند دوقطبی‌های کاذب جای رویکردهای اصلی را بگیرد. مردم باید بدانند ما در پیش رو نکات بسیاری داریم اما مهم این است که باید نامزدهای انتخاباتی این را بدانند که ما برای 4 سال آینده کدام مسائل را در اولویت قرار می‌دهیم، از این رو کسی که می‌آید باید بداند اختیارات و مسؤولیت‌ها چیست. جلیلی گفت: ما یک نقشه راه می‌خواهیم و کسی که می‌خواهد 4 سال آینده کشور را اداره کند باید نقشه راه مهمی داشته باشد.

وی تاکید کرد: در سال‌های 92 و 96 ما برنامه‌هایی داشتیم اما نشد، از این رو امیدواریم این ناامیدی‌ها دوباره تکرار نشود و ان‌شاءالله حرکت کشور با قوت ادامه داشته باشد. جلیلی در پاسخ به سوالی درباره اینکه مهم‌ترین اقدامی که در صورت ریاست‌جمهوری انجام خواهد داد چیست، گفت: اشتغال که نتیجه بیکاری فکری است، مسکن و بی‌اثر شدن تحریم‌ها مهم‌ترین مسائل موجود در کشور است. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که عرصه انتخابات عرصه حضور نامزدهاست، خاطرنشان کرد: جبهه انقلاب و کسانی که با یکدیگر همسو هستند سعی می‌کنند با هم باشند و ما باید برای 4 سال آینده برنامه داشته باشیم. 
 

دولت روحانی فرصت تاریخی مذاکره را گرفت

عزت‌الله ضرغامی، رئیس اسبق سازمان صداوسیما از دیگر چهره‌هایی بود که روز گذشته برای ثبت‌نام در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در وزارت کشور حاضر شد. وی پس از نام‌نویسی با انتقاد از دولت روحانی و بیان اینکه تردیدی در بی‌تدبیری روحانی ندارم، گفت: آنهایی که باید پاسخگوی رفتار 8 ساله باشند، پشت دوقطبی مذاکره و عدم مذاکره و دیگری فضای مجازی و فیلترینگ سنگر می‌گیرند. وی تاکید کرد: ملت ایران بدانند فرصت تاریخی مذاکره را دولت آقای روحانی گرفت. او نشان داد نه توان صحبت با داخلی‌ها را دارد و نه توان صحبت با دنیا و در هر ۲ مورد شکست خورد. ضرغامی گفت: اگر روحانی توان مذاکره از موضع قدرت را در طول این مدت به کار می‌گرفت، وضعیت مردم بسیار بهتر بود.

ناتوانی دولت در مذاکره با دنیا را در کنار کلکسیون دیگر ناتوانی‌ها می‌گذاریم. وی راه‌‌حل اساسی تحریم را خنثی‌سازی عنوان و تصریح کرد: دور زدن یا برداشتن تحریم اگر چه مهم است اما راه اصلی خنثی‌سازی است و سفرای ما باید مبلغ، مروج و کنشگر این سیاست باشند. سفیران را تحت نظارت قوی از این نظر انتخاب خواهم کرد. برخی آقایان که از الان برای سفیرشدن در کشورهای مختلف انتخاب شده‌اند دست نگه دارند، چون اکثر آنان هماهنگی ندارند و من آنان را برمی‌گردانم و هشدار می‌دهم دولت این کار را نکند. ضرغامی تاکید کرد: تبارگرایان و اصحاب نکبت قدرت و ثروت، مکیدن خون فرودستان را پیشه‌ بت‌پرستانه خود ساخته و بر اسب راهوار آن و هزارتوی سیاست، مستانه و فرعون‌وار می‌تازند.

رئیس اسبق سازمان صداوسیما با بیان اینکه زدن زیر میز، یعنی فرصت زندگی، گفت: فرصت زندگی برای آنانی که با نگاه معصومانه‌ خود، انتظار دارند تا پای این زورمداران ریاکار از گلوی نحیف آنان برداشته شود تا نفسی تازه کنند؛ زدن زیر میز یعنی مبارزه! ضرغامی تصریح کرد: مبارزه با فقر، فساد، تبعیض، ناکارآمدی، اشرافیگری، انحصار، آقازادگی، تبارسالاری، خاصه‌خرجی، پنهان‌کاری، خستگی و بی‌انگیزگی، تکبر و فخرفروشی، تملق و چاپلوسی، فاصله‌ طبقاتی و انواع باستی‌هیلزهای لعنتی! و انجام این رسالت مهم صرفا در توان کسانی است که خودشان گرفتار انواع تعارض منافع، بدهکاری‌ها و وابستگی‌های حزبی و قبیله‌ای نباشند. وی اضافه کرد: به فضل خدا می‌آییم تا با همت و انگیزه و نیت خدایی جوانان گمنام اما کارشناس و خردمند و با عقلانیت ایرانی- اسلامی و تجربه‌ برآمده از دانش جهانی و روزآمد، این وضعیت دل‌آشوب‌کننده را بر هم ‌زده و ایران بزرگ را به اعتلا و اوج معهود خویش و باور خود و ایمان به سرشت تابناک و عظیم شهیدان برسانیم. 
 

کنایه رضایی به جهانگیری و لاریجانی

محسن رضایی که ۲ هفته پیش به صورت رسمی خبر از کاندیداتوری در انتخابات داده بود هم دیروز پس از نام‌نویسی در جمع خبرنگاران حاضر شد. وی با بیان اینکه امروز روزی است که باید از سعی و خطا جلوگیری کنیم‌، گفت: تکرار دولت‌های گذشته سم مهلک آینده ایران است و نیاز به دولت نو و راه نو داریم که باید در پیش بگیریم. نیاز به دولت مردمی قوی کارآمد داریم که اگر از جناح‌های سیاسی هم در آن شرکت می‌کنند به خاطر شایستگی و لیاقت آنان باشد نه به خاطر خرید و فروختن پست‌ها یا امضاهای طلایی. داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به وضعیت بورس کشور گفت: اینکه اقتصاد پادگان و دادگاه نیست درست است اما محل فلسفه‌بافی هم نیست. اقتصاد علم است که با دخالت دولتمردان ما آسیب جدی دیده است. اقتصاد ایران دانش اقتصادی می‌خواهد. نه علم اقتصاد دارند و نه از نظر اقتصاددانان استفاده می‌کنند و هشدار اقتصاددانان را هم جدی نمی‌گیرند. رضایی با کنایه به برخی دیگر از کاندیداها گفت: کسانی آمده‌اند اینجا که خودشان مسبب مشکلات کشور بودند،‌ اینها چه تراژدی‌ای راه انداختند. یک عده زدند زیر گریه و یک عده آمدند و گفتند نه چکش و نه کلید. شماها عامل بدبختی مردم ایران بودید. اگر دولت‌ها و مجلس‌های گذشته درست عمل کرده بودند، اینگونه گرفتار نبودیم. آدم اینجا یک تراژدی می‌بیند، گویی اصلا آقایان هیچ دخالتی نداشتند. ما امیدوار هستیم یک بار دیگر ملت ایران به خروش بیاید. ما نیاز به یک بسیج عمومی داریم. 
 

حضور ناگهانی زاکانی

علیرضا زاکانی دیگر چهره شناخته‌شده‌ای بود که روز گذشته برای حضور در انتخابات نام‌نویسی کرد. این نماینده مجلس درباره علت ثبت‌نام یکباره‌اش در انتخابات ساعاتی پس از نام‌نویسی لاریجانی گفت: تصمیمم تا دیروز نیامدن بود و همه تلاش خود را معطوف به تبیین شرایط سخت کشور و انسجام جبهه انقلاب نمودم اما آرایش جدیدی در صحنه رقابت شکل گرفته است. تمام نمادهای فساد، اشرافیت سیاسی و ناکارآمدی به صحنه آمده‌اند. رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه مسببان وضع فعلی سودای دولت سوم روحانی را در سر می‌پرورانند، اظهار کرد: در پاسخ به نیاز جبهه انقلاب و با اهتمام به منطق وحدت، پذیرفتم به میدان بیایم تا ان‌شاءالله با زمین زدن شبکه فساد و نفوذ، ایرانی قوی و پیشرفته محقق شود.(2)

 

دولتی‌ها علیه دولت

هشت سال پیش بود که دولت تدبیر و امید با حمایت تمام ‌قد اصلاح‌طلبان و با شعار «به عقب برنمی‌گردیم» سکان اداره کشور را به دست گرفت و حالا پس از هشت سال، براساس شاخص‌های اقتصادی، نه تنها در گذشته مانده‌ایم حتی در بعضی از حوزه‌های اقتصادی از جمله تحریم‌ها وضعیت کشور نسبت به گذشته بدتر و وخیم‌تر نیز شده است. حال اعضای کابینه آقای روحانی برای ادامه دولت سوم او از پاستور به فاطمی لشکرکشی کردند تا مجال را از ورود چهره‌های جدید به عرصه انتخابات و شنیدن صدای جدید گرفته و به جای پاسخگویی نسبت به ضعف‌های مدیریتی و اجرایی خود، با حربه اختیار نداشتن و اشراف داشتن بر مشکلات، مجدداً نسخه وضع موجود را برای چهار سال آینده کشور بپیچند. دولتی که ماحصل آن چیزی جز مشکلات اقتصادی، تورم‌های کمرشکن، افزایش نارضایتی‌ها و هدر رفتن سرمایه‌های ارزی در قالب ارز جهانگیری، ظهور حقوق‌های نجومی، کاهش ارزش پول ملی، حراج ذخایر طلا و سکه کشور، افزایش چندبرابر حجم نقدینگی، تعطیلی کارخانجات و کارگاه‌های تولیدی، سرمایه‌گذاری مردم در بورس با تشویق دولت و هدر رفتن سرمایه آنان، چند برابر شدن تحریم‌ها، کاهش قدرت خرید مردم، افزایش سرسام‌آور مسکن و خودرو...

 از جمله مشکلاتی است که از قضا آقای جهانگیری به‌عنوان معاون اول، آقای شریعتمداری به‌عنوان وزیر رفاه، آقای آخوندی به‌عنوان وزیر سابق راه و شهرسازی و آقای همتی به‌عنوان رییس کل بانک مرکزی، تصمیمات و مدیریت‌شان به واسطه مسوولیتی که در دولت داشتند در وضع موجود اقتصادی بسیار تاثیرگذار بوده است.

اما در همان روزی که دولتی‌ها در صف ثبت‌نام برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری بودند رییس اتحادیه نانوایان کرج از افزایش 50درصدی قیمت نان در سال جاری خبر داد. حال همان مافیایی که دلار را از 3‌هزار تومان به 30‌هزار تومان رساند و بیش از 50‌درصد دارایی مردم را در بورس به یغما برد، و معیشت مردم را برای مذاکراه با آمریکا و غرب به گروگان گرفت، قصد دارد مجددا کشور را در اختیار بگیرد.

دولتمردان بویژه شخص رییس‌جمهور محترم طی چند سال گذشته به جای عذرخواهی از مردم و یا عمل به توصیه رهبری مبنی بر تلاش شبانه‌روزی برای رفع مشکلات مردم، بحران اقتصادی و اجتماعی کشور را گاه به گردن تحریم‌های بین‌المللی و گاه هم آن را به گردن دیگر نهادها (دولت در سایه، مجلس شورای اسلامی و دیپلماسی میدانی) انداخته‌اند، رویکردی که روز گذشته هم از سوی دولتمردانی که برای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم ثبت‌نام کردند شاهد آن بودیم که آقای جهانگیری در نطق انتخابات خود، عامل اصلی مشکلات را در درجه اول تقصیر ترامپ، درجه دوم کسانی که  به زعم او بهانه به دست دشمنان ایران در خارج دادند و در درجه آخر ضعف اجرایی همکاران خود در دولت برشمردند، بدون آنکه ذره‌ای خود را در وضع موجود مقصر بداند!

آقایان باید پاسخ دهند که بعد از هشت سال حکمرانی‌شان، آیا امید مردم به زندگی نسبت به گذشته بیشتر شده است؟ آیا هم چرخ زندگی مردم می‌چرخد و هم چرخ سانتریفیوژها؟ امروز مشکلات داخلی چندین برابر بیشتر از تحریم‌ها در حال آسیب وارد کردن به اقتصاد کشور است و دولت وعده‌ها، حدود سه دهه به عقب برگشته و  عدم تحقق شعارهایش بر همگان روشن شده است. همان تفکری که نگاهش به دست بیگانه است و به جای بی‌اثر کردن تحریم‌ها به‌دنبال رفع آن است و احتمالاً در مناظره‌های انتخاباتی شاهد همان مباحث تکراری و دوقطبی‌هایی با کلیدواژه‌های «مذاکره» و «سازش» خواهیم بود.(3)

منبع:
(1) جوان
(2) وطن امروز
(3) صبح نو


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط