ارزش بازار(Market capitalization) چیست؟ نگاهی به ارزش بازار بورس های ایران و جهان

شرایط عجیب و غریب اقتصادی این روزها و عدم امنیت مالی باعث شده تا مردم برای حفظ سرمایه های خود به بازار های سودده روی بیاورند. گاهی مسکن، گاهی خودرو، گاهی دلار و حالا هم بورس. تب تند سرمایه گذاری در بورس...
چهارشنبه، 19 شهريور 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ارزش بازار(Market capitalization)  چیست؟ نگاهی به ارزش بازار بورس های ایران و جهان

ارزش بازار چیست؟

بطورکلی ارزش بازار از طریق ضرب تعداد سهام عرضه شده یک شرکت در قیمت هر سهم بدست می آید. برای مثال اگر تعداد سهام عرضه شده ی یک شرکت یک میلیون سهم باشد و قیمت هر سهم نیز 500 تومان باشد، ارزش بازار این شرکت برابر 500 میلیون تومان خواهد بود. پس با این حساب در بازار سهام ارزش یک شرکت برابر ارزش کل تعداد سهام عرضه شده ی آن است.

در واقع این ارزش بازار یک شرکت است که بزرگی یا کوچکی آن را مشخص می کند. از این حیث، زمانی که قیمت هر سهم افزایش پیدا کند در نتیجه ارزش بازار آن نیز افزایش پیدا کرده و رشد صعودی خواهد داشت. البته برعکس این قضیه هم صادق است؛ یعنی با کاهش قیمت هر سهم، ارزش بازار سهام آن شرکت کاهش خواهد یافت. همچنین در صورتی که ارزش هر سهم ثابت باقی بماند ولی شرکت سهام بیشتری را عرضه کند، موجب افزایش ارزش بازار آن شرکت می شود.

برای مشاهده ی ارزش بازار شرکت های مختلف می توانید به سایت http://www.tsetmc.com/ مراجعه کنید.

ارزش بازار(Market capitalization)  چیست؟ نگاهی به ارزش بازار بورس های ایران و جهان
 
تشخیص ارزش یک شرکت مسئله ای مهم و در اکثر مواقع سخت است که به سادگی و به طور دقیق نیز قابل محاسبه نیست. در این بین ارزش بازار یکی از روش های ساده برای تشخیص این مهم است. تعیین ارزش بازار برای نشان دادن میزان بزرگی یک شرکت امری ضروری است، چرا که بزرگی یک شرکت یکی از اصولی است که نشانگر ویژگی هایی است که سرمایه گذاران به آن ها علاقه مند هستند (بطور مثال میزان ریسک).

ارزش بازار یک شرکت در ابتدا توسط عرضه اولیه آن مشخص می شود. یعنی تعداد سهامی که برای اولین بار توسط یک شرکت با قیمتی مشخص برای هر سهم، به بازار عرضه می شود. شرکت ها قبل از عرضه اولیه خود با کمک تکنیک های ارزش گذاری، مشخص می کنند در عرضه ی اولیه چند سهم و هر سهم با چه قیمتی باید به بازار عرضه شود.

پس از عرضه ی سهام یک شرکت در بورس، دیگر ارزش آن بر حسب عرضه و تقاضا در بازار محاسبه می شود. به زبان ساده، اگر برای سهام یک شرکت (حال به دلایل مختلفی) ، تقاضا زیاد باشد، قیمت سهام شرکت بالا می رود و در نتیجه ارزش بازار آن رشد می کند. و برعکس، اگر آینده ی شرکت برای سرمایه گذاران موفق به نظر نرسد، سهام دارن مجبور به فروش سهام خود با قیمت های پایین می شوند. که در نتیجه سهام آن شرکت افت می کند (اصطلاحا منفی می خورد)  و ارزش بازار آن سقوط خواهد کرد.
 

ارزش بازار و استراتژی های سرمایه گذاری

ارزش بازار(Market capitalization)  چیست؟ نگاهی به ارزش بازار بورس های ایران و جهان

دو عامل تاثیر بالا و سهولت اندازه گیری ریسک در سرمایه گذاری، باعث شده است تا ارزش بازار یکی از مهمترین شاخصه ها برای انتخاب شرکت ها برای سرمایه گذاری و همچنین تعیین استراتژی شما در قبال شرکت های بزرگ و کوچک باشد. در بازار بورس، شرکت ها بر حسب بزرگی ارزش بازارشان به 4 دسته تقسیم می شوند:
 
1.ارزش بازار بالا (لارج کپ)
این شرکت ها اصولا آن هایی هستند که ارزش بازار آن ها از 10 میلیارد دلار به بالاست. لارج کپ ها معمولا مدت زیادی ست که در بورس فعال هستند و جزو برترین ها در زمینه ی کاری خود محسوب می شوند. سرمایه گذاری در لارج کپ ها لزوما ضامن سود دهی فراوان در مدت زمان کم نیست، ولی در طول زمان سهام این شرکت ها پیوسته رشد خواهد داشت که باعث رسیدن یک سود مداوم به سهام داران خواهد بود. شرکت هایی نظیر مایکروسافت، اپل، فیسبوک، آی بی ام و... در این دسته قرار می گیرند.
 
2.ارزش بازار متوسط (مید کپ)
این کمپانی ها معمولا ارزش بازاری بین 2 تا 10 میلیارد دلار دارند. مید کپ ها معمولا صنایعی هستند که درون کمپانی های بزرگ تر تاسیس شده اند و به نوعی در حال توسعه اند. از آن جایی که این شرکت ها آنطور که باید و شاید جای پای خود را سفت نکرده اند، سرمایه گذاری در آن ها ذاتا درصد ریسک بیشتری نسبت شرکت های بزرگ دارد، ولی به واسطه ی پتانسیل رشد بالقوه ای که در این شرکت ها وجود دارد، مورد توجه سرمایه گذاران هستند.

3.ارزش بازار کم (اسمال کپ)
کمپانی هایی که ارزش بازار بین 300 میلیون تا 2 میلیارد دلار دارند در این دسته جای می گیرند. این کمپانی ها معمولا شرکت هایی تازه تاسیس هستند که در جهت رفع نیاز صنایع جدید و کمبود های بازار فعالیت می کنند. به دلیل سن کم این کمپانی ها، محدود بودن حوزه ی فعالیتشان و کوچک بودنشان، سرمایه گذاری در آن ها ریسک زیادی را شامل می شود.
 
4.ارزش بازار ناچیز (تاینی یا میکرو کپ)
شرکت ها و یا استارتاپ هایی با ارزش 50 تا 300 میلیون دلار، جزو این دسته هستند.(1) (2) (3) (4)
 
 ارزش بازار(Market capitalization)  چیست؟ نگاهی به ارزش بازار بورس های ایران و جهان
 
 ارزش بازار بورس در ایران چقدر است؟
این روزها تب سرمایه گذاری در بورس به بالا ترین حد خود طی 51 سال فعالیت بازار بورس در ایران رسیده است. تورم بی سابقه ی 40 درصدی، سقوط آزاد ارزش ریال و تبدیل شدن آن به بی ارزش ترین پول دنیا، پایین آمدن نرخ سود سپرده های بانکی تا 15 درصد، بالا رفتن سرسام آور نرخ دلار و همچنین رکود در سایر بازار های سرمایه گذاری از قبیل خودرو و مسکن باعث شده تا سرمایه گذاران برای حفظ ارزش پولشان، نقدینگی های خود را به سمت بازار بورس روانه کنند.

تب ورود به بازار بورس به قدری بوده است که در دو ماهه ی ابتدایی امسال بیش از 200 هزار سرمایه گذار جدید وارد بازار سهام شده اند. این عدد برای کل سال 98 چیزی حدود 820 هزار نفر بوده است. ورود این تعداد افراد و تزریق نقدینگی به بازار بورس موجب شده تا ارزش این بازار رشد چشمگیری داشته باشد.

این رونق باعث شده تا در همین سال جاری چندین بار رکورد های جدیدی در تالار های مبادلات به ثبت برسد. آمار ها نشان می دهد سرمایه گذاران در دو ماهه ی ابتدایی امسال مبلغی معادل 40 هزار میلیارد تومان پول وارد این بازار کرده اند. این رقم با کل نقدینگی وارد شده به بازار سهام در سال 98 برابری می کند. این روند صعودی بازار سهام تا جایی پیش رفته است که از مرز 900 هزار واحد نیز عبور کرده است و طبق پیش بینی های انجام شده از یک میلیون واحد نیز عبور خواهد کرد.

طبق آخرین آمار، در حال حاضر ارزش بازار بورس ایران بالغ بر 4300 میلیارد تومان، معادل با 260 میلیارد دلار است. این اعداد ارقام نشانگر آن است که بازار بورس ایران یکی از پویا ترین بازار ها برای سرمایه است. این بازار هم اکنون در رتبه سی ام برترین بورس های جهان قرار دارد. (5)

ارزش بازار(Market capitalization)  چیست؟ نگاهی به ارزش بازار بورس های ایران و جهان 

بزرگترین بازار های بورس جهان

شاید بازار بورس و عرضه سهام در ایران بازاری نوپا و جوان باشد ولی قدمت این بازار در بعضی کشور ها به بیش از 200 سال نیز می رسد. در میان بورس های قدیمی بورس های نیویورک و لندن به ترتیب با 224 و 215 سال قدمت، در صدر قدیمی ترین های بازارهای بورس دنیا هستند. پس از این ها بورس مادرید با 185، بورس تورنتو با 155 و بورس بمبئی با 141 سال قدمت، در رده های بعدی قدیمی ترین ها جای می گیرند.

اما شاخصی که با آن بزرگی و ارزش یک بازار بورس را می سنجند ارتباط چندانی به قدمت آن ندارد. چه بسا بازار های جوانی نظیر " نزدک" با 45 سال قدمت که بسیار معتبر تر از بورس برزیل با 126 سال قدمت است. دو عامل تاثیر گذار در سنجش ارزش و بزرگی یک بازار، تعداد شرکت های ثبت شده در آن بازار و ارزش بازار آن است. در ادامه تعدادی از بزرگترین این بازار ها را معرفی خواهیم کرد.
 
  • بورس لندن
بورس لندن در سال 1801 پایه گذاری شد و تا پایان جنگ جهانی اول بزرگترین بازار بورس دنیا بود ولی در حال حاضر در رتبه ی ششم جای دارد. با این حال هنوز هم بورس لندن بزرگترین بازار بورس اروپاست. در این بازار که در سال 2007 با بازار بورس ایتالیا ادغام شد، سهام بیش از 3000 شرکت از 70 کشور مختلف در دنیا معامله می شود. ارزش بازار بورس لندن 38/4 تریلیون دلار تخمین زده شده است.
 
  • بورس هنگ کنگ
این بازار در سال 1891 توسط انجمن کارگزاران هنگ کنگ تاسیس شد. در سال 1914 به نام بورس هنگ کنگ تغییر نام داد و در سال 2017 با آنلاین کردن تمامی معاملاتش ساختمانش را تعطیل کرد. این بازار سومین بازار بزرگ بورس در آسیا و پنجمین بازار بزرگ دنیاست. ارزش این بازار حدودا 46/4 تریلیون دلار است و 1955 شرکت در این بازار فعالیت می کنند.

ارزش بازار(Market capitalization)  چیست؟ نگاهی به ارزش بازار بورس های ایران و جهان
 
  • بورس شانگهای
 در رده ی چهارم بزرگترین ها بورس شانگهای قرار دارد. نکته ی جالب در مورد این دومین بورس بزرگ آسیا این است که قدمت چندانی ندارد و تنها در سال 1990 تاسیس شده است. ارزش این بازار 05/5 تریلیون دلار تخمین زده شده است و بیش از 1100 شرکت در آن فعال هستند.
 
  • بورس توکیو
رده ی اول بزرگترین بورس آسیا و سومین بورس بزرگ دنیا به بورس توکیو می رسد. بزرگترین بازار بورس ژاپن در سال 1878 پایه گذاری شد و سهام بیش از 3575 شرکت از جمله سونی، هوندا و تویوتا در آن معامله می شود. ارزش تقریبی این بازار 22/6 تریلیون دلار برآورد شده است.
 
  • بورس نزدک
بورس نزدک در سال 1971، در میدان تایمز شهر نیویورک و توسط تعدادی از کارگزاران بنا نهاده شد. نزدک دومین بازار بزرگ بورس در دنیاست که ارزش تقریبی آن به 11 تریلیون دلار می رسد. حدود 3100 شرکت از جمله اپل، مایکروسافت، فیسبوک و تسلا سهام خود را در این بازار عرضه می کنند.
 
  • بورس نیویورک
بورس نیویورک در سال 1817 در خیابان وال استریت نیویورک تاسیس شد. این بازار بزرگترین و قدرتمند ترین بازار بورس دنیا است. ساکنان وال استریت از پایان جنگ جهانی اول و تصاحب جایگاه بورس لندن، تا به امروز در صدر لیست بزرگ ترین ها قرار دارند. بیش از 2400 کمپانی در زمینه های مختلف در این بازار 24 تریلیون دلاری فعالیت می کنند. (6) (7) (8)
 
نتیجه گیری
بازار بورس اگرچه در حال حاضر پر طرفدار ترین بازار برای سرمایه گذاریست و سود دهی خوبی نیز دارد ولی باید توجه داشت که این بازار نسبت به سایرین پیچیدگی های خاص خودش را دارد. باید توجه داشت که وضعیت بازار همیشه به یک شکل نیست و ممکن است با نوسانات زیادی روبرو شوید، پس حتما آگاهانه و با علم کافی وارد این بازار شوید.

پی نوشتها
  1. www.investopedia.com
  2. www.corporatefinanceinstitute.com
  3. www.bourseiness.com
  4. www.en.wikipedia.org
  5. www.hamshahrionline.ir
  6. www.markets.businessinsider.com
  7. www.academyesarmaye.com
  8. www.yjc.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مجله راسخون مرتبط
موارد بیشتر برای شما
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
play_arrow
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
play_arrow
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
play_arrow
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
play_arrow
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
play_arrow
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
play_arrow
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
play_arrow
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
play_arrow
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
play_arrow
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
play_arrow
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار
play_arrow
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار