هجرت خورشيد

پنجشنبه، 8 اسفند 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
هجرت خورشید
اول ربیع یاد آور نقطه ی عطفی در تاریخ اسلام است.
در حالتی که فشار و سخت گیری های مشرکان مکه به اوج خود رسیده بود بارقه ی « إن مع العسر یسرا » ( انشراح / 6 ) آشکار شد و دستور هجرتی عظیم صادر شد. و چه کسی فکر می کرد این هجرت ساده ی عده ای مسلمان فقیر و به ظاهر کم توان مقدمه ی پی ریزی بزرگترین تمدن بشری خواهد بود ؟!
هجرت از جهات چندی قابل اهمیت است که دو جهت آن نمود بیشتری دارد:
اولین جهت قابل توجه در هجرت این است که این هجرت باعث گسترش اسلام شد. در محیط بسته و پر از خفقان مکه امکان صدور و گسترش اسلام عملا وجود نداشت و این هجرت بود که زمینه ساز گسترش اسلام شد آن چنان که در مدت کوتاهی اسلام توانست مرزهای جزیرة العرب را نیز درنوردد.
دومین جهت قابل توجه در هجرت نیز ایجاد مرکزیتی برای اسلام بود. هر نظامی برای شکل گیری نیاز به مرکزی دارد که تمامی نقاط تحت فرمان از آنجا هدایت و کنترل شوند و یقینا مکه نمی توانست چنین مرکزیتی برای جامعه ی جدید التأسیس اسلامی داشته باشد. و مدینه بود که با وجود انصار و مهاجرین از خود گذشته چنین امکانی را برای پیامبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) ایجاد کرد.
گفتنی ها درباره ی هجرت بیش از این است که بتوان در این مقاله ی کوتاه به همه ی آنها اشاره کرد اما نکته ای وجود دارد که نباید از آن غافل بود و آن اینکه :
اگر هجرت نقطه ی عطف مهمی در تاریخ اسلام بود ، که بود ؛
و اگر هجرت باعث گسترش اسلام شد ، که شد ؛
و اگر هجرت مرکزی برای اسلام فراهم کرد ، که کرد ؛
با این همه این هجرت مقدمه ای داشت که اگر نمی بود شاید هجرتی هم نمی بود !!!
مقدمه ای که ضمنا آزمایشی بزرگ بود برای بنده ای از بندگان خالص خداوند ، آزمایشی برای این که بنده ای جان خویش را در طبق اخلاص گذارد و با خدای خویش معامله کند ، و تا ابد نام خود را بر تارک هستی ثبت کند.
آری ، لیلة المبیت را می گویم ، آن شبی که علی (علیه السلام) در بستر پیامبر گرامی اسلام خوابید تا پیامبر بتواند با استفاده از تاریکی شب بدون آنکه مشرکانی که کمر به قتل او بسته بودند متوجه شوند ، هجرت عظیم خویش را آغاز کند.
و ما چه می دانیم که ارزش این یک شب در منظومه ی هستی تا چه میزان است ؟!
ارزش و عظمت این فداکاری را تنها خدایی می داند که در شأن این ماجرا فرمود :
و من الناس من یشتری نفسه ابتغاء مرضات الله ( بقره / 207 ).
سید احمد سجادی


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.