زيارت سيدالشهدا (عليه السلام)

در طول تاريخ انسان‏هايى بوده و هستند كه پس از مرگشان، زندگى و حياتشان ادامه پيدا كرده و با وفاتشان، وجودشان و شخصيت وانديشه‏شان ادامه يافته است . آرامگاه و زيارتگاه مردان خدا و شخصيت‏هاى الهى، نيز - همان‏گونه كه در زمان حيات خويش استوانه دين و محور انسانيت و پشتوانه حق و عدالت‏بودند - پشتوانه حق و عدالت و فضيلت است . در اين ميان، زيارت مشهد حسينى از ويژگى‏هاى برجسته‏اى برخوردار است آنان كه توفيق پيدا مى‏كنند و به زيارت مرقد مطهرش مشرف مى‏شوند،
يکشنبه، 15 ارديبهشت 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
زيارت سيدالشهدا (عليه السلام)
زيارت سيدالشهدا (عليه السلام)
زيارت سيدالشهدا (عليه السلام)

نويسنده:حسين سلطان‏محمدى
اى همه اشتياق حضرت او
روز و شب مايل زيارت او
تو از او دور نيستى بالله
«قبره فى قلوب من والاه‏»

كلامى كوتاه پيرامون زيارت سيدالشهدا ( عليه السلام)

در طول تاريخ انسان‏هايى بوده و هستند كه پس از مرگشان، زندگى و حياتشان ادامه پيدا كرده و با وفاتشان، وجودشان و شخصيت وانديشه‏شان ادامه يافته است . آرامگاه و زيارتگاه مردان خدا و شخصيت‏هاى الهى، نيز - همان‏گونه كه در زمان حيات خويش استوانه دين و محور انسانيت و پشتوانه حق و عدالت‏بودند - پشتوانه حق و عدالت و فضيلت است . در اين ميان، زيارت مشهد حسينى از ويژگى‏هاى برجسته‏اى برخوردار است آنان كه توفيق پيدا مى‏كنند و به زيارت مرقد مطهرش مشرف مى‏شوند، در آستان امام حسين ( عليه السلام)، درس عشق و فضيلت و كمال مى‏آموزند . اين‏گونه تربيت اجتماعى و يك چنين مؤسسه تهذيب اخلاق و ادب، براى هيچ ملتى از ملل‏گيتى بشر و ميسر نيست .
هر زائرى كه با معرفت‏به مقام صاحبان اين مشاهد شريفه واهداف آنان به زيارت برود، از صاحب قبر الهام مى‏گيرد و اصول و تعاليم مكتب را به ياد مى‏آورد و هر زيارت و سلام او سرشار از اين آموزش‏ها والهام‏هاست .
پس بايد بكوشيم تا از اين شفاخانه فيض، استشفاى دردهاى درونى و امراض قلبى و درونى خود را طلب كنيم، تا اين‏كه هم ظاهرمان به جمال وكمال آراسته شود و هم باطن از آلودگى‏ها پاك و مصفا گردد .
نيم نگاهى به آثار و بركات زيارت سيدالشهدا ( عليه السلام) مى‏كنيم:

اجابت دعا و برآورده شدن حاجت:

خداوند سبحان در ازاى ايثار و فداكارى سيدالشهدا ( عليه السلام) و تحمل هرگونه سختى چون تشنگى و غم واندوه فراوان براى حفظ اسلام، در مرقد شريفش بركاتى را قرار داده كه از جمله آن‏ها اجابت دعا و برآورده شدن حاجات است . چنان كه امام صادق ( عليه السلام) فرمود: «هركس دو ركعت كنار قبر حسين ( عليه السلام) نماز بخواند، از خداوند چيزى را مسالت نكند جز اينكه به او عطا شود» (1)
و نيز به «ابوصباح كنانى‏» فرمود: «همانا نزد شما قبرى است كه هيچ فرد پشيمانى نزد آن نمى‏رود مگر آن‏كه خداوند از او پريشانى را رفع نموده و حاجتش را برآورده مى‏نمايد و همانا نزد او چهار هزار فرشته هستند كه از هنگام شهادتش آشفته و غم‏آلود تا روز قيامت‏بر او مى‏گريند . هركس او را زيارت كند، وى را تا خانه‏اش بدرقه مى‏كنند، و هركه مريض شود [از زائران امام حسين ( عليه السلام)] به عيادتش مى‏روند و هركه بميرد جنازه‏اش را تشييع مى‏كنند» (2)
بكن جوايج‏خود را طلب ز روى يقين
روا حوائج هر شاه و هرگدا اينجاست

آرامش بخشيدن به زائر

در عصرى كه انسان در مواجهه با پديده‏هايى همچون ترديد، ناكامى، تشويش، ترس و ناسازگارى با زندگى و محيط ماشينى، نمى‏تواند از اضطراب در امان بماند، اين زيارت مرقد مردان خدا و پيشوايان دين است كه به انسان آرامش خاطر مى‏دهد .
زائر آن مراقد شريفه، در پرتو دعا و گفتگو با پاكان و استمداد از ارواح پاك و مقربان درگاه الهى و با مشاهده مزار شريف شهيدان كربلا و با در نظر آوردن آن مصائب جانگداز، انقلابى درونى مى‏يابد و درمى‏يابد كه چگونه عده‏اى قليل در مقابل جمعى كثير و سپاهى مجهز در راه ايمان و عقيده خويش، تا آخرين قطره خون مبارزه و جانفشانى نمودند .
از اين‏رو، نابسامانى‏ها را با توسل به آن‏ها برخود هموار مى‏سازند و خستگى‏ها و فشارهاى روحى و اضطراب‏ها و ياس‏ها را از خود مى‏زدايند و به آرامش و اطمينانى براى ادامه زندگى دست مى‏يابند .
كى توان كردن برابر كعبه را با اين حرم
كعبه كسب آبرو از خاك اين در مى‏كند

حفاظت زائر

عبدالله بن هلال به امام صادق ( عليه السلام) عرض كرد:
«فدايت‏شوم، كمترين نصيبى كه كه زائر امام حسين ( عليه السلام) دارد چيست؟ «فرمود: «اى عبدالله، كمترين چيزى كه براى او مى‏باشد، اين است كه خداوند او و خانواده‏اش را حفظ مى‏كند تا وى را به سوى خانواده‏اش باز گرداند، وچون روز قيامت فرارسد، خداوند حافظ او مى‏باشد» (3)
در اين دريا منم آن ناخدايى
كه كشتى را به ساحل مى‏رسانم

گريان نبودن در قيامت و نجات از آتش جهنم

امام صادق ( عليه السلام) فرمود: «هركس قبر حسين ( عليه السلام) را به خاطر خداوند و در راه خدا زيارت نمايد، خداوند او را از آتش دوزخ آزاد مى‏سازد و روز ترس و مصيبت (قيامت) او را ايمن مى‏دارد . از خداوند نيز هيچ حاجتى از حوائج دنيا و آخرت را طلب نمى‏كند، مگر آنكه به او عطا نمايد . (4) »
هم‏چنين رسول اكرم ( صلى الله عليه و آله) به فاطمه زهرا ( عليها السلام) فرمود: «هرچشمى در روز قيامت گريان است، مگر چشمى كه براى مصائب حسين ( عليه السلام) گريه كرده باشد . چنين كسى در قيامت‏خندان و شادان به نعمت‏هاى بهشتى است‏» (5)
آن روز ديده‏ها همه گريان شود ز هول
جز چشم گريه كرده به سوگ و عزاى او

سعادتمندى

امام صادق ( عليه السلام) به عبدالملك خثعمى فرمود: «زيارت حسين‏بن‏على ( عليه السلام) را ترك مكن و دوستانت را نيز به آن فرمان بده، تا خداوند بر عمرت افزوده و روزيت را زياد گرداند . خداوند سبحان زندگانى تو را در سعادت قرار خواهد داد و نمى‏ميرى مگر سعادتمند و تو را زمره سعاتمندان خواهند نوشت‏»
هم‏چنين «حزبفه بن يمان‏» گويد: رسول خدا ( صلى الله عليه و آله) را ديدم كه دست‏حسين بن على ( عليه السلام) را در ست‏خود گرفته بود و مى‏فرمود: يا ايها الناس، هذا الحسين بن على فاعرفوه، فقوالذى بيده، انه لفى الجنة، و محبيه فى الجنة، و محبى محبيه فى الجنة‏» (6)
اى مردم! اين حسين بن على است، او را بشناسيد; سوگند به آن خدايى‏كه جانم به دست اوست، به‏راستى او در بهشت است و دوستدار او نيز در بهشت است، و دوستار دوستار او نيز در بهشت مى‏باشد .
ترا ز باب حسينى برند جانب جنت
ترا كه عاشق اويى، تراكه شيعه اويى

برابرى زيارت حسين ( عليه السلام) با حج

عبدالله بن عبيد انبارى گويد: به امام صادق ( عليه السلام) عرضه داشتم: «فدايت‏شوم، همه ساله وسايل تشرف به حج‏برايم فراهم نمى‏شود، فرمود: «چون قصد حج نمودى و اسباب برايت فراهم نگشت، به زيارت قبر حسين ( عليه السلام) برو، كه يك حج‏برايت نوشته مى‏شود و چون قصد عمره نمودى و وسايل مهيا نشد، عزم زيارت قبر حسين ( عليه السلام) نما، كه يك عمره برايت منظور مى‏شود» (7)
از امام صاق ( عليه السلام) پرسيدند: «ثواب كسى كه قبر امام حسين ( عليه السلام) را زيارت كند در حالى كه كبر و غرورى نداشته باشد چيست؟» فرمود: «برايش هزار عمره و حج مقبول نوشته مى‏شود . اگر شقى باشد، سعيد نوشته مى‏گردد، و پيوسته در رحمت الهى غوطه‏ور خواهد بود» (8)
بارگاهت‏باب رحمت، كربلايت جنت است
تا به كى در پشت درمانيم؟ در را باز كن

عنايت و توجه سيدالشهدا ( عليه السلام) و كسب خير و بركت

امام صادق ( عليه السلام) فرمود: «حسين در نزد پروردگارش ... به زائرانش نظر مى‏كند . او نگاه مى‏كند كه چه كسى براى آن حضرت گريه مى‏كند، پس براى او طلب آمرزش كرده و پدرانش را مى‏خواند تا براى آن زائر دعا كرده و طلب آمرزش و مغفرت نمايند . پس امام حسين مى‏فرمايد: «اگر زائر من مى‏دانست كه خدا چه چيزى براى او عطا مى‏فرمايد، شادى او بيشتر از جزع و بى‏تابى وى مى‏گرديد» (9)
امام حسين ( عليه السلام) فرمود: «هركس مرا در زندگانيش زيارت كند، پس ازمرگش بازديدش خواهم كرد» (10)
از امام صادق ( عليه السلام) روايت‏شده كه ايشان فرمودند: «اگر مردم مى‏دانستند كه چقدر خير و بركت در زيات حسين ( عليه السلام) وجود دارد، براى زيارت كردنش با يكديگر مقابله مى‏كردند، و هر آينه اموالشان را براى رفتن به زيارتش مى‏فروختند» (11)
هم‏چنين امام باقر ( عليه السلام) فرمودند: «اگر مردم مى‏دانستند كه زيارت قبر شريف حسين ( عليه السلام) چه مقدار فضيلت و بركت دارد، از شوق زيارتش جان مى‏سپردند و نفس‏هايشان از شدت حسرت بند مى‏آمد» (12)
كربلايش قطعه‏اى از جنت است
باب خير، باب لطف و رحمت است

ثبت‏نام زائر، در اعلى علتين و قبولى نماز او

امام صادق ( عليه السلام) فرمود: «هركس به زيارت قبر حسين ( عليه السلام) برود، در حالى كه عارف به حق او باشد، خداوند نام او را در اعلى‏علتين مى‏نويسد» (13)
ديگر اينكه اگر انسان زائر، حق امام را شناخته و با معرفت و ولايت او در كنارقبر مطهرش نماز بگذارد، مورد قبول حق تعالى قرار مى‏گيرد . چنان‏كه امام صادق ( عليه السلام) در شان و مقام كسى كه به مرقد و بارگاه شريف حضرت مشرف شده و در آنجا نماز بخواند، فرمود: «خداوند متعال اجر نمازش را مقبول آن قرار مى‏دهد» (14)
حتى مقام حضرت به قدرى والاست كه خاك كربلا به لحاظ شهادت امام حسين ( عليه السلام) و ياران باوفايش شرافت پيدا كرده، به طورى كه اهل بيت ( عليهم السلام) نيز به ما فرموده‏اند در هر نمازى كه سجده بر تربت كربلا باشد، خداوند آن نماز را به خاطر حضرت قبول مى‏كند . چنان‏كه حضرت صادق ( عليه السلام) از خاك كربلا درون كيسه‏اى ريخت و در سجاده همراه داشت، در هنگام نماز آن كيسه را باز مى‏كرد و بر آن سجده مى‏نمود .
سجده برخاك سر كوى تو آرند خلايق
جان فداى تو كه هم قبله و هم قبله‏نمايى

پى‏نوشت‏ها:

1 . منتخب كامل الزيارات، ابن قولويه، ص 248، به تصحيح علامه امينى
2 . همان، ص 337، (منتخب كامل الزيارات)
3 . همان، ص 247
4 . همان، ص 278
5 . بحارالانوار، علامه مجلسى، ج 44، ص 293
6 . منتخب كامل الزيارات، ابن قولويه، ص 292
7 . بحارالانوار، علامه مجلسى، ج 43، ص 262
8 . منتخب كامل الزيارات، ابن قولويه، ص 306
9 . همان، ص 328
10 . امالى شيخ طوسى، ص 55
11 . بحارالانوار، علامه مجلسى، ج 101، ص 16
12 . منتخب كامل الزيارات، ابن قولويه، ص 87
13 . سفينه البحار، محدث قمى، ج 1، ص 565
14 . وسايل الشيعه، شيخ حر عاملى، ج 10، ص 324
15 . منتخب كامل الزيارات، ابن قولويه، ص 195





ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط