تب کردن نوزاد پس از تزریق واکسن

یکی از واکنش‌های طبیعی ایمن سازی در نوزادان تب است. هر چند والدین این وضعیت را دوست ندارند، دانستن اینکه این تب نشانه‌ای است که سیستم ایمنی کودک رو به قوی‌تر شدن می‌رود، حائز اهمیت است. ادامه‌ی مطلب را بخوانید
سه‌شنبه، 7 ارديبهشت 1395
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: علی اکبر مظاهری
موارد بیشتر برای شما
تب کردن نوزاد پس از تزریق واکسن

تب کردن نوزاد پس از تزریق واکسن
 

 

مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون




 


یکی از واکنش‌های طبیعی ایمن سازی در نوزادان تب است. هر چند والدین این وضعیت را دوست ندارند، دانستن اینکه این تب نشانه‌ای است که سیستم ایمنی کودک رو به قوی‌تر شدن می‌رود، حائز اهمیت است. ادامه‌ی مطلب را بخوانید تا بیشتر در این مورد اطلاعات کسب کنید.
اکثر والدین تحمل دیدن ناراحتی نوزاد خود پس از تزریق واکسن را ندارند. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که مزایای ایمن سازی بسیار بیشتر از عوارض جانبی آن است. نوزادان با آنتی بادی‌های خاصی که با عفونت مبارزه می‌کنند به دنیا می‌آیند. آنتی بادی‌های دیگری نیز وجود دارند که از شیر مادر و با تغذیه‌ی نوزاد از این شیر دریافت می‌شوند. با این حال، ایمنی حاصل از این آنتی بادی‌ها موقتی است. از این رو، حتی اگر تب نوزادتان شما را اذیت می‌کند، مطئمن باشید که تزریق واکسن جهت ایمن ساختن کودک‌تان در برابر بیماری‌هایی که در آینده رخ می‌دهند، بسیار اهمیت دارد.

علت تب کردن نوزاد

واکسن، موجودات بیماری‌زای کشته و یا ضعیف شده‌ است که به درون بدن انسان تزریق می‌شوند. بدن این موجودات یا عوامل بیماری‌زا را به عنوان دشمن در نظر می‌گیرد. سیستم ایمنی بدن این موجودات را از بین برده و آنها را به «خاطر» می‌سپارد به این منظور که مرتبه‌ی بعدی که فرد به طور طبیعی مورد حمله‌ی این موجودات قرار گرفت، بتواند با آنها مقابله نماید. بالا رفتن درجه حرارت بدن، نشانه‌ی آن است که بدن با این گونه موجوداتی که از طریق تزریق وارد بدن شده‌اند در حال مبارزه می‌باشد. باکتری‌ها و ویروسها در دمای حدوداً 6ر98 درجه‌ی فارنهایت یا 37 درجه‌ی سانتیگراد در درون بدن رشد می‌کنند. دمای بالا در طول تب به کشتن این میکروب‌ها کمک می‌کند. همچنین دمای افزایش یافته‌ به بدن در تولید بیشتر سلولهای سفید خون، آنتی بادی‌ها و دیگر عوامل مقابله کننده با عفونت کمک می‌کند. از این رو، تب نوزاد پس از واکسیناسیون به همان اندازه‌ی مورد نظر، امری طبیعی است.

واکنش‌های بدن نسبت به واکسن

• قرمزی و تورم در ناحیه‌ای از پوست که واکسن تزریق شده است.
• درد و حساسیت‌ ناحیه‌ای که در آن تزریق انجام شده است.
• تب خفیف تا متوسط
• بد خلقی و بی‌قراری نوزاد
• از دست دادن اشتها، امتناع نوزاد از نوشیدن شیر. نوزاد عدم تمایل نسبت به مواد غذایی از خود نشان می‌دهد.
• کودک ممکن است هیچ گونه علاقه‌ای به بازی از خود نشان ندهد.
• در حین پایین آمدن درجه حرارت بدن، تعریق بیش از حد می‌تواند به وجود آید. پس از آن کودک ممکن است بهتر شده و شروع به خنده نماید.
• پس از دریافت واکسن اسپری بینی، ممکن است کودک دچار آبریزش بینی گشته و ممکن است از گرفتگی بینی رنج برد و یا دچار سرفه گردد.
تب نوزاد پس از واکسن نبایستی موجب وحشت والدین شود. این واکنش‌های معمولی که در بالا اشاره شد، ظرف چند روز فروکش خواهند کرد. در واقع، این تب، نشانه‌ی آن است که سیستم ایمنی بدن در حال مبارزه علیه موجودات وارد شده به بدن بوده و آن را در برابر عفونتهای آتی آماده می‌سازد. اگر چه این واکنش‌ها خفیف می‌باشند، در موارد بسیار نادر بعضی از نوزادان ممکن است واکنش‌های شدید نسبت به واکسن‌های خاصی از خود نشان دهند. چنین واکنش‌هایی ممکن است در قالب مشکلات تنفسی، خس خس سینه، کهیر، خارش پوست، ضعف، بی‌حالی، تشنج، غش، سرگیجه، استفراغ، اسهال، افزایش بدخلقی، و نامنظم شدن ضربان قلب خود را نشان دهند. در صورتی که نوزادی این واکنش‌ها را از خود نشان دهد، بایستی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. این واکنش‌ها در عرض چند دقیقه و یا چند ساعت پس از تزریق شروع می‌شوند.

مراقبت از کودک پس از تزریق واکسن

واکسن جنبه جدایی ناپذیر مراقبت مناسب از نوزاد می‌باشد. این یک واقعیت است که ایمن سازی با ناراحتی و رنج همراه است اما نمی‌توانید از انجام آن خودداری کنید. با این حال، راه‌هایی وجود دارد که پدر و مادر می‌توانند از آن طریق، اضطراب و درد کودکان خود را کاهش دهند. تزریق واکسن علاوه بر درد جسمی، موجب آشفتگی و ناراحتی کودکان می‌شود. از آنها با ماندن نزدیک‌شان حمایت عاطفی به عمل آورید. پس از آنکه پزشک تزریق خود را انجام داد، کودک را در آغوش کشیده و با استفاده از دستان خود او را به سینه بفشارید. این کار کودک را آرام کرده و به او امنیت و آرامش می‌بخشد.
والدین به هنگام دست زدن به نوزادان بایستی مراقب باشند، خصوصاً نواحی از بدن او که تزریق انجام شده است. از دست زدن به آن ناحیه خودداری کنید. در صورتی که در آن قسمت تورم و قرمزی وجود داشته باشد، پارچه‌ای تمیز را در آب یخ فرو کرده و آن را روی ناحیه‌ی متورم بگذارید. این کار نه تنها درد کودک را کاهش خواهد داد، بلکه او را آرام نیز می‌سازد. چند قاشق چای خوری شکر محلول شده (چند قاشق چای خوری شکر را درون 4-3 اونس (118-89 میلی‌لیتر) آب ریخته، آن را بجوشانید و سپس اجازه دهید خنک شود. از آن، هنگامی که به دمای اتاق رسید) استفاده کرده و پس از تزریق به کودک بدهید، به این دلیل که محققان دریافته‌اند که محلول آب قند تأثیر آرام سازی در نوزادان دارد.
در صورتی که نوزاد پس از ایمن سازی تب کرد، که پدیده‌ی بسیار معمولی است، بر درجه حرارت بدن کودک خود به طور مرتب نظارت کنید. درجه حرارت خفیف تا متوسط قابل قبول است. بایستی به نوزادان به هنگام داشتن تب، مقدار زیادی مایعات داده شود. از پوشاندن لباسهای زیاده از حد به آنها در چنین مواقعی خودداری کنید. از یک پارچه‌ی خنک می‌توانید برای آرام ساختن او استفاده کنید. همچنین چنانچه در نظر دارید به کودک خود دارویی بدهید، با پزشک خود مشورت کنید. به منظور مقابله با بهانه‌گیری‌های کودکی که تازه تزریق بر روی او انجام شده، می‌توان تیلنول به او داد. با این حال توصیه‌ی اکید می‌شود که والدین پیش از آنکه هرگونه دارویی را به نوزاد خود دهند، با پزشکشان مشورت نمایند.
خواب (استراحت کافی) نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفاء می‌کند. مطالعات نشان می‌دهند که داشتن خواب کافی قبل یا بعد از تزریق، معمولاً واکنش ایمنی ضعیف‌تری را نسبت به واکسن به همراه خواهد داشت. بر اساس گزارشات آخرین تحقیقات، احتمال طولانی‌تر خوابیدن نوزادان هنگامی که پس از ساعت 1:30 بعد از ظهر واکسینه می‌شوند، بیشتر می‌شود و نوزادانی که پس از دریافت واکسن خود طولانی‌تر می‌خوابند، در 24 ساعت آینده تنها کمی افزایش دمای بدن را از خود نشان می‌دهند. جهت تأیید رابطه‌ی میان ساعت ایمن سازی و واکنش ایمنی، مطالعات بیشتری مورد نیاز است؛ اما تا آن زمان، هیچ ضرری ندارد که این تزریق و ایمن سازی برای نوزادان را در بعد از ظهر انجام دهید.
تب نوزاد پس از تزریق یک واکنش طبیعی از واکسیناسیون است. والدین نبایستی بیش از حد در مورد آن نگران باشند. تنها تا جایی که می‌توانید سعی کنید کودک خود را آرام سازید و برای آنکه مطمئن شوید از هر آنچه به نفع کودکان است، اطلاع و آگاهی دارید، با پزشک خود مشورت کنید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص کودکان در نظر گرفته شود.



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما