انتخاب رشته و اهميت آن
هيچکس، هيچگاه به تندي يا کندي تپش قلب شما اعتراض نميکند. هيچکس، هيچ وقت رنگ چشم و بلندي يا کوتاهي قد من و شما را مورد انتقاد قرار نميدهد. من و شما هم اين کار را نميکنيم؛ چرا؟
براي آنکه هيچ يک از ما در انتخاب رنگ چشم و مو، بلندي يا کوتاهي قد، تندي و کندي تپش قلبمان دخالتي نداريم. ما آدمها، فقط در خصوص آنچه از سر اراده و آگاهي انتخاب ميکنيم، مورد نقد و بررسي قرار ميگيريم و در نتيجه پاداش يا مکافات ميبينيم. انسانيت ما به همين قدرت انتخاب ماست. ما انسانها، با هر انتخابي، درحقيقت، خود را ميسازيم. در واقع ارزش انسان وابسته به ارزش انتخابهاي اوست.
اگر کسي در طول عمرش، اکثر انتخابهايش صحيح، عاقلانه، مبتني برواقعيت و به دور از توهم و گمان باشد، کارنامه مثبتي از خود به جا خواهد گذاشت. آدمهاي ناموفق نيز کساني هستند که در کارنامه زندگيشان، تعداد انتخابهاي درست و عاقلانهشان، کمتر از انتخابهاي عجولانه، احساساتي و کم عمق و بيپايه آنهاست.
در فرهنگ دهخدا کلمه انتخاب، “برگزيدن”و “اختيار” معني شده است. در واقع انتخاب، به برگزيدن از بين گزينههاي مختلف يک پديده، شيء، روش، فرايند واز اين قبيل اشاره دارد.
ما ناگزير از انتخاب هستيم. ميليونها انسان قبل از ما، در مورد موضوعات بسياري، تصميم درست يا غلط گرفتهاند. اولاً با مطالعه تجربيات گذشتگان، مي توان از آن به عنوان ذخيره ارزشمندي براي درس آموزي، عبرت گرفتن و نحوه انتخاب صحيح استفاده كرد و ثانياً مي توانيم راه و روش انتخاب درست را بياموزيم و آموختن آن را به اتفاق و حادثه واگذار نکنيم و منتظر درس گرفتن از نتايج انتخابهاي نادرست خود نمانيم.
زمان انتخاب لحظه حساسي است. چرا كه با تصميمگيري درباره روش يا پديدهاي خاص، سرنوشت خودمان را رقم ميزنيم. با انتخاب درست ميتوانيم از منابع (مادي، مالي، انساني و اطلاعاتي) به شيوهاي مناسب بهرهبرداري كرده و از اتلاف اين منابع جلوگيري كنيم.
انتخاب بايد با آگاهي صورت گيرد. منظور از آگاهي، دانش نسبت به مسائلي است که انتخاب ما را تحت تأثير خود قرار ميدهد.
ما در محيطي به سر ميبريم که عوامل تاثيرگذار بيروني متعددي در آن وجود دارد. از سوي ديگر، اهداف، ارزش ها، علايق و خواستههايي داريم که مايل هستيم به آنها برسيم.
بدون توجه به واقعيتهاي پيرامون قادر نخواهيم بود به آرمانهايمان دست يابيم. بدون آرزوها و آرمانهاي دروني نيز محيط پيرامون، ما را به هر سويي ميکشد و حاکم مطلق و بيچون چرا بر زندگي ما خواهد شد. آشتي دادن ميان عوامل دروني و محيط پيرامون، هنر بسيار بزرگي است.
از اين رو بايد تلاش کنيم در انتخابهايمان ضمن توجه به واقعيت هاي بيروني، آگاهي لازم را درخصوص جوانب مختلف آن کسب کنيم. کسي که انتخاب ميکند، ميداند که به دليل آزادي عملي که از آن برخوردار است، مسؤوليت نيز خواهد داشت. آزادي همواره با مسؤوليت پذيري، زيبا و قابل قبول بوده است. کساني که مسؤوليت انتخاب و تصميم خود را نميپذيرند، در واقع به عدم بلوغ فکري و عاطفي خود شهادت ميدهند. ما در مقابل انتخابها و تصميمهايي که ميگيريم مسؤول هستيم پس بايد نهايت تلاش خود را در انتخاب و تصميم درست مبذول نمائيم.
1-خانواده، 2- محيط آموزشي، 3- افراد اثرگذار در زندگي فرد، 4- گروههاي همسالان، 5- رسانهها، 6- زمينههاي اقتصادي و شغلي.
در اينجا براي آگاهي از نقش عوامل فوق شرح مختصري در مورد هر عامل ارائه شده است.
ميآموزيم تا پايان زندگي با ما همراه خواهد بود. بخش زيادي از رفتارها، گرايشها، تمايلات، نگرشها و ارزشهاي ما در خانواده شکل ميگيرد. به دليل طولاني شدن سالهاي حضور در خانواده، انتخاب رشته تحصيلي داوطلبان از محيط خانه و خانواده تأثير زيادي ميپذيرند. در بسياري موارد، اين تأثير مثبت است و والدين فرزندان خود را به سوي انتخاب رشته صحيح راهنمايي ميکنند، نتايج تحقيقات نشان ميدهد که كمك اعضاي خانواده، از لحاظ فراهم نمودن امكانات خودشناسي و اطلاعات مورد نياز براي انتخاب رشته فرزندشان ميتواند سودمند باشد.
اما در برخي موارد والدين علائق خود را در ادامه تحصيل از سالهاي ابتدايي به دانشآموز تلقين ميکنند. بر اين اساس، نوعي علاقه کاذب در فرد شکل ميگيرد و آينده او را رقم ميزند.
والدين ميتوانند نقش بسيار مهم و اساسي در کمک به فرزندانشان جهت انتخاب رشته آگاهانه، ايفا نمايند. آنها بايد به عقايد فرزندان خود احترام گذاشته و در صورتي که خطا و يا لغزشي مشاهده كردند، تلاش لازم در جهت رفع آن مبذول نمايند نه اينکه آنها را به انتخاب رشته يا دانشگاهي که خودشان علاقهمند به تحصيل در آن بوده و به هر دليلي شرايط لازم براي ادامه تحصيل را نداشتهاند، راهنمايي كنندو يا صرفاً به دلايل ديگري مانند پرستيژ اجتماعي رشته و يا درآمد آن، فرزند خود را هدايت کنند.
پدر و مادر گرامي:
اگر ميخواستيد در رشته يا دانشگاه خاصي تحصيل کنيد و به هر دليلي موفق به اين کار نشديد، فرزند خود را مجبور به انتخاب آن رشته يا دانشگاه نکنيد.
روابط مناسب خانوادگي بايد مبتني بر تعامل باشد و شما نبايد به خاطر زحماتي که به خاطر فرزندتان متحمل شدهايد، انتظار داشته باشيد آرزوها و ايدهآلهاي فرزندانتان کاملاً منطبق با آرزوها و ايدهآلهايتان باشد.فرزند خوب لزوماً کسي نيست که در همه ابعاد شبيه ما باشد؛ بلكه هر يك از فرزندان ما داراي ويژگي هاي منحصر بفردي هستند و هر فردي بايد در رشته مناسب با ويژگي هاي شخصيتي اش تحصيل نمايد.
سعي نماييد به فرزند خود كمك نماييد كه قبل از انتخاب رشته، اطلاعات مورد نياز از رشته ها و دانشگاهها را كسب نمايد.
در دوره متوسطه، با تخصصي تر شدن حوزههاي تحصيل، دبيران و مشاوران تحصيلي نقش پر رنگتري در هدايت دانشآموزان دارند. بررسيها نشان ميدهد بسياري از دانشآموزان در دوره دبيرستان ضمن الگو قرار دادن معلمان، آنها را به عنوان مشاوري صديق قبول دارند. از اين رو دبيران و مشاوران تحصيلي بايد اطلاعات و دانش لازم را براي راهنمايي دانش آموزان خود کسب کنند.
مشاورين و معلمان گرامي
اگر قصد كمك به دانش آموزان را در انتخاب رشته شان داريد، سعي كنيد اطلاعات و دانش خود را از انتخاب رشته بالا ببريد. زيرا ضررِ دادن اطلاعات ناقص به داوطلبان، بسيار بيشتر از عدم دسترسي به مشاور است.
داوطلبان گرامي:
دوستان شما، عموماً اطلاعاتي بيشتر از خودتان ندارند. بنابراين سعي كنيد گفتهها و توصيههاي دوستان و همسالانتان را با رعايت احتياط در انتخاب رشتهتان مورد استفاده قرار دهيد.
داوطلبان گرامي:
ما نبايد تحت تاثير مبالغههاي رسانه ها در مورد رشته ها قرار بگيريم بلكه بايد همواره به دنبال واقعيتها، اطلاعات صحيح وتناسب هر ر شته با وضعيتي که در آن قرار داريم باشيم.
داوطلبان گرامي:
اگرچه در نظرگرفتن زمينه هاي شغلي رشته ها مهم است، اما هرگز صرفاً بر اساس بازار كار انتخاب رشته ننماييد. بهرحال رضايت
دروني شما از تحصيل در رشته انتخابي شما مهم تر است. ضمناً فرد علاقمند به رشته اي كه زمينه هاي شغلي قوي در جامعه ندارد خواهد توانست با ادامه تحصيل و كارآفريني، شغل و درآمد مناسب كسب نمايد.
عواملي كه به آن اشاره شد؛ سازنده محيط پيرامون ما هستند . اما بعضي از آنها مانند والدين آگاه، مشاورين و محيط آموزشي، به همراه كتابهاي آشنايي با رشته ها، پيك سنجش، فارغ التحصيلان رشته ها، ميتوانند به عنوان منابع اطلاعاتي در کسب آگاهي و مشورت در انتخاب رشته مورد استفاده فعال قرار بگيرند.
ب- عوامل دروني مهمي كه بايد در انتخاب رشته درنظر گرفته شود:
انتخاب و تصميمگيري، فرايندي طولاني است؛ با اينحال در بعضي از مواقع ما مجبوريم در يک زمان معين و كوتاه، دست به تصميم و انتخاب خاصي بزنيم؛ به عنوان نمونه، اگر چه اين روزها، داوطلبان مجاز به انتخاب رشته، بيشترين وقت را براي مشاوره و کسب اطلاع در مورد رشتههاي تحصيلي و مراکز دانشگاهي اختصاص ميدهند، اما بيشک، فرايند انتخاب رشته از مدتها قبل و يا بلکه از سالها پيش آغاز شده است.
بعضي از داوطلبان، به طريقي از دوران راهنمايي يا دبيرستان به موضوع انتخاب رشته فکر کردهاند و در برخورد با ديگران و تغييرات و رخدادهاي گوناگون، به رشتههاي متفاوتي انديشيدهاند؛ اما مسلم است که اين چند روز برايشان ، اهميتي بيشتر از همه آن سالها دارد؛ زيرا در پايان مهلت انتخاب رشته، بايد انتخاب را مناسب خود را انجام دهد.
با توجه به اين واقعيت، اينک از شما ميخواهيم براي انتخاب رشته دانشگاهي، ويژگيهاي زير را در خود دقيقاً مورد توجه قرار دهيد:
عوامل دروني تأثيرگذار بر انتخاب رشته شامل موارد زيراست:
علاقه؛
ارزشها؛
اعتقادات؛
تواناييها و مهارتها؛
ويژگيهاي شخصيتي؛
اهداف؛
تجربيات.
توجه به علايق بويژه براي جوانان و به طور اخص در انتخاب رشته تحصيلي بسيار مهم و تعيين کننده است. در اين مفهوم، علايق افراد منجر به تمايل آنها به انجام فعاليتهاي متفاوتي شده و ويژگيهاي شخصيتي خاصي را شکل ميدهند. برخي از روانشناسان مانند هالند، معتقدند که هر فرد با توجه به تفاوت هاي فردي و رجحانهايش، با نوع خاصي از رشتههاي دانشگاهي و به تبع آن مشاغل سازگار است. بنابراين افراد، با تحصيل در رشتهاي که با نوع شخصيت و علايق آنها همخواني دارد، راضي و موفق خواهند بود. به هرحال، علاقه به رشته تحصيلي، يكي از عوامل مهم موفقيت شما است. انتخاب رشته حتماً بايد با تلاش مستمر و پيگير همراه باشد، و داوطلب بايد کوشش لازم را براي رسيدن به الزامات تحصيل در آن رشته بنمايد.
برخي ارزشهاي تأثيرگذار در انتخاب رشته عبارتند از:
كسب موقعيت اجتماعي
كسب شغل و درآمد مناسب
استقلال در زندگي
کمک به ديگران
ارتفاء سطح علمي و فرهنگي جامعه و…
توجه به ارزشهايي از اين قبيل بايد حتماً در انتخاب رشته مدنظر قرار گيرد. با انتخاب رشته تحصيلي مسير شغلي و نيز سطح و ميزان درآمد فرد تا حدودي معين ميگردد. مدرك تحصيلي و شغل متناظر با آن، بخش مهمي از موقعيت اجتماعي آينده نزديك و دور فرد را تحت تأثير قرار ميدهد. موقعيت اجتماعي مناسب، ميتواند رضايت خاطر و در نتيجه سلامت روحي و رواني فرد را تأمين كند.
داوطلبان گرامي:
درصورتيکه قوياً به کمک به ديگران ارج مينهيد، رشتهاي را انتخاب کنيد که ويژگي آن ياريرساني يا کمک به ديگران است. از ياد نبريم كه شغل آينده بايد به گونهاي باشد كه از انجام دادن آن لذت ببريد و به آن افتخار كنيد. به هرحال ارزشهاي شما ميتوانند اثر عميقي را بر انتخاب رشته شما، رضايت شما از رشته تحصيلي در دانشگاه و جهت گيري شغلي شما پس از فارغ التحصيلي داشته باشند.
اگر در هنگام انتخاب رشته تحصيلي، اين واقعيتها را در نظر نگيريد و خيال كنيد كه ميتوانيد چند سال آينده را به خواندن رشته تحصيلياي بپردازيد كه چندان باب طبع شما نيست، تصميم خطرناكي گرفتهايد.
برخي از داوطلبان، بويژه دختران، بودن در کنار خانواده را بر هر چيز ديگر ترجيح ميدهند. بنابراين به هنگام انتخاب رشته بايد به محل تحصيل و رشتهاي که انتخاب ميکنند توجه نمايند. فضاي مذهبي و فرهنگي برخي خانوادهها با فعاليت فرزندانشان در برخي رشته هاي تحصيلي تناسبي ندارد. لذا داوطلبان بايد به هنگام انتخاب اين گونه رشتهها به تضادهاي احتمالي ميان فضاي حرفهاي و فضاي خانوادگي خود توجه لازم را مبذول نمايند.
در انتخاب رشته مهارتها و تواناييهاي داوطلبان براي ادامه تحصيل در يک رشته خاص اهميت زيادي دارد. در رشتههايي مانند رياضي، مهندسي، جامعهشناسي، روانشناسي، پزشکي، داروسازي و… هر يک توانايي خاصي را ميطلبد و لازم است داوطلب قبل از اينکه دست به انتخاب بزند ارزيابي درستي از مهارتها و تواناييهاي خود داشته باشد.
واقعگرا؛
جستجوگر؛
هنري؛
اجتماعي؛
متهور؛
قراردادي
داوطلبان عزيز لازم است به ويژگيهاي خاصِ انواع شخصيتها كه در اينجا به طور اختصار بيان ميشود، دقت نمايند تا دريابند به كدام يك از انواع شخصيتها نزديكترند و در انتخاب رشته خود آن را مدنظر قرار دهند.
داوطلبان عزيز توجه كنند كه اكثر افراد در واقع تركيبي از خصلتهاي ارائه شده در ذيل هر يك از تيپهاي شخصيتي هستند و در هنگام تطبيق خود با يكي از آنها، بايد تفاوتهاي خود را با اين تيپها در نظر داشته باشند.
داوطلب گرامي سعي کنيد با توجه به تواناييهاي شناختي و علمي، علايق و آگاهيهايي که به دست ميآوريد هدف خود را براي ادامه تحصيل تعيين کنيد. هيچ تضميني وجود ندارد که شما حتماً با دانشگاه رفتن فرد موفقي شويد. واقعگرا باشيد و هدفتان را درست انتخاب کنيد.
باتوجه به آنچه گفته شد سعي کنيد در انتخاب رشته به نکات زير توجه نماييد:
تصوير روشني از علائق، تواناييها و ارزشهاي مورد نظرتان را درنظر قرار دهيد؛
هدفتان از ادامه تحصيل را مشخص کنيد؛
از مشاورين آگاه و مطمئن مشورت بگيريد؛
در مورد رشتههايي که ميخواهيد انتخاب کنيد از منابعي مانند اساتيد؛ فارغ التحصيلان، دبيران، كتب معرفي رشته هاي دانشگاهي و پيك سنجش کسب اطلاع کنيد؛
در مورد دانشگاههايي که ميخواهيد انتخاب کنيد با استفاده از سايت هاي دانشگاهها، و پيك سنجش کسب اطلاع کنيد؛
سعي کنيد در مورد زمينه هاي شغلي رشته و يا رشتههايي که ميخواهيد انتخاب کنيد اطلاعات کسب کنيد؛
ظرفيت رشتهها، نکات فني، نحوة تخصيص ظرفيت و شيوه گزينش را به خوبي مطالعه کنيد.
صرفاً بر اساس رتبه انتخاب رشته نكنيد. اگر رتبه شما به اندازه اي است كه مي توانيد رشته هايي را كه بر اساس ويژگي هاي فردي تان كه در بالا ذكر شد با شما تناسب داردرا برگزينيد، با مشورت با والدين و مشاورين، آن رشته را انتخاب كنيد.
به اين نکته مهم توجه کنيد که تضميني وجود ندارد با دانشگاه رفتن شما فرد موفقي شويد؛
برخي بايدها و نبايدها و توصيههاي انتخاب رشته منجر به كاهش اشتباهات در حين انتخاب رشته
ـ انتخاب رشتههايي كه رتبه لازم براي آنها را كسب نكردهاند.
ـ انتخاب رشته بر اساس مقايسه رتبه خود با رتبه داوطلبان سالهاي گذشته.
ـ انتخاب رشته بر اساس مقايسه رتبه خود با رتبه سال گذشته خود
.ـ مقايسه رتبه خود با داوطلبان گروههاي آزمايشي ديگر.
ـ بيتوجهي به سهميهها: از آنجا كه قبولي افراد در سهميه خودشان بيشتر است بنابراين بيتوجهي به اين قاعده به ضرر داوطلب تمام خواهد شد.
ـ اولويتبندي نامناسب رشتهها: اين اتفاق براي بسياري از داوطلبان روي داده است كه هنگام اعلام نتايج نهايي هرچند رتبه براي رشتههاي بهتر و مورد علاقه خود را كسب كردهاند اما در رشتهاي پذيرفته شدهاند كه اولويت پايينتري براي آن قائل بودهاند علت اين رخداد ترتيب نادرست انتخاب رشتههاست. همواره بايد رشتههايي كه داوطلب براي آنان ارزش بيشتري قائل است در اولويت باشد.
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي كارشناسي قبل يا بين كد رشتههاي كارشناسي ارشد پيوسته يا دكتري حرفهاي درج نشوند.
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي كارشناسي بين كد رشتههاي مهندسي درج نشوند.
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي مربوط به دانشگاههاي واقع در شهرهايي كه مورد نظر نيست، قبل يا بين كد رشتههاي مورد علاقه درج نشوند.
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي دورههاي شبانه، دانشگاه پيامنور، دورههاي نيمه حضوري و مؤسسات غيرانتفاعي، قبل يا بين كد رشتههاي روزانه درج نشوند.
ـ پر كردن نادرست فرم انتخاب رشته اينترنتي: پس از زحمات فراواني كه داوطلب متحمل ميشود و به انتخاب رشته مبادرت ميورزد لازم است هنگام پر كردن فرم انتخاب رشته در مرتب كردن و وارد كردن كد رشتههاي مورد علاقه در فرم انتخاب رشته اينترنتي، دقت كافي به عمل آيد.بيدقتي و نوشتن كدهاي نادرست ممكن است به پذيرش فرد در رشتههايي منجر شود كه به هيچ وجه مورد نظرش نبوده است. به هنگام ثبتنام اينترنتي دقت لازم را به عمل آوريد و در پايان از روي فرم انتخاب رشته خود پرينت تهيه كنيد.
ـ انتخاب تصادفي رشتههاي تحصيلي و دانشگاههاي محل تحصيل: توصيه ميشود هرگز به طور تصادفي انتخاب رشته نكنيد زيرا در صورت قبولي در رشتههايي كه به آن علاقه نداريد مجبوريد در آن رشته ادامه تحصيل دهيد يا بايد يك سال محروميت از شركت در آزمون سراسري را بپذيريد.
ـ اعتماد به اطلاعات برخي از افراد يا منابع نامعتبر: درست است كه براي هر انتخاب نياز به اطلاعات و آگاهي است اما اطمينان از صحت اطلاعات نيز از اهميت بالايي برخوردار است. برخي اوقات داوطلبان اطلاعات مناسب و مفيدي را به دست ميآورند ولي بدون توجه به اين اطلاعات خود به انتخاب رشته مبادرت ميورزند در اين صورت مسير زندگي افراد بيتوجه به واقعيتها از مسير مناسب دور ميشود. بعد از پر كردن فرم و قبل از تحويل، آن را به فرد مورد اطميناني بدهيد تا كد رشتههاي انتخابي شما را در برگه جداگانهاي بنويسد و درمقابل هر كد، نام رشته و نام دانشگاه مربوط به آن را از روي دفتر شمارة 2 درج كند.. سپس شما اين ليست را دقيقاً مطالعه و با ليست كد رشتههاي انتخابي خود مقايسه كنيد. در صورت هرگونه اشتباه, آن را بررسي و رفع كنيد.
ـ انتخاب برخي از رشتهها بدون توجه به هزينه آنان: چنانچه داوطلبان توانايي پرداخت هزينه يا شهريه مراكز آموزشي غيرانتفاعي دورههاي شبانه يا ديگر دورههايي كه ادامه تحصيل در آنها مستلزم پرداخت هزينه است را ندارند بهتر است اين مراكز را انتخاب نكنند .
حتماً, حتماً از فرم انتخاب رشته تكميل شده خود, قبل از تحويل آن كپي تهيه كنيد.
منبع: http://entekhabreshte.wordpress.com /س
براي آنکه هيچ يک از ما در انتخاب رنگ چشم و مو، بلندي يا کوتاهي قد، تندي و کندي تپش قلبمان دخالتي نداريم. ما آدمها، فقط در خصوص آنچه از سر اراده و آگاهي انتخاب ميکنيم، مورد نقد و بررسي قرار ميگيريم و در نتيجه پاداش يا مکافات ميبينيم. انسانيت ما به همين قدرت انتخاب ماست. ما انسانها، با هر انتخابي، درحقيقت، خود را ميسازيم. در واقع ارزش انسان وابسته به ارزش انتخابهاي اوست.
اگر کسي در طول عمرش، اکثر انتخابهايش صحيح، عاقلانه، مبتني برواقعيت و به دور از توهم و گمان باشد، کارنامه مثبتي از خود به جا خواهد گذاشت. آدمهاي ناموفق نيز کساني هستند که در کارنامه زندگيشان، تعداد انتخابهاي درست و عاقلانهشان، کمتر از انتخابهاي عجولانه، احساساتي و کم عمق و بيپايه آنهاست.
در فرهنگ دهخدا کلمه انتخاب، “برگزيدن”و “اختيار” معني شده است. در واقع انتخاب، به برگزيدن از بين گزينههاي مختلف يک پديده، شيء، روش، فرايند واز اين قبيل اشاره دارد.
ما ناگزير از انتخاب هستيم. ميليونها انسان قبل از ما، در مورد موضوعات بسياري، تصميم درست يا غلط گرفتهاند. اولاً با مطالعه تجربيات گذشتگان، مي توان از آن به عنوان ذخيره ارزشمندي براي درس آموزي، عبرت گرفتن و نحوه انتخاب صحيح استفاده كرد و ثانياً مي توانيم راه و روش انتخاب درست را بياموزيم و آموختن آن را به اتفاق و حادثه واگذار نکنيم و منتظر درس گرفتن از نتايج انتخابهاي نادرست خود نمانيم.
زمان انتخاب لحظه حساسي است. چرا كه با تصميمگيري درباره روش يا پديدهاي خاص، سرنوشت خودمان را رقم ميزنيم. با انتخاب درست ميتوانيم از منابع (مادي، مالي، انساني و اطلاعاتي) به شيوهاي مناسب بهرهبرداري كرده و از اتلاف اين منابع جلوگيري كنيم.
انتخاب بايد با آگاهي صورت گيرد. منظور از آگاهي، دانش نسبت به مسائلي است که انتخاب ما را تحت تأثير خود قرار ميدهد.
ما در محيطي به سر ميبريم که عوامل تاثيرگذار بيروني متعددي در آن وجود دارد. از سوي ديگر، اهداف، ارزش ها، علايق و خواستههايي داريم که مايل هستيم به آنها برسيم.
بدون توجه به واقعيتهاي پيرامون قادر نخواهيم بود به آرمانهايمان دست يابيم. بدون آرزوها و آرمانهاي دروني نيز محيط پيرامون، ما را به هر سويي ميکشد و حاکم مطلق و بيچون چرا بر زندگي ما خواهد شد. آشتي دادن ميان عوامل دروني و محيط پيرامون، هنر بسيار بزرگي است.
از اين رو بايد تلاش کنيم در انتخابهايمان ضمن توجه به واقعيت هاي بيروني، آگاهي لازم را درخصوص جوانب مختلف آن کسب کنيم. کسي که انتخاب ميکند، ميداند که به دليل آزادي عملي که از آن برخوردار است، مسؤوليت نيز خواهد داشت. آزادي همواره با مسؤوليت پذيري، زيبا و قابل قبول بوده است. کساني که مسؤوليت انتخاب و تصميم خود را نميپذيرند، در واقع به عدم بلوغ فکري و عاطفي خود شهادت ميدهند. ما در مقابل انتخابها و تصميمهايي که ميگيريم مسؤول هستيم پس بايد نهايت تلاش خود را در انتخاب و تصميم درست مبذول نمائيم.
انتخاب رشته يكي از انتخاب هاي مهم زندگي:
الف- عوامل بيروني مهم اثرگذار بر انتخاب رشته
1-خانواده، 2- محيط آموزشي، 3- افراد اثرگذار در زندگي فرد، 4- گروههاي همسالان، 5- رسانهها، 6- زمينههاي اقتصادي و شغلي.
در اينجا براي آگاهي از نقش عوامل فوق شرح مختصري در مورد هر عامل ارائه شده است.
1- خانواده:
ميآموزيم تا پايان زندگي با ما همراه خواهد بود. بخش زيادي از رفتارها، گرايشها، تمايلات، نگرشها و ارزشهاي ما در خانواده شکل ميگيرد. به دليل طولاني شدن سالهاي حضور در خانواده، انتخاب رشته تحصيلي داوطلبان از محيط خانه و خانواده تأثير زيادي ميپذيرند. در بسياري موارد، اين تأثير مثبت است و والدين فرزندان خود را به سوي انتخاب رشته صحيح راهنمايي ميکنند، نتايج تحقيقات نشان ميدهد که كمك اعضاي خانواده، از لحاظ فراهم نمودن امكانات خودشناسي و اطلاعات مورد نياز براي انتخاب رشته فرزندشان ميتواند سودمند باشد.
اما در برخي موارد والدين علائق خود را در ادامه تحصيل از سالهاي ابتدايي به دانشآموز تلقين ميکنند. بر اين اساس، نوعي علاقه کاذب در فرد شکل ميگيرد و آينده او را رقم ميزند.
والدين ميتوانند نقش بسيار مهم و اساسي در کمک به فرزندانشان جهت انتخاب رشته آگاهانه، ايفا نمايند. آنها بايد به عقايد فرزندان خود احترام گذاشته و در صورتي که خطا و يا لغزشي مشاهده كردند، تلاش لازم در جهت رفع آن مبذول نمايند نه اينکه آنها را به انتخاب رشته يا دانشگاهي که خودشان علاقهمند به تحصيل در آن بوده و به هر دليلي شرايط لازم براي ادامه تحصيل را نداشتهاند، راهنمايي كنندو يا صرفاً به دلايل ديگري مانند پرستيژ اجتماعي رشته و يا درآمد آن، فرزند خود را هدايت کنند.
پدر و مادر گرامي:
اگر ميخواستيد در رشته يا دانشگاه خاصي تحصيل کنيد و به هر دليلي موفق به اين کار نشديد، فرزند خود را مجبور به انتخاب آن رشته يا دانشگاه نکنيد.
روابط مناسب خانوادگي بايد مبتني بر تعامل باشد و شما نبايد به خاطر زحماتي که به خاطر فرزندتان متحمل شدهايد، انتظار داشته باشيد آرزوها و ايدهآلهاي فرزندانتان کاملاً منطبق با آرزوها و ايدهآلهايتان باشد.فرزند خوب لزوماً کسي نيست که در همه ابعاد شبيه ما باشد؛ بلكه هر يك از فرزندان ما داراي ويژگي هاي منحصر بفردي هستند و هر فردي بايد در رشته مناسب با ويژگي هاي شخصيتي اش تحصيل نمايد.
سعي نماييد به فرزند خود كمك نماييد كه قبل از انتخاب رشته، اطلاعات مورد نياز از رشته ها و دانشگاهها را كسب نمايد.
2. محيط آموزشي:
در دوره متوسطه، با تخصصي تر شدن حوزههاي تحصيل، دبيران و مشاوران تحصيلي نقش پر رنگتري در هدايت دانشآموزان دارند. بررسيها نشان ميدهد بسياري از دانشآموزان در دوره دبيرستان ضمن الگو قرار دادن معلمان، آنها را به عنوان مشاوري صديق قبول دارند. از اين رو دبيران و مشاوران تحصيلي بايد اطلاعات و دانش لازم را براي راهنمايي دانش آموزان خود کسب کنند.
مشاورين و معلمان گرامي
اگر قصد كمك به دانش آموزان را در انتخاب رشته شان داريد، سعي كنيد اطلاعات و دانش خود را از انتخاب رشته بالا ببريد. زيرا ضررِ دادن اطلاعات ناقص به داوطلبان، بسيار بيشتر از عدم دسترسي به مشاور است.
3. افراد اثرگذار در زندگي فرد:
4. گروههاي همسالان:
داوطلبان گرامي:
دوستان شما، عموماً اطلاعاتي بيشتر از خودتان ندارند. بنابراين سعي كنيد گفتهها و توصيههاي دوستان و همسالانتان را با رعايت احتياط در انتخاب رشتهتان مورد استفاده قرار دهيد.
5. رسانهها:
داوطلبان گرامي:
ما نبايد تحت تاثير مبالغههاي رسانه ها در مورد رشته ها قرار بگيريم بلكه بايد همواره به دنبال واقعيتها، اطلاعات صحيح وتناسب هر ر شته با وضعيتي که در آن قرار داريم باشيم.
6. زمينههاي اقتصادي، شغلي:
داوطلبان گرامي:
اگرچه در نظرگرفتن زمينه هاي شغلي رشته ها مهم است، اما هرگز صرفاً بر اساس بازار كار انتخاب رشته ننماييد. بهرحال رضايت
دروني شما از تحصيل در رشته انتخابي شما مهم تر است. ضمناً فرد علاقمند به رشته اي كه زمينه هاي شغلي قوي در جامعه ندارد خواهد توانست با ادامه تحصيل و كارآفريني، شغل و درآمد مناسب كسب نمايد.
عواملي كه به آن اشاره شد؛ سازنده محيط پيرامون ما هستند . اما بعضي از آنها مانند والدين آگاه، مشاورين و محيط آموزشي، به همراه كتابهاي آشنايي با رشته ها، پيك سنجش، فارغ التحصيلان رشته ها، ميتوانند به عنوان منابع اطلاعاتي در کسب آگاهي و مشورت در انتخاب رشته مورد استفاده فعال قرار بگيرند.
ب- عوامل دروني مهمي كه بايد در انتخاب رشته درنظر گرفته شود:
انتخاب و تصميمگيري، فرايندي طولاني است؛ با اينحال در بعضي از مواقع ما مجبوريم در يک زمان معين و كوتاه، دست به تصميم و انتخاب خاصي بزنيم؛ به عنوان نمونه، اگر چه اين روزها، داوطلبان مجاز به انتخاب رشته، بيشترين وقت را براي مشاوره و کسب اطلاع در مورد رشتههاي تحصيلي و مراکز دانشگاهي اختصاص ميدهند، اما بيشک، فرايند انتخاب رشته از مدتها قبل و يا بلکه از سالها پيش آغاز شده است.
بعضي از داوطلبان، به طريقي از دوران راهنمايي يا دبيرستان به موضوع انتخاب رشته فکر کردهاند و در برخورد با ديگران و تغييرات و رخدادهاي گوناگون، به رشتههاي متفاوتي انديشيدهاند؛ اما مسلم است که اين چند روز برايشان ، اهميتي بيشتر از همه آن سالها دارد؛ زيرا در پايان مهلت انتخاب رشته، بايد انتخاب را مناسب خود را انجام دهد.
با توجه به اين واقعيت، اينک از شما ميخواهيم براي انتخاب رشته دانشگاهي، ويژگيهاي زير را در خود دقيقاً مورد توجه قرار دهيد:
عوامل دروني تأثيرگذار بر انتخاب رشته شامل موارد زيراست:
علاقه؛
ارزشها؛
اعتقادات؛
تواناييها و مهارتها؛
ويژگيهاي شخصيتي؛
اهداف؛
تجربيات.
1. علايق:
توجه به علايق بويژه براي جوانان و به طور اخص در انتخاب رشته تحصيلي بسيار مهم و تعيين کننده است. در اين مفهوم، علايق افراد منجر به تمايل آنها به انجام فعاليتهاي متفاوتي شده و ويژگيهاي شخصيتي خاصي را شکل ميدهند. برخي از روانشناسان مانند هالند، معتقدند که هر فرد با توجه به تفاوت هاي فردي و رجحانهايش، با نوع خاصي از رشتههاي دانشگاهي و به تبع آن مشاغل سازگار است. بنابراين افراد، با تحصيل در رشتهاي که با نوع شخصيت و علايق آنها همخواني دارد، راضي و موفق خواهند بود. به هرحال، علاقه به رشته تحصيلي، يكي از عوامل مهم موفقيت شما است. انتخاب رشته حتماً بايد با تلاش مستمر و پيگير همراه باشد، و داوطلب بايد کوشش لازم را براي رسيدن به الزامات تحصيل در آن رشته بنمايد.
2. ارزشها:
برخي ارزشهاي تأثيرگذار در انتخاب رشته عبارتند از:
كسب موقعيت اجتماعي
كسب شغل و درآمد مناسب
استقلال در زندگي
کمک به ديگران
ارتفاء سطح علمي و فرهنگي جامعه و…
توجه به ارزشهايي از اين قبيل بايد حتماً در انتخاب رشته مدنظر قرار گيرد. با انتخاب رشته تحصيلي مسير شغلي و نيز سطح و ميزان درآمد فرد تا حدودي معين ميگردد. مدرك تحصيلي و شغل متناظر با آن، بخش مهمي از موقعيت اجتماعي آينده نزديك و دور فرد را تحت تأثير قرار ميدهد. موقعيت اجتماعي مناسب، ميتواند رضايت خاطر و در نتيجه سلامت روحي و رواني فرد را تأمين كند.
داوطلبان گرامي:
درصورتيکه قوياً به کمک به ديگران ارج مينهيد، رشتهاي را انتخاب کنيد که ويژگي آن ياريرساني يا کمک به ديگران است. از ياد نبريم كه شغل آينده بايد به گونهاي باشد كه از انجام دادن آن لذت ببريد و به آن افتخار كنيد. به هرحال ارزشهاي شما ميتوانند اثر عميقي را بر انتخاب رشته شما، رضايت شما از رشته تحصيلي در دانشگاه و جهت گيري شغلي شما پس از فارغ التحصيلي داشته باشند.
اگر در هنگام انتخاب رشته تحصيلي، اين واقعيتها را در نظر نگيريد و خيال كنيد كه ميتوانيد چند سال آينده را به خواندن رشته تحصيلياي بپردازيد كه چندان باب طبع شما نيست، تصميم خطرناكي گرفتهايد.
3. اعتقادات:
برخي از داوطلبان، بويژه دختران، بودن در کنار خانواده را بر هر چيز ديگر ترجيح ميدهند. بنابراين به هنگام انتخاب رشته بايد به محل تحصيل و رشتهاي که انتخاب ميکنند توجه نمايند. فضاي مذهبي و فرهنگي برخي خانوادهها با فعاليت فرزندانشان در برخي رشته هاي تحصيلي تناسبي ندارد. لذا داوطلبان بايد به هنگام انتخاب اين گونه رشتهها به تضادهاي احتمالي ميان فضاي حرفهاي و فضاي خانوادگي خود توجه لازم را مبذول نمايند.
4. تواناييها، مهارتها:
در انتخاب رشته مهارتها و تواناييهاي داوطلبان براي ادامه تحصيل در يک رشته خاص اهميت زيادي دارد. در رشتههايي مانند رياضي، مهندسي، جامعهشناسي، روانشناسي، پزشکي، داروسازي و… هر يک توانايي خاصي را ميطلبد و لازم است داوطلب قبل از اينکه دست به انتخاب بزند ارزيابي درستي از مهارتها و تواناييهاي خود داشته باشد.
5. ويژگيهاي شخصيتي
واقعگرا؛
جستجوگر؛
هنري؛
اجتماعي؛
متهور؛
قراردادي
داوطلبان عزيز لازم است به ويژگيهاي خاصِ انواع شخصيتها كه در اينجا به طور اختصار بيان ميشود، دقت نمايند تا دريابند به كدام يك از انواع شخصيتها نزديكترند و در انتخاب رشته خود آن را مدنظر قرار دهند.
١ – افراد واقعگرا:
٢ – افراد جستجوگر:
٣ – افراد هنري:
٤ – افراد اجتماعي:
٥ – افراد متهور:
٦ – افراد قراردادي:
داوطلبان عزيز توجه كنند كه اكثر افراد در واقع تركيبي از خصلتهاي ارائه شده در ذيل هر يك از تيپهاي شخصيتي هستند و در هنگام تطبيق خود با يكي از آنها، بايد تفاوتهاي خود را با اين تيپها در نظر داشته باشند.
6. اهداف
داوطلب گرامي سعي کنيد با توجه به تواناييهاي شناختي و علمي، علايق و آگاهيهايي که به دست ميآوريد هدف خود را براي ادامه تحصيل تعيين کنيد. هيچ تضميني وجود ندارد که شما حتماً با دانشگاه رفتن فرد موفقي شويد. واقعگرا باشيد و هدفتان را درست انتخاب کنيد.
7. تجربيات داوطلب:
نتيجه گيري
باتوجه به آنچه گفته شد سعي کنيد در انتخاب رشته به نکات زير توجه نماييد:
تصوير روشني از علائق، تواناييها و ارزشهاي مورد نظرتان را درنظر قرار دهيد؛
هدفتان از ادامه تحصيل را مشخص کنيد؛
از مشاورين آگاه و مطمئن مشورت بگيريد؛
در مورد رشتههايي که ميخواهيد انتخاب کنيد از منابعي مانند اساتيد؛ فارغ التحصيلان، دبيران، كتب معرفي رشته هاي دانشگاهي و پيك سنجش کسب اطلاع کنيد؛
در مورد دانشگاههايي که ميخواهيد انتخاب کنيد با استفاده از سايت هاي دانشگاهها، و پيك سنجش کسب اطلاع کنيد؛
سعي کنيد در مورد زمينه هاي شغلي رشته و يا رشتههايي که ميخواهيد انتخاب کنيد اطلاعات کسب کنيد؛
ظرفيت رشتهها، نکات فني، نحوة تخصيص ظرفيت و شيوه گزينش را به خوبي مطالعه کنيد.
صرفاً بر اساس رتبه انتخاب رشته نكنيد. اگر رتبه شما به اندازه اي است كه مي توانيد رشته هايي را كه بر اساس ويژگي هاي فردي تان كه در بالا ذكر شد با شما تناسب داردرا برگزينيد، با مشورت با والدين و مشاورين، آن رشته را انتخاب كنيد.
به اين نکته مهم توجه کنيد که تضميني وجود ندارد با دانشگاه رفتن شما فرد موفقي شويد؛
برخي بايدها و نبايدها و توصيههاي انتخاب رشته منجر به كاهش اشتباهات در حين انتخاب رشته
ـ انتخاب رشتههايي كه رتبه لازم براي آنها را كسب نكردهاند.
ـ انتخاب رشته بر اساس مقايسه رتبه خود با رتبه داوطلبان سالهاي گذشته.
ـ انتخاب رشته بر اساس مقايسه رتبه خود با رتبه سال گذشته خود
.ـ مقايسه رتبه خود با داوطلبان گروههاي آزمايشي ديگر.
ـ بيتوجهي به سهميهها: از آنجا كه قبولي افراد در سهميه خودشان بيشتر است بنابراين بيتوجهي به اين قاعده به ضرر داوطلب تمام خواهد شد.
ـ اولويتبندي نامناسب رشتهها: اين اتفاق براي بسياري از داوطلبان روي داده است كه هنگام اعلام نتايج نهايي هرچند رتبه براي رشتههاي بهتر و مورد علاقه خود را كسب كردهاند اما در رشتهاي پذيرفته شدهاند كه اولويت پايينتري براي آن قائل بودهاند علت اين رخداد ترتيب نادرست انتخاب رشتههاست. همواره بايد رشتههايي كه داوطلب براي آنان ارزش بيشتري قائل است در اولويت باشد.
توصيه ها:
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي كارشناسي قبل يا بين كد رشتههاي كارشناسي ارشد پيوسته يا دكتري حرفهاي درج نشوند.
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي كارشناسي بين كد رشتههاي مهندسي درج نشوند.
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي مربوط به دانشگاههاي واقع در شهرهايي كه مورد نظر نيست، قبل يا بين كد رشتههاي مورد علاقه درج نشوند.
دقت شود به صورت ناخواسته كد رشتههاي دورههاي شبانه، دانشگاه پيامنور، دورههاي نيمه حضوري و مؤسسات غيرانتفاعي، قبل يا بين كد رشتههاي روزانه درج نشوند.
ـ پر كردن نادرست فرم انتخاب رشته اينترنتي: پس از زحمات فراواني كه داوطلب متحمل ميشود و به انتخاب رشته مبادرت ميورزد لازم است هنگام پر كردن فرم انتخاب رشته در مرتب كردن و وارد كردن كد رشتههاي مورد علاقه در فرم انتخاب رشته اينترنتي، دقت كافي به عمل آيد.بيدقتي و نوشتن كدهاي نادرست ممكن است به پذيرش فرد در رشتههايي منجر شود كه به هيچ وجه مورد نظرش نبوده است. به هنگام ثبتنام اينترنتي دقت لازم را به عمل آوريد و در پايان از روي فرم انتخاب رشته خود پرينت تهيه كنيد.
ـ انتخاب تصادفي رشتههاي تحصيلي و دانشگاههاي محل تحصيل: توصيه ميشود هرگز به طور تصادفي انتخاب رشته نكنيد زيرا در صورت قبولي در رشتههايي كه به آن علاقه نداريد مجبوريد در آن رشته ادامه تحصيل دهيد يا بايد يك سال محروميت از شركت در آزمون سراسري را بپذيريد.
ـ اعتماد به اطلاعات برخي از افراد يا منابع نامعتبر: درست است كه براي هر انتخاب نياز به اطلاعات و آگاهي است اما اطمينان از صحت اطلاعات نيز از اهميت بالايي برخوردار است. برخي اوقات داوطلبان اطلاعات مناسب و مفيدي را به دست ميآورند ولي بدون توجه به اين اطلاعات خود به انتخاب رشته مبادرت ميورزند در اين صورت مسير زندگي افراد بيتوجه به واقعيتها از مسير مناسب دور ميشود. بعد از پر كردن فرم و قبل از تحويل، آن را به فرد مورد اطميناني بدهيد تا كد رشتههاي انتخابي شما را در برگه جداگانهاي بنويسد و درمقابل هر كد، نام رشته و نام دانشگاه مربوط به آن را از روي دفتر شمارة 2 درج كند.. سپس شما اين ليست را دقيقاً مطالعه و با ليست كد رشتههاي انتخابي خود مقايسه كنيد. در صورت هرگونه اشتباه, آن را بررسي و رفع كنيد.
ـ انتخاب برخي از رشتهها بدون توجه به هزينه آنان: چنانچه داوطلبان توانايي پرداخت هزينه يا شهريه مراكز آموزشي غيرانتفاعي دورههاي شبانه يا ديگر دورههايي كه ادامه تحصيل در آنها مستلزم پرداخت هزينه است را ندارند بهتر است اين مراكز را انتخاب نكنند .
حتماً, حتماً از فرم انتخاب رشته تكميل شده خود, قبل از تحويل آن كپي تهيه كنيد.
منبع: http://entekhabreshte.wordpress.com /س