سازماندهی منابع اینترنتی: چالشها و ضرورتها
امروزه کتابداران با چالش های جدیدی در حرفه خود روبرو هستند، از جمله حوزه فهرست نویسی و سازماندهی از اینترنت بسیار تاثیر پذیرفته است و از آنجائی که خود اینترنت نیز به عنوان یک محمل اطلاعاتی جدید است و از طرفی دیگر حجم روز افزون منابع اطلاعاتی موجود در اینترنت در حال افزایش است، باعث گشته است که کتابداران را در پی یافتن راه های بهتر و مطمئن تر جهت کسب اطلاعات دقیق تر، مفیدتر و سریع تر از این محیط جدید، به تکاپو و تلاش وادارد. کتابداران با توجه به ضعف اینترنت در سازماندهی منابع اطلاعاتی در تلاش هستند که روش های مناسبی را برای این امر پیدا کنند و در این میان کشورهایی مؤفق ترند که آهنگ ورود اینترنت به کتابخانه هایشان زودتر بوده است و لذا با با مشکلات آنها آشنا شده اند.
●سازماندهی و کارکردهای آن
به طور کل کارکردهایی که از فهرست و فهرست نویسی انتظار می رود به شرح زیر است:
۱- فهرست کاربران را از وجود انواع مواد ومنابع خبردار می کند (شناسایی).
۲- در انتخاب دقیق منابع و جستجوی منابع مناسب به کاربران کمک می کند. به کمک تمام اطلاعات موجود در فهرست، کاربران می توانند به اطلاعات مورد نظر از طریق نقاط دسترسی گوناگون دست یابند (گزینش و دسترسی).
۳- با استفاده از کدها و استانداردها امکان بازیابی و ذخیره یکپارچه اطلاعات برای همگان فراهم می شود( بازیابی).بصورت دقیق تر، هدف فهرست نویسی، تهیه شناسنامه برای مجموعه منابع کتابخانه( اعم از کتاب و دیگر شکل های منابع ) است، به شکلی که مورد نیاز مراجعه کننده است و موجب شناسایی بهتر و کامل تر اثر می شود(فتاحی،۱۳۷۷، ۳۳- ۳۲). روند فهرست نویسی در نقش پالایه ای برای زدودن اطلاعات زاید عمل می کند(پورسرباز، ۱۳۷۸ ، ۱۳۵). در حقیقت وظیفه اصلی فهرست نویسی ، جدا نمودن اطلاعات شاخصی است که بدان وسیله یک سند شناسایی و باز یابی می شودو این نیاز چه در محیط های چاپی و چه در محیط وب و اینترنت بسیار ملموس است و با توجه به اینکه سازماندهی منابع دانش و اطلاعات از وظایف اولیه و بنیادین کتابداران می باشد، لذا شایسته است که کتابداران و فهرستنویسان در جهت سازماندهی محمل های جدید اطلاعاتی که روزبروز در حال افزایش است نهایت کوشش و دقت را به عمل آورند.
●اینترنت
مزایای اینترنت
ابتدا به اهداف و کارکردهای اینترنت می پردازیم:
۱- تولید اطلاعات : اینترنت یکی از نوین ترین ابزارهای توسعه و پیشرفت علوم است و در سایه وجود همین اینترنت علوم جدیدی متولد شدند و برغنای علوم دیگر نظیر ارتباطات و اطلاع رسانی و علوم رایانه افزوده شد و خود نیز وسیله ای در جهت تولید اطلاعات شد.
۲- سازماندهی اطلاعات: که این مهم به خوبی و یکپارچه رعایت نشده است و هر سایت و موتور کاوش دارای الگوریتم خاص خود است. بعلاوه وجود میلیون ها سایت نیاز به سازماندهی دارند تا جستجو و بازیابی در اینترنت را با اهداف کتابدارانه تطبیق دهند.
۳- اشاعه اطلاعات: اینترنت به عنوان یک رسانه ارتباطی و محمل اطلاعاتی جدید کار اشاعه اطلاعات را به صورت همه گیر و جهانی بر عهده دارد.
●مشکلات جستجو و بازیابی اطلاعات در اینترنت
۱- عدم کنترل برنوع و سطح حجم عظیم اطلاعات وارده
۲- عدم ثبات در سایت ها و صفحات و مدارات الکترونیکی
۳-عدم استفاده از روش ها و راهبردهای مرسوم برای سازماندهی اطلاعات
۴-گونه گونی موتورهای جستجو از نظر مکانیسم های نمایه سازی، جستجو و بازیابی اطلاعات( فتاحی، ۱۳۷۸ ، ۲۲-۱).
●محیط جدید و چالش های فرا روی آن
●چرامنابع اینترنتی فهرست نویسی می شوند؟
۱. وجود مسایل و مشکلات جستجو و بازیابی اطلاعات در اینترنت از طریق موتورهای کاوش
۲.توانائی ها و مزایای فهرست های کتابخانه ای در سازماندهی اطلاعات و حل مشکلات جستجو و بازیابی اطلاعات.
۳. امکان فراهم آوری دسترسی به منابع ارزشمندی که به طور روزافزون به اینترنت افزوده می شود و کتابخانه ها هزینه کمی برای تهیه آن می پردازد.
۴. ایجاد و گسترش کتابخانه های دیجیتالی, با بوجود آمدن این نوع از کتابخانه ها قطعا نیاز به سازماندهی و ایجاد راهکارهای مناسب بازیابی منابع یکی از ملزومات آن خواهد بود(حاجی زین العابدینی, ۱۳۸۱). کمتر موتور جستجویی را در اینترنت می توان یافت که بر اساس اصول سازماندهی و نمایه سازی که حداقل در طول سده اخیر در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی مورد استفاده هستند, طراحی شده باشند. به جای فهرستنویسان کار سازماندهی اطلاعات در اینترنت برعهده موتورهای جست وجو است که هریک به شیوه ای متفاوت و بدون استفاده از رویکردهای کتابدارانه به شناسایی و نمایه سازی منابع اطلاعاتی می پردازند.
●برخی مشکلات در زمینه فهرست نویسی منابع اینترنتی
۲. عدم ثبات در منابع اینترنتی : محیط شبکه اینترنت, به دلیل اینکه دارای قابلیت بسیار بالایی در حک و اصلاح منابع و حتی تغییر کلی آن دارد, باعث شده است که نتوان یک ویژگی ثابت برای منابع اینترنتی در طول زمان تعیین کرد و در نتیجه باعث می شود که پایگاه های کتابشناختی مدام در حال تغییر باشند که اگر چنین شود طبق پیش بینی بانرجی[۱] در نتیجه یادداشت ها و نقاط دستیابی اضافی که به علت تغییرات در منابع اینترنتی رخ می دهد, پیشینه های پایگاه بسیار طولانی شده و مختصر ومفید بودن خود را از دست خواهند داد.
۳. حذف منابع اینترنتی: هیچ نظمی در ورود اطلاعات و منابع به اینترنت وجود ندارد و منابع اینترنتی ممکن است به علت مشکلات چندی که بر عرضه کنندگان این منابع پیش می آید, کلا فعالیت آنها در عرصه اینترنت راکد شود و در نتیجه فهرست نویسی منابع اینترنتی گوناگون با فرض این احتمال در آینده مشکلاتی از قبیل عدم بازیبی را در پی خواهد داشت.
۴. فهرست نویسی بنیادی , نیاز اصلی منابع اینترنتی: اینترنت خود دنیایی است که هر چه بدان وارد می شود باید دارای شناسنامه ای باشد که این همان فهرست نویسی بنیادی برای منابع اینترنتی است, اما آیا براستی امکان فهرست نویسی بنیادی برای همه منابع اینترنتی وجود دارد؟ مطمئنا جواب منفی است و به طور قطع نمی توان همگی آنها را فهرست نویسی بنیادی نمود.اما نکته ای که حایز اهمیت است اینست که اگر برای غلبه بر مشکلات فهرست نویسی اینترنتی به خصوص از سوی کتابداران تصمیمی اتخاذ نشود, نتیجه آن بازیابی زیاد و نامربوط اطلاعات در اینترنت خواهد بود چرا که روند افزایش منابع اینترنتی خیره کننده است و همه چیز را می توان در آن به صورت درهم و برهم پیدا نمود.
●ابزارهای کاوش در اینترنت
●معایب موتورهای کاوش
مشکلات عمده جستجو و بازیابی در موتورهای کاوش بدین قرارند:
۱- میزان بازیابی ها زیاد است.
۲- منابع بازیابی شده تکرازری بسیار زیادند.
۳- اغلب جستجوها کم ربط یا نامرتبط هستند.
۴- در نمایه سازی از زبان طبیعی استفاده می کنند ودر نتیجه مهار واژگانی ندارند.
۵- در موتورهای مختلف نتایج بسیار متفاوتی در بازیابی ها دیده می شوند.
۶- عدم وجود اطلاعات کافی در مدخل های بازیابی شده.
۷- عدم بازیابی بسیاری از منابع ارزشمند به علت قرار گرفتن در وب پنهان.
اما باز با این حال باید گفت در حالی که منابع اینترنت به صورت یکپارچه سازماندهی نشده اند, تنها مسیر ممکن و درست برای بازیابی اطلاعات مطلوب همین موتورهای کاوش هستند.
●استفاده از روش های ابرداده[۶] در سازماندهی اطلاعات و معرفی برخی از آنها
●ویژگی های ابرداده ها
۱- مدیریت بر حجم گسترده ای از اطلاعات در شبکه
۲- نمایه سازی انواع گسترده ای از اطلاعات در شبکه
۳- آسان سازی جستجو و بازیابی اطلاعات در شبکه و جامعیت در بازیابی
۴- تطبیق, اشتراک, یکپارچه سازی و استفاده مجدد از انواع اطلاعات در محیط شبکه
۵- نظارت بر دسترسی به اطلاعات. ابرداده نه تنها به جستجو و بازیابی موثر منابع اطلاعاتی ناهمگن می پردازد, بلکه اطلاعاتی را که دسترسی بدان ها محدود است برای شیوه و نوع استفاده کاربران مدیریت می کند(خو[۹], ۱۹۹۷). تاکنون برای ابرداده قالب ها و استانداردهای گوناگونی به وجود آمده است که از مهمترین آنها می توان به۱) قالب ابرداده ای دوبلین کور[۱۰] ۲) قالب مارک ۳) قالب یو. اس. مارک ۴) قالب ابرداده طرح کدگذاری متن[۱۱] ۵) قالب ابرداده ای خدمات مکان یابی اطلاعات دولتی[۱۲] اشاره کرد.از میان قالب های فوق الذکر , قالب دوبلین کور که به منزله یک استاندارد جامع توسط او. سی . ال. سی[۱۳] تدوین یافته است از اعتبار و جامعیت بیشتری برخوردار است, به همین دلیل , این استاندارد مورد پذیرش بسیاری از کتابخانه ها و مراکز فهرست نویسی قرار گرفته و مبنای کار سازماندهی منابع اینترنتی واقع شده است(چپسیوک[۱۴], ۱۹۹۹, ۴۵۵).این قالب دارای مجموعه عناصری ابرداده ای است که به این ترتیب هستند:
۱- عنوان ۲- پدیدآورنده ۳- موضوع ۴- توصیف ۵- ناشر ۶- همکار ۷- تاریخ ۸- نوع منبع ۹- قالب ۱۰- شناسگر ۱۱- منبع ۱۲- زبان ۱۳- ارتباط یا رابطه ۱۴- پوشش ۱۵-حقوق.
●نتیجه گیری
پي نوشت :
[۱] .Banerjee
[۲] .Katz
[۳].http://searchenginewatch.com
[۴] .web spider
[۵] .web crawler
[۶] .Metadata
[۷] .Hopkins
[۸] .Hakala
[۹] .Xu
[۱۰] .Dublin Core Metadata Format
[۱۱] .Text Encoding Initiative
[۱۲] .Government Information Locator Services
[۱۳] .O.C.L.C
[۱۴] .Chepesiuk
منابع :
پور سرباز, علی اکبر.۱۳۷۸ " فهرست نویسی و رده بندی منابع الکترونیکی: چیره دستی های کهنه در محیطی نو", کتابداری و اطلاع رسانی, ۲ , ۴, ۱۳۵.
حاجی زین العابدینی, محسن. ۱۳۸۱,"فهر ستنویسی و رده بندی منابع اینترنتی: استفاده از چیره دست هایی گذشته", پایان نامه کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی, دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی, دانشگاه علوم پزشکی ایران.
شیری , علی اصغر. ۱۳۷۹"ابرداده ها و تاثیر آن بر فهرست هی ماشین خوان:...", مجموعه مقالات همایش کاربرد و توسعه فهرست های رایانه ای در کتابخانه های ایران, ۲۷و ۲۸ آبان ۱۳۷۸, به کوشش رحمت الله فتاحی, دانشگاه فردوسی مشهد, مرکز اطلاع رسانی و خدماات علمی وزارت جهاد سازندگی,۲۴۸-۱۲۵.
فتاحی, رحمت الله. ۱۳۷۸," بلبشوی اینترنت: گفتاری درباره مشکلات سازماندهی , جستجو, و بازیابی اطلاعات در وب جهانگستر" , کتابداری و اطلاع رسانی, ۲, ۶, ۲۲- ۱.
___________. ۱۳۸۰, "چالش های سازماندهی منابع دانش در آغاز قرن بیست و یکم با نگاهی به دانش فهرست نویسی در ایران", فصلنامه کتاب, ۱۲, ۴, ۸۳- ۵۹.
___________.۱۳۷۷, فهرست نویسی : اصول و روش ها, مشهد, دانشگاه فردوسی .
کتز, ویلیام. ۱۳۷۸" اینترنت و خدمات مرجع", ترجمه سعید رضایی شریف آبادی , کتابداری و اطلاع رسانی, ۲, ۱۰۴-۷۷.
کوشا, کیوان.۱۳۷۹" فهرست های همگانی و شبکه جهانی وبک بررسی امکانات فهرست پیوسته کتابخانه های ملی در محیط وب", مجموعه مقالات همایش کاربرد و توسعه فهرست های رایانه ای در کتابخانه های ایران, ۲۷و ۲۸ آبان ۱۳۷۸, به کوشش رحمت الله فتاحی, دانشگاه فردوسی مشهد, مرکز اطلاع رسانی و خدماات علمی وزارت جهاد سازندگی,۱۸۹-۱۶۱.
Chepesuik, Rou. ۱۹۹۹, “ Organizing the Internet: the “ Core” of the Challenge”, American Libraries, ۳۶(۳/۴): ۴۵۵-۴۶۰.
* دانشجوی کارشناسی ارشد علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران