شناسایی سندرم شناختی توجهی
دورههای سکوت بیمار در جلسهی درمان می تواند نشانهی فعال شدن نشخوار فکری و نگرانی باشد. توجیه مداوم باورها و تفکر مکرر دربارهی هیجانهای منفی، معمولا نشان دهندهی نگرانی یا نشخوار فکری است.
يکشنبه، 17 شهريور 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
دورههای سکوت بیمار در جلسهی درمان می تواند نشانهی فعال شدن نشخوار فکری و نگرانی باشد. توجیه مداوم باورها و تفکر مکرر دربارهی هیجان های منفی، معمولا نشان دهندهی نگرانی یا نشخوار فکری است. اشتغال ذهنی با جزییات در توصیف شفاهی رویدادها، ممکن است نشانه ی نشخوار فکری یا مقابله ی اجتنابی باشد. به منظور شناسایی فرایند، درمانگر باید به موضوعاتی فراتر از محتوا و اعتبار گفته های بیمار فکر کند و از فعال شدن زنجیره ای از پردازش منفی آگاه باشد. وقتی این فرایندها در جلسه ی درمان مشاهده می شوند، برای افزایش آگاهی بیمار، درمانگر باید آنها را به دقت شناسایی و نام گذاری کند و به جای واقعیت آزمایی محتوایی، باید این فرایندها را متوقف سازد.
اگرچه این فرایندها غالبا به طور خود انگیخته" در جریان درمان اتفاق می افتند، ولی یکی از روش های کشف آنها، پرسیدن سؤال های مستقیم در مورد وقوع آنهاست. درمانگر فراشناختی، سؤالاتی در مورد تفکر مداوم دربارهی افکار، نگرانی و نشخوار فکری و اندیشناکی در واکنش به استرسها و هیجان ها می پرسد. هدف درمانگر، توصیف کمی این سبک های تفگر از لحاظ فراوانی و مدت وقوع است. هم چنین درمانگر از بیمار می پرسد آیا چیز خاصی است که مدام توجه او را به خود جلب می کند. این امر می تواند به شناسایی «پایش تهدید» کمک کند. درمانگر از بیمار می پرسد که آیا سعی می کرد افکارش را کنترل کند، یا با هیجانها و هرگونه تهدید ادراک شده مقابله کند، و این پاسخهای او چه نتایجی داشتند و چه قدر مؤثر بودند.انتظار می رود که بیماران در مراحل اولیه ی درمان، برای مدتی به نگرانی و نشخوار فکری و سایر ابعاد سندرم CAS ادامه دهند. برای درمانگر بسیار مهم است که دایما توجه بیمار را به این فرایندها که به شیوه های مختلف ظاهر می شوند، جلب کند.فرایند «پایش تهدید» ممکن است در جلسه ی درمان نیز مشاهده شود. برای مثال، ممکن است یک بیمار وسواسی در طول درمان، مدام کف اتاق را وارسی نماید. این مسأله در نوار ویدیویی یک جلسه ی درمان که برای نظارت بر آموزش بالینی ارایه شده بود، آشکار شد، ولی درمانگر کارآموز هنگام اجرای درمان متوجه آن نشده بود. در جلسه ی بعد، درمانگر موضوع وارسی کف اتاق را مطرح نمود و از بیمار دربارهی آن توضیح خواست. بیمار اظهار نمود که به دنبال شواهدی مبنی بر وجود «مرگ موش» در کف اتاق بود. این کار به بحث مفیدی دربارهی مسألهی تلاش برای حفظ ایمنی خود از طریق راهبردهای «پایش تهدید» منجر شد. به عبارت دیگر، این سؤال مطرح شد که این راهبرد چه تأثیری بر فراوانی افکار مربوط به آلودگی و یادگیری بی اهمیت بودن این افکار دارد؟
در مثال دیگری، بیماری که دربارهی تندرستی خود اضطراب داشت، در طول مصاحبهی ارزیابی، بارها گردن خود را با دستش می گرفت. وقتی درباره ی این عمل از او سؤال شد، اظهار نمود که این کار را برای لمس کردن نبض خود، جهت ارزیابی عادی بودن ضربان قلبش انجام می دهد. در این مورد، راهبرد پایش تهدید توسط درمانگر شناسایی شد.
برخی رفتارهای مقابله ای پنهان هستند و به آسانی توسط درمانگر نادیده گرفته می شوند. درمانگر باید به پرس و جو دربارهی فرایندهایی مانند سرکوبی، راهبردهای کنترل فکر، کنترل هیجان و راهبردهای اجتنابی و بررسی ماهیت منحصر به فرد آنها عادت کند. برای مثال، بیماری اظهار می داشت که سعی می کند تا افکار خود دربارهی رویداد آسیب زا را متوقف کند. درمانگر فرض کرد که این به معنی سرکوب کردن افکارش است و لذا نتوانست جزییات این گفته ی بیمار را بررسی کنند. بعد درمانگر پی برد که بیمار تلاش می کرد با زیاد فکر کردن به حادثهی آسیب زا از شر افکارش خلاص شود، چون در جایی خوانده بود که برای غلبه بر ترس باید با آن روبه رو شد. هنگامی که به بیمار آموزش داده شد که این تفگر بیش از اندازه را کاهش دهد، او متوجه شد که افکارش دربارهی حادثه ی آسیب زا ناپدید شدند.
راهبردهای دیگری نیز برای شناسایی سندرم شناختی-توجهی (CAS) وجود دارند که از آن جمله می توان به بررسی مقیاس های درجه بندی ویژه ی این کار مانند (1-CAS) و جلب توجه بیمار به برخی پاسخهای خاص او به مؤلفه های پرسشنامه اشاره کرد. درمانگر می تواند از طریق آموزش بیماران برای یادداشت کردن مواقعی که بیش از حد بر افکار منفی خود متمرکز می شوند، با تلاش می کنند فکر و باوری را که نگرانی هایشان بر می انگیزند، سرکوب کنند، این راهبرد را اجرا نماید.
انتظار می رود که بیماران در مراحل اولیه ی درمان، برای مدتی به نگرانی و نشخوار فکری و سایر ابعاد سندرم CAS ادامه دهند. برای درمانگر بسیار مهم است که دایما توجه بیمار را به این فرایندها که به شیوه های مختلف ظاهر می شوند، جلب کند. نشان دادن این موضوع به بیمار که تغییر در محتوا و کانون توجه نشان دهندهی تغییر در فرایندها نیست، برای ایجاد آگاهی فراشناختی بیشتر و متوقف کردن فعالیت تکرارشونده، مفید است.
منبع: راهنمای علمی درمان فراشناختی اضطراب و افسردگی،آدریان ولز، دکتر شهرام محمد خانی، انتشارات ورای دانش، چاپ دوم، طهران 1390
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
گفت و گوی سقراطی
يکشنبه، 17 شهريور 1398
درمان شناختی رفتاری
يکشنبه، 17 شهريور 1398
رهنمودهای آموزش تکنیک توجه
يکشنبه، 17 شهريور 1398
منطق تکنیک آموزش توجه
يکشنبه، 17 شهريور 1398
تکنیک آموزش توجه
يکشنبه، 17 شهريور 1398
سطوح مختلف شناخت
يکشنبه، 17 شهريور 1398
درمانهای فرایند مدارا
جمعه، 8 شهريور 1398
باورهای فراشناختی مثبت و منفی
جمعه، 8 شهريور 1398
پیامدهای سندرم شناختی توجهی
جمعه، 8 شهريور 1398
الگوی تفکر افراد
جمعه، 8 شهريور 1398
تازه های مقالات
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
آشنایی با مشکلات و تعمیر سایبان برقی
تأثیر استفاده از کفش مناسب بر پیشگیری از آسیبهای اسکلتی
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب